Forum Lagata.pl: Australia&Kanada - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Australia&Kanada -czyli jak tam wygląda życie...

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Friese 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 43
  • Rejestracja Sun, 11 May 08

Napisano 14 May 2008 - 15:19

Wiecie może jakie warunki życia panują w Australii? Jakie jest tam życie, płace, prace...? smile.gif

Słyszałam że trzeba dostać wizę, jest obowiązek wyższego szkolnictwa (że ludzie z wykształceniem średnim chcący tam pojechać będą musieli conajmniej odpowiednik naszego licencjata tam wyrabiać), a pracę znaleźć łatwo-o ile ma się świetny angielski, a płace na tyle dobre że... kolega dziadka wrócił po 2 latach i wybudował dom:D

Faktycznie aż tak tam jest bajkowo...? rolleyes.gif

Słyszałam również że świetnie jest żyć w Kanadzie-tam dobrze płacą, potrzebują ludzi do pracy, bo mają dużo miejsc pracy a za mało pracowników.. Tylko tam do pracy - jakiej?
Mi to kojarzy się ranchami oddalonymi jedno od drugiego o jakieś 10 km , krówki, koniki, western..^^

Co myślicie o Australii i Kanadzie?

Jakie jest Wasze zdanie i opinia na temat życia tam? smile.gif
Biorąc pod uwagę pracę, płace, warunki pogodowe.. mrugato2.gif

Trzeba mieć wytrwałość i wiarę w siebie.
Trzeba wierzyć, że człowiek jest do czegoś zdolny i osiągnąć to za wszelką cenę.

Maria Skłodowska-Curie

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   magnus 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2033
  • Rejestracja Mon, 22 Jan 07

Napisano 14 May 2008 - 18:20

Australia i Nowa Zelandia mają bardzo poważny niedobór pracowników, więc pod tym względem na pewno warto tam jechać... pod warunkiem właśnie, że zna się dobrze angielski i ma się jakieś konkretne wykształcenie/doświadczenie. Kiedyś się interesowałem programem imigracyjnym N.Zelandii, to wyglądało to bardzo dobrze (pomagają znaleźć mieszkanie, różnorodnych stanowisk jest dużo do wyboru, płace bardzo dobre). W Australii pewnie jest podobnie ale nie znam szczegółów.
Minusem jest na pewno odległość (koszt początkowy może być znaczny) no i warunki (węże, pająki, krokodyle i inne cuda fauny i flory).

W Kanadzie jest dość dużo Polaków, więc sugeruję jednak poszukać jakichś kontaktów (fora, czaty) i popytać. Tylko trzeba sobie przestawić nieco dobę wink.gif

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   meister 

• Zasłużony
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1743
  • Rejestracja Wed, 25 Apr 07

Napisano 14 May 2008 - 19:24

o kanadzie niczego nie wiem, za to australia mi sie podoba. piekne widoki, klimat itp itd. a place na pewno wyzsze niz w PL splashpz7.gif. zreszta, nie kreci sie wszytko wokol samej kasy prawda? czy zawsze trzeba zachecac tylko dobrymi zarobkami zeby kogos do czego zachecic?

osobiscie - polecialbym.

"...tired of lying in the sunshine staying home to watch the rain.
You are young and life is long and there is time to kill today.
And then one day you find ten years have got behind you.
No one told you when to run, you missed the starting gun..."

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Friese 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 43

Napisano 15 May 2008 - 13:06

CYTAT(magnus @ 14.05.2008, 18:20) <{POST_SNAPBACK}>
Minusem jest na pewno odległość (koszt początkowy może być znaczny) no i warunki (węże, pająki, krokodyle i inne cuda fauny i flory).

... to tam.. zwierzątka.. takie .. niekoniecznie milusie żyją tongue.gif
ale w miejsach gdzie się mieszka, gdzie są domy, sklepy,itp to rozumiem że węże i pajączki itp się nie spacerują? smile.gif
Trzeba wierzyć, że człowiek jest do czegoś zdolny i osiągnąć to za wszelką cenę.

Maria Skłodowska-Curie

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   netha 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 4441
  • Rejestracja Wed, 11 Oct 06

Napisano 15 May 2008 - 13:17

Australia - moi znajomi tam są, wątpię aby mieli wyższe wykształcenia. Życie tam sobie chwalą bardziej niż w Anglii. Nie dość że pogoda lepsza, przyjaźniejszy klimat to i życie wolniej leci. I tam nie ma też takie pogodni za pieniądzem. Fakt ciężko się tam dostać, ale np. w celach turystycznych wystarczy złożyć wizę przez internet.

Kanada- tam też byli znajomi, Ci zaś wrócili z radością do Polski. Życie podobne jak w Anglii, z tym że patrząc pod kątem zarobków i wysyłka do Polski opłaca i się jednak siedzieć np. a Anglii.

Opinie znam tylko z opowieści, a jak wiadomo ludzie jak ludzie - jedni będą zadowoleni że mogą zamiatać Australijskie chodniki a inni będą narzekać że w biurach jest za duszno i za mało płacą. Każdy jest inny i każdy inaczej wszystko odbiera.

