Forum Lagata.pl: SUSE 10.0 => Kubuntu 7.04 - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

SUSE 10.0 => Kubuntu 7.04

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   magnus 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2033
  • Rejestracja Mon, 22 Jan 07

Napisano 18 September 2007 - 00:43

Kilka dni temu coś mnie naszło (nie, nie policja winkah4.gif i postanowiłem wypróbować jakiegoś nowego linucha. Pracowałem na SUSE 10.0 od ładnych paru miesięcy i byłem dość zadowolony, jednak kilka rzeczy mnie wkurzało, a nie mogłem znaleźć rozwiązania, więc postanowiłem powalczyć na innej dystrybucji.
Oczywiście na początek dylemat: KTÓRĄ wybrać (spośród setek, jeśli nie tysięcy). Tak się jednak złożyło, że Kubuntu miałem ściągnięte i wypalone na płytce, która leżała na wierzchu całego stosiku innych dystrybucji (na laptopie przetestowałem chyba z 6... ale to temat odrębny).
No to do dzieła smile.gif
Najpierw robienie miejsca... w kompie mam 2 dyski, z czego jeden (80GB) jest na linuksa(y) a drugi (200GB) zawiera awaryjnego XP-ka i kilka partycji fatowskich na same dane. Wygodne rozwiązanie, bo jak chcę (czy raczej potrzebuję winkah4.gif odpalić windę, to zamieniam w biosie dyski startowe i już smile.gif
Na dysku linuksowym na początku miałem zainstalowane SUSE na jednej z partycji o rozmiarze 20GB, potem pozostałą część podzieliłem ładnie i zainstalowałem drugi raz tego samego SUSE i następujący układ (w nawiasach punkty montowania):
KOD

Device    Boot      Start          End      Blocks       Id  System

/dev/hda1   *            1        1020     8193118+   83  Linux ( / )

/dev/hda2            1021        9728    69947010      f  W95 Ext'd (LBA)

/dev/hda5            6760        9371    20972826+  83  Linux ( /mnt/suse_old )

/dev/hda6            9371        9728    2875603+    82  Linux swap / Solaris

/dev/hda7            1021        3109    16779829+  83  Linux ( /home )

/dev/hda8            3632        5590    15735636    83  Linux ( /usr )

/dev/hda9            5591        6759    9389961      83  Linux ( /var )

Wywaliłem więc niepotrzebne rzeczy z partycji "suse_old" i zrzuciłem wszystko na DVD-R na wszelki wypadek smile.gif
I na tej właśnie partycji postanowiłem testowo zainstalować Kubuntu.

Więc: shutdown, na wszelki wypadek odpiąłem drugi dysk, płyta na tackę i odpalamy.
No i niespodzianka, bo zamiast instalatora uruchomił się system z płyty smile.gif tzw. LIVE czyli w pełni funkcjonalny system nie korzystający z dysku twardego. Okrojony oczywiście, bo przeznaczony jako podstawa do działania instalatora. Na pulpicie ikonka instalatora - no to klik.
Instalacja bardzo szybka i prosta - wybór języka instalatora, strefa czasowa i wybór partycji. Potem chwila kopiowania plików, pytanie o nazwę usera i hasło, restart i mamy gotowy system. Tylko podstawowe oprogramowanie (ale w tym np. pakiet OpenOffice) ale:
- dźwięk wykryty,
- sieć wykryta (karta sieciowa),
- grafika wykryta, pulpit ustawiony,
- reszta urządzeń również skonfigurowana (jakieś USB i tp.).
Jedyny minus, to interfejs po angiesku... ale kilka kliknięć i jest po polsku wszystko smile.gif
No to czas na najważniejszy element czyli uruchomienie neostrady (zwykle - dzięki uprzejmości naszego monopolisty - jest to proces stresujący a czasem również niemożliwy winkah4.gif. Ale ludzie nad tym pracują i na ubuntu jest aplikacja o nazwie Ubuneo wink.gif Pakiet miałem wcześniej ściągnięty, więc instaluję... uruchamiam, pokazuje się ładne okienko, wpisuję nazwę użytkownika i hasło, klikam dalej... pyta o sterownik modemu, również miałem ściągnięty, więc go wskazuję... chwilę się wgrywa, synchronizuje modem i znika wink.gif Sprawdzam w przeglądarce - jest internet smile.gif
Zmieniam ustawienia karty sieciowej (IP), doinstalowuję firewalla... i pojawia się internet na podłączonym skrętką laptopie smile.gif

Na koniec najlepsza rzecz. Na dotychczasowym linuksie miałem różne programy, swoje dokumenty, poustawiane różne rzeczy - sporo pracy, żeby to wszystko odtworzyć. Ale przecież katalog domowy ( /home ) mam na osobnej partycji. Zakładam użytkownika o tej samej nazwie, dodaję do pliku /etc/fstab punkt montowania partycji /home, przelogowuję się.... :jupi ... jest mój pulpit, moje dokumenty, zapamiętane zakładki w firefoksie, playlista w odtwarzaczu mp3 i cała reszta ustawień osobistych.

