Forum Lagata.pl: Stanisław Lem - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Stanisław Lem

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   Psycho Krusher 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 26
  • Rejestracja Thu, 12 Mar 09

Napisano 12 March 2009 - 18:56

No, jeden z moich ulubionych pisarzy, kto wie czy nawet nie w pierwszej trójce. Najlepsze u Lema jest to, że pisał opowiadania sf zupełnie inne niż te zagraniczne gnioty których tak pełno na sklepowych półkach. Lem zawsze potrafił stworzyć niesamowity klimat a jednocześnie wyzwanie dla czytelnika, bo cięzko sie jego niektóre dzieła czyta, zwłaszcza nie posiadając wiedzy z tamtych rejonów. Ale tak poza tym, to doskonały pisarz.

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   surykat 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 50
  • Rejestracja Sat, 06 Jun 09

Napisano 19 March 2010 - 22:45

Trudno mi wyobrazić sobie polską kulturę bez Lema. To nie jest tylko pisarz sf, ale po prostu bardzo dobry pisarz, którego czytają zarówno miłośnicy głównego nurtu jak i miłośnicy fantastyki. Myślę, że każdy kulturalny Polak powinien sięgnąć chociaż po dwie książki Lema (na wypadek gdyby pierwszą byli "Astronauci" albo "Obłok Magellana" smile.gif)

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   kha1 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 6
  • Rejestracja Thu, 19 Jul 07

Napisano 30 December 2011 - 17:58

Cóż, trochę wstyd się przyznać, ale ja Lema przez wiele lat znałem tylko i wyłącznie z Solarisu. To naprawdę niezwykłe, że nasz rodak pisał w tym kierunku, i robił to tak dobrze. To literatura "klasy światowej", jeśli można to tak nazwać.

Opcje tematu:

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2