Forum Lagata.pl: Dlaczego nie emigrujemy? - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Dlaczego nie emigrujemy?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   peter 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 42
  • Rejestracja Fri, 09 May 08

Napisano 15 May 2008 - 08:52

Chcialbym spojrzec na temat emigracji z troche innej strony i zadac moze nieco przewrotne pytanie: co sklonilo i sklania cie do pozostania w Polsce?

Ja nie mam zamiaru emigrowac, bo mam to szczescie, ze zyje mi sie dobrze, na dosc przyzwoitym jak na moj wiek poziomie, zamierzam zalozyc tu rodzine, a warunki ku temu sie poprawiaja - pracy juz od pewnego czasu nie brakuje (choc z zarobkami bywa roznie), zlotowka jest mocna i wyjazd nawet na kilka miesiecy zeby dorobic przestaje sie po prostu oplacac. Krotko mowiac jest mi dobrze w Polsce, choc moj poziom patriotyzmu ne jest zbyt wysoki. A jakie sa wasze powody do zostania? Rodzina, przyjaciele, praca, edukacja?

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   netha 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 4441
  • Rejestracja Wed, 11 Oct 06

Napisano 15 May 2008 - 13:20

Ja mogę napisać dlaczego nie reemigruję D.gif

Peter, wiele ludzi nie emigruje dlatego że znają tylko jeden język, że boją się spróbować, również krążą historie jak to ktoś wyjechał i miał złe doświadczenia.
Myślę, że w większości przypadków to strach, no i rodzina. Ciężko byłoby żyć na obczyźnie bez bliskich.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 15 May 2008 - 15:21

Dobry, czy też zły, ale to mój kraj. Za granica zawsze człowiek jest obcy, nawet jeżeli zna miejscowy język. Różnice kulturowe powodują, że adaptacja jest utrudniona. Wszędzie tworzą się tzw. "getta narodowościowe". Najbardziej znane jest Jackowo w "Chicagówku". Tam Polacy (a w każdym razie wielu z nich) spędzają cały swój czas, tam zarabiaja i tam wydają swoje dolce. Niewielu z nich, zwłaszcza w pierwszym pokoleniu, w pełni integruje się z Ameryką. Tak, czy tak, są ludźmi "kategorii B", nawet nie obywatelami. A jeśli jeszcze pozostali na czarno..... Teraz w Polsce bezrobocie maleje. Czy lepiej, aby miejsce Polaków w Polsce zajmowali "ruskie", a nawet "żółtki"?

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   triste 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 4
  • Rejestracja Sat, 31 May 08

Napisano 31 May 2008 - 01:22

CYTAT(peter @ 15.05.2008, 8:52)
Ja nie mam zamiaru emigrowac, bo mam to szczescie, ze zyje mi sie dobrze

No właśnie-to niby moja ojczyzna a trzeba mieć szczęście żeby tu móc pozostać-ja z rozdartym sercem MUSZĘ stąd wyjechać -bo niby statystyki mówią,że pracy jest dość ale trzeba mieć to szczęście.
Dlaczego mnie mój kraj wypędza?Dlaczego muszę uczyć się języka obcego narodu jeżeli chcę mieć pracę?
Ja czuję się zmuszana do nauki angielskiego i nie mam zamiaru udawać,że mi się ten język podoba-w historii Polacy byli już zmuszani do nauki różnych języków-a historia się niestety powtarza.
Dlaczego z dyplomem Uniwersytetu muszę zostać sprzątaczką i jeszcze się cieszyć,że mam szansę poznać świat?Dlaczego lekką ręką wydano publiczne pieniądze na moje wykształcenie-wyposażając mnie w wiedzę,która nie przyda mi się przy sprzątaniu?-czy tylko dlatego,że chce się utrzymać zbyt dużą liczbę uprzywilejowanych tzw pracowników naukowych na budżetowych posadkach?

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10322
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 02 June 2008 - 00:31

Dlaczego nie wyemigruję..?

Wystarczają mi obserwacje u nas, żeby mieć po dziurki w nosie metropedalstwa z zachodu..
Dziękuję, nie trawię D.gif

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   lagata 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4958
  • Rejestracja Mon, 08 May 06

Napisano 02 June 2008 - 06:40

Dlaczego nie wyjeżdżam? Przede wszystkim trzyma mnie tu rodzina i najbliżsi. Rodziców mam już mocno starszych, przyszedł czas na odwrócenie się ról i to ja muszę zaopiekować się nimi.

Pracę też mam, ale szczerze powiem, że gdyby Łukasz też był nauczycielem, to nie starczyłoby nam do pierwszego.

//- Puchatku...?
- Tak, Prosiaczku?
- Nic - rzekł Prosiaczek, biorąc Puchatka za łapkę.
- Chciałem się tylko upewnić, że jesteś...//

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Nero 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 26
  • Rejestracja Sun, 01 Jun 08

Napisano 02 June 2008 - 19:55

Dlaczego nie emigrujemy? Nie emigrujemy bo nie lubimy być traktowani jak śmiecie i wyzyskiwani. Nie lubimy zmiany klimatu, jesteśmy strasznie rodzinni, tradycyjni i bojaźliwi. Poza tym chyba coraz lepiej nam się w Polsce żyje ;]

Opcje tematu:

Strona 1 z 1