Forum Lagata.pl: Tatralandia - zbieram info - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Tatralandia - zbieram info

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   magnus 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2033
  • Rejestracja Mon, 22 Jan 07

Napisano 24 June 2008 - 16:00

Internet internetem, ale osobiste doświadczenia są równie cenne smile.gif
Zatem proszę osoby, które były w Tatralandii na Słowacji o podzielenie się jakimiś swoimi doświadczeniami. Wybieramy się na samym początku września na 10 dni, więc będzie trochę czasu na zwiedzenie nawet trochę dalszych okolic.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   netha 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 4441
  • Rejestracja Wed, 11 Oct 06

Napisano 04 September 2008 - 09:16

Magnus dopiero zobaczyłam ten temat. Wydaje mi się że już coś było na ten temat na forum, ale nie mogę znaleźć...No ale jak wrócicie, czekamy na relacje:)

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   kwiatekx 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 24
  • Rejestracja Thu, 20 Mar 08

Napisano 20 November 2008 - 12:23

No i jakie są Wasze wrażenia z pobytu w Tatralandi?

Ja byłem tam na 1 dzień w sierpniu i muszę powiedzieć, że.. mocno się zawiodłem kwas.gif

Ogólnie park jest nawet spory, jest dużo atrakcji, ale.. większość z nich jest przewidziana dla małych dzieci. Zjeżdżalnie (poza 1 fajną - czarną) są wolne, albo dostępne tylko do określonej wagi (mnie nie chcieli na część wpuścić tongue.gif). Pozatym baseny: małe..

Zwiedziłem już trochę europejskich parków wodnych i z najbliższych zdecydowanie polecam park na Litwie w Druskiennikach. Jest blisko (od Warszawy jakieś 360 km, od granicy ~60), dosyć tani i duuużo różnych zjeżdżalni (w tym totalny extreme z 6 piętra - bardzo szybko w dół smile.gif). Mniejsze baseny rekreacyjne, rwąca rzeka, fale.. Ale też nie jest to chyba miejsce żeby spędzić tam więcej niż weekend.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   magnus 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2033

Napisano 20 November 2008 - 14:23

Niestety większość takich aquaparków jest przewidziana dla dzieci. Nie ma faktycznie takiego basenu, gdzie można swobodnie popływać. Ale rzut beretem do Liptovskiej Mary, gdzie można pływać do woli, czym kto chce - my byliśmy na początku września, ale byli twardziele co pływali smile.gif

Ale w Tatralandii jest całkiem fajnie. Ze szwagrem tylko patrzyliśmy, żeby sprzedać dzieci i pójść się trochę sponiewierać w rurach smile.gif Czarna (podejrzewam, że chodzi o Dodge) faktycznie najlepsza, ale jest jeszcze kilka dobrych. Na szczęście my ze szwagrem reprezentujemy raczej wagę lekką (po ok. 60 kg) więc problemów ze wstępem nie mieliśmy wink.gif

Generalnie na 10 dni pobytu Tatralandię można ze 2 razy odwiedzić - najlepiej w tygodniu i po sezonie bo nie ma tłoku.
Poza tym to ja bym wolał pochodzić po górach i pozwiedzać, ale z balastem to jest niewykonalne. I tak się raz ze szwagrem i sąsiadem z pensjonatu wyrwaliśmy zdobyć chociaż jeden 2-tysięcznik tongue.gif

Na Litwę niestety mam sporo dalej niż na Słowację, ale być może się kiedyś wybierzemy.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Anusia177 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 2
  • Rejestracja Sat, 29 Nov 08

Napisano 29 November 2008 - 19:29

Drogo tam bardzo i przereklamowane. U nas w kraju powinno powstać więcej takich atrakcji. Słowacja się teraz rozbudowuje,ciekawe czy do Zakopanego jeszcze będą ludzie jeździć...

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   magnus 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2033

Napisano 30 November 2008 - 03:12

CYTAT(Anusia177 @ Wczoraj, 18:29)
Drogo tam bardzo i przereklamowane.

O które "tam" chodzi konkretnie?
BTW. "Drogo" to pojęcie względne - zawsze zależy dla kogo i w porównaniu z czym wink.gif

CYTAT(Anusia177 @ Wczoraj, 18:29)
U nas w kraju powinno powstać więcej takich atrakcji.

Kilka źródeł termalnych u nas w górach jest. Niestety nic przy nich nie powstaje. Powstają jakieś aquaparki, baseny i inne atrakcje, ale generalnie tzw. "turystyka" to u nas w kraju pojęcie dość abstrakcyjne. Już nie mówiąc o tym, że równolegle (albo i najpierw) powinna powstać odpowiednia infrastruktura - drogi, hotele, pensjonaty, restauracje.
Będąc kilka razy w Czechach i raz na Słowacji za każdym razem dokonywałem takiej smutnej obserwacji - na drogach po czeskiej i słowackiej stronie samochód z polską rejestracją to widok powszechny (w samej Tatralandii na parkingu zawsze urządzaliśmy zawody kto pierwszy znajdzie 3 auta z inną niż polska rejestracją) - po naszej stronie tylko Polacy.
A przecież jeśli chodzi np. o góry czy inne okoliczności przyrody, to też jest tego sporo. Tylko niestety - zagraniczny turysta ma u nas 3 podstawowe atrakcje: może zabłądzić, umrzeć z głodu i rozwalić samochód smile.gif

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   ~Czarna 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1534
  • Rejestracja Wed, 17 Dec 08

