Forum Lagata.pl: Rozmowa kwalifikacyjna - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Rozmowa kwalifikacyjna

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   malenkami 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 5
  • Rejestracja Mon, 19 Jan 09

Napisano 16 March 2011 - 17:27

Polecam świetny artykuł, w którym poruszono kwestię tego, na co zwraca uwagę rekruter, czytając nasze cv :) :) wg mnie warto przeczytać :)
Zapraszam na moj profil: http://www.focus.pl/uzytkownik/zuz-anna/ - ciekawostki, dowcipy, humor :)

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Kaikoa 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1
  • Rejestracja Fri, 04 Feb 11

Napisano 18 March 2011 - 09:53

Wyświetl postUżytkownik malenkami dnia 16 March 2011 - 17:27 napisał

Polecam świetny artykuł, w którym poruszono kwestię tego, na co zwraca uwagę rekruter, czytając nasze cv :) :) wg mnie warto przeczytać :)

To ja też podrzuce, ostatnio znalezione w sieci artykułu najcześciej popełniane błędy i komunikacja niewerbalna podczas rozmowy kwaliikacyjnej ;)

Użytkownik Kaikoa edytował ten post 18 March 2011 - 09:53

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   Laia 

• l'ombra del vent
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 516
  • Rejestracja Mon, 02 May 11

Napisano 04 May 2011 - 01:18

Szczerze mówiąc to ja nigdy się jakoś nie przygotowywałam do rozmowy. Ubieram się elegancko, ale na codzień również ubieram się elegancko więc niewiele zmieniam, przy odpowiadaniu na pytania stawiam na maksymalną szczerość, nie zastanawiam się czy siedzę tak czy inaczej i jak stawiam nogi... jestem naturalna.
locura de los demás y nunca miro la mía!

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   Szary 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 39
  • Rejestracja Tue, 03 May 11

Napisano 07 May 2011 - 19:38

Rozmów kwalifikacyjnych zasadniczo nie lubię, ale wiadomo, że przed nimi się nie ucieknie ;)

Generalnie staram się po prostu być sobą, a na pytania odpowiadać pewnie, zwięźle i konkretnie. Oczywiście ta pewność siebie i konkretność na odpowiednim poziomie, żeby nie wyjść na takiego, co uważa siebie za chodzącego, wszechwiedzącego supermena.

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   Koma 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 40
  • Rejestracja Mon, 31 Jan 11

Napisano 13 May 2011 - 13:14

Przy rozmowie kwalifikacyjnej wiele zależy od tego, czy miemy radzić sobie ze stresem. Jeśli nie mamy z tym problemów, to powinno być dobrze;) No i oczywiście ważna jest kreatywność:)

P.S. Polecam książkę: http://www.kdc.pl/ro...e_p1381060.html Naprawdę pomaga:)

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   PiotrekS 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1
  • Rejestracja Fri, 20 May 11

Napisano 20 May 2011 - 17:01

Podstawowym celem rozmowy kwalifikacyjnej jest weryfikacja informacji zawartych w CV i liście motywacyjnym. Warto więc uprzednio przemyśleć, o co rekruter może pytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej i przygotować się do udzielenia odpowiedzi na różne, często trudne pytania. Przed rozmową kwalifikacyjną niezbędnym wydaje się gruntowne przeanalizowanie wysłanego do danej firmy CV – nasze odpowiedzi podczas rozmowy po prostu nie mogą zawierać nieścisłości względem CV. Ponadto, szczególnie w przypadku rozmów kwalifikacyjnych przeprowadzanych przez rekruterów wewnętrznych, ważne jest dowiedzieć się możliwie jak najwięcej o firmie, jej najważniejszych produktach/ usługach i rynkach, na których działa.
Najczęściej rozmowy kwalifikacyjne prowadzone są według następującego schematu: pytania o przeszłość (doświadczenia zawodowe, poprzedni pracodawcy, wykształcenie i kwalifikacje), poziom znajomości wymaganego języka obcego, a następnie omawiane są nasze plany zawodowe oraz zainteresowanie pracą na danym stanowisku.
Jednym z elementów oceny kandydata do pracy podczas rozmowy kwalifikacyjnej jest właśnie znajomość przedsiębiorstwa, np. oferowanych przez nie produktów lub usług, kampanii marketingowych, inwestycji itp. Jeszcze lepiej, jeśli będziemy w stanie wykazać się sporą wiedzą o branży, w której działa dana firma. Należy także uważać z odpowiedziami na pytania o wizję własnej przyszłości zawodowej. Warto wtedy przedstawiać taką ścieżkę własnego rozwoju zawodowego, która wydaje się zgodna z tym, na co w przyszłości może liczyć dobry pracownik na danym stanowisku pracy. Za: rozmowa kwalifikacyjna

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   Paulina76 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1
  • Rejestracja Mon, 06 Jun 11

Napisano 06 June 2011 - 14:22

A ja myślę, że trochę też jest tak, że jaka praca - taka i rozmowa.
Najtrudniej pewnie przejść takie rozmowy w firmach, gdzie rekrutacją zajmują się wyfkwalifikowane komórki ludzi specjalnie stworzone do tego clu. No, bo jak ktoś przez kilka godzin zajmuje się tylko tym, jak ta rozmowa ze mną wyglądać, to musi wymyślić coś niebywale "kreatywnego" i nietypowego, bo inaczej miałby słabe wyniki...

