Wówczas przychodzą z odsieczą serwisy typu mailinator.com
Generalna zasada działania takiego serwisu to ZERO PRYWATNOŚCI
Żeby skorzystać z takiego adresu nie trzeba się nigdzie rejestrować. Pocztę wysłaną na dowolny adres np. w domenie mailinator.com może odebrać dowolna osoba - byle ten adres znała. Po pewnym czasie maile są automatycznie usuwane.
2 przykłady "z życia", bo ostatnio dwukrotnie skorzystałem z tego rozwiązania:
1) Chciałem sobie zainstalować jakieś rozszerzenie do firefoksa. Okazało się, że aby je pobrać trzeba być zarejestrowanym na stronie mozilli. Tyle, że rejestracja poza ściągnięciem tego rozszerzenia nie jest mi do niczego potrzebna. No więc wpisałem na formularzu rejestracyjnym zmyślone dane oraz adres email: magnus@mailinator.com. Pojawiła się informacja, że został wysłany mail z linkiem aktywacyjnym. No więc otwieram stronę mailinator.com, wpisuję w okienko adres magnus@mailinator.com i wchodzę do "swojej" skrzynki. Otwieram wiadomość od mozilli, klikam w link. Jeszcze tylko logowanie na stronie z rozszerzeniami (hasło oczywiście jakieś banalnie proste) i można zapomnieć o sprawie. Bez żadnych śladów w osobistej skrzynce mailowej.
2) Identyczną akcję wykonałem w celu rejestracji na jakimś forum dyskusyjnym, na którym wymagana była rejestracja, żeby skorzystać z szukajki
Idealne rozwiązanie właśnie do takich "jednorazowych" akcji

Logowanie