Forum Lagata.pl: ubezpieczenie w Anglii,a ubezpieczenie rodziny w Polsce - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

ubezpieczenie w Anglii,a ubezpieczenie rodziny w Polsce

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   juliana 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 6
  • Rejestracja Thu, 15 Nov 07

Napisano 22 November 2007 - 12:04

witam, w niedługim czasie wyjezdzam do Anglii.moja sytuacja jest dosyc skomplikowana. Mam meza obcokrajowca, ktory nie jest obywatelem UE, i mamy slicznego synka.Na poczatku stycznia wyjezdzam, lecz moj maz i syn zostana w Polsce. Ja dotychczas jestem zarejestrowana w urzedzie pracy. Z tego wzgledu rowniez moj syn jest ubezpieczony, ale co bedzie jak wyjade, musze sie przeciez wyrejestrować, i co wtedy z dzieckiem??? Ja juz raz bylam w Angli i pracowalam krotki okres, zdazylam sobie wyrobic NIN. Jakich formalnosci musze dokonac by wszytko bylo ok? Maz ma wykupione w Polsce w PZU dla cudzoziemcow.
Póżniej oczywisce chce by oni dołaczyli do mnie w Anglii, ale przede mna dluga droga. Prosze pozmozcie mi. Jakie dokumenty bede musiala zdobyc? Pracujac tam mam ubezpieczenie? bo prace mam zapewniona. jak to z tym wszytkim jest...??? D.gifd

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   netha 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 4441
  • Rejestracja Wed, 11 Oct 06

Napisano 22 November 2007 - 14:47

juliana, razem z wyrejestrowaniem z urzędu pracy tracisz ubezpieczanie a razem z Tobą synek. Niestety to jest chore polskie prawo. Synka możesz ubezpieczyć prywatnie, lub też np. babcia może to zrobić. Musisz tylko wybrać się do ZUS-u ( tak mi się wydaje że tam) i zapytać się na jakiej zasadzie to wygląda. Być może będziecie musieli podpisać jakieś dokumenty, że dziecko zostaję pod jej opieką. Musisz zacząć załatwiać to jak najszybciej, bo nie wiadomo ile czasu może to trwać.
NIN- ubezpiecza tylko Ciebie na terenie Wielkiej Brytanii, w Polsce działa on tylko w przypadkach nagłych. Ja sama płacę za każdą wizytę u lekarza w Polsce.

Co do pytania o pracę i ubezpieczenie. Jeżeli pracę będziesz miała legalną i na kontrakt to owszem masz to ubezpieczenie. To jest właśnie ten NIN, automatycznie przy każdej wypłacie będą pobierane pieniądze na ubezpieczanie.

Dodatkowo możesz wykupić ubezpieczenie w banku, ale to każdy bank indywidualnie dobiera warunki. Ja takiego ubezpieczenia nie posiadam, jedyne co to NIN i ubezpieczenie na mieszkanie.

#3 Gość_juliana_*

• Grupa Goście

Napisano 22 November 2007 - 20:40

Dzieki za odpowiedz, popytam sie w zus, przykro mowic ale w Polsce rzeczywiscie jest beznadziejnie. Tak ze synka ubezpiecze przy mojej mamie ten czas jak bedzie w POlsce. Ale majac legalna prace w Anglii moj syn nie jest w jakikolwiek ubezpieczony, zawsze dziecko jest przy mamie ubezpieczone, tak mi sie wydaje...a jak bedzie juz ze mna w anglii? takie to skomplikowane wszystko.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   netha 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 4441

Napisano 23 November 2007 - 12:05

Jaj już dołączy do Ciebie do Anglii, dostaje ubezpieczenie do Ciebie.
Tutaj idąc do lekarza z dzieckiem, podajesz swój NIN lub męża. Tak samo działa w Twoim czy w męża przypadku. Osoba pracująca ubezpiecza cała rodzinę. Czyli przyjedzie Twój mąż i będzie mógł skorzystać z opieki medycznej nawet jeżeli jeszcze nie będzie pracował.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   juliana 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 6

