Forum Lagata.pl: Czy można czuć się bezpiecznie ?? - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Czy można czuć się bezpiecznie ??

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Lukas_79 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Administrator
  • Postów 7465
  • Rejestracja Sun, 07 May 06

Napisano 30 October 2007 - 16:07

Pewnie wszystko zależy, gdzie sie jest (kraj, miasto, dzielnica), ale rownież od miliona innych czynników.

Ale czy mieszkając w obcym kraju można czuć się bezpiecznie ??

Czego najbardziej się obawiacie ??
Dołączona grafika

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   nAGER 

• Szeryf
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 2763
  • Rejestracja Fri, 31 Aug 07

Napisano 30 October 2007 - 16:21

Ostatnio byly dwie sytuacje, w ktorych zamordowano Polski za granica.
W Anglii dziewczyna szla ze sklepu (tam pracowala) do domu i ja zgwalcono a potem zabito.
Nie mozna sie czuc bezpiecznie, nawet jak sie zna bardzo dobrze jezyk urzedowy.
Inna kultura, inne zachowania, zupelnie inni ludzie, podchodzacy inaczej do swiata.
Dlaczego w polsce nie ma terrorystow a w Iraku sa?
Kazde panstwo "robi sobie wizytowke". Dlatego ludzie mieszkajacy w USA mowia, ale w Polsce, Niemczech, czy Czechach jest spokojnie, dlaczego nie ma tego u nas?
Jedno jest pewne, wyjezdzajac, trzeba uwazac na siebie!
Love is the fruit of friendship <3

"Człowiek szuka miłości bo w głębi serca wie, że tylko miłość może uczynić go szczęśliwym" - Jan Paweł II

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   netha 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 4441
  • Rejestracja Wed, 11 Oct 06

Napisano 31 October 2007 - 02:36

Ja myślę że wszędzie jest tak samo. Oczywiście nie biorąc pod uwagę jakiś tam Kurdystanów czy Iraków.
Nie mogę powiedzieć, że czuję się bezpiecznie ale też nie mogę powiedzieć że chodzę ciągle wystraszona.
Początkowo był we mnie wielki strach, jednak z czasem zanikną. Często wracam sama między slamsami i nie boję się, bo jakoś znam już tą okolicę. W miejscu w którym mieszkam, znam już ludzi więc czuję się tak bardziej swojsko. smile.gif
CYTAT(nAGER)
W miasteczku w którym mieszkam, morderstwa zdarzają się średnio raz na dwa miesiące, tylko raz zginą Polak....Przykre bo swój, jednak kiedy gnie ktoś z innej narodowości nie zatrzymujemy się nad kwiatami, nie zastanawiamy się dlaczego. Przyjmujemy to za fakt. Tak samo faktem jest to że nigdy nie będziemy 100% bezpieczni za granicą, bo ciągle będziemy w tej zmniejszonej grupie. Bo mimo że coś nam grozi, będziemy się bali bardziej niż gdyby sytuacja miała miejsce we własnym kraju...
Ja zawsze powtarzam że na emigracją wszelkie emocje czujemy dwa razy mocniej...strach również. Jednak da się z tym walczyć, wystarczy kilku czarnych kumpli z łańcuchami na szyi D.gif No i nie prowokować nikogo.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Bishat 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 480
  • Rejestracja Sun, 01 Oct 06

Napisano 31 October 2007 - 03:16

no wiec wlasnie strach na emigracji to jest cos co powoduje , ze czesto ludzie postanawiaja wracac do kraju.sam bedac w Irlandii niejednokrotnie slyszalem ze jestem chu*** i mowily to bachory ok 12-13 roku zycia , nieraz widzialem palace sie auto , a raz wlamali nam sie do domku.Oczywiscie pierwsze co to myslalem ze to dlatego ze Polacy mieszkaja w tym domku , ale nie ... czesto po prostu tak sie dzieje i nie mozna wszedzie widziec spisku , rasistowskich podtekstow i zagrozenia

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   nAGER 

• Szeryf
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 2763
  • Rejestracja Fri, 31 Aug 07