Oczywiście z uwagi na różnicę między dystrybucjami pojawiło się kilka drobnych problemów (serwer apache był w innej wersji, inna struktura skryptów startowych, nieco inne położenie niektórych plików konfiguracyjnych przez co np. program finansowo-księgowy nie widział drukarki itp.). Ale generalnie większość rzeczy chodzi "z palca" i łatwiej znaleźć opcje konfiguracyjne niż w SUSE. Neostrada włącza się na starcie systemu, po zalogowaniu jest net zawsze a w SUSE samo nie chciało startować, musiałem wpisać ręcznie polecenie do skryptów startowych a i tak potrafił się nie połączyć albo nie włączyć firewalla/udostępniania kwas.gif

Paru rzeczy jeszcze nie testowałem ale odkąd zainstalowałem Kubuntu, to ani razu nie włączyłem SUSE - po prostu nie miałem takiej potrzeby, skoro wszystko działa smile.gif

Naprawdę bardzo udana i dopracowana dystrybucja! Jak ktoś chce się przesiąść albo tylko przetestować linuksa, to polecam zdecydowanie.

Wasz Magnubuntus

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776
  • Rejestracja Sun, 26 Nov 06

Napisano 18 September 2007 - 00:52

Obecnie nie mam na to czasu, ale chyba przetestuję w najbliższym czasie to Ubuntu, może będzie łatwiejszy do obsługi to i się prędzej przeniosę z nielegalnego Windowsa smile.gif .

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 22 September 2007 - 20:04

No to właśnie się biorę za instalację, zobaczymy co to będzie smile.gif .

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 23 September 2007 - 01:17

eee nic z tego chyba nie będzie. Albo czegoś nie rozumiem, albo to jest bez sensu kwas.gif .

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 23 September 2007 - 23:30

Ok wszyściutko śmiga.

Zacznę tak - instalacja ekspresowa, na moim kompie mniej więcej tyle co Windows XP. Problem miałem z tym, że swojego Ubuntu chciałem zainstalować na drugim dysku, coś się nie chciało zgodzić. Pomogło wyłączenie dysku z XP w BIOSie. Obsługa systemu intuicyjna. Dużą zaletą Linuxów jest, że po instalacji systemu mamy już gotowy do pracy w pełni funkcjonalny system operacyjny, wraz ze wszystkimi niezbędnymi do działania programami (pakiet biurowy, komunikator, programy do odtwarzania filmów, muzyki, grafiki, programy do wykonywania, obróbki grafiki, a nawet dalej nie piszę...) oczywiście wszystko legalne smile.gif , bo darmowe. Wiadomo, trzeba się przyzwyczaić itd... na razie korzystać będę dalej z dwóch systemów, z czasem Linux powinien stać się tym pierwszym smile.gif .

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Forgiven 

• Wujek Dobra Rada
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1414
  • Rejestracja Mon, 09 Oct 06

Napisano 24 September 2007 - 01:29

... przestawisz się, kiedy znudzą Ci się ostatecznie strzelanki 3D, zniknie ostatni powód do używania windy wink.gif

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 24 September 2007 - 10:52

CYTAT(Forgiven)
.. przestawisz się, kiedy znudzą Ci się ostatecznie strzelanki 3D,

W tego typu gry gry ostatnio hmm, no będą ze 3, 4 lata smile.gif .

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 02 October 2007 - 00:27

Jeszcze mam pytanie do użytkowników Linuxów.
Da się pod kadu uruchomić dwa profile (dwa różne numery GG)? A jak nie to jakiś inny dobry komunikator, który pozwala na używanie dwóch profili?

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   magnus 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2033
  • Rejestracja Mon, 22 Jan 07

Napisano 02 October 2007 - 08:49

CYTAT(Franz)
Da się pod kadu uruchomić dwa profile (dwa różne numery GG)?

Ale jednocześnie czy po prostu wybierane na starcie?
Anyway - kadu za bardzo nie znam, bo jakoś mi się średnio podoba.
Jeśli chodzi o dwa profile do wyboru to najlepiej jest założyć nowego użytkownika w systemie i się przelogowywać (ew. uruchamiać program jako inny user).

Kilka profili obsługuje też tlen pod wine - ma co prawda parę błędów, ale da się korzystać smile.gif

Opcje tematu:

Strona 1 z 1