Forum Lagata.pl: Czy "lanie" odejdzie do lamusa ? - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (18 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Czy "lanie" odejdzie do lamusa ?

#41 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 05 June 2008 - 13:44

Tak, ja też kiedyś sprawdziłem, czy mój ojciec nie bluffuje..... Jeden jedyny raz.

#42 Użytkownik nie jest zalogowany   netha 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 4441
  • Rejestracja Wed, 11 Oct 06

Napisano 05 June 2008 - 13:55

CYTAT(t.oskar @ Minutę temu)
Jakoś wystarczało, ze "celebrowałem przygotowania" do kary chlosty. Nigdy nie karałem "na gorąco", w nerwach. Pytałem, czy dzieciak wie, za co dostanie, kazałem przynieść pasek, stołek itd... Czekałem, aż przeprosi i obieca, że wiecej nie będzie. To na ogół skutkowało. Jeden jedyny raz pasierb chciał sprawdzic, czy nie bluffuję. No i postawił mnie w sytuacji bez wyjścia. Musiał dostać.

Przemoc psychiczna równa się prawie przemocy fizycznej. Z tą różnicą, że po tej drugiej często widać ślady. Ja wychowałam się bez pasa i jakoś jestem normalna, widać rozmową można wiele zdziałać - tylko trzeba posiadać tę zdolność "rozmowy edukacyjnej".

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 05 June 2008 - 13:59

Tak na dobrą sprawę możnaby udowodnić, ze wydawanie jakichkolwiek poleceń jest przemocą psychiczną, ponieważ zmusza kogoś do wykonania tego, czego nie zawsze chce się wykonać. Mam taką dobrą radę: przesadzanie lepiej zostawić jest ogrodnikom. laugh.gif

Użytkownik t.oskar edytował ten post 05 June 2008 - 14:00

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10320
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 05 June 2008 - 14:02

CYTAT(t.oskar)
Widzisz, moje dzieci są już dorosłe. Pasierb ma 45 lat , córka 37. Jakoś wystarczało, ze "celebrowałem przygotowania" do kary chłosty. Nigdy nie karałem "na gorąco", w nerwach. Pytałem, czy dzieciak wie, za co dostanie, kazałem przynieść pasek, stołek itd... Czekałem, aż przeprosi i obieca, że więcej nie będzie. To na ogół skutkowało bez bicia. Jeden jedyny raz pasierb chciał sprawdzić, czy nie bluffuję. No i postawił mnie w sytuacji bez wyjścia. Musiał dostać. Ale to poskutkowało na zawsze i raczej nie miałem z dziećmi kłopotów. Skoro życie społeczne opiera sie w znacznej mierze na lęku przed karą ("wartości" są raczej na dalszym planie), to czemu inaczej miałoby być w życiu rodzinnym?. Tym bardziej, że podwórko uczy dzieciaka tego, że wartości są dla frajerów.

Skoro podwórko uczy, że wartości są dla frajerów (cytat), to rodzice są od tego, aby właśnie przekazać, że jest inaczej.
Ty jak widzę zrobiłeś wszystko, aby podtrzymać tę śmietnikowo-trzepakową tezę D.gif

Celebrowanie, noszenie stołka, pasek.. facet, Ty jesteś jakimś wyrafinowanym sadystą. A jak za parę lat pasierb przyjdzie i każe Ci przynosić stołek, to co powiesz..? Że postępuje niesłusznie..?

Pewnie że nie miałeś kłopotów - już pisałem dlaczego.
Życie społeczne opiera się na założeniu, że uczestniczy w nim masa hołoty. Mam Ci szczegółowo wyjaśnić, dlaczego w rodzinie powinno być inaczej..?

Użytkownik Prince edytował ten post 05 June 2008 - 14:04

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   netha 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 4441
  • Rejestracja Wed, 11 Oct 06

Napisano 05 June 2008 - 14:03

Wiesz, ja polecenia znam tylko ze szkoły, z pracy....W domu są prośby smile.gif Sztuka rozmowy ...ale to w innym temacie smile.gif
Więc trzymam się, laniu czy zastraszaniu mówię nie

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 05 June 2008 - 14:11

On wychował także pasierba, teraz już dorosłego. Jakie zastosował metody, tego nie wiem. W każdym razie jakoś potrafił utrzymać dyscyplinę. W każdym razie jeśli jest wina, to musi być i kara, co najmniej psychiczna, a za minimum uważam uznanie się winnym. Samo tłumaczenie nie ma szans w konfrontacji ze wpływem środowiska; podwórka, kolegów, a tak już jest, że największe możliwości wpływania mają ci "gorsi".

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10320

Napisano 05 June 2008 - 14:13

CYTAT(t.oskar @ Minutę temu)
tak już jest, że największe możliwości wpływania mają ci "gorsi".

