Forum Lagata.pl: Praktyczna technika - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Praktyczna technika

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Namir 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 572
  • Rejestracja Fri, 25 Apr 08

Napisano 24 August 2008 - 16:51

Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem rozpoczęcia treningu jakiejś sztuki walki. Chodzi mi o coś praktycznego (nie musi być efektowne - chodzi raczej o "uderz i spieprzaj" w sytuacji krytycznej wink.gif ). Najlepiej też, gdyby technika była w miarę prosta. Z racji miejsca zamieszkania profesjonalny trening raczej odpada, więc podstawy musiałbym opanować samodzielnie. Polecicie mi jakąś konkretny styl walki?

Sława!
CYTAT
Ja wędruję tylko po ścieżkach
obdarzonych sercem, po ścieżkach,
które mogą mieć serce. Po nich wędruję,
bo przemierzyć je do końca to jedyne wyzwanie
warte podjęcia. Oto którędy wędruję i patrzę,
patrzę z zapartym tchem.
Don Juan

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17137
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 24 August 2008 - 18:38

CYTAT(Namir @ 24.08.2008, 16:51) <{POST_SNAPBACK}>
Polecicie mi jakąś konkretny styl walki?

Jesli profesjonalny trening odpada to pozostaje Ci jedynie "Bij i spieprzaj" . Metoda wymaga sprawnych nóg i refleksu winkah4.gif
A tak powaznie to najlepsza jest metoda walki bez walki, tu mięśnie zastępuje intelekt.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Namir 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 572
  • Rejestracja Fri, 25 Apr 08

Napisano 24 August 2008 - 20:11

CYTAT(magia @ 24.08.2008, 18:38) <{POST_SNAPBACK}>
Jesli profesjonalny trening odpada to pozostaje Ci jedynie "Bij i spieprzaj" . Metoda wymaga sprawnych nóg i refleksu winkah4.gif
A tak powaznie to najlepsza jest metoda walki bez walki, tu mięśnie zastępuje intelekt.

"Spieprzaj" mam już opanowane. Więc potrzebuję już tylko "Bij" D.gif
Pomyślunek - owszem. Gdy mnie i potencjalnego napastnika dzieli większy dystans. Bo na krótkim nawet intelekt ulegnie sile pięści...
CYTAT
Ja wędruję tylko po ścieżkach
obdarzonych sercem, po ścieżkach,
które mogą mieć serce. Po nich wędruję,
bo przemierzyć je do końca to jedyne wyzwanie
warte podjęcia. Oto którędy wędruję i patrzę,
patrzę z zapartym tchem.
Don Juan

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776
  • Rejestracja Sun, 26 Nov 06

Napisano 24 August 2008 - 21:09

Spróbuj ju-jitsu, ale nie wiem czy się można tego samemu nauczyć.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10322
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 25 August 2008 - 14:42

CYTAT(Franz @ 24.08.2008, 21:09) <{POST_SNAPBACK}>
Spróbuj ju-jitsu, ale nie wiem czy się można tego samemu nauczyć.

Ju-jitsu to kiepski pomył jeśli chodzi o uliczną samoobronę, tu bardziej przydatny byłby wariant szybkiego ogłuszenia rywala, a nie punktowanie go na macie (podczas gdy np. drugi z napastników zaczyna dźgać sztyletem w plecy).

Najlepszy do tego jest chyba kick-boxing - skuteczny i możliwy do szybkiego opanowania (muay thaj odradzam ze względów zdrowotnych).

Niestety - bez profesjonalnego treningu to można zwyczajnie dać w mordę najwyżej.

Użytkownik Prince edytował ten post 25 August 2008 - 15:10

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 25 August 2008 - 20:23

CYTAT(Prince @ 25.08.2008, 14:42) <{POST_SNAPBACK}>
Ju-jitsu to kiepski pomył jeśli chodzi o uliczną samoobronę, tu bardziej przydatny byłby wariant szybkiego ogłuszenia rywala, a nie punktowanie go na macie (podczas gdy np. drugi z napastników zaczyna dźgać sztyletem w plecy).

Chyba za bardzo nie widziałeś ju-jitsu w wykorzystaniu go na ulicy. Dziwna dedukcja z tym drugim napastnikiem, choćbyś nie wiem co trenował, to "ten drugi" zawsze Ci może nóż w plecy wsadzić.

W zasadzie to kick-boxing też, ale warunki fizyczne też trzeba wziąć pod uwagę.

I zacznij trenować przede wszytkim na siłowni, pozwoli Ci to szybciej biegać wink.gif .

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Sonny 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 261
  • Rejestracja Thu, 10 Jul 08

Napisano 25 August 2008 - 21:35

wszystkie techniki sa rownie praktyczne jesli mamy do czynienia z laikiem, jednak samemu to sie nic nie opanuje, mozna sie tylko kontuzji nabawic

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10322

Napisano 25 August 2008 - 21:52

CYTAT(Franz @ 25.08.2008, 20:23) <{POST_SNAPBACK}>
Chyba za bardzo nie widziałeś ju-jitsu w wykorzystaniu go na ulicy. Dziwna dedukcja z tym drugim napastnikiem, choćbyś nie wiem co trenował, to "ten drugi" zawsze Ci może nóż w plecy wsadzić.

