Forum Lagata.pl: pomocy czy to w miarę normalne - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

pomocy czy to w miarę normalne o niezdrowym zainteresowaniu

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   orunia 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 151
  • Rejestracja Mon, 05 Nov 07

Napisano 09 November 2008 - 18:29

Moi drodzy,co począć nikt mi nic nie doradził na razie.Jestem w kropce gdyż od wakacji pokazuje mi się gdy chcę wejść w swą pocztę,iż informacje te mogą być przesyłane do innej niebezpiecznej witryny i komputer pyta czy chcę kontynuować.Przez jakiś czas odpowiadałam,że nie ale w końcu zaczęłam mimo ostrzeżeń wchodzić w pocztę.Zdarzało się też,że pojedyńcze maile nie docierały do mnie lub do kogoś.Co to może oznaczać i co mogło być tego przyczyną,ze ktoś przesyła to do niebezpiecznej witryny?Tego,że ktoś może odczytywać moje informacje.
Koleżanka ma brata ciotecznego informatyka i jej mąż mówił,żebym się nie martwiła tym.Myślę jednak,że oni sami zbyt mało się znają i trochę zlekceważyli moją sprawe,bo chyba powinnam coś z tym zrobić tylko do kogo to zgłosic i gdzie zadzwonić????/Pomóżcie dobrzy i uświadomieni ludzie

Użytkownik orunia edytował ten post 09 November 2008 - 18:32

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   marshall 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 2764
  • Rejestracja Mon, 09 Oct 06

Napisano 09 November 2008 - 18:34

khykhy to nie jest żaden problem i nie ma się czego obawiać. Najlepiej gdy wyskoczy ci to okienko zaznaczyć ptaszka przy opcji "nie pokazuj tego ostrzeżenia w przyszłości" (czy jakoś tak) i nacisnąć tak/OK. Internet explorer zawsze wyświetla takie komunikaty kiedy przechodzisz na strony z innym poziomem zabezpieczeń.
Generalnie nie ma się czym przejmować i możesz być prawie pewna że nikt twoich poczynań w tym momencie nie śledzi wink.gif

Użytkownik marshall edytował ten post 09 November 2008 - 18:35

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   orunia 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 151

Napisano 09 November 2008 - 18:36

Odpowiedzi nie widac

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   orunia 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 151

Napisano 09 November 2008 - 18:45

Boję sie,ze trochę mnie lekceważysz i mój problem ale dzięki za odpowiedż,zainteresowanie tematem zawsze mile widziane.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   marshall 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2764

Napisano 09 November 2008 - 18:49

Nie lekceważę. To ostrzeżenie naprawdę można i należy zignorować smile.gif Nic się nie stanie.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   orunia 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 151

Napisano 09 November 2008 - 23:30

Ludzie pomóżcie,no może moja koleżanka dowie się czegoś od swego kuzyna,który niby robi doktorat z informatyki ale póki co ona sama i jej mąż z całym szacunkiem dla nich są zbyt mało uświadomieni,co do internetu a chyba wogóle(skoro to nie jest groźne) i nie wiem jaki mają kontakt z kuzynem a ja pilnie potrzebuję odpowiedzi dlaczego taka informacja zaczęła mi się pojawiać i jak do tego mogło dojęć,ze takie ostrzeżenie się pojawia przy wejsciu na pocztę.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10320
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 09 November 2008 - 23:37

Ja widzę w tym brudne paznokcie Talibów, a Marshall jest jednym z nich D.gif

Odpowiadając na pytanie w tytule - wszystko kwestia miary smile.gif

Użytkownik Prince edytował ten post 09 November 2008 - 23:38

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17128
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 09 November 2008 - 23:40

CYTAT(orunia @ 7 minut temu)
moja koleżanka dowie się czegoś od swego kuzyna,który niby robi doktorat z informatyki

Hmm , masz racje ktos z doktoratem powinien to ocenic. laugh.gif

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776
  • Rejestracja Sun, 26 Nov 06

