Forum Lagata.pl: Czego nie da się pojąć ? - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (4 stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Czego nie da się pojąć ?

#61 Użytkownik nie jest zalogowany   xwar 

• Widurr
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 192
  • Rejestracja Thu, 10 Nov 11

Napisano 23 November 2011 - 12:12

pewnie wyskocze z czymś dziwnym, ale...

dla fenomenem trudnym do pojęcia, ogarniecia jego ogromu i władzy jest - internet :)

#62 Użytkownik nie jest zalogowany   Robe Rose 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 192
  • Rejestracja Fri, 02 Jan 09

Napisano 10 December 2011 - 19:21

Głupota ludzka to jest coś, czego nigdy nie pojmę.
Kiedyś przyjdzie taki dzień, że wszystko odmieni się... Urodzę się na nowo. Poczuję szczęście.

#63 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17137
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 10 December 2011 - 19:23

Wyświetl postUżytkownik Robe Rose dnia 10 December 2011 - 19:21 napisał

Głupota ludzka to jest coś, czego nigdy nie pojmę.

Wyjatkowo trafne spostrzeżenie..

#64 Użytkownik nie jest zalogowany   Robe Rose 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 192

Napisano 10 December 2011 - 21:10

Bardzo dziękuję.
Dodam, że człowiek może i posiadł rozum, jednak najczęściej zachowuje się gorzej, niż najdziksze zwierzę. To człowiek właśnie z powodu swojej lekkomyślności przyczynia się powoli, acz nieubłaganie do kresu naszej pięknej niegdyś planety. Choćby regularna wycinka drzew w Amazonii przyczyniła się do bezdomności tysięcy małych orangutanów. Na szczęście, są też ludzie, którym zależy na losie zwierząt. Obecnie funkcjonuje schronisko dla osieroconych małp... Kolejna sprawa, nigdy nie zrozumiem tego, że głupota człowieka jest przez niektórych tłumaczona jakąś wyższą ideą czy planem na zbawienie świata. Nie, ja się z tym nie zgadzam i głośno mówię: nie ma głupszego stworzenia od człowieka.
Kiedyś przyjdzie taki dzień, że wszystko odmieni się... Urodzę się na nowo. Poczuję szczęście.

#65 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17137

Napisano 10 December 2011 - 21:32

Wyświetl postUżytkownik Robe Rose dnia 10 December 2011 - 21:10 napisał

Choćby regularna wycinka drzew w Amazonii przyczyniła się do bezdomności tysięcy małych orangutanów. Na szczęście, są też ludzie, którym zależy na losie zwierząt. Obecnie funkcjonuje schronisko dla osieroconych małp...

Z czałym szacunkiem dla Twoich poglądów, ale mnie bardziej szokuje los umierających dzieci w Afryce.

#66 Użytkownik nie jest zalogowany   Robe Rose 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 192

Napisano 10 December 2011 - 21:40

Wydaje mi się jednak, że ich głód jest przyczyną warunków, w jakich przystało im żyć, raczej nikt im tego specjalnie nie uczynił. A los zwierząt jest dla mnie równie ważny, co ludzi. Natomiast ... zastanawia mnie to, jak to możliwe, że nadal jest gdzieś głód na świecie, skoro powstało wiele organizacji, mających na celu zniwelowanie tego przypadku?

#67 Użytkownik nie jest zalogowany   Soldier 

• Antyteista
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 2461
  • Rejestracja Sun, 22 May 11

Napisano 15 December 2011 - 19:15

Wyświetl postUżytkownik magia dnia 10 December 2011 - 21:32 napisał

Z czałym szacunkiem dla Twoich poglądów, ale mnie bardziej szokuje los umierających dzieci w Afryce.

No cóż, nie żebym był bezdusznym draniem, ale każdy umiera, bez względu na to czy jest dzieckiem, czy też starcem, czy mieszka w Europie czy też w Afryce, czy jest czarny czy biały, czy to z głodu czy z choroby to i tak kiedyś umiera.

Użytkownik Soldier edytował ten post 15 December 2011 - 19:16

Czytasz biblię, wierzysz w Boga. Czytasz Harrego Pottera, wierzysz w ogry ?

#68 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17137

Napisano 15 December 2011 - 19:54

Wyświetl postUżytkownik Soldier dnia 15 December 2011 - 19:15 napisał

No cóż, nie żebym był bezdusznym draniem, ale każdy umiera, bez względu na to czy jest dzieckiem, czy też starcem, czy mieszka w Europie czy też w Afryce, czy jest czarny czy biały, czy to z głodu czy z choroby to i tak kiedyś umiera.

I co w związku z tym?

#69 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413
  • Rejestracja Tue, 14 Apr 09

Napisano 15 December 2011 - 20:01

głośno mówię: nie ma głupszego stworzenia od człowieka.

Czyli jak ktoś stwierdzi, że baran czy szympans jest od Ciebie mądrzejszy to się nie obrazisz?

Człowiek głupi nie jest. To właśnie za sprawą tej przewagi nad resztą stworzeń człowiek ma w ogóle predyspozycje do tego aby wyrządzić duże szkody.

#70 Użytkownik nie jest zalogowany   Robe Rose 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 192

Napisano 16 December 2011 - 15:03

Wyświetl postUżytkownik Przymszy dnia 15 December 2011 - 20:01 napisał

głośno mówię: nie ma głupszego stworzenia od człowieka.

Czyli jak ktoś stwierdzi, że baran czy szympans jest od Ciebie mądrzejszy to się nie obrazisz?

