:aniol
Strona 1 z 1
Temat Maturalny
Napisano 20 November 2007 - 21:29
Witam, mój temat pracy maturalnej brzmi:" Różne obrazy i rola sił nadprzyrodzonych w literaturze. Omów problem na wybranych przykładach. " Prosiła bym Was o podanie przykładów lektur z różnych epok, w ktorych bezie postać ducha lub diabła.. Z góry dziękuję
Napisano 21 November 2007 - 00:59
Utworów jest mnóstwo, wszystko zależy od tego, jak to widzisz.
Fragment listy: Biblia, Apokalipsa, Rozmowa mistrza Polikarpa ze śmiercią, Hamlet, Makbet, Faust, Ballady i romanse (Romantyczność, Lilie, Pani Twardowska, Świteź, Świtezianka, Rybka, To lubię), Dziady II, Dziady III, Nie-Boska komedia, Kordian, Dusiołek, Deszcz jesienny, Święty Boże (Dies irae), Mistrz i Małgorzata, Kartoteka...
Fragment listy: Biblia, Apokalipsa, Rozmowa mistrza Polikarpa ze śmiercią, Hamlet, Makbet, Faust, Ballady i romanse (Romantyczność, Lilie, Pani Twardowska, Świteź, Świtezianka, Rybka, To lubię), Dziady II, Dziady III, Nie-Boska komedia, Kordian, Dusiołek, Deszcz jesienny, Święty Boże (Dies irae), Mistrz i Małgorzata, Kartoteka...
Rzadko na moich wargach, Niech dziś to warga ma wyzna Jawi się krwią przepojony Najdroższy wyraz: Ojczyzna.
Widziałem, jak do Jej kolan – Wstręt dotąd serce me czuje – Z pokłonem się cisną i radą Najpospolitsi szuje.
Jan Kasprowicz
Widziałem, jak do Jej kolan – Wstręt dotąd serce me czuje – Z pokłonem się cisną i radą Najpospolitsi szuje.
Jan Kasprowicz
Napisano 29 November 2007 - 22:17
Tak sie sklada ze pisze prezentacje maturalne i rzeczywiscie lektur na podany przez ciebie temat jest wiele mo i powiem ci ze masz latwy ten temacik.
najwazniejsze to "dziady" , "makbet", "kordian", "nie-boska komedia","wesele" , w tych lekturkach z pewnoscia znajdziesz wiel informacji na ten temat.
najwazniejsze to "dziady" , "makbet", "kordian", "nie-boska komedia","wesele" , w tych lekturkach z pewnoscia znajdziesz wiel informacji na ten temat.
Napisano 11 February 2010 - 22:43
Jeżeli mowa w temacie o roli sił nadprzyrodzonych to propnuję: MAkbeta ( to one inicjują działania bohatera), Dziady cz. II ( funkcja moralizatorska), Lilije ( funkcja egzekucyjna), Wesele ( funkcja poznawcza, patriotyczna)- myślę, że takie zestawienie ciekawie zrealizuje tamat pod względem merytorycznym. POWODZENIA!
Opcje tematu:
Strona 1 z 1

Logowanie