Forum Lagata.pl: Polskie fantasy - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Polskie fantasy

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   protenar 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1841
  • Rejestracja Tue, 23 May 06

Napisano 24 May 2006 - 14:55

Jak by się kogoś spytać jakich zna autorów książek fantasy to na pierwszy ogień pójdzie oczywoście Tolkien, a z polskiech twórców tego gatunku Sapkowski. A co Wy myślicie na ten temat?? Jakich znacie twórców polskiej fantasy i ich dzieła?? Ja polecam wszyskiech cykl opowiadań "Tkacz iluzji" Ewy Białołęckiej oraz inne jej dzieła. Polscy autorzy mają naprawde dużo do zaoferowania pod tym względem....

Gorąco zachęcam do wypowiadania się na ten temat, niech przestanę wątpić, że ludzie ograniczaja się do czytania książek z listy światowych bestselerów i sięgają również po inne, czesto dużo lepsze dziełą.... ;-)
"I remember the days you were a hero in my eyes..."
http://img529.imageshack.us/img529/753/horseriderredbt2.png

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Lukas_79 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Administrator
  • Postów 7465
  • Rejestracja Sun, 07 May 06

Napisano 24 May 2006 - 16:48

z tym sie zgodze, ze wiekszosc siega po ksiazki z pierwszych stron gazet a inne czasami znacznie cikawsze "umieraja", marketing dziala wszedzie, niestety na temat ksiazek z gatunku fantazy nie moge sie wypowiedziec, a w szczegolnosci polskich jedyne co czytalem to kilka pozycji lema
Dołączona grafika

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Ewa 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 11
  • Rejestracja Sun, 21 May 06

Napisano 26 May 2006 - 09:42

Goraco polecam serie Terry'ego Pratchett'a Świat Dysku.
Akcja toczy się na świecie o kształcie dysku, spoczywającego na grzbietach czterech słoni, stojących na skorupie A'Tuina - wielkiego żółwia płynącego przez wszechświat.
Czytając którąkolwiek z książek o Świecie Dysku nie sposób się nie śmiać. Autor komentuje naszą rzeczywistość, cynicznie i bezlitośnie wyśmiewając się z wszystkich ludzkich słabostek. Posługuje się przy tym absurdalnym przykładem bohaterów ze Świata Dysku. A wszystko to w jedynym i niepowtarzalnym stylu.
Pratchett takze ironicznie i bardzo celnie komentuje wspolczesna kulture i problemy dotyczace nas wszystkich ( np w "Ruchomych obrazkach" wysmiane jest hollywood).
Cykl ksiazek jest tak skonstrulowany, ze mozna czytac kolejne czesci nie znajac poprzednich.
Kazdy kto interesuje sie literatura fantasy powienien zajrzec do Pratchetta.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   proged 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 506
  • Rejestracja Tue, 16 May 06

Napisano 02 June 2006 - 15:53

CYTAT(Ewa)
Goraco polecam serie Terry'ego Pratchett'a Świat Dysku.

Byc moze jestem w bledzie ale czy Swiat Dysku napewno jest Polskiego Autora? Tematem jest polskie fantasy tongue.gif A poza tym z twojeego opisu wynika bardziej ze jest to science fiction niz fantasy ale pewnie sie myle bo ksiazki JESZCZE nie przeczytalem tongue.gif
Zmienilem forum i sadze nigdy juz niewroce :D Zegnam. I pozdrawiam tych obludnikow, co uwazaja ze moga sie tutaj wolno wypowiedziec.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Sirina 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 13
  • Rejestracja Fri, 07 Jul 06

Napisano 07 July 2006 - 21:49

Pratchetta również polecam z jego absurdalnym wręcz humorem. Co do polskich autorów fantasy to polecam Sapkowskiego(szczegolnie cykl o wiedżminie oraz Narrenturm i jego dalsze czesci), Andrzeja Pilipiuka(przygody Jakuba Wędrowycza), Annę Brzezińską (np. Opowieści z Wilżyńskiej Doliny), Eugeniusza Dębskiego...
Polskich autorów fantasy jest duzo, tylko sa slabo promowani, nawet idac do biblioteki mam niekiedy problem ze znalezieniem wiekszosci tytułów kwas.gif (chyba ze to tylko w moim miescie biblioteki sa tak slabo zaopatrzone :| ).

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Kamil 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 42
  • Rejestracja Mon, 10 Jul 06

Napisano 22 July 2006 - 00:04

Z polskiego fantazy czytałem tylko Sapokowskiego tj. sage, opowiadania o wiedźminie i dwa pierwsze tomy Narretrum (trzeciego jeszcze nie ma, ponoć w październiku). Słyszałem również, że warta przeczytania jaest "Achaja" A. Ziemiańskiego. Niektórzy twierdzą, że lepsza od wiedźmina, chociaż jest to kwestią gustu. Innych autorów nie czytałem, ale są również mało znani... niestety... mam nadzieje, że będe miał kiedyś okazje i ich książki poczytać w końcu piszecie, że warto.

Pozdrawiam,
Kamil.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   protenar 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1841
  • Rejestracja Tue, 23 May 06

Napisano 22 July 2006 - 09:24

CYTAT(Kamil)
Niektórzy twierdzą, że lepsza od wiedźmina, chociaż jest to kwestią gustu.

