Strona 1 z 1
polecam dla babek
Napisano 22 November 2007 - 20:44
Bardzo lubie w wolnym czasie poczytać M. Szwaję. Pisze lekko i przyjemnie ale bez lukru. Polecam i zachęcam . Proponuję zacząć od "Jestem nudziarą" i dalej jak leci
Napisano 22 November 2007 - 23:12
Monika Szwaja
Jestem nudziarą
wydawca: Prószyński i S-ka
miejsce wydania: Warszawa
data wydania: 2003
nr wydania: I
ISBN: 83-7337-416-7
liczba stron: 320
kategoria: powieść obyczajowa
projekt okładki: Maciej Sadowski
seria: Owocowa
format: 142 x 202 mm
cena: 26 zł
Powieść błyskotliwa, skrząca się humorem i traktująca o sprawach żywo nas dziś obchodzących, a do tego przewrotna. Jestem nudziarą - wyznaje na samym początku bohaterka powieści, Agata. "I mam przerąbane" - dodaje.
No, faktycznie - skoro wyemancypowana kobieta współczesna "w wieku lat trzydziestu nie miała jeszcze ani jednego męża, spała tylko z czterema facetami, była zaledwie na trzech balach i nie zmieniła pracy ani razu, odkąd ją podjęła" - powodów do dumy za bardzo nie ma. Ale co się odwlecze... Raz Agata daje szefowi (stuknięty dziwkarz) po gębie i teraz już pracę zmienić musi. Błyskawiczny przegląd aktywów kończy się jedyną możliwą decyzją: "Matko Boska, będę panią nauczycielką!". Polskiego. W liceum. I w tym momencie jasno się określa rzesza przyszłych wielbicieli pisarstwa Szwai: my wszyscy, którzyśmy się przez szkołę polską przewinęli albo chociaż o nią otarli, czy to jako uczniowie - ogromna, gnębiona większość - czy jako nauczyciele - mniejszość wszechmocna i wredna...
Źr: onet.pl
Jestem nudziarą
wydawca: Prószyński i S-ka
miejsce wydania: Warszawa
data wydania: 2003
nr wydania: I
ISBN: 83-7337-416-7
liczba stron: 320
kategoria: powieść obyczajowa
projekt okładki: Maciej Sadowski
seria: Owocowa
format: 142 x 202 mm
cena: 26 zł
Powieść błyskotliwa, skrząca się humorem i traktująca o sprawach żywo nas dziś obchodzących, a do tego przewrotna. Jestem nudziarą - wyznaje na samym początku bohaterka powieści, Agata. "I mam przerąbane" - dodaje.
No, faktycznie - skoro wyemancypowana kobieta współczesna "w wieku lat trzydziestu nie miała jeszcze ani jednego męża, spała tylko z czterema facetami, była zaledwie na trzech balach i nie zmieniła pracy ani razu, odkąd ją podjęła" - powodów do dumy za bardzo nie ma. Ale co się odwlecze... Raz Agata daje szefowi (stuknięty dziwkarz) po gębie i teraz już pracę zmienić musi. Błyskawiczny przegląd aktywów kończy się jedyną możliwą decyzją: "Matko Boska, będę panią nauczycielką!". Polskiego. W liceum. I w tym momencie jasno się określa rzesza przyszłych wielbicieli pisarstwa Szwai: my wszyscy, którzyśmy się przez szkołę polską przewinęli albo chociaż o nią otarli, czy to jako uczniowie - ogromna, gnębiona większość - czy jako nauczyciele - mniejszość wszechmocna i wredna...
Źr: onet.pl
Napisano 22 November 2007 - 23:22
CYTAT(jack66)
a faceci juz nie moga tego czytac
NIe nie nie Absolutnie nie
Jestem szkieletem mego miecza
Stal jest mym ciałem, ogień mą krwią
Wykułam ponad tysiąc ostrzy
Nie znając śmierci
Nieobecna dla życia
Wydarłszy górę z ziemskiego padołu
Mieczem dzielę wodę na pół
Powstrzymałam cierpienie, by tworzyć broń
Mimo to, ręce te nie będą niczego trzymać
Więc modle się-
Kuźnia niezliczonych ostrzy
Rzeczy, które sobie wyobrażasz są zawsze najsilniejsze
Nie znając śmierci
Nieobecna dla życia
Więc modle się-
Napisano 22 November 2007 - 23:33
CYTAT(Taj)
CYTAT(jack66)
a faceci juz nie moga tego czytac
NIe nie nie Absolutnie nie
to jest dyskryminacja normalnie
Napisano 23 November 2007 - 11:38
CYTAT(jack66)
to jest dyskryminacja normalnie 
A Kobiety to mało razy dyskryminowane były/są/będą ? Teraz wiesz jak my sie czujemy
Jestem szkieletem mego miecza
Nie znając śmierci
Nieobecna dla życia
Więc modle się-
Nie znając śmierci
Nieobecna dla życia
Więc modle się-
Napisano 10 February 2011 - 15:07
Jakub Małecki "Dżozef"
Dżozef Jakuba Małeckiego to intrygujące połączenie realizmu magicznego z powieścią dresiarską.
