Forum Lagata.pl: Ubuntu - Gutsy Gibbon - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ubuntu - Gutsy Gibbon

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   nAGER 

• Szeryf
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 2763
  • Rejestracja Fri, 31 Aug 07

Napisano 23 October 2007 - 17:27

CYTAT
Canonical, producent jednej z najpopularniejszych dystrybucji Linuxa – Ubuntu, wprowadza najnowszą aktualizację systemu. Wersja 7.10 o przydomku Gutsy Gibbon, jest już do pobrania za darmo ze strony firmy.

Pośród licznych poprawek, użytkownik odnajdzie ulepszone wsparcie dla drukarek i zintegrowaną z pulpitem opcję wyszukiwania. Z pewnością wielu zwolenników uzyska pojawienie się w Ubuntu 7.10 trójwymiarowych efektów znanych z Windows Vista, czy systemu Leopard dla komputerów Macintosh.

Kompatybilność Ubuntu z Windows została znacznie poszerzona. Użytkownicy posiadający zainstalowane dwa systemy, mogą odczytywać i zapisywać pliki z partycji windowsowych, również tych posiadających system plików NTFS.

„Naszym przywilejem jest pozostawanie w kontakcie z milionami osób, które korzystają z Ubuntu”, mówi Jane Silber, z firmy Canonical. „Dzięki temu wiemy, jakie są ich wymagania. Nowa dystrybucja, to kamień milowy w rozwoju Ubuntu.”

Źródło: 4press.pl

Pobierz Ubuntu

I znowu wychodzi cos dla Linuxa, coraz bardziej mnie przekonuje ten system do siebie splashpz7.gif
Love is the fruit of friendship <3

"Człowiek szuka miłości bo w głębi serca wie, że tylko miłość może uczynić go szczęśliwym" - Jan Paweł II

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776
  • Rejestracja Sun, 26 Nov 06

Napisano 26 October 2007 - 10:10

Aż się wypowiem...

Po instalacji Ubuntu chwaliłem, że szybko, że to plus w porównaniu do Windowsa... Wczoraj postanowiłem zaktualizować system w 7.05 do 7.10. Gdybym wiedział, ile będzie to trwało, to wolałbym ściągnąć system od nowa, wypalić i zainstalować z płyty kwas.gif Tym bardziej, że i tak niedługo będę to musiał zrobić tongue.gif . Zmiany widoczne, już na pierwszy rzyt oka to zmieniła się tapeta tongue.gif , a tak powazniej, to już w standardzie instalowanych jest więcej programów, głównie tak jak pisało aby ułatwić dostęp do plików z partycji NTFS.
I tak obecnie to robię sobie porządek, bo w planach mam wywalenie Windowsa i instalacja Ubuntu wink.gif . Jak się dokładniej przyglądnę i zauważę jakieś zmieny to jeszcze napiszę.

CYTAT(nAGER)
I znowu wychodzi cos dla Linuxa, coraz bardziej mnie przekonuje ten system do siebie

Watro spróbować! Idealnie by było, gdybyś mógł zrobić tak, że Linuksa zainstalujez na innym dysku, niż masz Windowsa. Wtedy jak Ci się nie spodoba, to po prostu format i tyle.
A namawiam Cię tym bardziej, że z tego co widzę, wiedzę o systemie Windows masz sporą, ale żeby się dalej rozwijać w tej dziedzinie, trzeba poznawać nowe systemu, przynajmniej ja tak myślę. Pozdrawiam.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   magnus 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2033
  • Rejestracja Mon, 22 Jan 07

Napisano 26 October 2007 - 10:46

CYTAT(Franz)
ile będzie to trwało

No jest trochę ściągania. Dłużej trwa, bo leci pakietami a nie jeden plik ISO. Poza tym pewnie serwery obciążone jako że to nowość smile.gif

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 26 October 2007 - 10:56

A jeszcze mam takie pytanie, a w zasadzie dwa.

Jak chcę zainstalować Ubuntu na dysku, gdzie mam partycje NTFS to muszę robić odrazu całego formata, czy wystarczy mi jedna partycja w formacie dla Linuxa a potem tylko sobie kopiować dane i zmieniać wszystko?

Dlaczego po aktualizacji, jak piszę coś w firefoxie to sprawdza mi pisownię ale w języku angielskim, gdzie to zmienić ?

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   magnus 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2033

Napisano 26 October 2007 - 11:36

CYTAT(Franz)
Jak chcę zainstalować Ubuntu na dysku, gdzie mam partycje NTFS to muszę robić odrazu całego formata, czy wystarczy mi jedna partycja w formacie dla Linuxa a potem tylko sobie kopiować dane i zmieniać wszystko?

