Forum Lagata.pl: wyniki badan - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

wyniki badan

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Blackrosa 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 598
  • Rejestracja Sat, 21 Jul 07

Napisano 31 December 2007 - 10:35

Witam Was kochani. Mam do was ogromną prośbe... Jesli ktos z was zna si3e dosc dobrzen a wynikachg podstawowych badan takich jak morfologia prosze o pomoc.
Zrobilam ostatnio morfologie i niestety okazalo sie, ze mam 466H / mm3 PLT czyli plytek krwi(trombocytow) norma to 150-400 oraz 47,6% białych krwinek krwi limfocytow... kiedy norma to 20-45% jestem przerazona... przy okazji mam anemie obnizony poziom HGB (hemoglobiny) ORAZ HCT MCH MCHC sad.gif Jesli ktos z was cos podejrzewa, mial podobne wyniki albo cos w tym stylu blagam o pomoc... piekny mam sylwester umre z nerow:(

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   netha 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 4441
  • Rejestracja Wed, 11 Oct 06

Napisano 31 December 2007 - 10:44

Blackrosa nie znam się na tym....Na pewno wszystko się ułoży, trzymam kciuki za Ciebie.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   jack66 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 12487
  • Rejestracja Wed, 26 Jul 06

Napisano 31 December 2007 - 11:55

tez sie na tym nie znam z tego co piszesz masz troche podwyszone wyniki od normy ale to jeszcze nic nie oznacza a nie mozesz isc do lekarza dzisiaj bo po co sie denerwowac na zapas mysle ze wszystko bedzie dobrze trzymaj sie
W Żyłach Szlachetna Krew W Sercu Poznański Lech !!!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   lagata 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4958
  • Rejestracja Mon, 08 May 06

Napisano 31 December 2007 - 13:19

Blackrosa - sprobuje zakosic rodzicom ksiazke z interpretacja wynikow ... to posprawdzam ... A poki co nie denerwuj sie ... ja tez jakis czas temu denerwowalam sie bo wyszlo mi bialko w moczu, a jak poszlam do lekarza to stwierdzil ze taka ilosc to jeszcze norma i stwierdzil, ze sam chcialby miec takie wyniki jak ja smile.gif Bedzie dobrze.

//- Puchatku...?
- Tak, Prosiaczku?
- Nic - rzekł Prosiaczek, biorąc Puchatka za łapkę.
- Chciałem się tylko upewnić, że jesteś...//

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10318
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 31 December 2007 - 14:48

Po pierwsze to bardziej interesujące jest, ile masz białych krwinek ogólnie, w tysiącach, a procentowy odsetek limfocytów nie jest znowu tak ważny.

Do tego masz pewnie anemię mikrocytarną.. masz tam gdzieś wskaźnik MCV może..?
To jeszcze nie tragedia.

Jeżeli liczba leukocytów jest prawidłowa, najprawdopodobniej masz niedokrwistość z niedoboru żelaza - żadna katastrofa. Obstawiam to na 95%.

Druga opcja jaka przyszła mi na myśl, to CML, czyli przewlekła białaczka szpikowa, ale wszystko zależy ile masz leukocytów.. jeżeli to jest w porządku, ta opcja odpada.

Poza wszystkim pędź do hematologa.

Użytkownik Prince edytował ten post 31 December 2007 - 14:51

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Tolduś 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 4329
  • Rejestracja Tue, 26 Sep 06

Napisano 31 December 2007 - 14:56

zrob badania jeszcze raz czesto wychodza zle wyniki przez nieuwage tych co roba badania mojej kumpeli raz wyszlo cos takiego ze jak lekarz zobaczyl wyniki to sie zdziwil ze ona jeszcze zyje
Are you ready for a zombie attack ?
Dołączona grafika
spiewnik kibica

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17121
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 31 December 2007 - 15:31

CYTAT(Blackrosa @ Dzisiaj, 9:35)
ze mam 466H / mm3 PLT czyli plytek krwi(trombocytow) norma to 150-400 oraz 47,6% białych krwinek krwi limfocytow... kiedy norma to 20-45% jestem przerazona... przy okazji mam anemie obnizony poziom HGB (hemoglobiny) ORAZ HCT MCH MCHC Jesli ktos z was cos podejrzewa, mial podobne wyniki albo cos w tym stylu blagam o pomoc... piekny mam sylwester umre z nerow:(

