Pisanie sms'ow czy dzwonienie?
Napisano 04 September 2007 - 14:25
zrobiłem mala ankietke, odnosnie pisania sms'ow i dzwonienia z telefonow komorkowych.
Ja szczerze powiem, ze nie lubie zbytnio gadac przez telefon, i dlatego wole pisac sms'y, inni twierdza, ze pisanie sms'w to strata czasu, i mówią, ze latwiej i szybciej jest zadzwonic.
Co Wy o tym sadzicie?
Pozdrawiam
nAGER
"Człowiek szuka miłości bo w głębi serca wie, że tylko miłość może uczynić go szczęśliwym" - Jan Paweł II
Napisano 04 September 2007 - 14:33
Napisano 04 September 2007 - 15:19
jak idę sobie deptakiem i chcę się umówić na wieczór na jakąś imprezę to wolę zadzwonić ponieważ szybciej ustalimy wszystko, a nie przez 50sms pisanie o której, gdzie i po co
a jak jestem w szkole to wolę sms, za duży hałas tam jest i lepiej pisać
więc wszystko zależy od sytuacji ale jeśli mam coś do załatwienia to dzwonię a jeśli chce sobie pogadać o pogodzie to piszę
Napisano 04 September 2007 - 19:20
Napisano 04 September 2007 - 19:55
Mam też włączoną opcję raportów wiem, czy SMS doszedł, czy nie.
#6 Gość_~Czarna_*
Napisano 04 September 2007 - 21:10
Co do reszty świata- jeśli mam pilną sprawę to dzwonię, a jeśli może trochę poczekać to pisze esy.
W ankiecie zaznaczyłam dwie sprzeczne odpowiedzi:
Zdecydowanie wolę dzwonić (odnośnie Łukasza)
Zdecydowanie wolę pisać sms'y (odnośnie reszty świata)
Napisano 04 September 2007 - 23:12
2. Byl gdzies identyczny temat
Napisano 04 September 2007 - 23:24
Ja dzwonie jedynie jak pilnie czegos od kogos podszebuje, bo jak mi sie nie spieszy to wysylam smsa
Napisano 05 September 2007 - 08:04
aaaa, nie dzwonisz bo, za kazdym razem jak zadzwonisz do kogos to pieniazki na koncie znikaja blyskawicznie
"Człowiek szuka miłości bo w głębi serca wie, że tylko miłość może uczynić go szczęśliwym" - Jan Paweł II
Napisano 05 September 2007 - 12:18
jak muszę to dzwonie, ale do tych 2 osob mi sie nie opłaca, bo oni maja darmo jak już wspomniałam
#11 Gość_~Czarna_*
Napisano 05 September 2007 - 12:20
fajnie Ci
Napisano 05 September 2007 - 12:46
i darmowy numer
wole jednak dzwonic
Napisano 05 September 2007 - 16:08
Ja mam telefon w Orange, co miesiac dostaje 50zl, starcza mi to do 12stego - 13stego, oczywiscie biezacego miesiaca
Napisano 05 September 2007 - 16:16
Robin Abrahams, psycholog z Harvardzkiej Szkoły Biznesu, a zarazem specjalistka ds. etykiety, obwinia e-maile, SMS-y i iPody za światową epidemię nieśmiałości.
W przeszłości tylko ok. 40% ludzi wspominało o byciu nieśmiałym w sytuacjach społecznych. Teraz problem staje się poważniejszy i dotyczy mniej więcej połowy populacji.
W ramach Narodowego Tygodnia Nauki Abrahams odwiedziła niedawno Uniwersytet Tasmański. Powiedziała wtedy, że wg wyników jej badań, najbardziej nieśmiali są Japończycy, a najmniej Izraelczycy.
Społeczeństwo zmienia się tak szybko, że trudno się po nim poruszać. Nie istnieje już coś takiego, jak zestaw odpowiednich zachowań. Jednocześnie technologia umożliwia nam wycofywanie się z trudnych sytuacji, co doprowadza do zaskorupienia. Ludzie robią zakupy w Sieci i słuchają raczej swoich iPodów niż radia, piszą e-maile i SMS-y, zamiast rozmawiać ze sobą twarzą w twarz. Mamy do czynienia ze wzrostem złożoności środowiska społecznego, połączonym z mniejszą liczbą okazji do ćwiczenia swoich umiejętności. Brak praktyki to skutek zbytniego zawierzenia technice.
Abrahams podkreśla, że lęk i nieśmiałość coraz częściej uznaje się za problem stricte medyczny. To duży błąd, ponieważ medycyna nie nauczy cię umiejętności społecznych.
Psycholog uważa, że zamiast tego należy zacząć uczyć ludzi podstawowych strategii postępowania w kontaktach z innymi ludźmi. Porównuje to do gry w szachy. Nie ma sensu wkuwanie: w tej sytuacji należy się zachowywać tak a tak, gdyż potencjalnych sytuacji jest zbyt wiele, a wielokulturowe społeczeństwo ciągle się zmienia. Abrahams zaleca, by zawsze pytać ludzi o ich oczekiwania i ćwiczyć, ćwiczyć...
zgadzacie się z nim, czy pisanie smsów, maili wpływa na kontakty międzyludzkie?
Napisano 05 September 2007 - 16:16
Do kolezanek i znajomych przede wszystkim pisze smsy - wydaje mi sie to lepszy sposob, kiedy nie wiem, czy nie bede w danej chwili komus przeszkadzac, a na takiego smsa moze odpisac troche pozniej...
Do Lukasza najczesciej puszczam sygnaly, bo on ma do mnie darmowy numer, a teraz w nowej pracy pisze do niego smsy, bo nie za bardzo moze prowadzic prywatne rozmowy w trakcie roboty...
Napisano 06 September 2007 - 14:17
Napisano 09 September 2007 - 00:38
Imho jeżeli oczekuję szybkiej odpowiedzi to "jak mam coś pilnego do załatwienia to dzwonie"
pozdrawiam..
Napisano 09 September 2007 - 11:54
Napisano 16 September 2007 - 14:14
Napisano 16 September 2007 - 18:40
chociaz czasem wymaga tego sytuacja
ogolnie to zalezy

Logowanie