Forum Lagata.pl: zima= skrobanie szybek - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

zima= skrobanie szybek

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   croc 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 3238
  • Rejestracja Mon, 25 Sep 06

Napisano 27 December 2007 - 23:44

często widzimy autka z nie doskrobanymi szybami , albo tylko częściowo. Dlaczego?? Czy to wynika z naszego lenistwa i niedbałości czy z bezmyślności. Generalnie wiadomo iż nieoczyszczone szyby znacznie ograniczają pole widzenia które kierowca jadący autkiem ma i tak niewielkie, bo nawet do 15% tego co widzi człowiek stojący. Zatem waszym zdaniem warto odśnieżać czy nie no i czy macie jakieś sposoby na zamarznięte szybki
Największy błąd, jaki możemy popełnić w życiu, to poddanie się lękowi przed popełnieniem błędu.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Bishat 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 480
  • Rejestracja Sun, 01 Oct 06

Napisano 27 December 2007 - 23:51

crock czesto jest rowniez tak iz kierowca odszroni szybke , ale to powiedzmy 10 min znowu wymaga odszraniania.
ja za to sie zawsze wkurzam bo szyby zamiast od zew to od wew marzna

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   magnus 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2033
  • Rejestracja Mon, 22 Jan 07

Napisano 28 December 2007 - 02:03

Nieodśnieżony samochód i nieoskrobane szyby to głupota i nieodpowiedzialność.

Ja tam zawsze wolę poświęcić te 2 minuty i oblecieć ze skrobaczką dookoła niż potem czegoś nie dostrzec na drodze. Przydaje się dobra skrobaczka - polecam taką zintegrowaną z rękawiczką (za 10 zł można kupić) wink.gif Przydają się też ogrzewane elektrycznie szyby i lusterka - u mnie niestety przednia przestała grzać kwas.gif
Jeśli zamarza od środka to znaczy, że coś z ogrzewaniem jest nie tak.
Zaparowywanie szyb od środka może z kolei być spowodowane zatkanymi odpływami (są w różnych miejscach nadwozia) przez co jest za duża wilgotność a za mały przewiew powietrza. Czasem pomaga lekkie otwarcie okna.
Generalnie to klima się w tym wypadku sprawdza doskonale - od 1,5 roku jak jeżdżę jeszcze ani razu nie miałem problemu z zaparowanymi szybami, obojętnie czy było -16 czy tydzień padało bez przerwy wink.gif

Ja mam zazwyczaj procedurę taką: odpalam silnik, włączam ogrzewanie szyb, włączam klimę, zamykam auto i skrobię szyby zaczynając od bocznych. Zanim oskrobię boczne to tylna już jest na tyle rozmrożona, że resztę lodu łatwo usunąć. Przez ten czas nawiew na przednią też już przynosi jakiś efekt (przynajmniej tyle, że wycieraczki nie są przymarznięte wink.gif ). Drapię przednią, jak trzeba to jeszcze lampy i można jechać.
Poza tym mam wyczajone takie miejsce na parkingu, gdzie szybko zaczyna słońce świecić rano - jak wyjeżdżam np. o 9-tej czy 10-tej to często u mnie jest przynajmniej przednia szyba czysta a na autach stojących w cieniu jeszcze szron zalega wink.gif

A prosty sposób, żeby szyby w nocy nie zaszroniały, to po zgaszeniu silnika zostawić na trochę auto z otwartymi drzwiami (chodzi o to, żeby się wyrównała temperatura i wilgotność na wewnątrz i na zewnątrz. No ale na to zazwyczaj czasu nie ma wink.gif Karton albo mata aluminiowa też zdaje egzamin smile.gif

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   nAGER 

• Szeryf
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 2763
  • Rejestracja Fri, 31 Aug 07

Napisano 28 December 2007 - 02:16

moja mama zawsze ogrzewa przednia szybe elektrycznie i tylna to samo. Co do parowania, niestety, trzeba delikatnie uchylic okno.
Love is the fruit of friendship <3

"Człowiek szuka miłości bo w głębi serca wie, że tylko miłość może uczynić go szczęśliwym" - Jan Paweł II

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Purple 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 200
  • Rejestracja Wed, 19 Dec 07

Napisano 28 December 2007 - 08:15

hmmm...a ja wam powiem ciekawostkę-zawsze myślałam, że na stacjach, ta woda w kuble, co to można sobie nią przetrzeć takim mopem szybkę, to jest z jakimś antyszronem i antyzamarzaczem-to było by logiczne-i spróbowałam, dziękuję bardzo D.gif To "gie o gu" ma w sobie tylko ludwika i jak sobie przemyjecie, nawet kusząc się o pożądne wytarcie, to wam niektóre i zacieki zamarzną-polecam jedynie zdesperowanym D.gif

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Bishat 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 480
  • Rejestracja Sun, 01 Oct 06

Napisano 28 December 2007 - 13:30

Ja wczoraj chcialem sobie przetrzec szybki a na stacji wszystkie te wiaderka zamarzniete . Co do odpalonego silnika nie pochwalalm takich praktyk

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17121
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 28 December 2007 - 18:54

CYTAT(croc @ Wczoraj, 22:44)
Zatem waszym zdaniem warto odśnieżać czy nie no i czy macie jakieś sposoby na zamarznięte szybki

Nie tylko warto, ale koniecznie trzeba odsnieżyc...wlasnie dla lepszej widocznosci...Nie jest to przyjemna czynność ..lapki marzną, malo czasu smile.gif ale trzeba sobie jakos radzić...smile.gif Mam odmrażacz do szyb DE-ICER ktory troche ulatwia mi usuwanie szronu...

