Forum Lagata.pl: Mandriva Linux 2008 - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Mandriva Linux 2008

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   nAGER 

• Szeryf
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 2763
  • Rejestracja Fri, 31 Aug 07

Napisano 11 October 2007 - 18:10

CYTAT
Dostępna jest już finalna wersja dystrybucji Mandriva Linux 2008.
System oparty na jądrze 2.6.22.9 i wyposażony w środowiska graficzne KDE 3.5.7 i GNOME 2.20. Użytkownicy znajdą tam również min.: pakiet biurowy OpenOffice.org 2.2.1, przeglądarkę Firefox 2.0.0.6, serwer X.org 7.3, czy też Compiz Fusion 0.5.2.

Źródło:
Mandriva

Uzytkownicy korzystajacy z Linuxa, napewno uciesza sie z tego, ze w finalnej wersji Mandrivy, znajda takie rzeczy jak:

-pakiet biurowy OpenOffice.org 2.2.1

-przeglądarkę Firefox 2.0.0.6

-Compiz Fusion 0.5.2.

te programy sa na pewno przydatne do pracy w dzisiejszych czasach.

Czy ktorys/as z Was korzysta z systemu Operacyjnego Linux?
Love is the fruit of friendship <3

"Człowiek szuka miłości bo w głębi serca wie, że tylko miłość może uczynić go szczęśliwym" - Jan Paweł II

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776
  • Rejestracja Sun, 26 Nov 06

Napisano 11 October 2007 - 21:22

Ja korzystałem kiedyś z Mandrivy 2007 trochę. Dość ciekawa dystrybucja.

A Open Office, Firefox, Gimp, są chyba standardowo dołączane do większości dystrybucji, Nic szczególnego wink.gif .

Napisze tylko, że Open Office ma wszystko to co jego Microsoftowski odpowiednik, a nawet znalazły by się dodatkowe plusy (pod OO otworzysz plik zrobiony w Microsoft Office, na odwrót już nie).
Gimp, w porównaniu do znanego z Windowsa Painta, to nawet nie wiem jakiego słowa użyć. Właściwie dla osoby, która amatorsko zajmuje sie grafiką swoje potrzeby (obróbka zdjęć, grafika na www), spokojnie wystarczy. Olbrzymia ilość funkcji znanych z Photoshopa...

Bardzo sobie chwalę jak na razie pracę z Linuxem. I żeby nie było, to piszę z Windowsa tylko dlatego że popsułem moje Ubuntu, a po awarii monitora nie szczególnie chcę mi się naprawiać mając taki zwężony ekran sad.gif .

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   nAGER 

• Szeryf
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 2763

Napisano 12 October 2007 - 11:06

CYTAT(Franz)
Bardzo sobie chwalę jak na razie pracę z Linuxem

najgorsze w Linuxie jest to, ze nie kazdy program pod niego pasuje, i trzeba szukac specjalnie pod ten system.

"Człowiek szuka miłości bo w głębi serca wie, że tylko miłość może uczynić go szczęśliwym" - Jan Paweł II

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 12 October 2007 - 12:15

nAGER, nie każdy program z Linuxa pasuje pod Windowsy... wiadomo inny system, to i inne programy.

Pod Linuxem można próbować instalować programy pod Wine, czyli "emulator" Windowsa.

Jeszcze co do tego, że sobie chwalę smile.gif . Osobiście nie wykorzystuje komputera w domu do gier, a jedynie - przeglądanie netu, komunikatory, ściąganie plików, poczta, słuchanie muzyki, oglądanie filmów, czasem coś z grafiki ale w tej dziedzinie ekspertem nie jestem, więc tylko to co mi potrzebne jest dla siebie. Więc dla siebie wszystko znajdę smile.gif . To w dużej mierze zależy od tego czego oczekujemy od swojej maszyny.
Teraz jeszcze przyszła mi do głowy taka myśl. Linux to bardzo dobre rozwiązanie dla osób posiadających laptopy, i korzystają z nich w domu i w pracy. W pracy zazwyczaj wymagają legalnego oprogramowania, a nie każdy może mieć ochotę na wydawanie pieniędzy tylko po to żeby mieć licencję na Windowsa wink.gif .