W zasadzie to kick-boxing też, ale warunki fizyczne też trzeba wziąć pod uwagę.

Widziałem ju-jitsu w użyciu najwyraźniej więcej razy niż Ty, w przeciwnym razie nie dawałbyś go za przykład prostego środka skutecznej samoobrony cool.gif

Nie ma nic dziwnego w tym, że optymalna strategia w walce przeciw potencjalnym agresorom zakłada istnienie kilku napastników. Ataki w pojedynkę się zdarzają, jednak to rzadkość, zwykle wymuszeń i pobić dokonują grupy. Stąd sztukę samoobrony, o której wspomina autor tematu, powinno charakteryzować kilka cech.
Poza skutecznością są to - pozostawanie w dystansie, w gotowości do natychmiastowej ucieczki, brak zwarcia i pozycja stojąca, możliwość szybkiego ogłuszenia przestępcy.

Jeżeli dodać czas konieczny do opanowania ruchów w stopniu umożliwiającym skuteczne zastosowanie, okaże się, że najlepsze rozwiązanie to kick boxing, albo pospolity boks. Ju-jitsu czy karate wymaga lat profesjonalnego treningu, okres potrzebny do wyćwiczenia ciosu w mordę to tygodnie.

A Namir chyba nie zamierza zostać komandosem..

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 25 August 2008 - 23:02

Prince, o ile kick-boxing faktycznie może się nadawać w takich wypadkach, to z boksem dowaliłeś. Przydatna jest opcja korzystania z nóg w takich wypadkach, w boksie tego nie uczą (już prędzej jak odgryźć ucho, ale to trzeba być murzynem D.gif ).

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Sonny 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 261

Napisano 25 August 2008 - 23:06

dobry cios z piesci moze czasem wystarczyc, a co do nog w boksie to moze nie sa wykorzystywane jako bron ale w uzyciu defensywnym napewno pomoga, uniki moga byc rownie skuteczne co kopniaki

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10322

Napisano 26 August 2008 - 00:00

CYTAT(Franz @ 25.08.2008, 23:02) <{POST_SNAPBACK}>
Prince, o ile kick-boxing faktycznie może się nadawać w takich wypadkach, to z boksem dowaliłeś. Przydatna jest opcja korzystania z nóg w takich wypadkach, w boksie tego nie uczą (już prędzej jak odgryźć ucho, ale to trzeba być murzynem D.gif ).

Co jest nie tak z boksem..?

W tym temacie jest mowa o skutecznych sposobach samoobrony, a to się z reguły sprowadza do dania w mordę jak trzeba.

Ju-jitsu czy inne karate może być skuteczne (może nawet bardziej niż boks), ale dopiero na poziomie mistrzowskim, a żeby przeciętny śmiertelnik się bronił musi umieć walnąć i tyle.

A tego najlepiej uczy boks, bez różnicy czy z kopaniem czy bez.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 26 August 2008 - 00:19

Dobra i tak jesteś najlepszy, nie chce mi się nawet nic pisać.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10322

Napisano 26 August 2008 - 14:16

CYTAT(Franz @ 26.08.2008, 0:19) <{POST_SNAPBACK}>
Dobra i tak jesteś najlepszy, nie chce mi się nawet nic pisać.

Dziękuję Franz D.gif

Zniechęciłem Cię..? Cóż począć laugh.gif

Też czasem wpadam w zachwyt nad sobą, ale próbuję nie spocząć na laurach.. jak mówi słusznie forumowa prawda - jesteś tak dobry, jak ostatni Twój post D.gif

Użytkownik Prince edytował ten post 26 August 2008 - 14:22

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17137

Napisano 26 August 2008 - 16:56

CYTAT(Namir @ 24.08.2008, 20:11) <{POST_SNAPBACK}>
"Spieprzaj" mam już opanowane. Więc potrzebuję już tylko "Bij" D.gif
Pomyślunek - owszem. Gdy mnie i potencjalnego napastnika dzieli większy dystans. Bo na krótkim nawet intelekt ulegnie sile pięści...

Pomyślunek równiez w tym sensie, że należy uzywać glowy i czasami przewidywać pewne niebezpieczenstwa.Jesli masz bliżej do przystanku przez ciemny park, to lepiej iść trochę dalej ale glowną ulicą. Wieczorem lepiej jest wsiadac do pierwszego wagonu tramwaju, tu jest mniejsze prawdopodobienstwo,że zaczepią. Kiedy widzę grupę zakapturzonych chlopaków to zmieniam chodnik wink.gif Wiem ,że to tylko pólsrodki ale lepiej unikać takich sytuacji. Jesli spotykasz grupę pijanych facetów to najrozsadniej bedzie ominąć ich bez slowa. Jesli masz znajomego policjanta to na pewno nauczy Cie kilku chwytow samoobrony.A juz w ostateczności zawsze mozesz skorzystać z damskiej wersji szybkiego zgięcia kolana z wycelowaniem w czuly punkt przeciwnika. wink.gif Taka umiejetność doaje trochę pewności siebie i powoduje ,że nie czujemy sie calkiem bezradni. Ale taka obrona to tylko ostatecznosc.

