- (7 stron)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
Oto, ile zarabiają księża
Napisano 18 September 2007 - 12:43
CZYTAJ CAŁOŚĆ
Podsumujmy zatem
Weźmy statystycznego księdza polskiego. nie proboszcza, bo ci to osobna kategoria. Weźmy młodego wikarego.
Uczy w szkole. Może zarobić od 1000 do 1600 zł.
Ofiary za msze to widełki 400 - 1000 zł.
Ofiary "iura stolae" - 100 - 1000 zł miesięcznie (nie mówimy o proboszczach!).
Kolęda i inne zarobki ekstra - co miesiąc ok. 80 zł.
Wychodzi więc, że najuboższy ksiądz - nie uczący w szkole - może zarabiać średnio co miesiąc 580 zł. Ksiądz uczący w szkole zarobi najmniej 1580 zł. Młody wikariusz uczący w szkole, pracujący w dużej i bogatej parafii może zarobić nawet prawie 4000 zł. Zarobki proboszczów kształtują się w widełkach od 2 do 10 tysięcy zł (dochodzą jeszcze pieniądze z tytułu gruntów i obiektów, które podmioty dzierżawią od parafii, opłaty za miejsca na cmentarzu, honoraria autorskie itp.).
Ile zarobi biskup
Biskupi - co ciekawe - nie mają pensji. Mają za to bardzo małe kieszonkowe (500-700 zł miesięcznie), płacone przez kurie. Oprócz tego mają zapewnione mieszkanie, wyżywienie, samochód i wszystkie potrzebne im rzeczy. Np. abp Józef Życiński nie dostaje w ogóle żadnych pieniędzy z własnej kurii, bo się ich po prostu zrzekł.
Napisano 18 September 2007 - 12:57
Mój brat w minioną sobotę brał ślub, a że jego żona pochodzi z tej samej miejscowości co my, więc i parafia ta sama.
Ślubu udzielał nasz znajomy, więc jedyną opłatę jakiej mieli dokonać, to opłata za wynajem kościoła.
Brat, aby to jakoś ładniej wyglądało, dał pieniądze w kopercie, na co ksiądz zareagował- że pewnie pusta koperta to jest, z ratunkiem przyszedł znajomy, który udzielał ślubu, proponując aby otworzyć kopertę i sprawdzić. Nasz szlachetny proboszcz, otworzył i powiedział że jest za mało. :zdziwko Po czym wymusił, dołożenie jeszcze 100 zł, grożąc - że do ślubu nie dojdzie.
W sumie, zapłacili 300 zł, za samo udostępnienie kościoła, za co normą jest 100 zł. Szokiem jest dla mnie to, że tyle samo pobiera kiedy osobiście udziela ślubu, kolejną rzeczą- szantaż....I co pierwszy raz spotkałam na ślubie, zbierał na tacę :zdziwko
Nigdy nie spotkałam się z tym na ślubach. :zdziwko
#3 Gość_~Czarna_*
Napisano 18 September 2007 - 13:02
netha, podobno przy chrzcinach też kasę wyłudzają zwłaszcza wtedy, gdy rodzice nie mają ze sobą ślubu
Napisano 18 September 2007 - 13:04
i Za pogrzeb także ..
ja jak chodziłam do kościoła kiedyś też na tace nie dawałam
#5 Gość_~Czarna_*
Napisano 18 September 2007 - 13:09
Napisano 18 September 2007 - 13:11
W przypadku mojego brata, dużą przyczyną było to że oboje mieszkają w Anglii, czego ksiądz nie ukrywał.
Racja, to żerowanie na nie wiedzy i naiwności.
Napisano 18 September 2007 - 13:23
2. Religia w szkole i płacenie pensji klechom i katechetom to odrębna kwestia. Ja uważam, że powinna być rozwiązana inaczej - mogą sobie uczyć religii w szkole (bo przykładowo, jeśli 80% dzieci uczęszcza, to niechby to mieli w jednym miejscu - ale na zasadzie, że szkoła wynajmuje pomieszczenia i religia jest na początku lub końcu zajęć. Jeśli kościół chce indoktrynować dzieci a ich rodzice się na to zgadzają, to niech za to płaci. Kasę płaconą katechetom można przecież przeznaczyć na potrzebniejsze rzeczy - dożywianie, wyposażenie etc.
3. Ogólnie jeśli ktoś zarabia, bo ktoś inny CHCE mu zapłacić z własnej woli i nie ma w tym żadnego oszustwa czy krzywdy, to ja nic do tego nie mam - z zastrzeżeniem pkt. 1
Był fajny art niedawno w jakimś portalu (a może nawet tutaj cytowany) o nieruchomościach w Watykanie - jak to bezcenne zabytki są wpisane w ewidencji jako prawie bezwartościowe, jak się wykupuje za grosze mieszkania albo zwyczajnie wysiedla dotychczasowych mieszkańców, żeby zrobić ekskluzywne hotele i apartamenty w kamienicach.