Blackrosa bez paniki ...nie ma nic gorszego jak samodzielne interpretowanie wynikow...
PLT (plytki krwi) trombocyty.... norma to 140 do 440...
nastepne pojecie tez mylisz biale krwinki to leukocyty WBC ich norma 4,8 do 10,8 i tu jest wazne czy czy jest podniesiony poziom leukocytow ....!!!
Limfocyty LYMPH ich norma to 1,0 - 4,5.... dobrze doczytaj co jest podwyzszone...
Wazne jest tez czy masz podwyzszone OB - prawidlowe do 12 mm/godz dla kobiet...
Nie analizuj sama ... na zmiane wynikow ma wplyw wiele czynnikow ...wiekszy wysilek fizyczny, stres, goraczka ,ciąża, wszystkie stany zapalne az do tych najgorszych czynników niestety...ale o tym nawet nie mysl, tylko jak najszybciej do lekarza...Powodzenia...smile.gif

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   lovely-daisy 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 5829
  • Rejestracja Sun, 09 Jul 06

Napisano 31 December 2007 - 15:39

CYTAT(Prince @ 31.12.2007, 13:48) <{POST_SNAPBACK}>
Druga opcja jaka przyszła mi na myśl, to CML, czyli przewlekła białaczka szpikowa, ale wszystko zależy ile masz leukocytów.. jeżeli to jest w porządku, ta opcja odpada.

Heh szkoda że moi lekarze nie mieli takiego podjścia. Jak byłam młodsza to też miałam podwyższoną ilość leukocytów (czy czegos tam co jest podstawą do podejrzeń białaczki) i lekarz odrazu powiedził że mam białaczkę, że muszę zostać w szpitalu. Cała rodzina już prawie w żałobie była, jak się potem okazało to wcale nie było to najgorsze. Leżałam z 2tyg w szpitalu. Nie wiem co mi wtedy było, ale żyję do dziś i mam się dobrze, więc nie martw się Blackrosa D.gif
Dołączona grafika

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Blackrosa 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 598

Napisano 01 January 2008 - 22:22

no wiec kochani podam wam jeszcze raz dokladne wyniki wszystkie ktore mi zrobili, bo widze, ze pare osob ma tutaj wiedza, ktora moze mi pomoc :

zacznijmy od morfologii: WBC 9,0 10^3 mm^3 ( norma 4,0- 10,0 )
RBC 4,17 10^6mm^3 (norma 3,60- 5,95)
HGB 10,9L g/dl ( norma 11,0- 17,5)
HCT 35,0L % (norma 36,0- 54)
PLT 466 H 10^3/mm^3 (norma 150- 400)
PCT .372 % ( norma .100-.500)
MCV 84 (norma 80-97)
MCH 26,1 L pg (norma 27,0- 33,0)
MCHC 31,1 L g/dl ( norma 32,0-37,0)
RDW 14,9 % ( norma 11,0-15,0)
MPV 8,0 (norma 6,0-11,0)
PDW 17,0 % ( norma 10,0 - 18,0)

LYM 47,6 H % ( norma 20,0 - 45, 0 ) LYm: 4,3 H 10 ^3 ( norma 1,2- 3,2) tu wlasnie sie martwie bo jest sporo za duzo podobnie jak z PLT

MON : 4,5 % (3,0-8,0) 0,4 10 ^3 / mm^3 ( norma 0,3- 0,8)
GRA 47,9% (norma 40,0- 75,0) 4,3 10^3/mm^3 (norma 1,2- 6,8)

Dalej mam wzor krwinek bialych :
36 podzielone 3 kwasochlonne 1 zasadochlonna 57 limfocytow 3 monocyty

a jesli chodzi o anemie z niedoboru zelaza, to nie wiem czy tak do konca, bo robilam tez zelazo i mam w normie : 13,9 (norma 7,2-25,9)

czarna a co do OB to mialam niedawno i bylo dosc niskie zaledwie 5 ( robilam wyniki dwa tygodnie temu i wszystko bylo w normie procz tych spraw zwiazanych z anemia) natomiast teraz po dwoch tygodniach nagle pojawily sie jakies dziwne nadwyzki itd. Ostatnio nie chorowalam chociaz zaczynam mi sie robic czyrak w nosie, ale go zwalczylam za pomoca masci, no i mialam reakcje alergiczne poniewaz spedzalam czas z psem. Wiec moze stad ta nadwyzka limfocytow?

Przerpaszam za blad w poprzendim poscie dotyczacy nazwania przeze mnie limfocytow bialymi krwinkami krwi, to chyba z przejecia.