Grzesio Bednar, absolwent szkoły zawodowej na warszawskiej Pradze, spotyka na swej drodze „złych ludzi", którzy łamią mu nos i zabierają telefon. Na domiar złego napuchnięta twarz chłopaka nie podoba się pracodawcy, a dziewczyna nie potrafi zrozumieć, jak można było do niej zaraz po wypadku... nie zadzwonić. Bednar trafia do szpitala. W sali poznaje trójkę mężczyzn, przekraczających smugę cienia. „Kurz" to rzutki biznesmen, „Maruda" jest wiadomo jaki, a „Czwarty" okazuje się bibliofilem i dziwakiem - czyta bez opamiętania książki Josepha Conrada, a kiedy zaczyna gorączkować, dyktuje Grzesiowi tajemniczą opowieść. Wkrótce szpitalna rzeczywistość zaczyna przypominać świat z koszmaru klaustrofobika. Czyżby demony z majaków „Czwartego"?
Dżozef to pozornie lekka, wakacyjna pocztówka ze szpitala na peryferiach, którą wypełniają męskie Polaków rozmowy. Autor nie szczędzi czytelnikom blokerskich dosadności, często dorzucając szczyptę sarkazmu. Jednocześnie pokazuje, jak literatura przechodzi w rzeczywistość, a bułhakowski Mistrz radzi sobie na Czarodziejskiej Górze XXI wieku.
Polecam:)
Dżozef Jakuba Małeckiego to intrygujące połączenie realizmu magicznego z powieścią dresiarską.
Grzesio Bednar, absolwent szkoły zawodowej na warszawskiej Pradze, spotyka na swej drodze „złych ludzi", którzy łamią mu nos i zabierają telefon. Na domiar złego napuchnięta twarz chłopaka nie podoba się pracodawcy, a dziewczyna nie potrafi zrozumieć, jak można było do niej zaraz po wypadku... nie zadzwonić. Bednar trafia do szpitala. W sali poznaje trójkę mężczyzn, przekraczających smugę cienia. „Kurz" to rzutki biznesmen, „Maruda" jest wiadomo jaki, a „Czwarty" okazuje się bibliofilem i dziwakiem - czyta bez opamiętania książki Josepha Conrada, a kiedy zaczyna gorączkować, dyktuje Grzesiowi tajemniczą opowieść. Wkrótce szpitalna rzeczywistość zaczyna przypominać świat z koszmaru klaustrofobika. Czyżby demony z majaków „Czwartego"?
Dżozef to pozornie lekka, wakacyjna pocztówka ze szpitala na peryferiach, którą wypełniają męskie Polaków rozmowy. Autor nie szczędzi czytelnikom blokerskich dosadności, często dorzucając szczyptę sarkazmu. Jednocześnie pokazuje, jak literatura przechodzi w rzeczywistość, a bułhakowski Mistrz radzi sobie na Czarodziejskiej Górze XXI wieku.
Napisano 11 February 2011 - 12:04
Użytkownik Loca7 dnia 10 February 2011 - 15:07 napisał
Jakub Małecki "Dżozef"
Sięgnęłam i musze powiedzieć że się nie zawiodłam
Napisano 31 May 2011 - 19:23
Szwaja, Grochola - nie bardzo. Ale spodobała mi się książka Izy Kuny.
Napisano 19 October 2011 - 02:23
To może trylogia Cukiernia pod Amorem Małgorzaty Gutowskiej- Adamczyk? Właśnie ukazała się ostatnia część. Rozległa historia trzech rodzin, których losy zahaczają o siebie i zazębiają się. Wątek historyczny pokazuje Polskę pod zaborami, prawie od połowy XIX wieku, a wątek współczesny, z lekka kryminalno- detektywistyczny to kilka miesięcy 1995 roku. Dobrze się czyta.
Opcje tematu:
Strona 1 z 1

Logowanie