W Polsce też się można przyjrzeć - w niektórych miastach połowa gruntów należy do kościoła.
Napisano 18 September 2007 - 13:26
ale mnie nie chodzi o tacę tylko o kase dla księdza za odprawienie pogrzebu
Napisano 18 September 2007 - 13:27
Nam w technikum wpajali, że to nie szkoła (miasto?) płaci pensję księżą i katechetą tylko diecezja, nie wiem ile w tym prawdy.
Do pozostałej części posta to poparcie w 100%.
Napisano 18 September 2007 - 13:37
ale mnie nie chodzi o tacę tylko o kase dla księdza za odprawienie pogrzebu
Wiem Anikó, tylko napomknęłam o tacy przy pogrzebie. Ogólnie, to złości mnie fakt, że płaci się za sakramenty, które jakby nie było ważne są dla chrześcijanina.
Napisano 18 September 2007 - 13:48
no własnie .. niby sakramenty, niby wiara ale tak naprawdę interesy bo za wszystkim stoi kasa
decyzja o przyjęci sakramentu kapłaństwa też chyba rzadko jest powodowana powołaniem
to jest zwyczajnie opłacalny zawód
#12 Gość_~Czarna_*
Napisano 18 September 2007 - 13:57
jakaś prawda w tym musi być, bo też o tym słyszałam
prędzej to rodzice z własnej kieszeni płacili by za "wychowanie w wierze" swoich dzieciaków. Kościół już by ich odpowiednio ku temu "natchnął".
Napisano 18 September 2007 - 14:05
O pazerności księży w mojej okolicy już pisałem, nie chcę się powtarzać.
Napisano 18 September 2007 - 14:32
Wlasnie tego to ja nie rozumiem...Jest to dla mnie jedna z kontrowersyjnych oplat w kościele. Rodzina zmarlego placi za pogrzeb od 300 do 700 zl...Uwazam, że w takiej sytuacji nie powinno zbierać sie dodatkowo na tacę...Jest to bardzo bolesna chwila i trudno myslec w takim momencie o zabraniu pieniedzy przeznaczonych na ten cel...a często zdarza sie, ze podchodchodzą tez do najblizszej rodziny...i robi sie niezreczna sytuacja...
Na temat niedzielnej tacy mam inne zdanie...Jest to dobrowolny dar, nikt nikogo nie zmusza do oplat, nikt nikogo nie wyrzuci z kościola...mozna porozmawiać z Bogiem calkiem za darmo.........A spotkalam sie z tym, ze najwiecej krzyczą ci co wcale nie dają ...Znam chlopaka, który rzucal 20gr bo reszte zostawial na piwo...a na imprezach on najwiecej komentowal ile kosztuje go kosciól...Z tym zgodzic sie nie moge...
#15 Gość_~Czarna_*
Napisano 18 September 2007 - 14:41
Aktualna wersja przykazań kościelnych zatwierdzona dla Polski przez Kongregację Nauki Wiary:
1. W niedzielę i święta nakazane uczestniczyć we Mszy świętej i powstrzymać się od prac niekoniecznych
2. Przynajmniej raz w roku przystąpić do sakramentu pokuty
3. Przynajmniej raz w roku, w okresie wielkanocnym przyjąć Komunię Świętą
4. Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w okresach pokuty powstrzymywać się od udziału w zabawach
5. Troszczyć się o potrzeby wspólnoty Kościoła
pamiętam do dzisiaj jak w LO ksiądz na religii powiedział, że co niedziele powinno się dawać tyle pieniędzy na tacę ile tygodniowo wydaje się w domu na zakup chleba...
Napisano 18 September 2007 - 14:41
Napisano 18 September 2007 - 14:52
No niestety u nas wyglada to inaczej...te pieniadze nie są przeznaczone na dodatkową mszę dlatego tak negatywnie to odbieram...
#18 Gość_~Czarna_*
Napisano 18 September 2007 - 14:54
No niestety u nas wyglada to inaczej...te pieniadze nie są przeznaczone na dodatkową mszę dlatego tak negatywnie to odbieram...
u nas zawsze ksiądz mówi na pogrzebie, że datki na tacę są na następną maszę tak jak mówi netha
Napisano 18 September 2007 - 14:54
Napisano 18 September 2007 - 16:49
Jednak ksiadz w mojej parafii po jej przejeciu sukcesywnie ja modernizuje. Sam zakupuje glosniki, oswietlenie, dywany, kropielnice... Co miesiac "chwali sie" wykonanymi remontami i sa to remonty przewaznie wykonane za kilka tys zl.Organizuje rowniez pomoc dla najbiedniejszych, stara sie o jakies wyjazdy dla ministrantow i ambitnej mlodziezy... Dostrzegacie tylko te negatywy...A moze po prostu nie zwracacie uwagi na wszystko to, co jest pozytywne ?
Opcje tematu:
- (7 stron)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »

Logowanie