Napisano 24 November 2007 - 12:29

to fajnie ze beda ubezpieczeni, czyli tylko moj NIN wystarczy? czy jeszcze jakis dodatkowy wniosek musze miec? A czy nie orientujesz sie gdzie moge sie ubiegac o wize family permit? bo tak tylko moj maz moze do mnie dolaczyc.tam mi sie wydaje.podobno moze dolaczyc do mnie na wize turystyczna a pozniej gdzies , nie wiem wlasnie gdzie starac sie o te wize.Moze jest jakies inne rozwiazanie???
Ciekuje Ci bardzo za pomoc, ulzylo mi ze chociaz beda ubezpieczeni.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   netha 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 4441

Napisano 24 November 2007 - 12:57

juliana, Twój NIN wystarczy tylko na terenie Wielkiej Brytanii. W Polsce obejmuje on tylko Ciebie i tylko w nagłych przypadkach. Mam nadzieję że tak to zrozumiałaś.
Co do wizy, Twój mąż musi złożyć formularz w Ambasadzie Brytyjskiej, wiza jest bezpłatna i czas czekania nie jest długi.
Wymagania co do wizy znajdziesz na stronie ambasady http://www.britishembassy.gov.uk/servlet/F...d=1122475842870

Po uzyskaniu wizy, macie 6 miesięcy na zdobycie wizy non-EEA national dependant of person required to register under WRS a później już Twój mąż może zarejestrować się w Home Office. Jednakże będzie do tego potrzebował Twojego nr. WRS.

Aaaa dowiedz się czy wiza famili permit nie jest wystarczająca do jego wyjazdu, być może wcale nie potrzebuje on wizy turystycznej. Najlepiej zadzwoń do ambasady.
Powodzenia jes.gif

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   juliana 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 6

Napisano 30 November 2007 - 12:07

Dzieki wielkie za informacje. Jeszcze mam pytanie. To taka wiza family permit jest na 6 miesiecy, po czym musimy starac sie o wizy non-EEA national dependant of person required to register under WRS? Czy on przyjezdza do mnie jako turysta, a pozniej mamy wlasnie te 6 miesiecy na zdobycie wizy non-EEA national dependant of person required to register under WRS?? Ja juz sie poglubilam. A jesli jest na rok to paszport musi miec tez przynajmiej rok wazny, bo on wlasnie ma do lutego 2009, i nie wiemm czy zdazymy, jezeli na pol roku to spoko, bedac w angli sobie wyrobi nowy.
Dziekuje jeszcze raz za odpowiedzi.Gdyby bylo wiecej takich ludzi jak Ty z pewnoscią zyło by sie wszystkim łatwiej smile.gif Pozdrawiam

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   netha 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 4441

Napisano 30 November 2007 - 14:11

CYTAT(juliana)
To taka wiza family permit jest na 6 miesiecy, po czym musimy starac sie o wizy non-EEA national dependant of person required to register under WRS?
właśnie tak smile.gif
CYTAT(juliana)
Czy on przyjezdza do mnie jako turysta, a pozniej mamy wlasnie te 6 miesiecy na zdobycie wizy non-EEA national dependant of person required to register under WRS??
może przyjechać jako turysta, ale skoro są wizy dla rodzin, to dlaczego ma starać się o turystyczną i jeszcze za to płacić, skoro family premit jest bezpłatna.
CYTAT(juliana)
A jesli jest na rok to paszport musi miec tez przynajmiej rok wazny, bo on wlasnie ma do lutego 2009, i nie wiemm czy zdazymy, jezeli na pol roku to spoko, bedac w angli sobie wyrobi nowy.
paszport musi być ważny przez ten czas, ale podejrzewam że mając wizę, spokojnie będzie mógł wyrobić sobie nowy we własnej ambasadzie na terenie Anglii.
CYTAT(juliana)
Dziekuje jeszcze raz za odpowiedzi.Gdyby bylo wiecej takich ludzi jak Ty z pewnoscią zyło by sie wszystkim łatwiej
Nie ma za co, mi też pomagają ciągle inni ludzie, a co wypuścimy w świat wraca do nas ze zdwojoną mocą wink.gif Wiec Juliana powodzenia i pozdrawiam.

Opcje tematu:

Strona 1 z 1