Jezeli jest lepsza od Wiedźmina to chwala za to Ziemianskiemu. smile.gif Ja wiedźmina czytalam i stwierdzam ze to wypociny jakich mało. Mnie osobiscie sie nie podobala, ale jak piszesz kwestia gustu, kazdy lubi co innego... wink.gif

Ze Achaja jest fajna to tez slyszalam, moze kiedys nawet po nia siegne.... wink.gif
"I remember the days you were a hero in my eyes..."
http://img529.imageshack.us/img529/753/horseriderredbt2.png

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Roswell 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 267
  • Rejestracja Wed, 27 Sep 06

Napisano 28 September 2006 - 01:17

Ja powiem że Wiedźmin mi się bardzo podobał... ogólnie to chcę skończyć czytać wszystko co Stephen King napisał potem mogę się wziąść za coś innego ale chcę wrócić do Sapkowskiego i Przeczytać Narrenturm bo słyszałem wiele dobrego o tej księdze... ogulnie to czytam co mi znajomi polecą smile.gif Zaskoczyła mnie seria Pottera bo czyta się ją szybko łatwo i przyjemnie a myślałem że to będzie całkowity chłam. Co do pana Tolkiena to szczerze mówiąc nie przypadł mi do gustu jego cykl o hobbicie... a polskie fantyasy... no cuż jest takie czasopismo "Nowa Fantastyka" i to czytam nałogowo tongue.gif

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Karol 182 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 6
  • Rejestracja Sun, 04 Feb 07

Napisano 04 February 2007 - 16:37

Tylko Sapkowskiego czytałem, w zasadzie to czytam, aktualnie Chrzest Ognia kończę, i uważam go za świetnego pisarza, historia Wiedźmina wciągnęła mnie kompletnie;)

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Coyote Ugly 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 73
  • Rejestracja Sun, 01 Oct 06

Napisano 05 January 2008 - 05:49

Hmmm..... polskie fantasy..... smile.gif no to tak wiedzinka Sapokowskiego na początek. Milena Wójtowicz "Załatwiaczka" (rzecz dzieje sie w Exeter w Anglii gdzie obecnie mieszkam wiec opisanie miejsca smile.gif ) Obecnie czytam "NIegrzesznego maga" Eugeniusza Dębskiego. Ale swoją kolekcje zamierzam rozszerzyć smile.gif Poluje od dłuższego czasu na "Kłamce" Jakuba Ćwieka i niestety chyba będę musiała go z neta zamówić. Dobre pozycje polskiej fantastyki mozna znaleźć na stronce fabryka.pl
Those who know what they want can win

FC EXETER LADIES - najlepsza druzyna w hrabstwie Devon :)

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   peter 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 42
  • Rejestracja Fri, 09 May 08

Napisano 10 May 2008 - 12:30

Jeśli ktoś szuka odskoczni od smoków i rycerzy to polecam wspomniane już opowiadania Andrzeja Pilipiuka o najlepszym cywilnym egzorcyście w kraju, który ubrany w kufajkę i gumofilce oraz zaprawiony bimbrem stawia czoła topielcom, zjawom, wampirom, zombie Lenina i Terminatorowi. Mowa oczywiście o niezastąpionym Jakubie Wędrowyczu:

Duża dawka absurdalnego humoru (zbliżona do pratchettowskiej) gwarantowana smile.gif

Użytkownik peter edytował ten post 10 May 2008 - 12:31

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Parasite 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 89
  • Rejestracja Tue, 15 Apr 08

Napisano 14 May 2008 - 01:56

Jeśli mowa o polskich autorach, to moge polecić "Kapłana" Krzysztofa Kotowskiego. Co prawda akcja dzieje się we współczesnym świecie, ale z ciekawymi wątkami historycznymi i psychologicznymi. Nie potrafie tej pozycji sklasyfikować do konkretnego gatunku

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   molcin 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 18
  • Rejestracja Mon, 05 May 08

Napisano 17 May 2008 - 23:40

Wiedźmin to była moja pierwsza fantasy i do teraz próbuje znaleźć coś równie dobrego i jakoś nie potrafię, może i nie które powieści są i lepsze ale mi się podoba styl jakim on pisze, dlatego polecam nie tylko wiedźmina ale i wszystko co Sapka smile.gif

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Markus 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 57
  • Rejestracja Mon, 16 Feb 09

Napisano 16 February 2009 - 15:34

Niestety, z polskich autorów fantasy zetknąłem się tylko z twórczością Sapkowskiego, ale myślę, że niedługo to się zmieni, podczas mojego najbliższego buszowania po bibliotece smile.gif

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Madziula88 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 28
  • Rejestracja Tue, 19 May 09

Napisano 19 May 2009 - 16:30

Piekara, Ćwiek, Grzędowicz, Kossakowska, Kres te nazwiska uwielbiam i szczerze polecam jes.gif
www.tenis.sport24.pl - !!! Tenis moja pasja - sport non stop !!!

Fanklub Roberta Kubicy !!!

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Luphis 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 64
  • Rejestracja Sat, 07 Feb 09

Napisano 19 May 2009 - 19:28

Ja ostatnio zaczytuję się w A. Ziemiańskim. Zarówno powieści fantasy jak i sci-fi ma rewelacyjne.

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   kha1 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 6
  • Rejestracja Thu, 19 Jul 07

Napisano 30 December 2011 - 17:59

Grzędowicz - typowe "must read" :-) Gorąco polecam, wielka szkoda, że po tak wielkim sukcesie Pana Lodowego Ogrodu nie mamy właściwie żadnych informacji o czwartym tomie, boli, bo czekam na to już tak długo...

Opcje tematu:

Strona 1 z 1