- Abp Nycz wymyślił swoisty podstęp, szalbierstwo, by wydzielić 16 tys. metrów kwadratowych i nazwać ten obszar inaczej niż reszta budowli - stwierdziła posłanka LiD. Jej zdaniem, jest to obejście prawa, i dlatego sprawą Świątyni powinien zająć się Trybunał Konstytucyjny.
- Budowa Świątyni to obowiązek konstytucyjny, to sprawa całego narodu – mówił również obecny w studio Marek Jurek. W jego ocenie, niektóre komentarze towarzyszące sprawie są wulgarne i nie warte komentarza. Były marszałek Sejmu podkreślił, że Świątynia Opatrzności będzie także instytucją kulturalno-muzealną. – Te środki nie będą zużyte na budowę kościoła – podkreślił Jurek.
- Powinniście upamiętniać tradycję, a nie atakować ją. Nic nie robiliście w tym zakresie – stwierdził Jurek zwracając się do Senyszyn.
- Skoro Świątynia to wotum narodu, to powinna ona być budowana ze składek – zauważyła posłanka lewicy. Jak podkreśliła, LiD reprezentuje "prawdziwe lewicowe wartości". Przypomniała także, iż na SLD głosują także katolicy.
Wygląda na to, że KK po raz kolejny chce okraść Polaków. Ale mam nadzieje, że im się nie uda.
I tak najbardziej rozbawiła mnie wypowiedź Marka Jurka.
"Budowa Świątyni to obowiązek konstytucyjny, to sprawa całego narodu"
Heh, nie dość, że Konstytucja zakłada rozdział między państwem a Kościołem, to jeszcze naród pokazał co mysli o budowie świątyni nie dając na nią pieniędzy

Logowanie