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Purple 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 200

Napisano 28 December 2007 - 19:23

tak generalnie, to za ograniczający widoczność, stan szybska, mozna spokojnie dostać mandacik wink.gif
więc...trza i już- z resztą chyba dla własnej nawet wygody, no kto by chciał jeździć z bryłą śniegu na szybie, przez którą się musi wychylać co chwilę, by cokolwiek widzieć ? D.gif

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Dishman 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1005
  • Rejestracja Thu, 05 Apr 07

Napisano 28 December 2007 - 20:18

Zima dla kierowcy to najgorsza pora roku. Skrobanie szyb jest niewdzięczne, aczkolwiek proste. Chyba każdy robi to tak samo, czyli:
1.Dostajemy się do samochodu (nie jest to jednak takie oczywiste, czasami zamek potrafi również zamarznąć);
2.Uruchamiamy silnik, powietrze na szybę przednią i na wyższy bieg wiatraczków (ponoć silny strumieć ciepłego powietrza na zimną szybę powoduje jej pęknięcie, ale ostatecznie chyba nikt zaraz po uruchomieniu silnika nie ma ciepłego powietrza?)
3.Zamykamy drzwi (radzę uważać, bo kolega ma centralny zamek na pilota, odpalił silnik, kluczyki rzecz jasna w stacyjce zamknął drzwi, coś piknęło i samochód się zamknął sam)
4.Bierzemy nie skrobaczkę, a szczotkę, usuwamy śnieg z dachu.
5.Skrobaczka w dłoń i lecimy, szyby boczne i tylna, oraz na koniec przednia - po takim czasie nie powinniśmy mieć trudności ze skrobaniem przedniej szyby.

Najlepszym sposobem na skrobanie szyb jest jednak garaż. U mnie w rodzinie jest garaż, tylko, że obok jest rynna i często zalegający śnieg powoduje, że woda z rynny trafia posto przed drzwi mojego garażu i zamarza. Żeby otworzyć drzwi trzeba rozbić lód, a później jeszcze bywa tak, że niby lodu nie ma, bo go rozbiłem, a drzwi dalej nie chcą się zamknąć.

No cóż, cały urok zimy cool.gif
Łajno ma to do siebie, że chce być na wierzchu. Jak się będziesz z nim bił to poczujesz różnicę

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   magnus 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2033
  • Rejestracja Mon, 22 Jan 07

Napisano 28 December 2007 - 20:54

Na problemy z zamarzniętymi drzwiami (uszczelki) radą jest zastosowanie spray'u silikonowego. Raz na jakiś czas trzeba spryskać nim uszczelki (suche oczywiście wink.gif ). Nie zapomnieć o posmarowaniu wlewu paliwa, bo się można zdziwić na stacji tongue.gif
A na zamrożone zamki rady nie ma tongue.gif No chyba, że nosić ze sobą miniaturowy palnik gazowy tongue.gif
Ze 3 lata temu raz właziłem do auta przez bagażnik, bo tylko on dał się otworzyć (szczęście, że kombi tongue.gif ).

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Sharana 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 16
  • Rejestracja Wed, 05 Dec 07

Napisano 28 December 2007 - 21:08

Pierwszą czynnością jest rzecz jasna odpalenie silnika i puszczenie ogrzewania na szyby...
Ja stosuje jeszcze dodatkowo preparat do szyb, który to w sporym stopniu zapobiega ich zamarzaniu, więc mam mniejszy kłopot ze skrobaniem smile.gif
Odśnieżone szyby to podstawa rozpoczęcia jazdy - inaczej sobie nie wyobrażam.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Purple 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 200

Napisano 28 December 2007 - 21:20

no, ja to już przechodziłam prawdziwe lodowiska w byłym porshe 126p D.gif Ach co to były za czasy...nieraz zimniej w środku, niż na zewnątrz D.gif
a jak drzwi zamarzły, to nie było bata- czekało się do wiosny, aż puszczą zawiasy D.gif

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   ~ania~ 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 160
  • Rejestracja Sat, 29 Dec 07

Napisano 30 December 2007 - 17:40

A moje autko zawsze na noc,albo na dłuższa moja nieobecnosc przy nim jest w garazu i nie mam takiej potrzeby. Ale jak wyjade gdzies na miasto, to mimo lenistwa skrobie te szyby.Ale i tak najpierw odpalam silnik i ogrzewam szyby.ŻŹeby sie mniej meczyc

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Sharana 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 16
  • Rejestracja Wed, 05 Dec 07

Napisano 15 January 2008 - 00:01

Najgorsze jest jak zacznie nagle padać marznący deszcz a my jesteśmy w trakcie jazdy... masakra... ostatnio miałam okazję przeżyc taka sytuację i nie zapowiadało się fajnie całe szczęście skończyło się szczęśliwie. smile.gif

Opcje tematu:

Strona 1 z 1