Google z roku na rok boryka się problemem niskich dochodów otrzymywanych za reklamy na portalu YouTube. Hostowanie milionów klipów dla połowy świata jest sporym przedsięwzięciem logistycznym. Okazuje się jednak, że nawet z takim potencjałem ciężko jest o sensowny zysk.
W tym roku dochody z reklam umieszczonych na YouTube wyniosą 200 milionów dolarów. Wynik, choć imponujący jest znacznie mniejszy od założeń wydawcy, czyli Google i zupełnie nie współmierny do wydatków związanych z utrzymaniem takiego kolosa wideo.
Reklamy obecnie są emitowane przy 4 procentach wszystkich klipów. Mimo wszystko YouTube musi i tak zmniejszyć ilość reklam emitowanych na portalu. Magazyn Brand Republic donosi, że firma chce ograniczyć emisję spotów komercyjnych tylko do materiałów wideo, do których posiada prawa.
Wydawca jest także zdeterminowany do wprowadzenia na szeroką skalę reklam typu pre-roll oraz post-roll (przed i po klipie wideo). Biorąc pod uwagę fakt posiadania przez serwis obszernych danych demograficznych swoich widzów, pomysł może się okazać bardzo korzystny.
Z drugiej jednak strony wprowadzenie reklam może zniechęcić widzów do samego portalu, a brak reklam u konkurencji może być gwoździem do trumny YouTube.
gery.pl
nie uważacie ze to paranoja ze 200 mln uwaza sie za malo ?
Strona 1 z 1
Google: 200 mln to za mało
Napisano 14 July 2008 - 15:40
jasne ze paranoja czym wiecej maja tym wiecej chca mamona rzadzi swiatem
Napisano 14 July 2008 - 16:16
Przy takim kursie dolara
.
Jak ktoś ma biznes na pół świata to może oczekiwać czego zechce...
Jak ktoś ma biznes na pół świata to może oczekiwać czego zechce...
Napisano 23 July 2008 - 21:32
Teraz już wiem, dlaczego 200lmn $ to za mało - za tyle to oni chcę kupić serwis digg.com :| .
http://osnews.pl/google-negocjuje-z-diggcom/
Takie sumy odchodzą w przemyśle IT.
http://osnews.pl/google-negocjuje-z-diggcom/
Takie sumy odchodzą w przemyśle IT.
Napisano 23 July 2008 - 22:21
Żadna paranoja tylko biznes. Utrzymanie tylu danych na serwerze wiąże się z ogromnymi kosztami, a nikt przecież do interesu nie będzie dopłacał.
Opcje tematu:
Strona 1 z 1

Logowanie