Zastanawiam sie co z ta moja anemia, skoro to nie z niedoboru zelaza to skad? Nie jest zbyt duzo miesa to fakt, ale nie jestem tez wegetarianka, jem malo zielonych warzyw, ale jakas zielona peitruszka cebulka, itd napewno raz w tygodniu sie znajdzie... wczesniej moglam miec niedobory zelaza, bo mialam bardzo silne skurcze lydek ( ustempowaly po zastosowaniu lipohepu preparatu zawierajacego heparyne) jednak niedobory jak widac juz pokonane , bo biore zelazo w postaci preparatu tardyferon)

To tyle, z gory dziekuje za pomoc :*
Z gory dziekuje za pomoc.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10318

Napisano 02 January 2008 - 02:57

Cały czas nie wykluczam anemii z niedoboru żelaza, bo poziom żelaza w surowicy nie jest jej czułym wskaźnikiem, a w celach diagnostycznych należy oznaczyć poziom ferrytyny.

Z drugiej strony MCV jest w porządku, co raczej przemawia przeciw, ale wszystkie wyniki balansują na granicy normy, więc raczej nie jest źle.

Tak czy siak, w najbliższym czasie udaj się do doktora smile.gif, bo na forach nie masz co szukać diagnozy.. tak można tylko sobie zaszkodzić..

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Blackrosa 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 598

Napisano 02 January 2008 - 22:18

Dziekuje Prince. Wiem, zem usze isc do lekarzai jutro ide, zapytalam tutaj, bo bylam tak przerazona, a niestety wyniki odebralam w sylwka, chcialam odrazu z nimi isc do lekarki, ale jak chcialam sie zarejestrowac, to uslyszlalam, ze nie ma mowy bo ma za duzo ludzi, bo panuje u nas ospa;/ powiem szczerze, ze bylam w panice, bo poczytalam jakis glupot, ze zbyt wysoki poziom limfocytow, moze oznaczac chlonniaka lub inny nowotwor...

Prince szanuje Twoja pomoc... dzieki.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10318

Napisano 03 January 2008 - 01:59

CYTAT(Blackrosa @ Wczoraj, 21:18)
Prince szanuje Twoja pomoc... dzieki

Moja pomoc dziękuje, czuje się szanowana bbbb.gif

Użytkownik Prince edytował ten post 03 January 2008 - 02:00

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   _cooba_ 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 432
  • Rejestracja Sat, 06 Oct 07

Napisano 03 January 2008 - 02:17

Jak moja żona (będąc w ciąży) miała "nieprawidłowe" wyniki, lekarz oglądając je stwierdził:

Czy ma Pani standardowy wzrost?
Nie
Czy ma Pani standardową wagę?
Nie
Czy odżywia się Pani idealnie wg książek?
Nie

Jak się okazało, mimo paniki Pani, która opisywała wyniki i nam je przekazała, wszystko było i jest w porządku...
Czerwonych ciałek krwi żona ma poniżej normy cały czas - dlaczego? Bo jest niższa i lżejsza niż przyjmowany kobiecy standard wink.gif

Także naprawdę nie ma co się denerwować zawczasu...

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10318

Napisano 03 January 2008 - 02:34

CYTAT(_cooba_ @ 14 minut temu)
Czerwonych ciałek krwi żona ma poniżej normy cały czas - dlaczego? Bo jest niższa i lżejsza niż przyjmowany kobiecy standard

Chciałbym zauważyć, że krwinek nie mierzy się w kilogramach, tylko jednostkach na daną powierzchnię D.gif

Zatem wymiary ciała nie mają nic do rzeczy..

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   _cooba_ 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 432

Napisano 03 January 2008 - 02:55

Ciekawe zatem, dlaczego jednostką na wynikach jest ilość / mm3?

A jaki ma związek? Chociażby taki, że ich zadaniem jest transportowanie tlenu i dwutlenku węgla, których ilość jest niestety zależna od wielkości narządów. Jeśli nie ma to związku z wielkością organizmu, dlaczego standardowo kobiety (które są ogólnie "mniejsze") mają normę niższą niż mężczyźni? Tak samo z noworodkami?
Niejeden lekarz mówił, że wielkość ciała, tryb życia, sposób odżywiania etc. mają bardzo duży wpływ na wyniki takich badań...

Poza tym kolejnym czynnikiem, który może przemawiać za brakiem podstaw do wielkiego przejmowania się jest to, że często w różnych laboratoriach podawane są różne normy dla poszczególnych elementów badania. I przejmować powinno się przy naprawdę znacznych odchyleniach.

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10318

Napisano 03 January 2008 - 03:04

A co jest ciekawego w ilości na mm3..? Pisałem o tym właśnie przed chwilą, tylko zamiast objętość wpisałem powierzchnia - błąd semantyczny, ale bez znaczenia, bo zasada jest i tak ta sama.

Kobiety mają normę inną niż mężczyźni, bo tak nas ukształtowała przyroda.

Tryb życia i sposób odżywiania mogą wpływać na wynik badań, oczywiście w zakresie normy, rozmiary ciała są bez związku.

