prawda
Napisano 19 April 2008 - 22:52
była też gazeta" Prawda"
są miłujący prawdę
każda z tych prawd jest prawdą tylko na użytek konkretnych ludzi lub sytuacji.
czy prawda to prawda?
czy prawda to tylko nasza wiara w tę prawdę?
Napisano 20 April 2008 - 10:02
Napisano 23 April 2008 - 19:43
Prawda jako taka nie istnieje, jest pojęciem abstrakcyjnym, które ma niejako udowadniać ludzkie zachowania. Od razu mi się tu nasuwa Phanta Rhei. Nie istnieje jedna prawda, choćby dlatego, że ZAWSZE znajdzie się ktoś, kto będzie rozumiał daną rzecz inaczej...
Więc po co to? Oczywiście dla picu. Prawdą można udowadniać swoją uczciwość, przekonywać do swojej prawdy. Można z nią robić wiele rzeczy (
Stab me in the back!
Napisano 23 April 2008 - 23:10
Jak to nie istnieje..?
Ja dzisiaj obejrzałem w TV wiadomości i to najprawdziwsza prawda, zero ściemy ludzie..
Jasne że można coś rozumieć inaczej, ale nie każde rozumienie jest jednakowo słuszne, chociaż czasem źle rozumiejący wierzą w nie święcie naprawdę.
Użytkownik Prince edytował ten post 23 April 2008 - 23:11
Napisano 24 April 2008 - 00:00
to samo zdarzenie opowiadałi kolejno czterej świadkowie
wyszły cztery niepodobne do siebie sceny.
jedyny wspólny element to drzewo wokół którego toczyła się akcja.
prawda istnieje np. w matematyce(chociaż i tu bywają paradoksy)
kłamstwo wygrywa z prawdą na każdym kroku bo prawda jest jedna a kłamstw wiele.
sędzia w meczu piłki nożnej nie uznaje bramki z powodu spalonego
na powtórce widzimy że bramka była prawidłowa
mimo że już znamy prawdę decyzja podjęta w wyniku użycia nieprawdy pozostaje w mocy.
Napisano 26 April 2008 - 22:30
usłyszałem odpowiedź że teraz wszyscy kłamią i bez kłamstwa nie można dziś żyć i że ja nie nadążam za współczesnością.
zatkało mnie.
co powinienem odpowiedzieć?
Napisano 27 April 2008 - 08:23
Napisano 29 May 2008 - 10:30
była też gazeta" Prawda"
są miłujący prawdę
każda z tych prawd jest prawdą tylko na użytek konkretnych ludzi lub sytuacji.
czy prawda to prawda?
czy prawda to tylko nasza wiara w tę prawdę?
Ale sie szarpnęłas na temat. Filozoficzny taki.
O takich rzeczach można rozmawiac bez konca i każdy cos dorzuci. To jak paradoks kłamcy, albo kombinacje bramek "i" oraz "lub" w logice.
Tylko do czego takie dyskusje prowadza? I czy jest na tym forum ktos co ma cokolwiek odkrywczego do powiedzenia?
Studenci przy ogniskach od setek lat po wypiciu prau piwek tocza zażarte dyskusje na temat sensu życia, i takich podobnych tematów, i co?
Ja uważam, że prawda to prawda. Jeśli krzesło stoi na środku pomieszczenia to stoi na środku pomieszczenia, i tyle. Inna rzecz, że każdy z nas postrzega rzeczywistosc subiektywnie i przekaz zastanego stanu faktycznego może po prostu róznic sie od rzeczywitosci lub byc umyslnie znieksztalcony, co nie zmienia faktu, ze krzeslo stoi na srodku pomieszczenia.
Proste
Napisano 29 May 2008 - 11:50
Po prostu - nie istnieje. Spójrz na otaczającą Cię rzeczywistość. Ona jest płynna. My próbujemy wyrazić prawdę pojęciami. Pojęcia są sztywne. Wyobraź sobie oś liczbową. To jest rzeczywistość. Teraz wyobraź sobie kilka pojedynczych punktów na osi. To są znane nam pojęcia. Pomiędzy nimi istnieje nieskończenie wiele innych punktów, których nigdy nie poznamy. Jeśli próbujesz wyrazić prawdę pojęciami, to tak jakbyś nabrał wodę z rzeki w wiadro i zaniósł komuś, żeby mu pokazać jak wygląda nurt rzeczny. Tu przypomina mi się cytat mistrza Osho:
Napisano 29 May 2008 - 12:37
Nie. Krzesło stoi na podłodze.
Nie. Krzesło stoi w Wąchocku.
Nie. Krzesło stoi w miejscu w którym w 1245 roku wielki książę....
Wszystko jest względne
Napisano 29 May 2008 - 14:17
Sprowokował mnie do tego ktoś kto na forum używa tego słowa najczęściej.
Z wielu wypowiedzi wynika że to jednak abstrakcja.
Sposób zdefiniowania co jest środkiem oraz dokładność pomiaru zadecydują czy jest na środku czy jest w okolicach środka.
Istnieje kilka miejscowości,uważanych za środek Europy,wszystko poparte obliczeniami.
Napisano 29 May 2008 - 15:22
W takim razie jesli pozyczę od Ciebie 100zł i stwierdzę, że to nie prawda to mam rację? To takie względne!
A co do krzesła i środka pokoju, to faktycznie każdy rejestruje odmiennie, nie zmienia to tego, że owo krzesło gdzies stoi więc jak? Względnosc w tym wypadku to tylko nasze subiektywne odczucia, nasz niedoskonały system postrzegania i odtwarzania, a rzecz dzieje się i jest!
Napisano 28 November 2010 - 13:41
Wrogiem przesąd, zaś stałym towarzyszem pokora
(Charles Caleb Colton)
Prawda jest naszym najdroższym skarbem i widocznie dlatego tak ostrożnie się z nią obchodzimy.
Mark Twain
Jak do tego doszło, że nasze wygodnie urządzone społeczeństwo utraciło zmysł wartości prawdy? Życie stało się tak łatwe, że sądzimy, iż można się już bez niej obejść. Kłamca nie potrzebuje już się obawiać, że jego kłamstwa doprowadzą go do śmierci głodowej. Gdyby życie było nieco trudniejsze i ktoś, komu nie można zaufać, niełatwo znajdowałby pracę i poparcie u ludzi, może nie oszukiwalibyśmy tak beztrosko siebie i innych.
— Thomas Merton

Logowanie

.jpg)