witam cię Magnus w naszym wspólnym temacie...modem,który sama napisałam już zadziałał na raporcie - faktura VAT...jeżeli nadarzy się okazja i potrzeba ,prześlę go tobie...temat usamodzielnienia aplikacji chodzi mi po głowie,słyszałeś coś o access runtime?
Strona 1 z 1
Tylko dla fanów Accessa
Napisano 21 September 2008 - 19:08
Tak dla sprostowania - fanem Accessa nie jestem
Owszem - jest to narzędzie o sporych możliwościach, ale w poważniejszych zastosowaniach wady przewyższają zalety.
Modułu mi nie przesyłaj, bo nie mam Accessa zainstalowanego i nie planuję, w tym momencie jestem tylko teoretykiem-gawędziarzem
Access Runtime - z tego co pamiętam, to trzeba dokupić odpowiednie narzędzie do kompilacji baz i modułów accesowych do formatu EXE. We wcześniejszych wersjach był ten dodatek dostępny na osobnej płycie, w nowszych nie wiem. Dodatkowym problemem jest to, że nawet malutki programik utworzony jako EXE będzie miał ze 100MB bo trzeba dołączyć mnóstwo bibliotek (właśnie runtime, czyli okrojony access - biblioteki odpowiedzialne za samo wykonywanie kodu, bez możliwości projektowania).
I zapewne trzeba jeszcze mieć licencję na komercyjne wykorzystywanie
Modułu mi nie przesyłaj, bo nie mam Accessa zainstalowanego i nie planuję, w tym momencie jestem tylko teoretykiem-gawędziarzem
Access Runtime - z tego co pamiętam, to trzeba dokupić odpowiednie narzędzie do kompilacji baz i modułów accesowych do formatu EXE. We wcześniejszych wersjach był ten dodatek dostępny na osobnej płycie, w nowszych nie wiem. Dodatkowym problemem jest to, że nawet malutki programik utworzony jako EXE będzie miał ze 100MB bo trzeba dołączyć mnóstwo bibliotek (właśnie runtime, czyli okrojony access - biblioteki odpowiedzialne za samo wykonywanie kodu, bez możliwości projektowania).
I zapewne trzeba jeszcze mieć licencję na komercyjne wykorzystywanie
Napisano 21 September 2008 - 19:47
nie chcę sprzedawać swoich aplikacji,tworzę je na własny użytek...kilka lat temu zrezygnowałam z komercyjnego oprogramowania na rzecz własnych aplikacji...pewnie skończy się na zakupie następnego pakietu Office...tyle,że zrobi się problem ,bo ja mam 2003,a teraz jest 2007 i słyszałam,że są jakieś zasadnicze zmiany...
Napisano 21 September 2008 - 21:57
Zmiany i to dość spore są chyba w każdej nowej wersji
Niby są konwertery itp. ale rzadko co udaje się przenieść bezproblemowo.
Napisano 21 September 2008 - 22:34
to co sama zauważyłam,to niektóre akcje w makrze są inaczej nazwane i już problem czasowy,by na nowo popoprawiać...kiedyś ucząc się tworzenia aplikacji od podstaw ,nie myślałam,że z czasem będą takie problemy...teraz mam w tych apl.wieloletnią wiedzę firmy i nie widzę odwrotu,wkurza mnie konieczność kupowania następnych pakietów,by na kolejnym komp mogła działać np jedna mała pierdołka
Napisano 21 September 2008 - 23:17
Jest to problem tym większy, że dziwna polityka M$ powoduje, że nie można dokupić starszej wersji np. Accessa (czy nawet całego Office'a - zupełnie wystarczający jest w wersji 2000, późniejsze wersje to tylko zmiany wyglądu, dodanie paru pierdół i oczywiście marketing).
Przerabiałem też to - cała firma miała O2000 a pewnego dnia szef sobie kupił nowego laptopa i oczywiście już office 2003 bo starszych już nie było w sprzedaży. No i przybiega, że dlaczego mu program nie działa
No i co teraz robić?
Przerabiałem też to - cała firma miała O2000 a pewnego dnia szef sobie kupił nowego laptopa i oczywiście już office 2003 bo starszych już nie było w sprzedaży. No i przybiega, że dlaczego mu program nie działa
No i co teraz robić?
Napisano 22 September 2008 - 00:13
u mnie podobnie ,kupiłam laptopa z Vistą oczywiście i Corel Draw 10 na straty,albo zakup 12...strasznie drogi i niepotrzebnie skomplikowany jest ten cały postęp,to co mogłoby jeszcze długo służyć trzeba przymusowo wymieniać na nowe,u większości komp. i programy to znaczący koszt w firmach,głupota totalna
Opcje tematu:
Strona 1 z 1

Logowanie