Użytkownik t.oskar edytował ten post 02 June 2008 - 12:02
Legalna aborcja Rada Europy wydała opinię
Napisano 02 June 2008 - 12:01
Napisano 02 June 2008 - 16:49
Wybaczam Ci jak najbardziej, nawet z pewną satysfakcją widzę jak nareszcie przyznałeś, że w dyskusji nie opierasz się na faktach, tylko na subiektywnych odczuciach.
A one nie mogą decydować o być albo nie być ludzi, bo ktoś inny może np. powiedzieć, że człowiek z czarną skórą to dla niego absurd.
W swojej definicji niczego nie rozszerzam, tylko opisuję fakty, czego efekt jest taki, że moi adwersarze po zapoznaniu z nimi piszą "udowodniłeś, że twoja definicja jest zgodna z faktami, a moja nie".. zerknij do drugiego tematu..
Użytkownik Prince edytował ten post 02 June 2008 - 16:49
Napisano 02 June 2008 - 16:57
Użytkownik t.oskar edytował ten post 02 June 2008 - 16:59
Napisano 02 June 2008 - 17:08
Napisano 02 June 2008 - 17:22
A czy w pojęciu obecnych "obrońców życia" (w tym K.Kat.) było? Dla nich najważniejsze było "zbawienie", dlatego przed spaleniem heretyka na stosie wzywano go do "rewokacji". A dla pierwszych chrześcian? Oni woleli iść na arenę, dla lwów niż pokłonić sie bóstwu, którego nie ma (np Jupiterowi). Dla nich najważniejsze było życie wieczne. A dziś "spadkobiercy" ideologii prymatu męczeństwa, spadkobiercy "świetego oficjum" śmią mówić o priorytecie wartości ludzkiego życia. Spadkobiercy tych, którzy bezlitośnie tępili pogan i heretyków....
Użytkownik t.oskar edytował ten post 02 June 2008 - 17:23
Napisano 02 June 2008 - 18:22
Jak rozumiem każdy kto śmie kwestionować twierdzenie że płód to nie człowiek - jest odpowiedzialny za wszelkie mordy w historii? To do kogo mam się zwrócić bo chciałbym sam siebie zadenuncjować. Gdyby na wartość ludzkiego życia miała zależeć od zalet lub wad jakichś ludzi to dawno bym mógł sąsiada uważać za zwierze pociągowe.
Przy takich "argumentach" rzeczowa dyskusja się kończy.
Au revoir
Napisano 02 June 2008 - 19:45
Dotąd myślałem, że ten, kto posługuje się wiedzą, to nauczony, a nie nawiedzony.. ale może język polski też znasz lepiej ode mnie
Docierają do mnie wszystkie argumenty, a nielogiczne obalam własnymi, których słuszność udowadniam.. już pisałem, dlaczego przynależność do gatunku nie zależy od stanu psychiki..
Jak przypiszesz ciężko upośledzonych albo odkorowanych do odpowiedniego gatunku i udowodnisz, że nie jest to homo sapiens, będziemy dyskutować dalej.
Użytkownik Prince edytował ten post 02 June 2008 - 19:46
Napisano 03 June 2008 - 13:04
Napisano 03 June 2008 - 15:49
Mylisz zlekceważenie z obaleniem.
Całej reszty postu nie komentuję, ponieważ są to argumenty, które już obaliłem.. w temacie uzasadniłem swoje zdanie i odpowiedziałem na zadane przez Ciebie pytania. Ponieważ Ty zignorowałeś moje i ograniczyłeś się do powielania głęboko zakotwiczonych przekonań, naszą dyskusję uznaję za zakończoną, swoje argumenty i racje za słuszne.
Napisano 04 June 2008 - 12:14
Użytkownik t.oskar edytował ten post 04 June 2008 - 12:17
Napisano 04 June 2008 - 18:16
Ja w ogóle proponuje byś na przyszłość tak zaczynał jakąkolwiek dyskusję miszczu
Napisano 11 June 2008 - 21:27
Nie można sobie pomyśleć o niebycie, którym wtedy byś był. Nie możesz w żaden sposób odnieść kategorii jakimi się teraz posługujesz, aby wyobrażać sobie co by było gdybyś się nie urodził. To pytanie jest absurdalne. Równie dobrze możnaby wyjść z założenia, że w czasach Sokratesa jakaś ciężarna kobieta popełniła samobójstwo i wskutek tego Ty się nie narodziłeś. Albo np. czemu nie urodziłeś się w czasach Mieszka I. Absurd totalny.
Tyle mówi się o kulturze i o tym, że to właśnie kultura jest sednem człowieczeństwa. A Wy tutaj mówicie, że człowiek to tylko mózg po kilku tygodniach w łonie matki. Inne ssaki wykształcają się podobnie i my przechodzimy w okresie płodowym przez wszystkie te okresy, które mają poszczególne zwierzęta. Ale jednak tylko mózg potomstwa w łonie matki homo sapiens nazywacie człowiekiem. Pies też ma mózg jeszcze przed urodzeniem. Ha. Dla mnie człowiekiem można kogoś nazwać dopiero, gdy ten conajmniej zacznie mówić. Ale to moja osobista opinia.
