Forum Lagata.pl: Lęk przed Bogiem - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Lęk przed Bogiem

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6309
  • Rejestracja Wed, 20 Oct 10

Napisano 14 August 2011 - 08:31

Wyświetl postUżytkownik Miłujący prawde dnia 21 January 2008 - 21:23 napisał

Bój się prawdziwego Boga i przestrzegaj jego przykazań. Na tym bowiem polega cała powinność człowieka.

No to fajnego masz Boga.
Boisz się Go tak dzień w dzień 24 godz na dobę?

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   ataner155 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 20
  • Rejestracja Thu, 12 Jan 12

Napisano 12 January 2012 - 12:42

Bojaźń Boża..a bać się Boga--to dwie różne sprawy ;)..sprzeczne ze sobą--jesli się boisz,tzn że pełno w tobie pychy i grzechu//padło cos o odnowie w duchu świętym..to że ktos otrzymał charyzmat,nie oznacza że Boga zna,i nie oznacza że jestz Bogiem bliżej ;)..kazdy jest charyzmatykiem,i w każdym stworzeniu Jego stwórca sie objawia..nie rózwmych rózminiejszych---chrzest,ustawia nas równo..i pod względem łaski,i pod możliwością Poznania Pana--charyzmaty moga przeszkadzać..nie pomagać--chyba że pomagają drugim,dla charyzmatyka same w sobie nie są wyróżnieniem żadnym

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413
  • Rejestracja Tue, 14 Apr 09

Napisano 12 January 2012 - 17:38

jesli się boisz,tzn że pełno w tobie pychy

Albo nie wiesz co to pycha albo nie wiesz co to bojaźń. Ewentualnie jedno i drugie pojęcie jest Ci obce.

#24 Użytkownik jest zalogowany   bolo2008 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 523
  • Rejestracja Sat, 01 Oct 11

Napisano 12 January 2012 - 18:37

Ostatnio ludzie najbardziej boją się boga o imieniu MAMONA,panicznie się boją,ile ludzi popełniło samobójstwa przez tego boga, to najlepiej wiedzą Amerykanie.
Sieje strach w każdym kraju, i kazdy kraj jest zadłużony, ciekaw jestem kto pożycza?

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   Miłujący prawde 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 2291
  • Rejestracja Fri, 28 Dec 07

Napisano 10 February 2012 - 13:15

Wyświetl postUżytkownik Anette dnia 14 August 2011 - 08:31 napisał

No to fajnego masz Boga.
Boisz się Go tak dzień w dzień 24 godz na dobę?
Niestety zwykle katolicy nie rozumieją tego, nie znaja Biblii, lekceważą jej nauki.
Salomon udziela cennej rady co do zgromadzania się ludu Bożego:
Strzeż swych stóp, ilekroć idziesz do domu prawdziwego Boga; i lepiej jest się zbliżyć, by słuchać”.
Nie wypowiadaj się pochopnie przed Bogiem - bojac sie Boga bedziesz zastanawiał sie nad kazdym slowem - nim je wypowiesz;
słów twoich niech będzie niewiele i spełnij to, co ślubujesz Bogu.
Bój się prawdziwego Boga”.
Gdy ubodzy są uciskani i ograbiani, pamiętaj, że ‛czuwa ktoś wyższy od wysokiego i istnieją tacy, którzy są wysoko nad nimi’.
Salomon zaznacza, iż zwykły sługa będzie sobie słodko spał, ale bogacz ma zbyt wiele trosk, by mógł spać.
Nie boi sie Boga, ale drży o swe dobra.
A przecież nagi przyszedł na świat i mimo całej swej mozolnej pracy niczego ze świata nie zabierze.
Lepiej rozważać w sercu poważne zagadnienia dotyczące życia i śmierci, niż towarzyszyć głupiemu „w domu wesela[/b]”;
lepiej być strofowanym przez mądrego, gdyż „jaki jest odgłos cierni pod kotłem, taki jest śmiech głupiego”.
Jedynie mądrość Boża przynosi pożytek. „Bo mądrość służy ochronie, tak jak ochronie służą pieniądze; lecz korzyść z wiedzy jest ta, że mądrość zachowuje przy życiu tych, którzy ją posiadają”.
Czemu więc ludzie obrali zgubne postępowanie?
„[b]Prawdziwy Bóg uczynił ludzi prostolinijnymi, lecz oni sami obmyślili wiele planów

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   Szczypta. 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 755
  • Rejestracja Sat, 24 Dec 11

Napisano 10 February 2012 - 13:24

Wyświetl postUżytkownik Miłujący prawde dnia 10 February 2012 - 13:15 napisał

Niestety zwykle katolicy nie rozumieją tego, nie znaja Biblii, lekceważą jej nauki.