Napisano 04 November 2007 - 21:17

Kochani, jedno jest pewne, za granica jest bezpieczniej niz w Polsce D.gif
Love is the fruit of friendship <3

"Człowiek szuka miłości bo w głębi serca wie, że tylko miłość może uczynić go szczęśliwym" - Jan Paweł II

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Adam 

• Zasłużony
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 2264
  • Rejestracja Tue, 06 Feb 07

Napisano 04 November 2007 - 21:20

No nie wiem... Ja tam wole Polske. Nie ma terroryzmu , na ulicach jest w miare spokojnie, nie ma trzesien ziemi, huraganów , ogromnych pożarów... xD
Listopad 2007 - Forum Lagata - [*]

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   agata nl 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 12
  • Rejestracja Sat, 20 Oct 07

Napisano 04 November 2007 - 21:47

ja uwazam ze wszedzie jest tak samo / owszem ze wzgledu na polozenie geograficzne Polsce nie groza huragany, trzesienia ziemi czy wulkany/ ale inne bardziej przyziemne sprawy i owszem - wszedzie zdarzaja sie napday. gwalty czy rozboje- i to bez wzgledu na kraj w ktorym mieszkamy.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   privatedo 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 14
  • Rejestracja Mon, 03 Dec 07

Napisano 25 December 2007 - 00:45

ja i tu dorzuce swoje 5 groszy, mieszkalam w bloku z arabami (co prawda bez zarstow i turbanow), murzynami i francuzami i nigdy sie nie balam, czasem bardziej obawiasz sie w Polsce. Tylko tyle, ze jak stanie sie cos polskiemu obywatelowi za granica to jestes bardziej przewrazliwiony inaczej sie to przyjmuje niz w kraju. Zastanow sie ile morderstw popelnianych jest w takiej Warszawie... i co jesli jestes jej mieszkancem to sie obawiasz?
Bardziej narazeni na rasizm sa czarnoskorzy w Polsce, uwierzcie nie chca jechac do Polski nawet na wakacje, stracic troche kasy, dac nam zarobic, bo mamy bardzo zla opinie. Sama sie z tym spotkalam a znieczulica na polskiej ulicy jest przerazajaca. Nasze spoleczenstwo musi nauczyc sie tolerancji, czego szuka Polak za granica a nie chce obcokrajowca w swoim kraju??
Czlowiek czlowiekowi wilkiem... tylko po co ??

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   jaszczurka 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 41
  • Rejestracja Tue, 27 Feb 07

Napisano 25 December 2007 - 05:43

CYTAT(nAGER @ 30.10.2007, 16:21)
W Anglii dziewczyna szla ze sklepu (tam pracowala) do domu i ja zgwalcono a potem zabito.

Chyba nie mowisz o tej dziewczzynie z Leeds, bo jesli tak, to calkiem pomyliles fakty. Nie wiem czy na emigracji jest bardziej niebezpiecznie, w Polsce napewno nie czulam sie bardziej bezpieczna. Tutaj co najwyzej poprosza mnie grzecznie o papierosa i nie wyzywaja...tak jak na polskich blokowiskach. Wiadomo, ryzyko jest wieksze, wiecej kultur, narodowosci...ale sami wiemy, gdzie mozemy "isc" a gdzie nie... I nie ma znaczenia czy jestesmy w Polsce czy w innym kraju, bo jezeli nas czas nadejdzie...... to nic ani nikt tego nie zmieni...

a poza tym nAGER w swoich wypowiedziach przeczysz sam sobie...
....zielone szkiełko całą prawdę zna....