Troszkę niejasno to pytanie zadałeś wink.gif Ale generalnie to nie musisz nic ruszać oprócz partycji (jednej lub więcej), które przeznaczasz na linuksa. No i ewentualnie swap.

CYTAT(Franz)
Dlaczego po aktualizacji, jak piszę coś w firefoxie to sprawdza mi pisownię ale w języku angielskim, gdzie to zmienić ?

W pasku adresu wpisz:
KOD
about:config

I sprawdź parametr: spellchecker.dictionary (powinno być pl_PL).

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   nAGER 

• Szeryf
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 2763

Napisano 26 October 2007 - 12:42

CYTAT(magnus)
Ale generalnie to nie musisz nic ruszać oprócz partycji (jednej lub więcej)

dokladnie to samo chcialem napisac D.gif
Franz ile miejsca wymaga Linux na dysku?

"Człowiek szuka miłości bo w głębi serca wie, że tylko miłość może uczynić go szczęśliwym" - Jan Paweł II

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 26 October 2007 - 14:36

Ale właśnie problem jest w tym, że gdzieś na forum Ubuntu czytałem, że niekoniecznie musi być tak jak piszecie. Tym bardziej, że przy instalacji wybiera się dysk a nie partycję kwas.gif . Muszę to znaleźć i dokładnie poczytać.
CYTAT(nAGER)
Franz ile miejsca wymaga Linux na dysku?
U mnie teraz jakieś 4GB, ale już poinstalowałem sporo programów, gry żeby sprawdzić co mi tam dają. Samo Ubuntu to nawet nie wiem czy 2 GB.

edit: a jednak dobrze mówicie, jak się dobrze dysk podzieli to będzie dobrze smile.gif .

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   nAGER 

• Szeryf
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 2763

Napisano 26 October 2007 - 15:11

CYTAT(Franz)
na forum Ubuntu czytałem, że niekoniecznie musi być tak jak piszecie

na forum Windowsa XP Proffesional SP2 tez pisali ze nie ma zadnych luk, a jest ich miliony D.gif
CYTAT(Franz)
edit: a jednak dobrze mówicie, jak się dobrze dysk podzieli to będzie dobrze smile.gif

hehe, nAGER ma zawsze racje D.gif

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 27 October 2007 - 19:29

CYTAT
I sprawdź parametr: spellchecker.dictionary (powinno być pl_PL).

Dzięki, zadziałało smile.gif .

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   nAGER 

• Szeryf
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 2763

Napisano 27 October 2007 - 19:53

CYTAT
Dzięki, zadziałało smile.gif

2235 4456 3356 3535 3466 numer konta Franz D.gif

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 28 October 2007 - 18:32

A teraz pytanie za 100 lagatek D.gif .

Da się jakoś przywrócić domyślne ustawienia środowiska GNOME, albo je zresetować jakoś?

Coś namieszałem, i teraz sie nie uruchamia kwas.gif . Ani w trybie awaryjnym, ani normalnie. Pisze, żeby skonfigurować Serwer X czy coś ale skąd mam wiedzieć jak?
I jeszcze zmienili forum Ubuntu na jakieś dziwne, i wyszukiwanie tam czegokolwiek to nieporozumienie...

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   nAGER 

• Szeryf
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 2763

Napisano 28 October 2007 - 18:44

CYTAT(Franz)
pytanie za 100 lagatek D.gif

CYTAT(Franz)
Da się jakoś przywrócić domyślne ustawienia środowiska GNOME, albo je zresetować jakoś?

za 200 powiem D.gif zartuje oczywiscie, nie znam sie do konca na tym, bo nigdy nie korzystalem z Linuxa, ale rozwiazaniem moze byc wyrzucenie wszystkich fontow dostarczonych z wersja 7 RedHata i zainstalowanie fontow z wersji poprzedniej.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   magnus 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2033

Napisano 28 October 2007 - 19:56

CYTAT(Franz)

Wywal z /home/TWOJANAZWA/ katalog .gnome (lub coś w tym stylu, bo nie mam gnoma, więc nie wiem dokładnie). Najlepiej skopiuj gdzieś, żeby w razie czego przywrócić.
No i rób to w trybie "awaryjnym" wink.gif
Może też gdzieś w panelu sterowania gnoma jest taka opcja, ale usunięcie katalogu też zadziała.

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 28 October 2007 - 20:23

E tam, skonfigurowałem od nowa wink.gif . Wszystko śmiga i nie straciłem na szczęście żadnych ustawień.

