Jakich jezykow obcych sie uczycie ?
Napisano 12 November 2007 - 01:04
Napisano 12 November 2007 - 07:50
o o o , mam dokladnie to samo ...
Przyznam sie, ze kiedys bardzo powaznie uczylam sie niemieckiego, ale w pewnym momencie musialam zdecydowac, czy angielski czy niemiecki - bo dwoch naraz nie szlo, robil sie jeden misz masz - no i wybralam angielski ...
Teraz ucze sie rosyjskiego, ale poki co to sa same poczatki i jedynie angielski na rosyjski mi wchodzi jak probuje cos powiedziec a brak mi slowa ... poza tym rosyjski i angielski nie sa tak do siebie podobne jak niemiecki i angieslki. ...no i oczywiscie mowie po rosyjsku z angielskim akcentem
Napisano 12 November 2007 - 17:40
Za to rosyjski jest bardzo podobny (z wyjątkiem cyrylicy ma się rozumieć) do polskiego, co znacznie ułatwia nam, Polakom, naukę tego języka
A co do mieszania języków to też mi się to często zdarza. Głównie właśnie angielski i niemiecki. A do francuskiego dodatkowo, w niektóre słowa, uparcie wpycha mi się akcent angielski
Napisano 12 November 2007 - 17:46
UWAGA! Pisze jak sie mowi
Adin dwa tri czetyrie, piać, szes, siem, wosem, dziewiat, dziesiat
"Człowiek szuka miłości bo w głębi serca wie, że tylko miłość może uczynić go szczęśliwym" - Jan Paweł II
Napisano 12 November 2007 - 17:56
O, ależ mnie zaszczyt kopnął!
ze się ból w czyjejś nie zagnieździł duszy;
nie wiesz, jak często nieraz walczyć trzeba
nim się jęk śmiechem zdławi i zagłuszy."
K. Przerwa-Tetmajer
Napisano 12 November 2007 - 17:59
wiem, ze czekalas na ten moment od wielu tygodni
"Człowiek szuka miłości bo w głębi serca wie, że tylko miłość może uczynić go szczęśliwym" - Jan Paweł II
Napisano 12 November 2007 - 18:26
Ba! Nawet miesięcy! Ośmielę się nawet przyznać, że wręcz o tym marzyłam... :hmm
Jeszcze nigdy nikt specjalnie dla mnie nie policzył do dziesięciu... A już tym bardziej po rosyjsku! Jestem szczerze wzruszona...
K. Przerwa-Tetmajer
Napisano 12 November 2007 - 19:18
drwisz
A to juz jest kwestia znajomosci jezykow obcych
Napisano 12 November 2007 - 19:36
Ależ skądże znowu! Jakże bym śmiała!
K. Przerwa-Tetmajer
Napisano 02 December 2007 - 19:59
Ktoś w którymś poście pisał o tym, że zdarzają się mu wtrącenia z angielskiego w polskim... Ja u siebie jeszcze tego nie zauważyłam, natomiast często zdarza mi się powiedzieć polskie słowo z angielskim akcentem, szczególnie dotyczy to wymowy "r", ale to raczej jak nagle przechodzę z angielskiego na polski...
Napisano 02 December 2007 - 20:32
Jak milo spotkac kolezanke po fachu, a raczej kolezanke po tych samych studiach
Catalina, naliczylam, ze jezyki ktorych sie uczylas plus te ktore masz w planach daja piekna liczbe 7
Moj pan od rosyjskiego mowi po rosyjsku, tlumaczy na polski jednoczesnie robiac notatki po angielsku
Napisano 02 December 2007 - 20:48
Napisano 02 December 2007 - 20:49
Catalina, planujesz uczyć się portugalskiego. Ułatwioną będziesz mieć drogę, ponieważ jest językiem bardzo podobnym do hiszpańskiego. To tak jak słowacki i czeski, ja znając słowacki mogę dogadać się z Czechem...Chociaż tutaj jest pewna pułapka, wiele zwrotów jest takich samych a oznaczających całkiem co innego, zresztą nie tylko w tych dwóch językach ale i w polskim.
Napisano 02 December 2007 - 21:27
Niby siedem, ale co mi po tym, jak z tych których się uczyłam, NAuczyłam się jednego tak naprawdę, no i hiszpański jako tako umiem
Netha Właśnie boję się tego portugalskiego trochę - tego, że mi się będzie mieszać. Choć powiem Wam, że jak czytam coś po portugalsku, czy włosku, to sporo rozumiem
Napisano 03 December 2007 - 17:34
Dokladnie
Napisano 03 December 2007 - 18:48
Napisano 03 December 2007 - 20:23
Napisano 03 December 2007 - 21:20
Ucze tez w zerowce - istny dom wariatow - jak nauczyc angielskiego malucha, ktory podchodzi do mnie i mowi: ty wieś, wiewiólka
ForceRecon - jestes pierwsza znana mi osoba, ktora woli niemiecki od angielskiego
Napisano 03 December 2007 - 22:42
No, ale wracając do tematu, to mi się niemiecki kiedyś podobał i nawet chciałam się go uczyć, ale w liceum nie było szansy, bo ponad 30 osób w klasie, dużo przedmiotów (liceum handlowe), a fleksja okropna
Napisano 08 December 2007 - 01:49

Logowanie