Mogę nie znać Biblii, ale mogę być prawdziwym katolikiem, nie sypiącym cytatami z Biblii jak z rękawa, których w większości i tak nie rozumiem, drogi Miłujący :)

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   Miłujący prawde 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2291

Napisano 10 February 2012 - 19:18

Wyświetl postUżytkownik Szczypta. dnia 10 February 2012 - 13:24 napisał

Mogę nie znać Biblii, ale mogę być prawdziwym katolikiem, nie sypiącym cytatami z Biblii jak z rękawa, których w większości i tak nie rozumiem, drogi Miłujący

Tak masz rację znam juz takie słowa wypowiedziane przez chierarhe katolickiego:
Możesz myśleć co chcesz, i dalej być chrześcijaninem”.
Czy to zdanie jest właściwe w swietle Biblii?
Rozpusta i wszelka nieczystość lub chciwość niech nawet nie będą wśród was wspominane, jak się godzi świętym,
ani haniebne postępowanie, ani głupia gadanina, ani sprośne żarty — to, co nie przystoi
” (Efezjan 5:3, 4).
Bez znajomości Biblii nie poznasz Bozysz wymagań, nie poznasz prawdy, nie będziesz wiedział czego wymaga od ciebie Bóg.
Będziesz grzeszyć - karą za grzech jest śmierć.
Biblia jej znajomość jest niezbędna do zbawienia.

#28 Użytkownik jest zalogowany   bolo2008 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 523

Napisano 10 February 2012 - 22:52

Wy już umierać nie będziecie, to samo nam wieścił Paweł, że on nie umrze i jego współbracia, będą zabrani żywcem na powietrze i tam pozostaną z Panem. Macie podobne obiecanki, zmieńcie te płytę, bo to już nie kupują.

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   Soldier 

• Antyteista
  • Grupa VIP
  • Postów 2461
  • Rejestracja Sun, 22 May 11

Napisano 11 February 2012 - 01:42

Wyświetl postUżytkownik Szczypta. dnia 10 February 2012 - 13:24 napisał

Mogę nie znać Biblii, ale mogę być prawdziwym katolikiem, nie sypiącym cytatami z Biblii jak z rękawa, których w większości i tak nie rozumiem, drogi Miłujący :)

Co oznacza, że on równie dobrze może być hipokrytą, a ty idiotką, ale to tylko możliwość.
Czytasz biblię, wierzysz w Boga. Czytasz Harrego Pottera, wierzysz w ogry ?

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   Szczypta. 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 755

Napisano 11 February 2012 - 11:02

Wyświetl postUżytkownik Soldier dnia 11 February 2012 - 01:42 napisał

Co oznacza, że on równie dobrze może być hipokrytą, a ty idiotką, ale to tylko możliwość.

Może być, owszem :)

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   Miłujący prawde 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2291

Napisano 11 February 2012 - 11:45

Wyświetl postUżytkownik bolo2008 dnia 10 February 2012 - 22:52 napisał

Wy już umierać nie będziecie, to samo nam wieścił Paweł, że on nie umrze i jego współbracia, będą zabrani żywcem na powietrze i tam pozostaną z Panem. Macie podobne obiecanki, zmieńcie te płytę, bo to już nie kupują.
Znowu brak wiedzy i rozeznania.
Czy to naprawdę nas obciążacie za brak znajomości tych spraw? Brak poznania Biblii? Za brak poznania Boga?
Piszesz na temat, który jest dla Ciebie całkowicie obcy.
Teraz jednak możesz odnieść swą wiedzę do religii w której jesteś. Zadaj sobie pytanie:
"Jeśli mam taką wiedzę, to moi nauczyciele tez taka mają. Cóż więc. Czy oni są posłani przez Boga by nauczać?"
Czytasz:
(Mateusza 10:24, 25) „Uczeń nie jest nad swego nauczyciela ani niewolnik nad swego pana. 25 Wystarczy, by uczeń stał się jak jego nauczyciel, a niewolnik jak jego pan.
Jeśli ludzie nazywają Beelzebubem gospodarza, czyż tym bardziej nie nazwą tak jego domowników?
"
O tym warto rozmyślać.