A co do aborcji jestem całkowicie za - szczególnie po ostatniej aferze z 14 letnią Agatką. Nie wiem, może (przepraszam, ale o tym też ostatnio się mówi) była galerianką i przypadkowo wpadła i wywija się gwałtem, albo faktycznie została zgwałcona. Jednak postawa księży i wszystkich tych agentów pro-life jest żałosna. Nienawidze gdy ktoś narzuca komuś siłą wręcz postawy moralne.
Na świecie jest już ponad 6 miliardów ludzi. William E. Osbourne w swojej książce "Przyszłość Życia" podaje, że wg najgorszych prognoz na świecie w 2050 roku będzie około 12 miliardów ludzi a wg najlepszych 8-9 mld. To i tak będzie takie duże obciążenie dla planety, że będziemy mieli wtedy problemy z żywnością, wodą i energią.
Stąd wniosek, że powinniśmy się hamować przed "niechcianą ciążą" niż porzucić na pastwę losu kolejne pokolenia, który wychowane na bruku nie będą umiały sobie poradzić w tych trudnych czasach. W tych czasach będą prawdopodobnie problemy z emeryturami więc my ich nie utrzymamy tak łatwo, a państwo w niczym nie pomoże dając socjalki czy zasiłku starczającego na bochenek chleba dziennie.
Bo jedna jest racja tylko...Moja jest racja. I moja racja jest mojsza niż twojsza. Bo nawet jezeli twoja jest twojsza to moja jest najmojsza. Tak i na tym można pozostac. Haha...
Popieram. Dobrze prawi. Piwa mu nalać.
No spoko. Ale bez matki byłbyś tylko zwierzęciem, ale nie człowiekiem. To matka i inni ludzie sprawili że jesteś człowiekiem.
No i właśnie tu widać, że bez innych żaden płód nie stałby się człowiekiem.
Napisano 11 June 2008 - 21:46
Bo jedna jest racja tylko...Moja jest racja. I moja racja jest mojsza niż twojsza. Bo nawet jezeli twoja jest twojsza to moja jest najmojsza. Tak i na tym można pozostac. Haha...
Dla mnie człowiekiem można kogoś nazwać dopiero, gdy ten conajmniej zacznie mówić.
Głuchoniemi nie są ludźmi.
Brawo, genialna wizja
Właśnie różnica pomiędzy racją i przekonaniem jest taka, że drugie da się obalić przy pomocy pierwszej, co zrobiłem przed chwilą
W każdej definicji zostają zawarte cechy charakterystyczne dla danego gatunku, nie oznacza to, że przedstawiciel gatunku nie posiadający wymienionych cech należy do innego gatunku.. w innym wypadku należałoby uznać, że do homo sapiens nie należą co bardziej upośledzeni, a także wszyscy, którzy utracili nogi, gdyż jak wiadomo dwie nogi są cechą charakterystyczną dla homo sapiens
Na marginesie to jak przeczytasz całą definicję zauważysz, że człowiek jest również zwierzęciem.
Napisano 11 June 2008 - 21:54
Spoko, powybijamy się wzajemnie.
Napisano 11 June 2008 - 21:57
boze skąd ty sie urwałas ??? czyli rozumiem ze takie dziecko jak ma przypuscmy rok i nie mowi to nie człowiek ???
gratulacje dla Ciebie
czyli według ciebie trzeba zabijac jak najwiecej nie narodzonych dzieci Brawo pani killer
Napisano 11 June 2008 - 23:09
Sprawy "Agatki" nikt z przeciwników aborcji nie komentuje na forum, a szkoda bo sporo się o niej mówi ostatnio...
Napisano 11 June 2008 - 23:22
Nie wiem, czy dobrze się orientuję, ale dziewczyna miała już zasądzoną zgodę na aborcję, ale 'dzięki' gorącym namowom przekraczającym pewne granice zrezygnowała z niej. Pytanie: czy księża mieli prawo wkraczać ze swoimi brudnymi buciorami w jej życie? Nie sądzę, nikt im takiego nie dał. I pytanie numer dwa: jak to się stało, że zrezygnowała z aborcji? Dobrowolnie, bo uznała, że chce urodzić? Czy opcja numer dwa: presja otoczenia plus słaba psychika, a co za tym idzie - żal do końca życia, że wybór tak naprawdę nie był jej, zdecydowali inni, a konsekwencje ich (pośredniego) wyboru zaciążą na niej.
Napisano 11 June 2008 - 23:33
Skoro przeciwnicy milczą, to ja - zwolennik, pozwolę sobie na krótki komentarz - kobieta po gwałcie powinna mieć prawo do usunięcia ciąży, gdyż zmuszanie jej do noszenia i rodzenia dziecka gwałciciela jest nieetyczne.
Tak samo jak nieetyczne jest usuwanie płodu, który spłodziło się z własnej woli przez nieuwagę.
Napisano 11 June 2008 - 23:34
I jakim prawem szpital odmawia udzielania aborcji osobie której przysługuje to prawo?
http://wiadomosci.onet.pl/1767482,11,item.html
Napisano 11 June 2008 - 23:49
Akurat tak się składa, że ona nie była ofiarą gwałtu, a czynu zabronionego (obcowanie płciowe z osobą poniżej 15 roku życia). Ale prawo do aborcji jej przysługuje. Tak samo jak by brat miał dziecko z rodzoną siostrą, lub syn z własną matką.
Aha. 14-latka nie może przejąć opieki prawnej nad dzieckiem, więc trafił ono do domu dziecka, jeśli się urodzi.

Logowanie