Ja bardzo chciałabym się przenieść z Anglii do Australii, ale tutaj muszę posiedzieć jeszcze ok 2 lat, patrzę pod względem paszportu i wtedy mogę uderzać dalej smile.gif

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   magnus 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2033
  • Rejestracja Mon, 22 Jan 07

Napisano 15 May 2008 - 16:53

CYTAT(Friese @ Dzisiaj, 13:06)
ale w miejsach gdzie się mieszka, gdzie są domy, sklepy,itp to rozumiem że węże i pajączki itp się nie spacerują?

Na pewno mniej niż bezpośrednio gdzieś w buszu... ale kto im zabroni?

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Friese 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 43

Napisano 15 May 2008 - 20:44

CYTAT(netha @ 15.05.2008, 13:17) <{POST_SNAPBACK}>
Australia - moi znajomi tam są, wątpię aby mieli wyższe wykształcenia. Życie tam sobie chwalą bardziej niż w Anglii. Nie dość że pogoda lepsza, przyjaźniejszy klimat to i życie wolniej leci.

Właśnie do Australii chcemy z chłopakiem wylecieć, by tam mieszkać, ale jeszcze troszkę czasu jest na to:) A On właśnie z Anglii wraca, i ja tam trochę go odwiedziłam, i klimat to olaboga:P

CYTAT(netha @ 15.05.2008, 13:17) <{POST_SNAPBACK}>
Kanada- tam też byli znajomi, Ci zaś wrócili z radością do Polski. Życie podobne jak w Anglii, z tym że patrząc pod kątem zarobków i wysyłka do Polski opłaca i się jednak siedzieć np. a Anglii.

Ja bardzo chciałabym się przenieść z Anglii do Australii, ale tutaj muszę posiedzieć jeszcze ok 2 lat, patrzę pod względem paszportu i wtedy mogę uderzać dalej smile.gif

słyszałam że tam za mało mają ludzi do pracy, a że dobrze płatną mają pracę ludzie:) Tylko im wyżej, tym zimniej:) jak dla mnie, to ten czynnik na - wpływa:)

CYTAT(magnus @ 15.05.2008, 16:53) <{POST_SNAPBACK}>
Na pewno mniej niż bezpośrednio gdzieś w buszu... ale kto im zabroni?

hehehe no proszę, nie załamuj mnie:P hehee... bierzesz prysznic a tu psikusik: patrzysz a mordercze pajęcze wspina Ci się po nodze hieeelooołłł hehe tongue.gif

Maria Skłodowska-Curie

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10320
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 15 May 2008 - 21:04

O Kanadzie wiem od wtajemniczonych, że to raj na Ziemi.. standard życia jak mało gdzie, walory estetyczne jak nigdzie..

Australia to już chyba mniej ciekawa sprawa - piasek, upał, czasem trochę węży.. jak pająk Ci wejdzie do buta to koniec, w najlepszym razie kalectwo..

Ale już sama wybierz D.gif

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Friese 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 43

Napisano 17 May 2008 - 08:31

To już jest nie-fajne..;/ ale te dzikusy tropikalne to tylko w tych.. lasach? buszach:P żyją? Czy też nie mają żadnego problemu ,,wprosić się'' do domu? D.gif

Hmm.. no ale w Kanadzie spadają tony śniegu taa?splashpz7.gif Czy to tylko tam gdzie im wyżej? smile.gif

Moją wymarzoną pracą byłaby taka gdzie pracowałabym z końmi (instruktor jazdy konnej, trener koni, hipoterapeuta..) a gdzie koniki mogą być bardziej popularne: w Kanadzie czy spowitej wężami, pająkami i krokodylami Australii? smile.gif D.gif

Maria Skłodowska-Curie

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   luzaczek 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 5
  • Rejestracja Fri, 29 Aug 08

Napisano 29 August 2008 - 11:38

w sumie spedzilam w Kanadzie pol roku...

i pewnie wrazenia jak zawsze beda subiektywne... mnie sie bardzo podobalo... a zycie codzienne?? jest inne, ludzie sie wiecej usmiechaja i mniej stresuja..

i nadal mysle by kiedys sie tam przeniesc na stale...

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Friese 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 43

Napisano 29 August 2008 - 15:04

CYTAT(luzaczek @ 29.08.2008, 11:38) <{POST_SNAPBACK}>
w sumie spedzilam w Kanadzie pol roku...

i pewnie wrazenia jak zawsze beda subiektywne... mnie sie bardzo podobalo... a zycie codzienne?? jest inne, ludzie sie wiecej usmiechaja i mniej stresuja..

i nadal mysle by kiedys sie tam przeniesc na stale...

ciężko pracowałaś? smile.gif czy byłaś zadowolona i z pracy i z zarobków? smile.gif
jaki klimat tam dominował, jaka pogoda tam gdzie mieszkałaś? :-)

Maria Skłodowska-Curie

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   nesco 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 37
  • Rejestracja Sun, 05 Apr 09

Napisano 05 April 2009 - 16:08

Kiedyś mówili w telewizji, że szukają weterynarzy, bibliotekarzy w Australii.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   dolores 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 8
  • Rejestracja Tue, 25 Aug 09

Napisano 02 September 2009 - 15:12

mnie tez zawsze fascynowała Australia ale tak naprawdę gdybym miała sie tam osiąść na stałe to na pewno sprawdziłabym to miejsce wybierając się na krótką wycieczkę wink.gif nie wszędzie jest tak kolorowo jak sobie można to wyobrazić...

Opcje tematu:

Strona 1 z 1