#32 Użytkownik jest zalogowany   bolo2008 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 523

Napisano 12 February 2012 - 17:01

Wyświetl postUżytkownik Miłujący prawde dnia 11 February 2012 - 11:45 napisał

Znowu brak wiedzy i rozeznania.
Czy to naprawdę nas obciążacie za brak znajomości tych spraw? Brak poznania Biblii? Za brak poznania Boga?
Piszesz na temat, który jest dla Ciebie całkowicie obcy.
Teraz jednak możesz odnieść swą wiedzę do religii w której jesteś. Zadaj sobie pytanie:
"Jeśli mam taką wiedzę, to moi nauczyciele tez taka mają. Cóż więc. Czy oni są posłani przez Boga by nauczać?"
Czytasz:
(Mateusza 10:24, 25) „Uczeń nie jest nad swego nauczyciela ani niewolnik nad swego pana. 25 Wystarczy, by uczeń stał się jak jego nauczyciel, a niewolnik jak jego pan.
Jeśli ludzie nazywają Beelzebubem gospodarza, czyż tym bardziej nie nazwą tak jego domowników?
"
O tym warto rozmyślać.

Jakie boskie dzieła czynicie,oprócz gloszenia?, czy uzdrawiacie,czynicie cuda, mówicie językami których nie znacie? Powiecie że to wszystko ustało,to Duch świety też, już go nie ma, że nie daje znaków?
Ze byś Ty człowieku widział majątki waszych przywódców to byś zdębiał,chyba że to jest dzieło boże?

#33 Użytkownik nie jest zalogowany   Miłujący prawde 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2291

Napisano 12 February 2012 - 22:59

Wyświetl postUżytkownik bolo2008 dnia 12 February 2012 - 17:01 napisał

Ze byś Ty człowieku widział majątki waszych przywódców to byś zdębiał,chyba że to jest dzieło boże?

Nie ma żadnych majątków, kolejny raz ktoś coś próbuje znowu wciskać, to na tej zasadzie, że jak w jednej religii tak czynia to na 100% w innej także. Tu się mylisz. Na pewno nikt nie dorobił się pieniędzy z organizacji Świadków Jehowy, jeśli to jeszcze sam do niej dokłada.
Wszystko bowiem opiera się na dobrowolnych datkach, a więc dzięki błogosławieństwu od Jehowy.
Jeśli ktoś ma pieniądze, wolno mu. To jego prywatne. Ludzie poznają prawdę w każdym i to różnym etapie życia, także w sytuacji różnej zamożności, poznając prawdę nie muszą z tego rezygnować. Zwykle jednak swoje majątki przeznaczają dla Jehowy, czyli jako dobrowolny datek na działalność. Innej opcji nie ma.

Wyświetl postUżytkownik bolo2008 dnia 12 February 2012 - 17:01 napisał

Jakie boskie dzieła czynicie,oprócz gloszenia?, czy uzdrawiacie,czynicie cuda, mówicie językami których nie znacie?
Powiecie że to wszystko ustało,to Duch świety też, już go nie ma, że nie daje znaków?

