Szczególnie polecam "Weronika postanawia umrzeć" i "11 minut"
Paulo Coelho
Napisano 21 November 2007 - 18:07
Napisano 21 November 2007 - 18:49
ze się ból w czyjejś nie zagnieździł duszy;
nie wiesz, jak często nieraz walczyć trzeba
nim się jęk śmiechem zdławi i zagłuszy."
K. Przerwa-Tetmajer
Napisano 21 November 2007 - 21:32
Napisano 22 November 2007 - 01:46
Przeczytałam wszystkie dostępne na rynku polskim jego książki, ale z każdą kolejną coraz bardziej mnie zawodził.
Napisano 28 January 2008 - 19:43
ja tez
Napisano 28 January 2008 - 20:34
"Człowiek szuka miłości bo w głębi serca wie, że tylko miłość może uczynić go szczęśliwym" - Jan Paweł II
Napisano 13 February 2008 - 05:04
Napisano 03 June 2009 - 17:20
Napisano 16 January 2010 - 17:33
fajne są też jego zlote mysli
Napisano 28 March 2010 - 22:25
Już Cie lubię
Zwłaszcza 11minut,od połowy ksiązki do końca ryczałam jak bóbr ;D
— Paulo Coelho
#12 Gość_arye_*
Napisano 24 August 2010 - 07:55
Napisano 12 September 2010 - 20:04
Napisano 10 October 2010 - 20:31
Napisano 11 October 2010 - 11:58
Patrząc po niektórych moich znajomych, mam wrażenie, że wydaje im się, iż będą inteligentniejsi, czytając książki gościa, który uchodzi za wielkiego myśliciela :>
— Salvador Dalí
Napisano 12 December 2010 - 10:09
— Paulo Coelho
Przyszłość jest nam z góry przypisana i dobrze, że jej nie znamy, inaczej życie stałoby się szarym, mrocznym przedsionkiem śmierci.
— Paulo Coelho
Świadomość śmierci pobudza do życia.
— Paulo Coelho
Zawsze trzeba wiedzieć, kiedy kończy się jakiś etap w życiu. Jeśli uparcie chcemy w nim trwać dłużej niż to konieczne, tracimy radość i sens tego, co przed nami.
— Paulo Coelho
To tyle moich cytatów z jego książek Jest ich wiele i nie sposób ich wymienić
Napisano 31 May 2011 - 19:43
Użytkownik Zero dnia 11 October 2010 - 11:58 napisał
Patrząc po niektórych moich znajomych, mam wrażenie, że wydaje im się, iż będą inteligentniejsi, czytając książki gościa, który uchodzi za wielkiego myśliciela :>
Jakże ja czekałam na taką opinię! Dooookładnie tak! Dla mnie trochę to przedumane i straszliwie podobne do siebie. No może za wyjątkiem "Jedenaście minut", "Weronika postanawia umrzeć" i "Czarownica z Portobello". Reszta jak dla mnie - usypiająca.
Napisano 01 June 2011 - 16:24
Ale z Coelho to chyba jest tak, że albo się go kocha albo nienawidzi. Ja zdecydowanie należę do drugiej grupy, a to chyba przez mój ironiczny stosunek do świata i życia, który mocno się kłóci z tymi wzniosłościami Coelho. Taki charakter..
Napisano 01 June 2011 - 18:03
Jasne, że są proste jak drut, zreszta on sam się z tym nie kryje. Nie próbuje ludzi przekonać, że odkrył Amerykę tylko, że chce ludziom otwierać oczy na to co ważne i proste a czego w codziennym wyścigu szczurów nie dostrzegamy. Nie wiem jak w przypadku innych ale w moim zdało egzamin.
Przeczytałam kilka z jego książek, Alchemika, Weronikę, Bridę, Demona i Pannę Prym, Zahira, 11 minut i oprócz Weroniki każda z nich pojawiała się dokładnie w najodpowiedniejszym momencie mojego życia. Kiedy czytałam Alchemika wrastałam korzeniami w moje miasto, które kocham do dziś (mimo, że już tam nie mieszkam), wysubtelniłam się i otworzyłam na naturę i to było świetne doświadczenie, które dzieliłam z moim mężem i wspomnienia pozostały do dziś. Zahira kupiłam rok przed tym, kiedy naprawdę go potrzebowałam. Na początku nie potrafiłam przez niego przebrnąć, przeczytałam kilkadziesiąt stron, zawiodłam się i odłożyłam go na półkę. Rok później miałam problemy z mężem, miałam go nie zobaczyć przez długi czas albo byc może już nigdy i zupełnym przypadkiem otworzyłam Zahira. I zaczęłam czytac jakby o sobie, dzięki temu co tam znalazłam przestałam płakac i użalać się nad losem a ruszyłam przed siebie, nauczyłam się spokoju i cierpliwości - książkę skończyłam w 3 dni ale zmiany jakie we mnie zaszły obserwuję do dziś.
Ja bardzo Coelho szanuję, zresztą jeszcze zanim go czytałam to miałam poglądy podobne do niego.
Myślę, że Coelho trzeba czytać po prostu w odpowiednim momencie, jeśli potraktujemy go sucho, chłodno i bardzo dosłownie to nie odkryjemy tego co autor chciał przekazać. Potrzeba do tego odpowiednich okoliczności, otwartości, a byćmoże nawet jakiejś skomplikowanej sytuacji życiowej aby zauważyć o co w tym wszystkim chodzi.

Logowanie