Czy można czuć się bezpiecznie ??
Napisano 30 October 2007 - 16:07
Ale czy mieszkając w obcym kraju można czuć się bezpiecznie ??
Czego najbardziej się obawiacie ??
Napisano 30 October 2007 - 16:21
W Anglii dziewczyna szla ze sklepu (tam pracowala) do domu i ja zgwalcono a potem zabito.
Nie mozna sie czuc bezpiecznie, nawet jak sie zna bardzo dobrze jezyk urzedowy.
Inna kultura, inne zachowania, zupelnie inni ludzie, podchodzacy inaczej do swiata.
Dlaczego w polsce nie ma terrorystow a w Iraku sa?
Kazde panstwo "robi sobie wizytowke". Dlatego ludzie mieszkajacy w USA mowia, ale w Polsce, Niemczech, czy Czechach jest spokojnie, dlaczego nie ma tego u nas?
Jedno jest pewne, wyjezdzajac, trzeba uwazac na siebie!
"Człowiek szuka miłości bo w głębi serca wie, że tylko miłość może uczynić go szczęśliwym" - Jan Paweł II
Napisano 31 October 2007 - 02:36
Nie mogę powiedzieć, że czuję się bezpiecznie ale też nie mogę powiedzieć że chodzę ciągle wystraszona.
Początkowo był we mnie wielki strach, jednak z czasem zanikną. Często wracam sama między slamsami i nie boję się, bo jakoś znam już tą okolicę. W miejscu w którym mieszkam, znam już ludzi więc czuję się tak bardziej swojsko.
Ja zawsze powtarzam że na emigracją wszelkie emocje czujemy dwa razy mocniej...strach również. Jednak da się z tym walczyć, wystarczy kilku czarnych kumpli z łańcuchami na szyi
Napisano 31 October 2007 - 03:16
Napisano 04 November 2007 - 21:17
"Człowiek szuka miłości bo w głębi serca wie, że tylko miłość może uczynić go szczęśliwym" - Jan Paweł II
Napisano 04 November 2007 - 21:20
Napisano 04 November 2007 - 21:47
Napisano 25 December 2007 - 00:45
Bardziej narazeni na rasizm sa czarnoskorzy w Polsce, uwierzcie nie chca jechac do Polski nawet na wakacje, stracic troche kasy, dac nam zarobic, bo mamy bardzo zla opinie. Sama sie z tym spotkalam a znieczulica na polskiej ulicy jest przerazajaca. Nasze spoleczenstwo musi nauczyc sie tolerancji, czego szuka Polak za granica a nie chce obcokrajowca w swoim kraju??
Czlowiek czlowiekowi wilkiem... tylko po co ??
Napisano 25 December 2007 - 05:43
W Anglii dziewczyna szla ze sklepu (tam pracowala) do domu i ja zgwalcono a potem zabito.
Chyba nie mowisz o tej dziewczzynie z Leeds, bo jesli tak, to calkiem pomyliles fakty. Nie wiem czy na emigracji jest bardziej niebezpiecznie, w Polsce napewno nie czulam sie bardziej bezpieczna. Tutaj co najwyzej poprosza mnie grzecznie o papierosa i nie wyzywaja...tak jak na polskich blokowiskach. Wiadomo, ryzyko jest wieksze, wiecej kultur, narodowosci...ale sami wiemy, gdzie mozemy "isc" a gdzie nie... I nie ma znaczenia czy jestesmy w Polsce czy w innym kraju, bo jezeli nas czas nadejdzie...... to nic ani nikt tego nie zmieni...
a poza tym nAGER w swoich wypowiedziach przeczysz sam sobie...
Napisano 27 December 2007 - 09:52
Byłem od dluższego czasu w Niemczech (wiem ze to tylko rzut kamieniem od Polski i calkiem nie daleko) i powiem na ten temat tylko tyle
że w Polsce nigdy nie czulem sie tak bezpiecznie jak w Munster czy Dortmundzie, ludzie nawet slyszac jak mowie z zona po polsku nie zwracaja na tyo zbytniej uwagi, w stosunku do nas byli identyczni jak dla Niemcow czyli full kultura i grzecznie, malo tego kilku znajomych niemcow chetnie uczylo sie od nas Polskich zwrotow grzecznosciowych i ogolnych slowek. Poznymi godzinami nocnymi mozna bylo spacerowac po ciemnych zakamarkach wiejskich scierzek i nie odczowac zagrozenia co w polsce jest raczej naturalne. Ludzie w Niemczech są w stosunku do Polaków tolerancyjni, zyczliwi i pomocni (takich ja poznalem) uwierzcie mi ze naprawde spodobalo mi sie tam tylko jest jedno wielkie "ALE".....
POLAK NA OBCZYŹNIE NIGDY NIE BĘDZIE SIĘ CZUŁ JAK U SIEBIE
Napisano 22 April 2008 - 01:37
Napisano 22 April 2008 - 18:19
Wszedzie sa kradzieze, napady, gwalty i inne niebezpieczenstwa..
Poniewaz w Polsce nie ma zbytniego naplywu obcokrajowcow, moze tego sie nie odczowa az tak bardzo..
Ale w krajach gdzie goszcza emigranci z roznych narodowosci, ludzie ktorzy nie pojechali pracowac wlasnymi silami, ale wykozystujac innych, to nie wyklucza takrze tubylcow, bo ci tez w jakims stopniu przyczyniaja sie do tego ze wiecorem boimy sie wyjsc na ulice, nie wiedzac czy wrucisz zywy do domu..
A co do huraganow, powodzi, trzesien to niestety to sa zeczy, ktorych nie mozemy uniknac, to nie zalzy od nas..
Oczywiscie trzesienie ziemi przezylam kilka razy, ale na szczescie ze szczesliwym zakonczeniem..
Napisano 22 April 2008 - 22:39
Napisano 11 December 2008 - 10:51
Napisano 11 December 2009 - 22:00
Chyba że w Oslo. Jest tam taka mieszanka rożnych narodowości że nieraz dochodzi do małych spięć.
Rozmawiałam ostatnio ze znajomą z Filipin, powiedziała mi że u nich w kraju bardzo mało jest bezpiecznych miejsc.

Logowanie