Apostoł Paweł wyjaśnił tę kwestię za pomocą przykładu: „Kiedy byłem niemowlęciem, mówiłem jak niemowlę, myślałem jak niemowlę, rozumowałem jak niemowlę; ale teraz, skoro stałem się mężczyzną, pozbyłem się cech niemowlęcia” (1 Koryntian 13:11).
Rodzice traktują małe dziecko zupełnie inaczej niż dorosłego syna i podobnie zmieniło się podejście Jehowy do zboru chrześcijańskiego, gdy ten niejako przestał być „niemowlęciem”.
Apostoł Paweł zapowiedział, że cudowne dary ducha, jak choćby mówienie obcymi językami czy prorokowanie, „zostaną usunięte”.
Czytasz:
(1 Koryntian 13:8) "Miłość nigdy nie zawodzi. Ale czy są dary prorokowania — zostaną usunięte, czy języki — ustaną, czy poznanie — będzie usunięte."
Dzieje zboru chrześcijańskiego potwierdzają, że istotnie te cudowne dary przeminęły; doszło do tego najprawdopodobniej w początkach II wieku n.e. Niemniej jednak prawdziwych uczniów Jezusa Chrystusa do dnia dzisiejszego można rozpoznać po panującej wśród nich miłości.
(1 Koryntian 12:31) "Ale wciąż gorliwie zabiegajcie o większe dary. A ja ukazuję wam wspanialszą drogę".
Paweł napisał, że nawet gdyby posiadał jakieś niezwykłe zdolności oraz dokonywał wielkich rzeczy, ale nie miał miłości, byłby niczym!
Ten ważny wniosek apostoł wyciągnął pod wpływem ducha Bożego.
Ale to Jehowa dalej posługuje sie swoim duchem świętym, widać jego działania wyraźne owoce.
(Galatów 5:22, 23) "Natomiast owocem ducha jest miłość, radość, pokój, wielkoduszna cierpliwość, życzliwość, dobroć, wiara,  łagodność, panowanie nad sobą. Przeciwko takim rzeczom nie istnieje żadne prawo".
Jehowa poprzez ducha świętego prowadzi swą organizację, widać stały wzrost, widać zrozumienie Pism, Świadkowie Jehowy wśród narodów świeca jasnym światłem.
Wskazują drogę do zbawienia, a to wszystko czyni Jehowa poprzez działanie swoim duchem świętym.

#34 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 13 February 2012 - 17:44

Jeden boi się Baby Jagi, drugi dziada, co zabierze go do wora, trzeci duchów, a jeszcze inny Boga. A bać się trzeba przede wszystkim
ZŁYCH LUDZI

#35 Użytkownik jest zalogowany   bolo2008 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 523

Napisano 13 February 2012 - 19:34

Gdzie oni wyczytali że Bóg chce organizacje SJ,i w czym ona ma pomóc Bogu? Raz wybrał kraj Izrael i nigdzie nie napisano że Jehowa zmienił zdanie.
W ob, Jana jest wyrażnie napisane że 144 tyś to wybrańcy z wszystkich rodów Izraela nie ma tam nawet wzmianki o SJ.
Jeżeli dodacie cokolwiek do Ob,Jana, doda wam Pan plag zapisanych w nim!
Dla was ważniejsze co mówi ciało kierownicze a nie Biblia, to fakt!

#36 Użytkownik nie jest zalogowany   misia18 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 165
  • Rejestracja Wed, 30 Dec 09

Napisano 13 February 2012 - 21:51

Wyświetl postUżytkownik Morfeusz dnia 09 February 2008 - 18:36 napisał

Refleksje...

Mt 15:8 BP 'Ten lud czci mnie wargami, ale jego serce daleko jest ode mnie;

Popatrz znalazłeś werset tyczący się katolików.
Będziecie w nienawiści u wszystkich z powodu mego imienia. Lecz kto wytrwa do końca, ten będzie zbawiony. (Mt 10, 22)

#37 Użytkownik nie jest zalogowany   misia18 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 165
  • Rejestracja Wed, 30 Dec 09

Napisano 13 February 2012 - 21:53

Wyświetl postUżytkownik BlackMaggots dnia 02 February 2008 - 18:58 napisał

Aha, chyba wiem z jakim człowiekiem mamy tu doczynienia, stwierdzam po postach.

Czyli chodzi Ci ze masz doczynienie ze Świadkiem Jehowy? Jeśli tak to :clapping:
Będziecie w nienawiści u wszystkich z powodu mego imienia. Lecz kto wytrwa do końca, ten będzie zbawiony. (Mt 10, 22)

#38 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 14 February 2012 - 15:37

Wyświetl postUżytkownik misia18 dnia 13 February 2012 - 21:51 napisał

Popatrz znalazłeś werset tyczący się katolików.

