Ciężka sprawa nie każdemu to odpowiada.
Polacy za granicą
Napisano 23 April 2009 - 20:22
O Polakach mówi się dobrze, bo kiedy Polak wyjeżdża za granicę to wie za ile pracuje i nawet gdy chodzi o nadgodziny to chętnie je bierze...czego nie można powiedzieć o Polsce, widzieliście kiedyś pracownika, który z uśmiechem podchodzi do nadgodzin? - nie mam tu na myśli osób, które są w trudnej sytuacji materialnej i które odliczają każdy grosz. Gdy ja byłam za granicą to się czuło, że pracodawcy zależy na mojej pracy, wiedziałam, że w ten sposób chce żebym i ja była zadowolona z warunków, które mi zaproponował, a to przecież jest bardzo ważne. Jednak życie Polaka na emigracji jest łatwe, gdy jest się singlem, gdy jednak zostawiamy w Polsce męża czy żonę...to przychodzą chwile zwątpienia...ale pracuje się dalej...bo przecież ma się na kogo, ale to już inna bajka
angielski
Angielski od podstaw
Testy z angielskiego
angielski
Angielski od podstaw
Testy z angielskiego
Napisano 20 June 2009 - 21:28
Ja jak gadam np z niemcem to mówi że polska jest fajna i lubi polakow itp. Ale jak jest coś ogólnie co kraj sądzi o polakach to juz nie jest tak dobrze np ta piosenka z holandi http://www.youtube.com/watch?v=5qvQ_2nsVtk...feature=related
Napisano 06 July 2009 - 23:43
Ja byłem też tylko na wjazdach turystycznych, nigdy dłużej niż 2 tyg w państwie nie zostawałem. Z tego co mogłem odczuć to nie czułem dyskryminacji, może dlatego że wszędzie po angielsku albo niemiecku gadałem a nie po polsku;)
Spaleni innym słońcem
Napisano 07 July 2009 - 05:28
CYTAT(maroo @ 6.07.2009, 23:43) <{POST_SNAPBACK}>
Ja byłem też tylko na wjazdach turystycznych, nigdy dłużej niż 2 tyg w państwie nie zostawałem. Z tego co mogłem odczuć to nie czułem dyskryminacji, może dlatego że wszędzie po angielsku albo niemiecku gadałem a nie po polsku;)
Dokładnie gdy mówisz w narodowym języku a przynajmniej po angielsku to inaczej na Ciebie patrzą,moj Niemiecki jest raczej podstawowy ale wszedzie nawet w Niemczech czy Austri doskonale można się porozumieć po angielsku i chwała za to że ten język jest tak rozpowszechniony
Je Veux d'l'amour, d'la joie, de la bonne humeur
Napisano 14 October 2009 - 20:26
w Austrii jest wielu Polaków. Ogólnie jako specjaliści są doceniani. tam w ogóle jest jeden wielki tygiel kulturowy. Mój tata tam pracuje od wielu lat i nigdy nie narzekał na traktowanie. Może jedynie sam tęskni za Polską
Napisano 15 February 2010 - 12:03
dużo Polaków jest również w Norwegii, można tam nieźle zarobić
. Wielu Norwegów kojarzy 2 miasta w Polsce Kraków i Warszawa. Pracodawcy cenią Polaków, ponieważ chętnie pracują i dobrze wykonują swoją pracę w przeciwieństwie do Norwegów, nie dość, że pracują po 7 h to chcą jeszcze skrócić czas pracy. Twierdzicie, że w Polsce są kolejki? Jedzcie tam gwarantuję, że nie raz się nieźle naczekacie.

Logowanie