kilka dni temu prace domowe, dzis to. Chyba mi sie ta nowa RP spodoba
- (4 stron)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
Odpytywanie uczniów przy tablicy zabronione?
Napisano 22 December 2007 - 12:35
kilka dni temu prace domowe, dzis to. Chyba mi sie ta nowa RP spodoba

"...tired of lying in the sunshine staying home to watch the rain.
You are young and life is long and there is time to kill today.
And then one day you find ten years have got behind you.
No one told you when to run, you missed the starting gun..."
Napisano 22 December 2007 - 14:13
Jako student, nigdy nie zostałem odpytywany na zajęciach przy tablicy. Jasna sprawa, że na przedmiotach matematycznych robiliśmy zadania na tablicy i była kolejka, kto który przykład robi. Na jednych zajęciach bywało, że człowiek był przy tablicy i dwa razy, a przecież nie zawsze wszystko umiał zrobić.
Prace domowe też przytrafiały mi się tylko na przedmiotach pokroju matematyki. Szczególnie, że miałem nawiedzonego profesora. Na całej reszcie był spokój.
Podobno jednak studiowanie od zwykłej nauki się różni. Ponoć student powinien zgłębiać wiedzę sam, a wykładowca ma mu tylko pomagać dotrzeć do literatury, czy ogólnie materiałów naukowych. W szkole jest nieco inaczej, to nauczyciel chodzi za uczniem i prosi go, czy aby na pewno nie może nauczyć się części książki.
Mam nadzieję, że jeżeli zniosą odpytywanie przy tablicy i prace domowe, to starsi wiekowo dostaną jakieś zadośćuczynienie czy inną rekompensatę z powodu praktyk niezgodnych z prawem przeprowadzanych za ich czasów.
Napisano 22 December 2007 - 14:23

Napisano 22 December 2007 - 14:32
a prace domowe zadawane na max 1godzine dziennie z wszystkich przedmiotów
tylko z tego co widzę to Ty,Dishman piszesz o liczeniu zadań na lekcji/zajęciach ale związanych z tematem a temu całemu ministrowi chyba chodzi o odpytywanie na ocenę
Napisano 22 December 2007 - 15:46
Napisano 22 December 2007 - 15:52
-ej Ty, za co siedzisz?
-a, zrobiłem matme w domu i mnie CBA dopadło
pewnie i tak żaden z pomysłów tego kolesia nie ujrzy światła dziennego:)
Napisano 22 December 2007 - 16:44
Napisano 22 December 2007 - 17:29
to i tak jest kpina. Te nowe pomysly calkiem mi sie podobają i szczerze mowiac nie obchodzi mnie czy nauczyciel wie ze cos umiem czy nie.

Napisano 22 December 2007 - 21:17
szkoda że o tym ciągle zapominamy
a prace domowe powinny być zadawane w podstawówce żeby oduczyć młodzież leniuchowania w domu , w liceum każdy mniej więcej wie co chce robić w życiu a przynajmniej wie z czego zdaje maturę i do czego się przygotowywać
ja zdaje matmę, robie wszystkie zadania domowe i liczę w domu nie tylko to, jednak polski to dla mnie czarna magia i myślicie że piszę wypracowania ? wiem że piszę mature z polskiego ale po prostu nie przywiązuje do tego takiej wagi jak do matematyki czy angielskiego
Napisano 22 December 2007 - 22:00
dokladnie tak. Tyle ze zamiast matmy wstawiam historie ^^

Napisano 22 December 2007 - 22:15
Napisano 22 December 2007 - 22:21
Nie dosc ze nie kazda klasa to ma ten shit planie, to jeszcze chyba malo ktora szkoła.

Napisano 22 December 2007 - 22:24
Szefo, ale jak nie zdasz polskiego...to nawet 6 z matematyki czy angielskiego niewiele da ...niestety...Chyba warto pocwiczyc te wypracowania...
Napisano 22 December 2007 - 22:46
wiem, dlatego jako tako staram się z tego polskiego żeby nie było tak źle, zawsze coś się wymyśli
wypracowania mógłbym pisać gdyby tematy były ciekawe, a nie "ludowość w poezji leśmiana"
mnie to tak kręci jak jarosza mięso
Napisano 22 December 2007 - 22:49
Rozumiem ...
Napisano 22 December 2007 - 22:51

Napisano 22 December 2007 - 23:00
nie Ty jeden
chociaż wyjątki są
Napisano 25 December 2007 - 13:46
Ciebie może nie, ale żeby wystawić oceny nauczyciel musi to wiedzieć, więc póki odgórne wymagania są takie, że stawiamy oceny, w trakcie roku szkolnego i na koniec, to musimy (nauczyciele) to wiedzieć. Zawsze tak było i będzie, że wiedza ucznia musi być w jakiś sposób zmierzona...
Zgadzam się, że dzieci często mają zbyt dużo zadane, ale czasami krew mnie zalewa jak zadam pracę, na którą mają 2 tygodnie, dzień przed oddaniem pracy przypominam, żeby przynieśli, a oni mi się tłumaczą, że tyle mają na jutro zadane, że pracy z mojego przedmiotu nie zdążą zrobić... Odrobina zorganizowania, mniej lenistwa, systematyczność, zaangażowanie rodziców i od razu życie robi się prostsze...
Jeżeli w podstawówce dzieci nie nauczą się pracowitości i systematyczności, to potem w gimnazjum czy liceum ogrom pracy będzie ich przytłaczał...
Napisano 25 December 2007 - 14:35
tak chyba wszyscy robią
dzień przed
motto każdego ucznia to :jeżeli masz coś zrobić dzisiaj, zrób pojutrze, będziesz mieć 2 dni wolnego
Opcje tematu:
- (4 stron)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »

Logowanie