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   KooLczyK 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 36
  • Rejestracja Wed, 12 Dec 07

Napisano 27 December 2007 - 09:52

Witajcie, wcisnę sie troszeczkę w ten post... może nie do końca na temat ale postaram sie cols tutaj wniesc:)
Byłem od dluższego czasu w Niemczech (wiem ze to tylko rzut kamieniem od Polski i calkiem nie daleko) i powiem na ten temat tylko tyle
że w Polsce nigdy nie czulem sie tak bezpiecznie jak w Munster czy Dortmundzie, ludzie nawet slyszac jak mowie z zona po polsku nie zwracaja na tyo zbytniej uwagi, w stosunku do nas byli identyczni jak dla Niemcow czyli full kultura i grzecznie, malo tego kilku znajomych niemcow chetnie uczylo sie od nas Polskich zwrotow grzecznosciowych i ogolnych slowek. Poznymi godzinami nocnymi mozna bylo spacerowac po ciemnych zakamarkach wiejskich scierzek i nie odczowac zagrozenia co w polsce jest raczej naturalne. Ludzie w Niemczech są w stosunku do Polaków tolerancyjni, zyczliwi i pomocni (takich ja poznalem) uwierzcie mi ze naprawde spodobalo mi sie tam tylko jest jedno wielkie "ALE".....
POLAK NA OBCZYŹNIE NIGDY NIE BĘDZIE SIĘ CZUŁ JAK U SIEBIE sad.gif

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Parasite 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 89
  • Rejestracja Tue, 15 Apr 08

Napisano 22 April 2008 - 01:37

Za granica bylem w sumie ponad pol roku (w Wielkiej Brytanii i w Holandii) i nie spotkala mnie zadna przykra sytuacja ze strony obcokrajowcow. W Anglii mialem troche nieprzyjemnosci z ...Polakami... w Holandii czułem się naprawde bezpiecznie, tam nawet złodziejstwa nie widać (pewnie się zdaża, ale to są odosobnione przypadki)

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   morodouli 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 189
  • Rejestracja Thu, 20 Mar 08

Napisano 22 April 2008 - 18:19

Ja uwazam, ze wszedzie jest tak samo..w jednych krajach jest mniej, w innych wiecej niebezpiecznie..
Wszedzie sa kradzieze, napady, gwalty i inne niebezpieczenstwa..
Poniewaz w Polsce nie ma zbytniego naplywu obcokrajowcow, moze tego sie nie odczowa az tak bardzo..
Ale w krajach gdzie goszcza emigranci z roznych narodowosci, ludzie ktorzy nie pojechali pracowac wlasnymi silami, ale wykozystujac innych, to nie wyklucza takrze tubylcow, bo ci tez w jakims stopniu przyczyniaja sie do tego ze wiecorem boimy sie wyjsc na ulice, nie wiedzac czy wrucisz zywy do domu..
A co do huraganow, powodzi, trzesien to niestety to sa zeczy, ktorych nie mozemy uniknac, to nie zalzy od nas..
Oczywiscie trzesienie ziemi przezylam kilka razy, ale na szczescie ze szczesliwym zakonczeniem
..

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Parasite 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 89
  • Rejestracja Tue, 15 Apr 08

Napisano 22 April 2008 - 22:39

W Polsce odczuwam znacznie bardziej zagrożenie. Za granicą byłem naprawde spokojny - mimo tego, że przez jakiś czas mieszkałem w miejscu, gdzie było pełno Pakinstańczyków (w Anglii)

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Lena 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 17
  • Rejestracja Thu, 11 Dec 08

Napisano 11 December 2008 - 10:51

Norwegia jest bezpiecznym krajem i jest tutaj maly wskaznik przestepczosci wiec raczej nie ma powodu do obawiania sie jakiegos napadu czy innego aktu agresji.

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Izabela1603 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 22
  • Rejestracja Fri, 11 Dec 09

Napisano 11 December 2009 - 22:00

CYTAT(Lena @ 11.12.2008, 9:51) <{POST_SNAPBACK}>
Norwegia jest bezpiecznym krajem i jest tutaj maly wskaznik przestepczosci wiec raczej nie ma powodu do obawiania sie jakiegos napadu czy innego aktu agresji.

Chyba że w Oslo. Jest tam taka mieszanka rożnych narodowości że nieraz dochodzi do małych spięć.
Rozmawiałam ostatnio ze znajomą z Filipin, powiedziała mi że u nich w kraju bardzo mało jest bezpiecznych miejsc.

Opcje tematu:

Strona 1 z 1