Napisano 09 November 2008 - 23:44

Orunia, z całym szacunkiem, ale problem masz od wakacji a teraz nagle potrzebujesz pomocy. Zmień przeglądarkę, zacznij sprawdzać pocztę jakimś programem do jej obsługi, ale zrób to co napisał Ci Marshall.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   marshall 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2764

Napisano 10 November 2008 - 01:35

Tu nie trzeba doktoratu z informatyki ale jeśli cie to pocieszy to jestem studentem uczelni technicznej na kierunku bardzo zbliżonym do informatyki D.gif

Proszę, oto zrzut ekranu który zrobiłem kilka minut temu na swoim komputerze podczas logowania do poczty. Specjalnie do tego celu odpaliłem Internet Explorera bo na codzień korzystam z innej przeglądarki: (ma się ten gest wink.gif )

Co ten alert oznacza i skąd się bierze. Otóż IE wykrywa, że się logujesz, czyli wysyłasz pewne dane do serwera który tutaj dla uproszczenia nazywany jest witryną. Teoretycznie w sytuacjach logowania bezpiecznie jest udostępnić użytkownikowi szyfrowane połączenie np. za pomocą protokołu https. Jednakże nie jest to konieczne i korzysta się z tego tylko na stronach na których przeprowadza się jakieś operacje finansowe (np. banki, portale aukcyjne). Ten alert NIE oznacza, że ktoś przechwytuje informacje które wysyłasz do serwera. Informuje on tylko, że po zalogowaniu nadal będziesz się komunikować z serwerem za pomocą protokołu http który co prawda nie jest szyfrowany ale też nie jest niebezpieczny wink.gif

Podsumowując sam komunikat można spokojnie zignorować. Moim skromnym zdaniem jest on wogóle niepotrzebny i wprowadza tylko zamęt i sieje niepokój w sercach prostych użytkowników. Ale to już sprawa Microsoftu wink.gif I przepraszam za wprowadzenie w błąd w związku z opcją stałego ignorowania togo popupa. Oczywiście można to zrobić ale trzeba w tym celu pogrzebać w opcjach przeglądarki ^^
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   orunia 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 151

Napisano 10 November 2008 - 23:26

Tak ale wczesniej nie ukazywała mi się taka informacja niestety do tego doszło jakoś po wakacjach.Mój kuzyn,koleżanka o której pisałam każą to ignorować jednakże im coś takiego się nie ukazuje ponoć.Daje to do myślenia nawet,, prostym''użytkownikom internetu.Co to znaczy zmień program do wchodzenia w pocztę i wyłącz przeglądarkę.Nie wiem jak to działa.Może ktoś mnie uświadomi skoro mnie to niepokoi.Bardzo proszę o dokładniejsze informacje na ten temat.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   orunia 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 151

Napisano 10 November 2008 - 23:44

Marshal pozwala sobie na niecenzuralne wypowiedzi,to mi się nie podoba wręcz ubliża mi,.....mogłabym pisać więcej ale przepraszam po co ,,togo popupa ''-cytowałam lecz cóż to znaczy.Tak ma wyglądać dyskusja na temat bezpieczeństwa w internecie?Dobrze,że choć wczuł się w problem i coś doradził ale po co ten język i ton,cytuję:,,prości użytkownicy''

Użytkownik orunia edytował ten post 10 November 2008 - 23:48

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   marshall 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2764

Napisano 10 November 2008 - 23:55

To jest jakaś prowokacja chyba? huh.gif Ktoś tu sobie jaja robi.

Dla mnie to już jest koniec tematu. Nie zamierzam tłumaczyć w koło macieju tego samego i jeszcze być oskarżanym o chamstwo D.gif Najlepszym lekarstwem na ten problem będzie wyciągnąć wtyczkę od komputera z kontaktu i wziąć coś na uspokojenie. Pozdrawiam boks.gif
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   netha 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 4441
  • Rejestracja Wed, 11 Oct 06

Napisano 11 November 2008 - 00:00

Biedna Orunia, znowu się na Ciebie uwzięli. I to już nie tylko w pracy, na osiedlu i na forum ale również ktoś się dobrał do poczty. Ojoj....Ty dziewczyno masz manie prześladowczą czy co? A co do Marshalla, chciał Ci pomóc ale Ty nawet nie czytasz jego porad. Skoro nie słuchasz, to po co pytasz?