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   kawazdeszczem 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1
  • Rejestracja Mon, 27 Jun 11

Napisano 27 June 2011 - 01:00

Hej :) Może któreś z Was podpowie mi, jak ładnie wybrnąć z rozmowy kwalifikacyjnej w moim przypadku. Otórz od marca 2009 r zmieniłam pracę pięć razy, w CV umieściłam informację o trzech, bo pozostałe nie do końca pasowały do mojego tzw profilu zawodowego. Przed marcem 2009 pracowałam przez cztery lata w sklepie, następnie:
1. jako recepcjonistka w hotelu - zrezygnowałam po 5 miesiącach proszenia się o obiecaną na rozmowie umowę o pracę zamiast umowy zlecenie
2. jako asystentka BOK - zrezygnowałam bo szef kiedy byłam na zwolnieniu (angina), wydzwaniał do mnie, grożąc komisją ZUS i zwolnieniem z pracy jeśli nie przyjde natychmiast, po czym jak wróciłam ze zwolnienia, zabronił wyjśc do toalety, twierdząc, że dośc się już obijałam
3. jako asystentka zarządu - poinformowałam jednego z członków zarządu (tego, który mnie zatrudniał), ze jestem w 3. miesiącu ciązy. Dwa dni później poroniłam. Nie obeszło sie bez szpitala, a z powodu powikłań spędziłam w szpitalu trzy tygodnie. Tydzień po powrocie do pracy dostałam wypowiedzenie.
Żadnej z tych rzeczy nie moge raczej powiedzieć na rozmowie, no może poza problemami z umową, bo wyjde na awanturnicę i lekkoducha. Jak sądzicie, co powinnanm odpowiedziec pytana, czemu tak często zmieniam prace? z góry dzieki za odp

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   slawekwch 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 6
  • Rejestracja Fri, 29 Jul 11

Napisano 29 July 2011 - 20:28

Ostatnio miałem okazję odbyć kilka rozmów kwalifikacyjnych, wprawdzie nie o pracę, ale o staż/praktyki, więc podchodziłem do tego dosyć lajtowo. Na jednej z rozmów poprawiłem dwa razy prowadzącego rekrutację - jak dla mnie porażka, żebym miał większą wiedzę, od osoby, od której teoretycznie miałem się czegoś uczyć. Oczywiście się tam nie dostałem ...

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17125
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 04 October 2011 - 20:50

Pytania z rozmów kwalifikacyjnych.

1. Co możesz nam zaoferować?
2. Mocne strony
3. Dotychczasowe sukcesy
4. Twoje ograniczenia
5. Kwalifikacje
6. Twój wkład do naszej firmy
7. Umiejętność zarządzania
8. Zatrudnianie ludzi
9. Zwalnianie ludzi
10. Najtrudniejsze zadanie
kierownicze
11. Praca pod presją czasu
12. Niepowodzenia
13. Wzrost sprzedaży lub zysku
14. Odpowiedzialność finansowa
15. Liczba podwładnych
16. Czy jesteś liderem?
17. Twoje największe sukcesy
18. Twój zwierzchnik o Twoich
zaletach i wadach
19. Kreatywność
20. Ambicje na przyszłość
21. Co wiesz o naszej firmie?
22. Co jest dla Ciebie najważniejsze
w pracy?
23. Za wysokie kwalifikacje
24. Sytuacja w pracy, która Cię zirytowała
25. Trendy rozwoju w branży
26. Ulubione zajęcia na ostatnim stanowisku
27. Oczekiwanie płacowe
28. Motywacja do pracy
29. Cele długoterminowe
30. Coś o sobie
31. Forma wynagrodzenia
32. Dlaczego nasza firma?
33. Twoja osobowość
34. Styl zarządzania
35. Dlaczego odchodzisz z dotychczasowej pracy?
36. Idealne środowisko pracy
37. Twój były pracodawca
38. Jak postrzegają Cię podwładni?
39. Czemu nie możesz znaleźć pracy?
40. Co myślisz o poprzednim przełożonym?
41. Co chciałbyś zmienić w naszej
firmie?
42. Testy psychologiczne
43. Inne propozycje pracy
44. Lektury, filmy
45. Relacje ze współpracownikami
46. Wolny czas
47. Preferencje polityczne
48. Stan zdrowia
49. Rodzina
50. Imprezy firmowe

zródło..http://www.poradnik-praca.pl/wzory-i-pytania/rozmowa-kwalifikacyjna-pytania-i-odpowiedzi/cos-o-sobie

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   Aklim15 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 4
  • Rejestracja Mon, 20 Feb 12

Napisano 20 February 2012 - 21:09

Hej,

chciałabym Was prosić o pomoc w wypełnieniu ankiety, której temat mocno związany jest z tematem tego wątku :)
- dotyczy on wpływu procesu rekrutacji na wizerunek firmy. Temat ten stał się ostatnio dość popularny, ponieważ coraz więcej osób uskarża się na jakość praktyk rekrutacyjnych różnych firm. Każda Wasza opinia jest na wagę złota :)

Link do ankiety:
http://www.ankietka....unek-firmy.html

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim, którzy zechcieli wyrazić swoje zdanie.

ps. ankietę może wypełnić każdy - bez wyjątku :)

Dziękuję!
Ania

Opcje tematu:

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2