Człowiek głupi nie jest. To właśnie za sprawą tej przewagi nad resztą stworzeń człowiek ma w ogóle predyspozycje do tego aby wyrządzić duże szkody.

Człowiek może i ma predyspozycje, ale nie korzysta z nich, natomiast przewagę nad zwierzęciem wykorzystuje do czynienia zła. Wiesz... ostatnio pewien "artysta" celowo zagłodził psa, przywiązując go do galerii. Ludzie mieli okazję, by zareagować, ale nikt nie raczył tego zrobić. Ludzie chcieli jedynie zaspokoić swoje chore żądze poprzez obrazek umierającego psa. Coraz częściej wydaje mi się, że zwierzęta są o wiele mądrzejsze od człowieka, tak nawiązując do Twojego pytania. Większość z nich używa siły jedynie wtedy, gdy ktoś zagraża mu, jego potomstwu bądź terytorium. Człowiek zaś czyni zło najczęściej dla samej swej uciechy.

Ps.: http://www.pudelek.p...odpisz_petycje/ - może znasz zwierzę, które uczyniłoby coś podobnego człowiekowi?

Użytkownik Robe Rose edytował ten post 16 December 2011 - 15:04

#71 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413

Napisano 16 December 2011 - 19:19

Człowiek może i ma predyspozycje, ale nie korzysta z nich, natomiast przewagę nad zwierzęciem wykorzystuje do czynienia zła.

Chyba nie zrozumiałaś o jakich predyspozycjach napisałem.

Coraz częściej wydaje mi się, że zwierzęta są o wiele mądrzejsze od człowieka, tak nawiązując do Twojego pytania.

Mi się wydaje coś zupełnie odwrotnego. Zwierzęta są dużo, dużo głupsze od ludzi.

Większość z nich używa siły jedynie wtedy, gdy ktoś zagraża mu, jego potomstwu bądź terytorium. Człowiek zaś czyni zło najczęściej dla samej swej uciechy.

Dysponowanie siłą wynika głównie z instynktów, nie z mądrości.
Zresztą ktoś kto świadomie czyni zło nie jest głupcem. Człowiek może być bardzo mądry i przy tym może robić całą masę złych uczynków.
Tak samo jak ktoś wybitnie inteligentny może być totalnych chamem.

Mądrość czy inteligencja nie oznaczają, że ktoś nie krzywdzi innych czy nie jest zwyrodnialcem.

#72 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6309
  • Rejestracja Wed, 20 Oct 10

Napisano 16 December 2011 - 19:33

Wyświetl postUżytkownik Przymszy dnia 16 December 2011 - 19:19 napisał

Mądrość czy inteligencja nie oznaczają, że ktoś nie krzywdzi innych czy nie jest zwyrodnialcem.

Chyba mylisz mądrość z inteligencją :)

#73 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413

Napisano 16 December 2011 - 19:40

Na pewno nie mylę.
Jeśli uważasz inaczej i kwestionujesz moje słowa to uzasadnij to, bądź przeproś :tak:

#74 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6309

Napisano 16 December 2011 - 20:00

Wyświetl postUżytkownik Przymszy dnia 16 December 2011 - 19:40 napisał

Na pewno nie mylę.
Jeśli uważasz inaczej i kwestionujesz moje słowa to uzasadnij to, bądź przeproś :tak:

:D

Myślę,że gdyby ludzie byli mądrzy to by nie krzywdzili,nie zabijali niepotrzebnie,a na świecie nie byłoby głodnych dzieci. To nie mądrość, a ludzka zachłanność i właśnie głupota powoduje że ludzie zabijają,krzywdzą dla zysku.

#75 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413

Napisano 16 December 2011 - 20:10

Też masz wypaczone pojęcie mądrości.
Krzywdy i głodu może by nie było gdyby ludzie tą mądrość wykorzystywali do czynienia dobra i pomagania sobie.
Swoją mądrość jednak mogą wykorzystywać do zupełnie innych celów - zabijanie, krzywdzenie itd. nie oznaczają braku mądrości.

#76 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6309

Napisano 22 December 2011 - 09:36

Wyświetl postUżytkownik Przymszy dnia 16 December 2011 - 20:10 napisał

Też masz wypaczone pojęcie mądrości.
Krzywdy i głodu może by nie było gdyby ludzie tą mądrość wykorzystywali do czynienia dobra i pomagania sobie.
Swoją mądrość jednak mogą wykorzystywać do zupełnie innych celów - zabijanie, krzywdzenie itd. nie oznaczają braku mądrości.

Nie powiedziałabym,że mam wypaczone pojęcie mądrości. Może inaczej tą mądrość rozumiemy.

Poszukałam definicji "mądrości" i jest tam coś takiego:

"W głębszym sensie, często stosowanym w różnych religiach, mądrość oznacza zdolność do działania nacechowanego głębokim, emocjonalnym zaangażowaniem, zwiększającego w długiej perspektywie czasowej nie tylko dobro własne, ale też dobro ogólne. W tym sensie używa się tego terminu w takich zwrotach jak np. mądrość życiowa, czy mądrość rodzicielska.
W obu tych znaczeniach mądrość wymaga nie tylko samej wiedzy, lecz także szeregu predyspozycji psychicznych, ale też duchowych i etycznych, takich jak:
umiejętność oceniania spraw z jak najszerszej i możliwie jak najbardziej obiektywnej perspektywy;
umiejętność panowania nad własnymi emocjami i popędami;
posiadanie sprawnego mechanizmu psychicznego podejmowania decyzji
i wielu innych."

http://pl.wikipedia....dro%C5%9B%C4%87

Opcje tematu:

• (4 stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4