Napisano 17 December 2008 - 18:11

Hmmm na tych wakacjach byliśmy z Łukaszem w Tatralandii i byliśmy zachwyceni smile.gif nie wiem czy to sprawka samych zjeżdżalni...( D.gif ), ale pobyt tam wspominam bardzo miło smile.gif
No i trzeba przyznać Wam rację - czarna rura była najlepsza D.gif
Mimo wszystko nie da się wysiedzieć tygodnia z tyłkiem w wodzie. Tym bardziej, że jeśli ma się samochód to okolica też wymiata. Zwłaszcza Jaskinia Svobody i kolejka na Vratną, a stamtąd nóżkami chociażby na najbliższy szczyt Chleb (1644 m.). Wrażenia genialne smile.gif
Dołączona grafika

Ja kocham Dolcan - i to na życie całe
Ja kocham Dolcan - i nigdy nie przestane
Ja kocham Dolcan - z moich całych sił
Ja kocham Dolcan - dopóki będę żył

___
Yamaha F310 Dołączona grafika

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   magnus 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2033

Napisano 17 December 2008 - 19:16

CYTAT(~Czarna @ 39 minut temu)
Jaskinia Svobody

Niezła dziura trzeba przyznać smile.gif Młoda nam się na wstępie zbuntowała, że się boi - na szczęście potem jej przeszło. Do tego mieliśmy szczęście dołączyć się do polskiej wycieczki, więc trochę po polsku można było posłuchać (nie wszystko, bo zamykaliśmy stawkę winkah4.gif.
Podobno jeszcze ciekawsza jest Lodova, ale ze względu na dzieci nie pojechaliśmy (już po Swobody połowa na rękach).
CYTAT(~Czarna @ 39 minut temu)
kolejka na Vratną

Kolejki żadnej nie zaliczyliśmy niestety sad.gif Nie licząc wyciągu w Strbskim Plesie. A wiem, że jest kilka ciekawych kolejek zarówno linowych jak i szynowych. Może jednak na przyszły rok trzeba będzie pomyśleć jeszcze raz smile.gif

A gdzie się zatrzymaliście? W samej Tatralandii czy gdzieś w pensjonacie (hotelu)?

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   ~Czarna 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1534

Napisano 17 December 2008 - 19:28

CYTAT(magnus @ 4 minut temu)
Podobno jeszcze ciekawsza jest Lodova

myśmy właśnie słyszeli że oprócz tej jednej "lodowej rzeźby" nie ma tam nic ciekawego wink.gif
CYTAT(magnus @ 4 minut temu)
A gdzie się zatrzymaliście? W samej Tatralandii czy gdzieś w pensjonacie (hotelu)?

Dokładnie to w Lyptovsky Mikulas i w prywatnym domu mieliśmy całą górę do dyspozycji smile.gif bardzo fajni gospodarze wink.gif
Dołączona grafika

Ja kocham Dolcan - i to na życie całe
Ja kocham Dolcan - i nigdy nie przestane
Ja kocham Dolcan - z moich całych sił
Ja kocham Dolcan - dopóki będę żył

___
Yamaha F310 Dołączona grafika

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   magnus 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2033

Napisano 17 December 2008 - 22:19

A my na wiosce po drugiej stronie T. - Liptovsky Trnovec smile.gif
Mieliśmy ćwierć takiej hacjendy:

I taką altankę do grillowania:

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Pogan 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2141
  • Rejestracja Mon, 02 Oct 06

Napisano 17 December 2008 - 22:21

CYTAT(Czarna @ Dzisiaj, 18:16)
bardzo fajni gospodarze wink.gif

Bardzo serdecznie nas przywitał D.gif Ale tatralandia pełen wypas. To były super wakacje D.gif nawet pływać się nauczyłem
Na forum jak w Polsce. Nie Ci ludzie są na stanowiskach.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   magnus 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2033

Napisano 17 December 2008 - 22:42

CYTAT(Pogan @ 15 minut temu)
nawet pływać się nauczyłem

Ale to chyba w Liptovskiej Marze, bo w tych basenach w Tatralandii to trochę ciężko się rozpędzić wink.gif
Chociaż jak byliśmy we wrześniu, w środku tygodnia, to było fajnie pustawo wink.gif

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   kamilka 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 35

Napisano 14 January 2009 - 12:10

Ja byłam w lipcu w Tatralandi, sam park jest fajny, malowniczo położony wśród gór. Na mój gust był za bardzo przepełniony - tłumnie wypełnione baseny, kolejki do kasy, kolejki na zjeżdżalnie. Ogólnie oceniam park pozytywnie i polecam tam pojechać, jedyna wada to tłum ludzi. Raz nawet nie udało nam się wejść, park był w upalny dzień tak zapełniony, że już nas nie wpuścili ;/ pojechaliśmy wtedy nad Liptovską Marę, tam było super, mnie zachwycił widok - jeziorko z kamienistą plażą wśród gór. Popływaliśmy, poopalaliśmy się. Ogólnie wakacje na Słowacji były bardzo udane, mieliśmy jechać nad Bałtyk ale szalały tam burze i lał deszcz, dlatego spontanicznie ruszyliśmy w przeciwnym kierunku i wylądowaliśmy w słonecznej Słowacji smile.gif

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   ljublju 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1
  • Rejestracja Thu, 21 Jul 11

Napisano 21 July 2011 - 16:22

my tez nocowaliśmy w liptovskim mikulaszu, raczej nie było problemu ze znalezieniem kwatery. nie bylismy w szczycie sezonu, może dlatego, ale radze pytac po prywatnych domach. do tatralandii najlepiej z samego rana - wtedy nei ma jeszcze kolejek, a te w sezoniemoga sie zdarzyc. atrakcje znajdą się dla każdego, więc nie ma stresu, ze ktoś się będzie nudził, czy nie miał co robic. obsługa przyjemna i raczej dogadujaca się po polsku. :)

Opcje tematu:

Strona 1 z 1