Forum Lagata.pl: Elfen Lied - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Elfen Lied

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Squall Leonhart 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 3211
  • Rejestracja Tue, 11 Dec 07

Napisano 06 February 2008 - 12:38

Elfen Lied

CYTAT
Nocą z instytutu badawczego położonego na wyspie ucieka młoda dziewczyna z charakterystycznymi wypustkami na czole w kształcie rogów, obdarzona niezwykłymi mocami. Ucieka pośród krzyku cierpienia, pozostawiając po sobie morze krwi, brutalnie mordując wszystkich stojących na jej drodze do wolności. Nie wychodzi jednak z tego bez szwanku. Zostaje postrzelona w głowę, w wyniku czego traci pamięć i wpada do wody. Następnego dnia na plaży znajduje ją dwójka studentów ? Kouta i Yuka. Postanawiają przygarnąć słodkie, niewinne stworzenie, które nie ma pojęcia kim jest, skąd pochodzi a nawet nie potrafi mówić. Nie wiedzą jednak, że w ślad za ich nową przyjaciółką już podążają ludzie, chcący sprowadzić ją z powrotem do instytutu, bądź - jeśli będzie to konieczne - nawet zabić. Czy im się to uda? Czy Kouta i Yuka poznają prawdziwe oblicze Lucy (bo takie nosi imię owa dziewczyna)? A może pytanie to powinno brzmieć: czy rządny krwi morderca to rzeczywiście jej prawdziwe oblicze?

cytat z filmweb.pl

Obrazki

To anime jest bardziej przeznaczone dla doroslych odbiorcow. Pelno w nim krwii jak widac i nagosci. Jednym moze sie podobac innym nie bardzo. Mnie np. nie spodobalo sie zbytnio choc je opisuje - kwestja gustu. Fabuła dobra i kreska nawet nawet dla wybrednych. Wszystkie odcinki mozna obejzec online pod tym adresem - http://www.elfenlied.wbijam.pl/ sa z polskimi napisami jak przypuszczam. A wiec milego ogladania i jak by ktos mogl jak obejzy napisac cos od siebie bylo by fajnie.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Rezo 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 4
  • Rejestracja Wed, 16 Jan 08

Napisano 14 April 2008 - 16:11

Geez... Dziwi mnie to, że Elfen Lied każdy przedstawia w świetle anime filozoficznego i posiadającego głębię psychologiczną. Takie drugie dno możesz sobie dopowiedzieć właściwie do każdego anime. To, czy anime ma głębię, zależy tak naprawdę tylko i wyłącznie od oglądającego. Twórcy mogą jedynie dać mu wodę napędową typu flashbacków, mrocznego klimatu, wszechobecnych złych ludzi, krwii, skrzywdzonych ludzi... To zaś, że w EL jest tego mnóstwo, powoduje, że dużo osób widzi tam głębię. Wszystko w tym temacie.

Żeby nie było, że jestem niedojrzały czy co - w EL staram się nie zwracać uwagi tylko i wyłącznie na krew, ale... Wygląda na to, że taki właśnie był cel samego twórcy. Przykładowo Neon Genesis Evangelion ma prawdziwe drugie dno, a jakoś obeszło się bez hektolitrów juchy. W przykładzie Elfen Lied natomiast twórca - zupełnie niepotrzebnie - wsadza do środka taką dawkę wnętrzności, że mało która ściana nie zostaje przemalowana na czerwono. I jak tu nie zwracać uwagi na krew?

W Elfen Lied może i jest drugie dno, jednakże pogrzebane pod naprawdę kolosalnymi ilościami mułu - i to mułu, oczywiście, czerwonego. I potrzeba niesamowicie wprost silnego wiertła, aby do rzeczonego się dokopać.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Melancthe 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 75
  • Rejestracja Fri, 23 Mar 12

Napisano 23 March 2012 - 23:16

Hmm...przesłania tego anime nie zrozumiałam zbyt dobrze, ale dużym plusem tutaj był sam pomysł i muzyka. To ona, oraz opening nawiązujący m.in. do obrazu "Pocałunek" Klimta sprawiły, iż jestem zdecydowanie pozytywnie nastawiona do Elfen Lied.
"Powinnam umrzeć z uśmiechem na twarzy, prawda?"

Opcje tematu:

Strona 1 z 1