Rozmowa kwalifikacyjna
Napisano 16 March 2011 - 17:27
Napisano 18 March 2011 - 09:53
Użytkownik malenkami dnia 16 March 2011 - 17:27 napisał
To ja też podrzuce, ostatnio znalezione w sieci artykułu najcześciej popełniane błędy i komunikacja niewerbalna podczas rozmowy kwaliikacyjnej
Użytkownik Kaikoa edytował ten post 18 March 2011 - 09:53
Napisano 04 May 2011 - 01:18
Napisano 07 May 2011 - 19:38
Generalnie staram się po prostu być sobą, a na pytania odpowiadać pewnie, zwięźle i konkretnie. Oczywiście ta pewność siebie i konkretność na odpowiednim poziomie, żeby nie wyjść na takiego, co uważa siebie za chodzącego, wszechwiedzącego supermena.
Napisano 13 May 2011 - 13:14
P.S. Polecam książkę: http://www.kdc.pl/ro...e_p1381060.html Naprawdę pomaga:)
Napisano 20 May 2011 - 17:01
Najczęściej rozmowy kwalifikacyjne prowadzone są według następującego schematu: pytania o przeszłość (doświadczenia zawodowe, poprzedni pracodawcy, wykształcenie i kwalifikacje), poziom znajomości wymaganego języka obcego, a następnie omawiane są nasze plany zawodowe oraz zainteresowanie pracą na danym stanowisku.
Jednym z elementów oceny kandydata do pracy podczas rozmowy kwalifikacyjnej jest właśnie znajomość przedsiębiorstwa, np. oferowanych przez nie produktów lub usług, kampanii marketingowych, inwestycji itp. Jeszcze lepiej, jeśli będziemy w stanie wykazać się sporą wiedzą o branży, w której działa dana firma. Należy także uważać z odpowiedziami na pytania o wizję własnej przyszłości zawodowej. Warto wtedy przedstawiać taką ścieżkę własnego rozwoju zawodowego, która wydaje się zgodna z tym, na co w przyszłości może liczyć dobry pracownik na danym stanowisku pracy. Za: rozmowa kwalifikacyjna
Napisano 06 June 2011 - 14:22
Najtrudniej pewnie przejść takie rozmowy w firmach, gdzie rekrutacją zajmują się wyfkwalifikowane komórki ludzi specjalnie stworzone do tego clu. No, bo jak ktoś przez kilka godzin zajmuje się tylko tym, jak ta rozmowa ze mną wyglądać, to musi wymyślić coś niebywale "kreatywnego" i nietypowego, bo inaczej miałby słabe wyniki...
Napisano 27 June 2011 - 01:00
1. jako recepcjonistka w hotelu - zrezygnowałam po 5 miesiącach proszenia się o obiecaną na rozmowie umowę o pracę zamiast umowy zlecenie
2. jako asystentka BOK - zrezygnowałam bo szef kiedy byłam na zwolnieniu (angina), wydzwaniał do mnie, grożąc komisją ZUS i zwolnieniem z pracy jeśli nie przyjde natychmiast, po czym jak wróciłam ze zwolnienia, zabronił wyjśc do toalety, twierdząc, że dośc się już obijałam
3. jako asystentka zarządu - poinformowałam jednego z członków zarządu (tego, który mnie zatrudniał), ze jestem w 3. miesiącu ciązy. Dwa dni później poroniłam. Nie obeszło sie bez szpitala, a z powodu powikłań spędziłam w szpitalu trzy tygodnie. Tydzień po powrocie do pracy dostałam wypowiedzenie.
Żadnej z tych rzeczy nie moge raczej powiedzieć na rozmowie, no może poza problemami z umową, bo wyjde na awanturnicę i lekkoducha. Jak sądzicie, co powinnanm odpowiedziec pytana, czemu tak często zmieniam prace? z góry dzieki za odp
Napisano 29 July 2011 - 20:28
Napisano 04 October 2011 - 20:50
1. Co możesz nam zaoferować?
2. Mocne strony
3. Dotychczasowe sukcesy
4. Twoje ograniczenia
5. Kwalifikacje
6. Twój wkład do naszej firmy
7. Umiejętność zarządzania
8. Zatrudnianie ludzi
9. Zwalnianie ludzi
10. Najtrudniejsze zadanie
kierownicze
11. Praca pod presją czasu
12. Niepowodzenia
13. Wzrost sprzedaży lub zysku
14. Odpowiedzialność finansowa
15. Liczba podwładnych
16. Czy jesteś liderem?
17. Twoje największe sukcesy
18. Twój zwierzchnik o Twoich
zaletach i wadach
19. Kreatywność
20. Ambicje na przyszłość
21. Co wiesz o naszej firmie?
22. Co jest dla Ciebie najważniejsze
w pracy?
23. Za wysokie kwalifikacje
24. Sytuacja w pracy, która Cię zirytowała
25. Trendy rozwoju w branży
26. Ulubione zajęcia na ostatnim stanowisku
27. Oczekiwanie płacowe
28. Motywacja do pracy
29. Cele długoterminowe
30. Coś o sobie
31. Forma wynagrodzenia
32. Dlaczego nasza firma?
33. Twoja osobowość
34. Styl zarządzania
35. Dlaczego odchodzisz z dotychczasowej pracy?
36. Idealne środowisko pracy
37. Twój były pracodawca
38. Jak postrzegają Cię podwładni?
39. Czemu nie możesz znaleźć pracy?
40. Co myślisz o poprzednim przełożonym?
41. Co chciałbyś zmienić w naszej
firmie?
42. Testy psychologiczne
43. Inne propozycje pracy
44. Lektury, filmy
45. Relacje ze współpracownikami
46. Wolny czas
47. Preferencje polityczne
48. Stan zdrowia
49. Rodzina
50. Imprezy firmowe
zródło..http://www.poradnik-praca.pl/wzory-i-pytania/rozmowa-kwalifikacyjna-pytania-i-odpowiedzi/cos-o-sobie
Napisano 20 February 2012 - 21:09
chciałabym Was prosić o pomoc w wypełnieniu ankiety, której temat mocno związany jest z tematem tego wątku
- dotyczy on wpływu procesu rekrutacji na wizerunek firmy. Temat ten stał się ostatnio dość popularny, ponieważ coraz więcej osób uskarża się na jakość praktyk rekrutacyjnych różnych firm. Każda Wasza opinia jest na wagę złota
Link do ankiety:
http://www.ankietka....unek-firmy.html
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim, którzy zechcieli wyrazić swoje zdanie.
ps. ankietę może wypełnić każdy - bez wyjątku
Dziękuję!
Ania

Logowanie