Wyświetl postUżytkownik misia18 dnia 13 February 2012 - 21:53 napisał

Czyli chodzi Ci ze masz doczynienie ze Świadkiem Jehowy? Jeśli tak to :clapping:

A czy nie lepiej było skorzystać z opcji "EDYTUJ" i nie robić "double postingu" łącząc oba posty w jeden :?:

#39 Użytkownik nie jest zalogowany   Szczypta. 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 755

Napisano 14 February 2012 - 15:42

A jak to się robi, Tomaszu, tak w ogóle? Bo ja też podwójne posty robię :menix:

#40 Użytkownik nie jest zalogowany   Miłujący prawde 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2291

Napisano 15 February 2012 - 07:54

Wyświetl postUżytkownik bolo2008 dnia 13 February 2012 - 19:34 napisał

Gdzie oni wyczytali że Bóg chce organizacje SJ,i w czym ona ma pomóc Bogu? Raz wybrał kraj Izrael i nigdzie nie napisano że Jehowa zmienił zdanie.
W ob, Jana jest wyrażnie napisane że 144 tyś to wybrańcy z wszystkich rodów Izraela nie ma tam nawet wzmianki o SJ.
Jeżeli dodacie cokolwiek do Ob,Jana, doda wam Pan plag zapisanych w nim!

Czytasz:
(Izajasza 43:10-12) „Wy jesteście moimi świadkami — brzmi wypowiedź Jehowy — moim sługą, którego wybrałem, abyście mnie poznali i wierzyli we mnie, i rozumieli, że ja jestem ten sam. Przede mną nie został utworzony żaden Bóg ani po mnie nie ma żadnego.
Ja, właśnie ja jestem Jehowa, a oprócz mnie nie ma wybawcy”. „Ja oznajmiłem i wybawiłem, i sprawiłem, że to usłyszano, gdy nie było wśród was obcego boga. Wy zatem jesteście moimi świadkami — brzmi wypowiedź Jehowy — a ja jestem Bogiem"
."
Tym narodem był naród Izraela.
On jednak odrzucił Boga a Jego Syna Jezusa zabił. Jezus podał swym przeciwnikom taką przypowieść:
(Mateusza 21:33-41) „Posłuchajcie innego przykładu: Był pewien człowiek, gospodarz, który zasadził winnicę i postawił wokół niej ogrodzenie, i wykopał w niej winną tłocznię, i wzniósł wieżę, i wydzierżawił ją hodowcom, i wyjechał za granicę.
 Gdy nadeszła pora na owoce, wysłał swych niewolników do hodowców, by odebrać swoje owoce. Jednakże hodowcy chwycili jego niewolników i jednego pobili, drugiego zabili, innego ukamienowali. Znowu wysłał innych niewolników, więcej niż za pierwszym razem, ale tamci uczynili im to samo.  W końcu wysłał do nich swego syna, mówiąc: ‚Do syna mego odniosą się z respektem’.
 Ujrzawszy syna, hodowcy rzekli do siebie: ‚To jest dziedzic; chodźmy, zabijmy go i zabierzmy jego dziedzictwo!’
Chwycili go więc i wyrzucili z winnicy, i zabili. Gdy zatem przyjdzie właściciel winnicy, co uczyni owym hodowcom?”
Powiedzieli do niego: „Ponieważ są źli, sprowadzi na nich okropną zagładę, a winnicę wydzierżawi innym hodowcom,
którzy dadzą mu owoce, gdy będzie na nie czas”
."
(Mateusza 21:43) "Właśnie dlatego wam mówię: Królestwo Boże będzie wam zabrane, a dane narodowi wydającemu jego owoce".
(Mateusza 21:45) "A gdy naczelni kapłani i faryzeusze usłyszeli jego przykłady, spostrzegli, że mówił o nich."
W Objawieniu, zwróć uwagę, to nie te same pokolenia co w cielesnym Izraelu. To symboliczne przedstawienie składu Izraela duchowego powołanego w miejsce Izraela cielesnego - ten w 70 roku został całkowicie wyniszczony i rozproszony.
Izraela cielesny stracił wszystko - zabrana mu została także znajomość imienia Bożego.
Całkowity brak zrozumienia Pism - czeka na Mesjasza, przecież nie ma możliwości by go rozpoznał.
"Naród o sztywnym karku" i „zatwardziałym sercu” względem swego Stwórcy - taki musiał być odrzucony.

Opcje tematu:

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3