Forum Lagata.pl: Porównanie XP SP3 i Vista SP1 - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Porównanie XP SP3 i Vista SP1

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776
  • Rejestracja Sun, 26 Nov 06

Napisano 03 August 2008 - 23:49

Znalazłem w sumie przypadkiem porównanie dwóch systemów

http://republika.onet.pl/22477,25,1,,fabryka.html?sort=

Porównanie wygląda na obiektywne, z tym że trzeba pamiętać, że nie każdy ma taki komputer jak ten, który brał udział w badaniu.

A dla mnie wniosek jest jeden, w sumie to cytat z końca tego artykułu:
skoro nie widać różnicy, to po co…

A dodałbym: tymbardziej jak ktoś nie wykorzystuje komputera do grania...

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Diorek 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 100
  • Rejestracja Mon, 26 May 08

Napisano 22 August 2008 - 18:21

do grania kolego to są konsole D.gif
testy...

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Sonny 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 261
  • Rejestracja Thu, 10 Jul 08

Napisano 22 August 2008 - 19:49

vista wychodzi o wiele lepiej, no i nie mozna zapominac o obsludze DX10 ktory jak dla mnie jest rewelacyjny, ale co do stabilnosci to chyba ciagle jest w tyle za xp, chyba mimo wszystko z xp zrezygnuje dopiero po premierze Windowsa 7

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Diorek 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 100
  • Rejestracja Mon, 26 May 08

Napisano 23 August 2008 - 19:44

A szkoda, że nie wykorzystam tego bo przesiadłem się na Mac osx i nie mam zamiaru wracać do wujka Gates`a:P
testy...

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776
  • Rejestracja Sun, 26 Nov 06

Napisano 29 August 2008 - 23:22

Ja ostatnio miałem okazję popracować na Viście, to też napiszę kilka słów komentarza, oczywiście w porównaniu do XP.

Na pierwszy rzut oka rzuca się w oczy zmieniony wygląd, o niebo lepszy od tego z XP, który był brzydki. Jak do tego dodać te efekty aero, to całkiem całkiem.
Na plus coś w rodzaju katalogów domowych użytkowników, na wzór Linuksa (MacOS'a ?). To mi się akurat podoba.
Nie lubię za to nowego menu "start", jeszcze na laptopie bez myszki, a do tego dotykowego panelu nie jestem przyzwyczajony. Akurat mi obecnie najbardziej pasuje takie menu jak mam w Ubuntu czyli podzielone na Aplikacje|Miejsca|System ale tego się chyba i tak nie doczekam pod Windows.

Kolejny plus to konto administratora, zwiększenie przy tym bezpieczeństwa... no i chyba w końcu poszli w stronę zachęcania użytkowników do tworzenia wielu kont na komputerze. Też kiedyś tego nie lubiłem, dopiero z czasem zauważyłem plusy (znaczy jak przerzuciłem się na Linuksa wink.gif .
Aha i jeszcze ulepszona "nawigacja", też fajnie wygląda.

No i żeby nie było, w końcu bez problemu śmiga sieć lokalna, wykrywa wszystkie komputery, nawet mój z Ubuntu. Akurat to nawet nie plus w stosunku do Ubuntu kwas.gif .

Ogólnie na Viście nie pracuje się źle, jeśli spełnia wymagania, które są niestety dość wysokie. Ma więcej plusów w stosunku do XP-ka, niż się spodziewałem. Ale właśnie podstawowa wada czyli wymagania sprawia, że nie przesiądę się szybko na Vistę. Wolę dostosować system do komputera, niż komputer do systemu.

Opcje tematu:

Strona 1 z 1