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   nAGER 

• Szeryf
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 2763

Napisano 12 October 2007 - 12:21

CYTAT(Franz)
wiadomo inny system, to i inne programy.

tak, tylko ze z reguly jest tak, ze jak szukamy jakiegos programu to w 99% jest on zawsze pod Windows XP splashpz7.gif
CYTAT(Franz)
Teraz jeszcze przyszła mi do głowy taka myśl. Linux to bardzo dobre rozwiązanie dla osób posiadających laptopy, i korzystają z nich w domu i w pracy. W pracy zazwyczaj wymagają legalnego oprogramowania, a nie każdy może mieć ochotę na wydawanie pieniędzy tylko po to żeby mieć licencję na Windowsa wink.gif .

tu sie jak najbardziej zgodze.
Licencja troche kosztuje, a nie kazdy ma pieniadze, wiec najlepszym rozwiazaniem jest Linux.
Ja tam zostaje przy moim Winie XP Professional smile.gif

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 12 October 2007 - 12:32

CYTAT(nAGER)
tak, tylko ze z reguly jest tak, ze jak szukamy jakiegos programu to w 99% jest on zawsze pod Windows XP splashpz7.gif

Bo tak szukasz wink.gif .

Jest wiele stron, z programami pod Liniucha smile.gif . Poza tym programu zawsze można poszukać w repezytoriach, lub jak jest w systemie to w menadżerze pakietów. Sam się ściąga, sam się instaluje wink.gif .

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   nAGER 

• Szeryf
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 2763

Napisano 12 October 2007 - 12:38

CYTAT(Franz)
Bo tak szukasz wink.gif .

Franz
prosze Cie, zgodz sie raz ze mna, i napisz, ze po wpisaniu w google nazwy byle jakiego programu, wyskakuje Cie z regult program pod windowsa D.gif D.gif
Pod Linuxa masz osobnego linka, albo...wcale nie masz splashpz7.gif

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 12 October 2007 - 12:50

nAGER, Ja się z Tobą absolutnie zgadzam. Jak szukasz programu pod Win to znajduje strony z programami pod Windowsa, jak Ci podam nazwę programu pod Linuxa to znajdzie Ci adres w programem pod Linuxa smile.gif . Najprostszy przykład. Wpisz Gadu-gadu, a wpisz nazwę jego odpowiednika pod Liniucha - kadu, zobaczysz efekty smile.gif .
Szukając programu pod Windowsa robisz tak: wpisujesz nazwę w Google, znajdujesz, ściągasz, instalujesz, potem jeszcze ewentualnie poszukiwania cracka/seriala tongue.gif .
Pod Ubuntu w moim przypadku, wpisuje w terminalu nazwę, jak znajdzie to odpowiednia komenda samo ściąga, instaluje, już nie mówię że to pełne wersje tongue.gif . Lub Synaptic oczywiście.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   nAGER 

• Szeryf
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 2763

Napisano 12 October 2007 - 13:52

CYTAT(Franz)
ajprostszy przykład. Wpisz Gadu-gadu, a wpisz nazwę jego odpowiednika pod Liniucha - kadu, zobaczysz efekty smile.gif .

no i wlasnie o to mi chodzi, chyba sie nie zrozumielismy.
Zeby znalezc program pod Linuxa, trzeba wpisac inna nazwe programu, ktorego sie szuka, tzw odpowiednik splashpz7.gif
no to teraz juz wszystko rozumiem i ide z psem D.gif

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 12 October 2007 - 14:55

No teraz już sie zrozumieliśmy smile.gif .

Podsumowując to każdy system ma swoje plusy i minusy, i nie ma komu co narzucać, jedynie wymieniać poglądy.

Może kiedyś sprawdzę tą nową wersję Mandrivy to coś skrobnę na forum smile.gif .

Opcje tematu:

Strona 1 z 1