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10320

Napisano 11 November 2008 - 03:09

CYTAT(marshall @ Wczoraj, 22:55)
To jest jakaś prowokacja chyba? huh.gif Ktoś tu sobie jaja robi.

Też się właśnie dziwię, że sobie robisz jaja !

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   orunia 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 151

Napisano 11 November 2008 - 18:14

Nie ma w tym logiki Marschal używa słów uznawanych powszechnie za dość ordynarne,(popupa)nie cytuję już więcej,chciał pomóc i za to mu dzięki bardzo.Manie prześladowczą lub inne dewiacyjne skłonności może ma ktoś inny.W moim życiu sprawdza się,iż ludzie,którzy mają niską samoocenę lub zbyt wysoką mimo oceniania ich przez innych źle napadają na ludzi,znajdują sobie kogoś na kogo uważają,iż mogą przelać swe niezadowolenie,kompleksy wynikłe z oceny ich kiedyś,gdzieś oraz wyżyć się na kimś.Ktoś kto ledwie doszedł do posady,bo..w domyśle najbardziej napada,bo..w domyśle ,potwierdzając tylko przez kogoś wydaną opnię.Co to znaczy ,,popupa,,.Ja Marschalowi dziękowałam a nie ubliżałam czy radziłam coś brać...Maile mi zaginęły nie dotarły do mnie lub do mych przyjaciół,pojedyńcze ale jednak i,stało się to po ukazywaniu się tego altera zabezpieczeń.Wcześniej nie ginęły.Dlatego sądzę,iż problem mój został zbyt mało dokładnie rozpatrzony i zlekceważony,maile nie giną bez powodu.Proszę o radę w związku z ginięciem maili i alterem zabezpieczeń,który pokazuje się od wakacji.Jeżeli coś nie tak to można to wyjaśnić grzecznie nie tak jak Marschal,który uważa,że wreszcie znalazł kogoś komu będzie mógł BEZKARNIE ubliżać.

Użytkownik orunia edytował ten post 11 November 2008 - 18:16

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10320

Napisano 11 November 2008 - 18:29

CYTAT(orunia @ 15 minut temu)
Nie ma w tym logiki Marschal używa słów uznawanych powszechnie za dość ordynarne,(popupa)

Nie mogę ! laugh.gif

Też myślę, że Marshall zapracował na warna..

Użytkownik Prince edytował ten post 11 November 2008 - 18:35

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17128
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 11 November 2008 - 18:33

Marshall, a pisalam, że tu tylko ktoś z doktoratem da radę winkah4.gif Ty tu sobie jaja robisz a wirusy dysk zżeraja. laugh.gif

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Tolduś 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 4329
  • Rejestracja Tue, 26 Sep 06

Napisano 11 November 2008 - 18:39

Bana mu na cały internet nie będzie tu żaden marshall popupami rzucać na prawo i lewo laugh.gif laugh.gif laugh.gif

to sie nadaje do dzialu humor
Are you ready for a zombie attack ?
Dołączona grafika
spiewnik kibica

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   netha 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 4441
  • Rejestracja Wed, 11 Oct 06

Napisano 11 November 2008 - 20:21

t_peace.gif

CYTAT
Pop-up - (z ang. tzw. "wyskakujące okienka") to jedna z funkcji stron WWW powodująca automatycznie uruchamiane nowego okienka (karty) z określoną treścią w przeglądarce internetowej. W owym okienku (karcie) może znaleźć się dodatkowe menu nawigacyjne, krótki tekst pomocy, wyjaśnienie terminu, powiększony obrazek, najczęściej jednak technika ta jest wykorzystywana do reklamy internetowej.

więcej o Marshallowych popupach na źródłowej stronie=> klikamy o dokładnie =>tutaj [wikipedia.pl]

hmm... może rzeczywiście powinniśmy przenieść to do humoru?

Opcje tematu:

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2