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   meciarz 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 5
  • Rejestracja Wed, 05 Dec 07

Napisano 05 December 2007 - 01:15

Ubuntu jest ciekawą propozycją dla początkujących którzy chcą zacząć przygodę z linuxem. Prosty z użyciu, we wszelkich zmianach pomagają menedźery okienkowem więc bez problemu można się przesiąść z windy

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   jamakashi_pl 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1
  • Rejestracja Mon, 28 Jan 08

Napisano 28 January 2008 - 22:12

hej, używam Ubuntu już od wersji bodajże 6.06 lub wcześniejszej, no i powiem iż system jest rewelacyjny smile.gif Nonstop używam go i radzi sobie bez problemu. Odnośnie aktualizacji to racja trwa to na prawdę długo u mnie szło chyba z 8 lub 9 godz kwas.gif ale ok, system jest stabilny, w 100% radzi sobie z internetem, z multimediami (odtwarzanie muzyki, filmów) rewelacja aczkolwiek mam oryginał windowsa i czasami z niego też korzystam, gdyż nie znalazłem lepszej alternatywy pod linuxem, choć pewnie możnaby to zrobić także korzystając z wine...no ale człowiek wygodnym jest ;P
Generalnie system z rodziny linux/unix ma przed sobą coraz lepszą przyszłość, coraz więcej ludzi przesiada się na tego typu OS, użytkowałem także PC-BSD, system też całkiem ok, jednakże wymaga momentami większej wprawy
Mój zawód: tokarz obróbka skrawaniem, moje miasto: Gdynia

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 26 May 2008 - 22:47

Ja wczoraj aktualizowałem Ubuntu do wersji 8.04.

Ogólnie nie było źle, dobre jest to, że aktualizuje się system za pośrednictwem Internetu, więc żadnego nagrywania kolejnych płyt itd... ale nie obeszło się bez problemów.

Po restarcie komputera nie montowała się żadna partycja, czyli nie szło uruchamiać systemu, na szczęście wiedziałem co i jak więc LiveCD i szybko problem naprawiony D.gif .
Nie rozumiem po co instalowały mi się na nowo programy dostarczane wraz z dystrybucją, skoro z nich i tak nie korzystałem, były usunięte kwas.gif .
Zainstalował się Firefox 3 beta 5, no i nie idzie uruchomić poprzedniej wersji, nie wiem czemu, a ta "trójka" to na razie tak stabilna, że nie mogę kwas.gif .
Moje ikonki nie działają tongue.gif . Trzeba znaleźć inny zestaw! sad.gif .

To chyba na tyle z minusów. Na plus - nowa wersja ma chyba takie same wymagania jak stara, ba, nawet jakby szybciej wszystko chodziło... smile.gif .

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Namir 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 572
  • Rejestracja Fri, 25 Apr 08

Napisano 26 May 2008 - 23:26

Właśnie przyszły mi zamówione płytki z nowym Ubuntu ^^. Nie musiałem opłacać nawet kosztu przesyłki. Muszę przyznać, że to świetna forma zachęcenia ludzi do skorzystania z tego systemu (a zamierzałem wypróbować fedorę ^^). Dla niezorientowanych adres strony, na której można zamówić Ubuntu całkowicie za free:
https://shipit.ubuntu.com/

Slava!
CYTAT
Ja wędruję tylko po ścieżkach
obdarzonych sercem, po ścieżkach,
które mogą mieć serce. Po nich wędruję,
bo przemierzyć je do końca to jedyne wyzwanie
warte podjęcia. Oto którędy wędruję i patrzę,
patrzę z zapartym tchem.
Don Juan

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 26 May 2008 - 23:43

Fajna sprawa z tymi darmowymi płytkami. Wiedziałem że są za darmo, ale nie że "aż tak".

I tak szybciej jest jakby co ściągnąć z neta i wypalić na CD tongue.gif .

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   magnus 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2033

Napisano 27 May 2008 - 00:00

CYTAT(Franz @ 55 minut temu)
Ja wczoraj aktualizowałem Ubuntu do wersji 8.04.

Z partycjami to standardowy motyw jest - zazwyczaj nie zgadza się ID dysku. Przy poprzedniej aktualizacji z tym walczyłem. U mnie z niewiadomych powodów powstawiało do gruba ID partycji sprzed formatu smile.gif

Też mnie już parę razy korciło żeby zrobić aktualizację, więc dobrze znać te plusy i minusy. Ale chyba się jeszcze chwilę wstrzymam.
A Firefoksa 3 nie idzie odinstalować i ponownie zainstalować 2?

A masz z KDE 4 może i Compizem? Bo to mnie najbardziej interesuje. Przyzwyczaiłem się do obracanej kostki smile.gif

CYTAT(Namir @ 17 minut temu)
adres strony, na której można zamówić Ubuntu całkowicie za free

Też sobie kiedyś zamówiłem - dostałem 4 płytki (Ubuntu i Kubuntu w wersjach 32 i 64 bitowych). Fajna promocja szczególnie jak ktoś ma słabsze łącze to nie musi go dodatkowo obciążać.

Opcje tematu:

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3