Forum Lagata.pl: Opera 10 Alpha - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Opera 10 Alpha

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Remix 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 12
  • Rejestracja Thu, 11 Dec 08

Napisano 11 December 2008 - 12:34

Witam!

Pewnie niektórzy już zdążyli zauważyć newsy na temat nowej Opery.
Sam ją pobrałem, zainstalowałem i jestem bardzo zadowolony! Jest to wersja Alpha, ale działa wyśmienicie stabilnie (oczywiście są jakieś bugi i czasami się zawiesi, no ale to Alpha, więc cudów nie można oczekiwać).

Garść info:
Opera 10 funkcjonuje w oparciu o nowy silnik renderujący Presto 2.2 (Opera 9.x działa na Presto 2.1.x), a głównym przeznaczeniem udostępnionej wersji Alpha 1 jest przeprowadzenie szeregu testów mających na celu wyeliminowanie jak największej ilości błędów. Jak zapewnia producent, duża liczba błędów została już naprawiona w poprzedniej wersji silnika. Niemniej jednak teraz doszło sporo nowych rzeczy wliczając w to poprawioną wydajność czy zgodność ze standardami (test Acid3 przechodzony jest 100/100 punktów), a to wymaga przetestowania Opery 10 w warunkach bojowych.

Wraz z nowym silnikiem renderującym i nowymi funkcjami, programiści pracowali również ciężko by dodać kilka funkcjonalności zgłaszanych przez społeczność przeglądarki. Wśród nich znaleźć można funkcję automatycznej aktualizacji, sprawdzanie pisowni w czasie rzeczywistym czy udoskonalone działanie widżetów na platformie Linux/UNIX.

Źródło: dobreprogramy.pl

Nową Operę można pobrać ze strony producenta: Opera 10.0 Build 1139 Alpha 1

ps. niestety nowa Opera póki co jest tylko w wersji angielskiej - no ale to chyba nie stanowi problemu. Co ciekawe - w pełni obsługuje skórki z wersji 9

Użytkownik Remix edytował ten post 11 December 2008 - 12:36

Opcje tematu:

Strona 1 z 1