Zależy od umysłowych możliwości..

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 05 June 2008 - 14:49

Zawsze to, co złe najbardziej "kusi". Zawsze to wydaje się najbardziej atrakcyjne. Inaczej świat składałby się z samych "aniołków".

#49 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10320

Napisano 05 June 2008 - 16:13

CYTAT(t.oskar)
Zawsze to, co złe najbardziej "kusi". Zawsze to wydaje się najbardziej atrakcyjne. Inaczej świat składałby się z samych "aniołków".

Ciekawa teoria że zawsze, bo mnie np. nie kusi nigdy.. ale może Ty wiesz lepiej ode mnie..?

Świat składałby się z samych aniołków, gdyby złe nie kusiło nikogo, a ponieważ kusi niektórych, świat nie składa się z samych aniołków.
Przy okazji dodam, że jak kogoś pobijesz, to nie przestanie go kusić to, co kusiło przed pobiciem, a co najwyżej kuszony może zacząć unikać źródła pokus.. oczywiście tylko do czasu, aż przestanie mu zagrażać bicie..

Użytkownik Prince edytował ten post 05 June 2008 - 16:16

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 05 June 2008 - 16:21

CYTAT(Prince @ 5.06.2008, 16:13) <{POST_SNAPBACK}>
Ciekawa teoria że zawsze, bo mnie np. nie kusi nigdy.. ale może Ty wiesz lepiej ode mnie..?

Kiedy Cię kanonizują? rotfl1wj9.gif

#51 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10320

Napisano 05 June 2008 - 16:24

CYTAT(t.oskar @ 2 minut temu)
Kiedy Cię kanonizują?

Dokładnie wtedy, kiedy zaczną kanonizować tych, których złe nie kusi nigdy najbardziej cool.gif

Użytkownik Prince edytował ten post 05 June 2008 - 16:34

#52 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 05 June 2008 - 16:45

Amen!

#53 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17126
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 05 June 2008 - 20:57

CYTAT(t.oskar @ Dzisiaj, 13:40)
"celebrowałem przygotowania" do kary chłosty. Nigdy nie karałem "na gorąco", w nerwach. Pytałem, czy dzieciak wie, za co dostanie, kazałem przynieść pasek, stołek itd... Czekałem, aż przeprosi i obieca, że więcej nie będzie.

Musisz byc z siebie wyjatkowo dumny. Celebrowac kare w taki sposob, moze tylko ktos, kto ma powazne problemy ze sobą.Takie psychiczne znecanie sie nad dzieckiem jest jeszcze gorsze niz samo lanie. Nie wyobrazam sobie takiego sadystycznego zachowania mojego ojca. Jak musialy czuc sie te dzieci?? Obcy dla nich facet przygotowuje miejsce tortur. Nie dziwie sie, ze miales z nimi problemy wychowawcze i na ich miejscu wcale nie mialabym ochoty na odwiedzanie Ciebie teraz.Wedlug mnie jest to psychopatyczne zachowanie i nigdy nie pozwolilabym na takie traktowanie dzieci.

#54 Użytkownik nie jest zalogowany   Heim 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 6
  • Rejestracja Thu, 05 Jun 08

Napisano 06 June 2008 - 00:08

CYTAT
Tak na dobrą sprawę możnaby udowodnić, ze wydawanie jakichkolwiek poleceń jest przemocą psychiczną

Dlatego tak ważne jest, żeby w czaie dyskusji posługiwać się jednakową definicją ;-)

#55 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 06 June 2008 - 14:09

CYTAT(magia @ 5.06.2008, 20:57) <{POST_SNAPBACK}>
Musisz byc z siebie wyjatkowo dumny. Celebrowac kare w taki sposob, moze tylko ktos, kto ma powazne problemy ze sobą.Takie psychiczne znecanie sie nad dzieckiem jest jeszcze gorsze niz samo lanie. Nie wyobrazam sobie takiego sadystycznego zachowania mojego ojca. Jak musialy czuc sie te dzieci?? Obcy dla nich facet przygotowuje miejsce tortur. Nie dziwie sie, ze miales z nimi problemy wychowawcze i na ich miejscu wcale nie mialabym ochoty na odwiedzanie Ciebie teraz.Wedlug mnie jest to psychopatyczne zachowanie i nigdy nie pozwolilabym na takie traktowanie dzieci.