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Sonny 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 261

Napisano 26 August 2008 - 19:10

tak czy siak, najbezpieczniej sie poprostu uzbroic, choc w naszym kraju zdobycie pozwolenia na bron nie jest ani tanie ani proste.

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   nAGER 

• Szeryf
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 2763
  • Rejestracja Fri, 31 Aug 07

Napisano 26 August 2008 - 21:10

CYTAT(magia @ 26.08.2008, 16:56) <{POST_SNAPBACK}>
Jesli masz bliżej do przystanku przez ciemny park, to lepiej iść trochę dalej ale glowną ulicą. Wieczorem lepiej jest wsiadac do pierwszego wagonu tramwaju, tu jest mniejsze prawdopodobienstwo,że zaczepią. Kiedy widzę grupę zakapturzonych chlopaków to zmieniam chodnik

Dzisiaj szedlem z Szefem, i na przystanku stal jakis koles z dziewczyna, ktora go odciagala, bo bil jakiegos siedzacego malolata, szly piesci i dostal z kopa w twarz, no to ja sie dlugo nie zastanawialem, Szefo tez, i sie cofnelismy do niego.
Koles caly przestraszony, jego dziewczyna mnie zaczela odciagac i popychac, plakala...a ja chcialem mu wyplacic sztuke, zaraz patrzymy za nami wybiega koles i go popchnal, ze chlopak przelecial przez lawke od przystanku na druga strone.
Potem zalowalismy ze od razu nie dostal sztuki, i nie uswiadomilismy jego dziewczynie, z jakim jest baranem.
Jednak mozna zostac napadnietym w bialy dzien.
Love is the fruit of friendship <3

"Człowiek szuka miłości bo w głębi serca wie, że tylko miłość może uczynić go szczęśliwym" - Jan Paweł II

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17137

Napisano 26 August 2008 - 21:35

CYTAT(nAGER @ 26.08.2008, 21:10) <{POST_SNAPBACK}>
Jednak mozna zostac napadnietym w bialy dzien.

Oczywiście,że mozna. Ataku nie jesteśmy w stanie przewidzieć, ale mozemy unikac sytuacji sprzyjającej atakom. czyli ciem nych, nieuczęszczanych ulic. Przy ataku w dzień istnieje szansa,ze jednak ktoś nam pomoże, tak jak Wy. wink.gif

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10322

Napisano 26 August 2008 - 23:21

CYTAT(magia @ 26.08.2008, 21:35) <{POST_SNAPBACK}>
Przy ataku w dzień istnieje szansa,ze jednak ktoś nam pomoże, tak jak Wy. wink.gif

Generalnie słuszne jest popularne przysłowie - umiesz liczyć, licz na siebie.

A w kwestii postu Nagera muszę liczyć na innych..
Gdyby był ktoś tak miły naświetlić mi treść ph34r.gif

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17137

Napisano 27 August 2008 - 15:53

CYTAT(Prince @ 26.08.2008, 23:21) <{POST_SNAPBACK}>
A w kwestii postu Nagera muszę liczyć na innych..
Gdyby był ktoś tak miły naświetlić mi treść ph34r.gif

Musisz mu wybaczyć, chlopak pisal jeszcze w emocjach po "wydzielaniu sztuki". winkah4.gif

Tlumaczenie:
Dzisiaj szedlem razem z bratem obok przystanku ,na którym doszlo do bójki. Starszy chlopak bil malolata i kopnąl go w twarz. Dziewczyna agresora probowala go odciągnąć ale bez skutku. Wtedy rzuciliśmy się z bratem na pomoc poszkodowanemu. Tu wkroczyla ponownie dziewczyna ( tym razem nie wiem czyja, ale to nie ma wplywu na dalszą relację) i zaczela plakać. Chcialem wyrownac rachunki i dokopac atakującemu, ale niespodziewanie pojawil sie nastepny chlopak, ktory zręcznym pchnieciem powalil agresora i przerzucil go przez lawke. Po tym zajściu wszyscy oddalili się w swoja stronę jednak dziewczyna pozostala niedoinformowana z jakim nieopowiednim facetem zwiazala się.

Też mialam kilka wątpliwości z intrpretacją tekstu, ale sednem tego zdarzenia byla pomoc naszych forumowych znajomych poszkodowanemu.

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   nAGER 

• Szeryf
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 2763
  • Rejestracja Fri, 31 Aug 07

Napisano 27 August 2008 - 16:27

Podalem prosty przyklad - nie wazne czy dzien, czy noc, zawsze mozna zostac napadnietym.
Love is the fruit of friendship <3

"Człowiek szuka miłości bo w głębi serca wie, że tylko miłość może uczynić go szczęśliwym" - Jan Paweł II

Opcje tematu:

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2