CYTAT(Franz)
nakładka graficzna na system - Gnome
No ja akurat jakoś wolę KDE. I do tego Beryl - chwaliłem się już efektami pulpitu w temacie o pulpitach

Generalnie na co dzień bajery graficzne nie są ważne, ale z racji tego, że nie mam spadku wydajności to mam włączone

A w razie czego dwoma kliknięciami się zmienia menadżera okien na standardowy
CYTAT(Franz)
program pocztowy - Thunderbird (jeszcze się waham nad Evolution)
Ja poszedłem inną drogą i podstawowym kontem jest to na GMailu (ostatnio pojemność się powiększyła do 4,7 GB). Ale sporadycznie ściągam pocztę właśnie Thunderbirdem.
CYTAT(Franz)
manager plików - szczerze, to też jeszcze nie mam, chociaż po Windowsem to bez Commandera ani rusz.
Dla mnie podstawą pozostaje konsolowy MC - ma naprawdę duży potencjał jeśli chodzi o zarządzanie plikami, mimo tekstowego interfejsu. Obsługuje FTP bez problemu.
Ale mam też ciekawy zamiennik Total Commandera - nazywa się Krusader i jest praktycznie klonem TC. I również nie ma problemu z FTP. Do tego ma całkiem niezły edytor tekstowy - z takimi funkcjami jak automatyczne rozpoznawanie i kolorowanie składni (np. php, css, js), automatyczne wcięcia, zwijanie tekstu (np. instrukcji złożonych czy funkcji), numerowanie wierszy, wstawianie nawiasów parami. Własny podgląd plików graficznych, obliczanie zajmowanego miejsca etc.
CYTAT(Franz)
nagrywanie cd - Brasero
A ja k3b jak na razie wszystko i bez problemów
Reszta mniej więcej jak u Ciebie: firefox, openoffice, xmms, mplayer, gimp, ktorrent sporadycznie.
Do tego:
- digiKam do zgrywania zdjęć z aparatu,
- inkscape - do grafiki wektorowej, zbliżony funkcjonalnie do Corela, ale ostatnio grafiką się mało bawię,
- LeftHand Mała Księgowość - do obsługi firmy (w zasadzie to tylko wystawianie faktur i rejestrowanie faktur zakupu).
Ja z kolei szukam czegoś do zgrywania materiału z kamery DV. Jest np. Kino, ale ja mam specyficzne wymagania

, które w pełni zaspokaja Pinnacle Studio pod windowsem. Mianowicie Pinnacle ma możliwość zgrania w jakości DVD (MPEG-1) - plik wynikowy .mpg z kasety 60 minutowej ma 2,8GB, więc mogę go wypalić na jednej płytce DVD. Potem również w Pinnaclu robię z tego DVD-Video też na płytę.
Pod linuksem wszystkie programy na razie testowane robią z godzinnego materiału plik około 13 GB