A one zwyczajnie były zadowolone, że im sie upiekło. Wystarczyło aby uznały swój "uczynek" za zły, przeprosiły i kara została darowana. Obawiam się, że z góry o tym wiedziały i zwyczajnie "podejmowały grę". I rzeczywiście takie same przewinienia zdarzały się bardzo rzadko, ponieważ wiedziały one, że za "recydywę" już "upiec się" nie musi. Jeżeli darowanie kary jest dla magii sadyzmem, to co nim nie jest? Kary w rodzaju "szlabanu" na wyjście na dwór? To w domu, gdzie oboje rodzice pracują jest bardzo trudne do wykonania. Zakaz włączania TV? W mieszkaniu jednopokojowym? (tak wtedy mieszkałem) I to wtedy, gdy były tylko dwa programy? (To były lata 70-te) To sam musiałbym zrezygnować z oglądania. Jedyną ewentualnością byłoby karne pisanie (np 200 razy "nie będę już więcej....") ale to uważam za ogłupiające, no i szkoda papieru.
P.S. Tzw. "wychowawcze tłumaczenie" swoją drogą, ale za popełniony "występek" jakaś kara musi być, chociażby po to, aby było co "darować" i żeby "winowajcy" mogło się "upiec".

Użytkownik t.oskar edytował ten post 06 June 2008 - 14:11

#56 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10320

Napisano 06 June 2008 - 15:39

CYTAT(t.oskar)
A one zwyczajnie były zadowolone, że im sie upiekło. Wystarczyło aby uznały swój "uczynek" za zły, przeprosiły i kara została darowana. Obawiam się, że z góry o tym wiedziały i zwyczajnie "podejmowały grę". I rzeczywiście takie same przewinienia zdarzały się bardzo rzadko, ponieważ wiedziały one, że za "recydywę" już "upiec się" nie musi. Jeżeli darowanie kary jest dla magii sadyzmem, to co nim nie jest? Kary w rodzaju "szlabanu" na wyjście na dwór? To w domu, gdzie oboje rodzice pracują jest bardzo trudne do wykonania. Zakaz włączania TV? W mieszkaniu jednopokojowym? (tak wtedy mieszkałem) I to wtedy, gdy były tylko dwa programy? (To były lata 70-te) To sam musiałbym zrezygnować z oglądania. Jedyną ewentualnością byłoby karne pisanie (np 200 razy "nie będę już więcej....") ale to uważam za ogłupiające, no i szkoda papieru.
P.S. Tzw. "wychowawcze tłumaczenie" swoją drogą, ale za popełniony "występek" jakaś kara musi być, chociażby po to, aby było co "darować" i żeby "winowajcy" mogło się "upiec".

Powoli wszystko układa się w całość - oboje rodzice w pracy, dzieci puszczone samopas i sadystyczne kary ojca za przewinienia, których dopuszczają się z braku opieki.
Klasyka jes.gif

Powiem Ci, bo widzę że nie wiesz, co różni sadyzm od kar - otóż kara, o ile nie jest wytworem ciągot sadysty, ma na celu pozbawienie pozytywnych bodźców kogoś, jednak nie zawiera w sobie elementów poniżenia.
Wprowadzenie do kary bicia elementów takich jak przynoszenie własnoręczne stołka, paska, a więc narzędzi tortur, jest czynnikiem mającym na celu ostateczne poniżenie i upodlenie drugiego człowieka i odebranie mu resztek godności w imię własnej uciechy.

Nie muszę dodawać, że są to zabiegi, jakie stosowano w gestapo, czyli w instytucji, która nie stawiała sobie za cel dobra ludzi, tylko ich maltretowanie.

Wychowawcze tłumaczenie to jedno (nawiasem mówiąc dziwne byłoby, gdyby ktokolwiek przyswajał je płynące z ust oprawcy), wpojenie systemu wartości na podłożu wieloletniej komunikacji i związku rodzic-dziecko - drugie.. nie mieszajmy powyższych pojęć, bo to tak jakby przyrównać skutki wieloletnich treningów maratończyka do zadyszki po przebiegnięciu stu metrów przez urzędniczkę z poczty, która spieszyła się akurat na tramwaj.

I na koniec, skoro pytasz jakie są rodzaje kar, powiem Ci, że wszyscy normalni rodzice fundują swoim pociechom czasem przyjemności (także 30 lat wstecz) i często ich pozbawienie jest dostateczną karą. Myślę, że w Twoim wypadku nie zaryzykuję jak powiem, że ta wersja nie byłaby możliwa D.gif

Użytkownik Prince edytował ten post 06 June 2008 - 15:40

#57 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 06 June 2008 - 16:10

Przesadzasz waść jak stary ogrodnik. Pozbawienie dzieci przyjemności? Czego? Telewizji, zabawy na podwórku? To przecież jak pisałem było nie do wyegzekwowania. W/g Twojego rozumowania każda kara w "zawieszeniu" to przemoc psychiczna i bestialstwo... Poniżenie? A może poniżani są arystokratyczni angielscy uczniowie ze szkół o których pisałem nie tak dawno (bardzo drogich i elitarnych szkół)! ?! A może rekruci, gdy kapral każe paść "na glebę"? Najlepiej wszystkim powiedzieć "róbta, co chceta" i spokój... Żadnych kar, żadnej "przemocy", żadnego "sadyzmu", żadnych wymagań. Loooooozik na fuuuuullllllllll!!!! O to chodzi obrońcom "uciśnionym"? Po takiej edukacji wyjdź waszmość wieczorem na miasto! Ciemno i straszno!!!

