zima= skrobanie szybek
Napisano 27 December 2007 - 23:44
Napisano 27 December 2007 - 23:51
ja za to sie zawsze wkurzam bo szyby zamiast od zew to od wew marzna
Napisano 28 December 2007 - 02:03
Ja tam zawsze wolę poświęcić te 2 minuty i oblecieć ze skrobaczką dookoła niż potem czegoś nie dostrzec na drodze. Przydaje się dobra skrobaczka - polecam taką zintegrowaną z rękawiczką (za 10 zł można kupić)
Jeśli zamarza od środka to znaczy, że coś z ogrzewaniem jest nie tak.
Zaparowywanie szyb od środka może z kolei być spowodowane zatkanymi odpływami (są w różnych miejscach nadwozia) przez co jest za duża wilgotność a za mały przewiew powietrza. Czasem pomaga lekkie otwarcie okna.
Generalnie to klima się w tym wypadku sprawdza doskonale - od 1,5 roku jak jeżdżę jeszcze ani razu nie miałem problemu z zaparowanymi szybami, obojętnie czy było -16 czy tydzień padało bez przerwy
Ja mam zazwyczaj procedurę taką: odpalam silnik, włączam ogrzewanie szyb, włączam klimę, zamykam auto i skrobię szyby zaczynając od bocznych. Zanim oskrobię boczne to tylna już jest na tyle rozmrożona, że resztę lodu łatwo usunąć. Przez ten czas nawiew na przednią też już przynosi jakiś efekt (przynajmniej tyle, że wycieraczki nie są przymarznięte
Poza tym mam wyczajone takie miejsce na parkingu, gdzie szybko zaczyna słońce świecić rano - jak wyjeżdżam np. o 9-tej czy 10-tej to często u mnie jest przynajmniej przednia szyba czysta a na autach stojących w cieniu jeszcze szron zalega
A prosty sposób, żeby szyby w nocy nie zaszroniały, to po zgaszeniu silnika zostawić na trochę auto z otwartymi drzwiami (chodzi o to, żeby się wyrównała temperatura i wilgotność na wewnątrz i na zewnątrz. No ale na to zazwyczaj czasu nie ma
Napisano 28 December 2007 - 02:16
"Człowiek szuka miłości bo w głębi serca wie, że tylko miłość może uczynić go szczęśliwym" - Jan Paweł II
Napisano 28 December 2007 - 08:15
Napisano 28 December 2007 - 13:30
Napisano 28 December 2007 - 18:54
Nie tylko warto, ale koniecznie trzeba odsnieżyc...wlasnie dla lepszej widocznosci...Nie jest to przyjemna czynność ..lapki marzną, malo czasu
Napisano 28 December 2007 - 19:23
więc...trza i już- z resztą chyba dla własnej nawet wygody, no kto by chciał jeździć z bryłą śniegu na szybie, przez którą się musi wychylać co chwilę, by cokolwiek widzieć ?
Napisano 28 December 2007 - 20:18
1.Dostajemy się do samochodu (nie jest to jednak takie oczywiste, czasami zamek potrafi również zamarznąć);
2.Uruchamiamy silnik, powietrze na szybę przednią i na wyższy bieg wiatraczków (ponoć silny strumieć ciepłego powietrza na zimną szybę powoduje jej pęknięcie, ale ostatecznie chyba nikt zaraz po uruchomieniu silnika nie ma ciepłego powietrza?)
3.Zamykamy drzwi (radzę uważać, bo kolega ma centralny zamek na pilota, odpalił silnik, kluczyki rzecz jasna w stacyjce zamknął drzwi, coś piknęło i samochód się zamknął sam)
4.Bierzemy nie skrobaczkę, a szczotkę, usuwamy śnieg z dachu.
5.Skrobaczka w dłoń i lecimy, szyby boczne i tylna, oraz na koniec przednia - po takim czasie nie powinniśmy mieć trudności ze skrobaniem przedniej szyby.
Najlepszym sposobem na skrobanie szyb jest jednak garaż. U mnie w rodzinie jest garaż, tylko, że obok jest rynna i często zalegający śnieg powoduje, że woda z rynny trafia posto przed drzwi mojego garażu i zamarza. Żeby otworzyć drzwi trzeba rozbić lód, a później jeszcze bywa tak, że niby lodu nie ma, bo go rozbiłem, a drzwi dalej nie chcą się zamknąć.
No cóż, cały urok zimy
Napisano 28 December 2007 - 20:54
A na zamrożone zamki rady nie ma
Ze 3 lata temu raz właziłem do auta przez bagażnik, bo tylko on dał się otworzyć (szczęście, że kombi
Napisano 28 December 2007 - 21:08
Ja stosuje jeszcze dodatkowo preparat do szyb, który to w sporym stopniu zapobiega ich zamarzaniu, więc mam mniejszy kłopot ze skrobaniem
Odśnieżone szyby to podstawa rozpoczęcia jazdy - inaczej sobie nie wyobrażam.
Napisano 28 December 2007 - 21:20
a jak drzwi zamarzły, to nie było bata- czekało się do wiosny, aż puszczą zawiasy
Napisano 30 December 2007 - 17:40
Napisano 15 January 2008 - 00:01

Logowanie