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   _cooba_ 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 432

Napisano 03 January 2008 - 03:33

CYTAT(Prince)
błąd semantyczny, ale bez znaczenia

bez znaczenia? może dla Ciebie Twój błąd jest bez znaczenia smile.gif Ale powierzchnia i objętość są dwiema różnymi wielkościami fizycznymi...

CYTAT(Prince)
bo tak nas ukształtowała przyroda

a jak nas ukształtowała przyroda? tak, że narządy kobiet (o "specyfikacji" książkowej) są mniejsze, niż mężczyzn, przez co organizm musi wkładać mniej wysiłku w to, aby te narządy utrzymać w ciągłej, prawidłowej pracy... Małe dziecko płci żeńskiej ma normę niższą niż dorosły osobnik tejże płci - wielkość organizmu nie ma znaczenia?

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10318

Napisano 03 January 2008 - 15:55

CYTAT(cooba)
bez znaczenia? może dla Ciebie Twój błąd jest bez znaczenia. Ale powierzchnia i objętość są dwiema różnymi wielkościami fizycznymi...

Bez znaczenia jest w kontekście zasady - ilość na wielkość, nie ilość w ogóle.. to chyba napisałem przystępnie..

CYTAT(cooba)
a jak nas ukształtowała przyroda? tak, że narządy kobiet (o "specyfikacji" książkowej) są mniejsze, niż mężczyzn, przez co organizm musi wkładać mniej wysiłku w to, aby te narządy utrzymać w ciągłej, prawidłowej pracy... Małe dziecko płci żeńskiej ma normę niższą niż dorosły osobnik tejże płci - wielkość organizmu nie ma znaczenia?

Niebywała teoria.. myślę, że autorzy książek i wykładowcy lepiej od Ciebie wiedzą, co jak działa w organizmie.. no ale może i Ty wiesz lepiej cool.gif

Małe dziecko ma odmienne normy z racji rozwój i liczne procesy anaboliczne, czyli kształtowanie wielu układów, ale o tym by trzeba napisać podręcznik.

Narządy, które są mniejsze, posiadają mniej naczyń krwionośnych, ale zawartość tych naczyń, w tym ilość erytrocytów, jest na jednostkę objętości identyczna, ponieważ określony fragment tkanki potrzebuje tej samej ilości tlenu, co w narządzie dwukrotnie większym.

Użytkownik Prince edytował ten post 03 January 2008 - 16:02

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Blackrosa 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 598

Napisano 03 January 2008 - 18:23

no tak a propos tematu tongue.gif to bylam dzisiaj u lekarki no i dowiedzialam sie tyle, ze wyniki mam nieco lepsze niz poprzednio i ze mam dalej brac zelazo i pod koniec miesiaca powtorzyc badania... moja mama poszla zem na bo zle sie czuje, odczuwa bol w prawej lopatce taki, zeni em oze podniesc reki, boli ja cala klatka peirsiowa, a dziwsiaj pojawilo sie mrowienie w lewej rece... boje sie takich objawow, bo moga byc poazne, kto wie czy to nie cos z sercem? lekarka nic jej nie wypisala nawet jakichs zapobiegawczych lekow, tylko kazala zrobic badania ja wszystko ruzimem, ale co z tego, ze mama pojdzie na badania za tydzien jak mzoe np dzisiaj miec zawal:( boje sie o nia. Kupilam jej aspirin protect, niawiadomo co jej dolega, ale wydaje mi sie, ze niwe zaszkodzi jej zapobiegawcza dawka? Co o tym myslicie, sorry ze tak troche odbiegam od tematu, ale zalezy mi na waszej opini.

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17121
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 03 January 2008 - 18:32

CYTAT(Blackrosa @ 2 minut temu)
i ze mam dalej brac zelazo

Najwiecej zelaza jest w wątróbce, żóltkach, suszonych morelach,rodzynkach ,chlebie pelnoziarnistym, czerwone mieso......i to powinno byc stale w twojej diecie...
Niektore osoby moga miec zaburzone przyswajanie zelaza...w takich przypadkach podaje sie zelazo w zastrzykach...

CYTAT(Blackrosa @ 9 minut temu)
moja mama poszla zem na bo zle sie czuje, odczuwa bol w prawej lopatce taki, zeni em oze podniesc reki, boli ja cala klatka peirsiowa, a dziwsiaj pojawilo sie mrowienie w lewej rece...

To moze byc bol ze zmian zwyrodnieniowych kregoslupa piersiowego.........wskazuje na to mrowienie prawej reki............przy zawale wystepuja piekace bole w klatce piersiowej, za mostkiem i moga promieniowac do lewej reki.........ale sa tez zawaly bezobjawowe....konieczne jest EKG ...

Użytkownik magia edytował ten post 03 January 2008 - 18:51

Opcje tematu:

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2