Forum Lagata.pl: jazda rowerem - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

jazda rowerem

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 28 August 2011 - 20:52

Wyświetl postUżytkownik legit1 dnia 04 August 2011 - 10:25 napisał

Jazda na rowerze to świetna sprawa, ale zdecydowanie polecam unikać ruchliwych dróg. W polsce kierowcy innych pojazdów nie mają za grosz szacunku dla rowerów na drodze :/

Jeśli ich widzą, to owszem szanują. Ale szczególnie na drogach powiatowych i gminnych pełno jest rowerzystów po zmroku jadacych nawet bez "odblasku". I to zarówno młodych jak i staruszków. No i jadących obok siebie i zawzięcie dyskutujących. Jeśli kierowca mija się z drugim, jadacym z naprzeciwka samochodem, to nie ma szans zobaczyć takich "kamikadze".
No i w miastach; wyjeżdżanie tuż przed samochód na "zebrze". Przecież tam rowewerzysta ma "psi obowiązek" PIESZO :excl: przeprowdzić swój pojazd przez takie miejsce, będące PRZEJŚCIEM DLA PIESZYCH :excl:

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10319
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 28 August 2011 - 21:19

Wyświetl postUżytkownik legit1 dnia 04 August 2011 - 10:25 napisał

W polsce kierowcy innych pojazdów nie mają za grosz szacunku dla rowerów na drodze :/

Za grosz szacunku to trzeba nie mieć dla tych "kierowców innych pojazdów", żeby jeździć rowerem po drodze :dno

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 28 August 2011 - 22:05

Wyświetl postUżytkownik Prince dnia 28 August 2011 - 21:19 napisał

Za grosz szacunku to trzeba nie mieć dla tych "kierowców innych pojazdów", żeby jeździć rowerem po drodze :dno

Sądzę, że to jednak przesada. Przy zachowaniu obowiazujacych reguł rower moze być dobrym pojazdem na drogi (zwłaszcza lokalne). Rzecz w tym, aby rowerzyści "czuli specyfikę" swych pojazdów i starali się jak najmniej utrudniać innym poruszanie się po drogach. O co chodzi pisałem powyżej. Dodam jeszcze, o tym,że powinni oni pamiętać o sygnalizowaniu zamiaru skrętu. Ręką, tak jak kiedyś.

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   luciu 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 223
  • Rejestracja Wed, 28 Sep 11

Napisano 28 September 2011 - 19:40

Dobrze, że nowe przepisy o ruchu drogowym zezwalają na jazdę rowerami po chodnikach. A najlepsze to są ścieżki rowerowe, jeśli tylko piesi ich nie blokują.

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   artur2014 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1
  • Rejestracja Tue, 29 Nov 11

Napisano 29 November 2011 - 00:34

Witam. Więc ja też się tutaj wypowiem;otóż też lubiałem jeździć rowerami,ale po prostu nie miałem do nich szczęścia;tzn.;w kilku rowerach,którymi jeździłem naprzemiennie;pourywały mi się łańcuchy;ale to z tego,ze wkładałem w nich dużo siły;i tak było w każdym rowerze,którym jeździłem,no szok;rzeczywiście skuter,czy auto;jest dużo lepsze;niż te rowery;to jest moje zdanie,a wiem co mówię;wierzcie mi;a te rowery,którymi tak jeździłem,to nie były moje,tylko taty;i on był później zły;no widzicie;tak to jest. I sądzę,że w każdym rowerze mozna urwać łańcuch;trzeba tylko czasu,i siły;ale,żeby nie było niefajnie,to nie polecam tego,i też nie chciałbym,aby się tak działo.Ode mnie to już na tyle. Pozdrawiam. Pa ; )

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   Szczypta. 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 755
  • Rejestracja Sat, 24 Dec 11

Napisano 27 December 2011 - 16:22

Nie no...Rower to całe moje życie :D Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam. Istnieją same pozytywy takiej jazdy. Chociaż skutki uboczne bywają różne: zakwasy, połamania i tak dalej, jeśli ktoś szaleje :) Ale ja jeździć uwielbiam, i nie koniecznie po prostej drodze :)

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   Szczypta. 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 755
  • Rejestracja Sat, 24 Dec 11

Napisano 27 December 2011 - 16:27

O, apropos rozpychania się kierowców innych pojazdów na drogach. Nie spotkałam się z jakąś bardzo nietolerancyjnością wobec mnie, rowerzysty, raczej normalnie. Jest tak że np. przepuszczą, choć nie muszą :) Ale najbardziej wkurzyła mnie sytuacja na wiejskiej drodze gdzie jechało oprócz mnie jeszcze osiem osób. No i oczywiście jechaliśmy w dwie lub trzy osoby, bo nie było ruchu, a do mnie kobita z mordą, że " jak jedziesz dziewczyno? całą drogę tarasujecie" a sama jechała środkiem ścieżki.

Opcje tematu:

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2