Użytkownik t.oskar edytował ten post 06 June 2008 - 16:13

#58 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10320

Napisano 06 June 2008 - 16:26

CYTAT(t.oskar)
Przesadzasz waśc jak stary ogrodnik. Pozbawienie dzieci przyjemności? Czego? Telewizji, zabawy na podwórku? To przeciezżjak pisałem było nie do wyegzekwowania. W/g Twojego rozumawania każda kara w "zawieszeniu" to przemoc psychiczna i bestialstwo... Poniżenie? A może poniżani są arystokratyczni angielscy uczniowie ze szkół o których pisałem nie tak dawno (bardzo drogich i elitarnych szkół! ?! A może rekruci, gdy kapral każe paść "na glebę"? Najlepiej wszystkim powiedzieć "róbta, co chceta" i spokój... Żadnych kar, żadnej "przemocy", żadnego "sadyzmu", żadnych wymagań. Loooooozik na fuuuuullllllllll!!!! O to chodzi obrońcom "uciśnionym"? Po takiej edukacji wyjdź waszmośc wieczorem na miasto! Ciemno i straszno!!!

Widzisz, Ty nawet nie wiesz, że dzieciom można fundować przyjemności.. pozostaje to tak odległe od Ciebie, że nawet nie krępujesz się okazać zdziwienia D.gif

Nie byłem w bardzo drogich i elitarnych szkołach zidiociałej do reszty Anglii, więc nie ocenię.. jeżeli ktokolwiek bije w nich i zastrasza uczniów i każe im przynosić narzędzia tortur dla zaspokojenia własnych zboczeń, to jak najbardziej.

Wiesz, dlaczego w mieście jest straszno..?
Bo Tobie podobni stawiają znak równości pomiędzy wymagania i pięści i nie dopuszczają innych metod komunikacji niż przez powyższe.
Ale wiesz, w takim wypadku nawet przestaje dziwić, że nieco się gubisz na forum D.gif

Użytkownik Prince edytował ten post 06 June 2008 - 16:29

#59 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 06 June 2008 - 16:49

Ciekawe jakie przyjemności można było zafundować dzieciom w latach 70-tych i za ile. Zaproponuj coś na te czasy..,. Rower mieli, TV mieli, na wakacje jeździły, słodycze, też tego nie brakło. Książki, gdyby tylko chciały czytać, no co więcej? Przecież nie kawiarnie, zabawy taneczne (chyba że szkolne). Znajdź takie przyjemności (aby nie za drogie) które w latach 70-tych mogłem sprawiać dzieciom (ur. 1963 i 1970). Dla nich radochą bylo "ganianie" z kolegami, piłka, sanki itd, dla młodszej zabawy w piasku. Zabawek też nie brakowało, rzecz jasna, ze nie takich "bajerów" jak obecnie. Czasami kino, ale jak często były filmy dla nich? Teatrzyk kukiełkowy? Szkoła regularnie im to zapewniała. Więc czego jeszcze chcieć. Raczej komputera i komóry to kupic im nie mogłem tongue.gif
Zresztą widzę, że znajomość życia (tego realnego) jest u Ciebie ściśle teoretyczna...

Użytkownik t.oskar edytował ten post 06 June 2008 - 16:56

#60 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10320

Napisano 06 June 2008 - 18:19

CYTAT(t.oskar @ 6.06.2008, 16:49) <{POST_SNAPBACK}>
Zresztą widzę, że znajomość życia (tego realnego) jest u Ciebie ściśle teoretyczna...

A są jakieś życia nierealne..?
Może i tak, myślę, że to nawet pasuje.. np. to forum może szybuje w jakiejś otchłani groteski, a z pomroki co jakiś czas wyskakują różne potworki z pasami, żeby dawać rady jak traktować dzieci D.gif

Na marginesie, znajomość życia ściśle teoretyczna nazywa się logicznym myśleniem.. bardzo przydatna cecha, polecam smile.gif

Mógłbym się rozwodzić godzinami nad pomysłami chcących zajmować się dziećmi, miałem akurat to szczęście, że poza cywilizowanym traktowaniem dzieciństwa nie musiałem pędzić między trzepakiem a śmietnikiem.
Jak mówi stare przysłowie - dla chcącego nic trudnego smile.gif
A jaka motywacja do rozwoju fantazji dla ojca !

Tak czy siak rozumiem, że najłatwiej dać w mordę i tyle D.gif

Opcje tematu:

• (18 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »