No, jeden z moich ulubionych pisarzy, kto wie czy nawet nie w pierwszej trójce. Najlepsze u Lema jest to, że pisał opowiadania sf zupełnie inne niż te zagraniczne gnioty których tak pełno na sklepowych półkach. Lem zawsze potrafił stworzyć niesamowity klimat a jednocześnie wyzwanie dla czytelnika, bo cięzko sie jego niektóre dzieła czyta, zwłaszcza nie posiadając wiedzy z tamtych rejonów. Ale tak poza tym, to doskonały pisarz.
Stanisław Lem
Napisano 19 March 2010 - 22:45
Trudno mi wyobrazić sobie polską kulturę bez Lema. To nie jest tylko pisarz sf, ale po prostu bardzo dobry pisarz, którego czytają zarówno miłośnicy głównego nurtu jak i miłośnicy fantastyki. Myślę, że każdy kulturalny Polak powinien sięgnąć chociaż po dwie książki Lema (na wypadek gdyby pierwszą byli "Astronauci" albo "Obłok Magellana"
)
Napisano 30 December 2011 - 17:58
Cóż, trochę wstyd się przyznać, ale ja Lema przez wiele lat znałem tylko i wyłącznie z Solarisu. To naprawdę niezwykłe, że nasz rodak pisał w tym kierunku, i robił to tak dobrze. To literatura "klasy światowej", jeśli można to tak nazwać.

Logowanie