Strona 1 z 1
sciemnianie ekranu po odlaczeniu kabla w laptopie
Napisano 11 February 2008 - 15:13
gdzie w xp mozna wylaczyc to ze po odlaczeniu kabla sieciowego monitor lapka sie nie sciemnial ? szukam szukam i nie moge znaleźć
Napisano 11 February 2008 - 15:36
Tzn. odłączasz sieciówkę, nic nie robisz na lapku i po jakimś czasie ekran ciemnieje? Tylko to przyszło mi do głowy w kontekście - oszczędzanie energii <--> wake up by LAN w BIOSie. Obecność ruchu sieciowego blokuje start procedur oszczędzania energii (w lapkach sprawa dość kluczowa), jeśli to masz na myśli, to nie wydaje mi się, aby było jakieś specjalne ustawienie dla tej sytuacji, można jedynie zwiększyć licznik czasu bezczynności po jakim system zaczyna "się oszczędzać".
Napisano 11 February 2008 - 15:57
chodzi mi o to ze jak odlacze kabel zasilania sieciowego to lapek przechodzi na oszczednosc baterii i ekran sie troszke sciemnia nie wiem gdzie to ustawic zeby sie nie sciemnial w viscie znalazlem bezproblemu w xp nie moge znaleźć
Napisano 11 February 2008 - 16:06
hmmm... normalnie to jest tak: prawym na pulpicie - właściwości -> wygaszacz ekranu -> zasilanie -> tu można zmienić gotowy schemat albo poustawiać czasy ręcznie, może w lapku jest osobna aplikacja do zarządzania energią/stanem baterii?
Napisano 11 February 2008 - 16:10
tam jest tylko ze po ilu sekundach ma sie monitor wylaczyc nie ma nic o sciemnianiu
Napisano 11 February 2008 - 16:28
no to klawiszami go
Fn i Home/End albo strzałka w górę/w dół, szukałem na google czegoś o "dimming the screen", ale nic konkretnego nie znalazłem poza podobnym problemem przy wpięciu wtyczki zasilania. I spróbuj zmienić schemat zasilania, może to jednak TO.
Użytkownik Forgiven edytował ten post 11 February 2008 - 16:30
Napisano 11 February 2008 - 16:37
chyba to bedzie najlepsze rozwiazanie ( tylko ze umnie to fn + f7,f8) poprostu myslalem ze w xp tez jest cos takiego bo w viscie to bylo
Napisano 11 February 2008 - 18:44
Heh, a mój się nie ściemnia w xp-ku
Albo tak niezauważalnie, że ja nie widzę różnicy.
Jak było na HP-ku (była tam i vista, choć krótko, i XP) - nie pamiętam
W Ubuntu też jest to bardzo łatwo znaleźć (i bardzo dobrze to działa).
Zobacz jeszcze we właściwościach karty grafiki (Zaawansowane w ostatniej zakładce Ekran) - u mnie są opcje do automatycznej zmiany jasności ekranu... sęk w tym, że są nieaktywne nawet na baterii
Jak było na HP-ku (była tam i vista, choć krótko, i XP) - nie pamiętam
W Ubuntu też jest to bardzo łatwo znaleźć (i bardzo dobrze to działa).
Zobacz jeszcze we właściwościach karty grafiki (Zaawansowane w ostatniej zakładce Ekran) - u mnie są opcje do automatycznej zmiany jasności ekranu... sęk w tym, że są nieaktywne nawet na baterii
Napisano 11 February 2008 - 20:14
nie wiem czy o to ci chodzi ja tez tak miałem jak wyłaczałem z wsieci i przechodziłem na baterie to po chwili sciemniało mi
ale wszedłem prawym na pulpicie - właściwości -> wygaszacz ekranu -> zasilanie i tam ustawiłem wstrzymanie systemu nigdy
wyłacz monitor tez nigdy
wyłacz dyski twarde tez nigdy
ale nie wiem czy oto ci chodzi
ale wszedłem prawym na pulpicie - właściwości -> wygaszacz ekranu -> zasilanie i tam ustawiłem wstrzymanie systemu nigdy
wyłacz monitor tez nigdy
wyłacz dyski twarde tez nigdy
ale nie wiem czy oto ci chodzi
Opcje tematu:
Strona 1 z 1

Logowanie