Mam pytanie z cylku tych lamerskich. Muszę ściągnąć linuxa, ale nie wiem skąd mam wiedzieć którą wersję. Rozchodzi się o to że linuxy się instaluje pod konkretny typ procesora? Może zna ktoś jakiś program, lub stronę w Internecie... ?
Strona 1 z 1
Jak wybrać wersję pod swój procesor?
Napisano 31 August 2007 - 12:17
Bardziej mi chodzi o to że pod linuxa są jakieś wersje i386, i586 i i686. To pierwsze to wiem że odpada, ale dalej :confused_:
Napisano 31 August 2007 - 12:20
CYTAT(Franz)
Bardziej mi chodzi o to że pod linuxa są jakieś wersje i386, i586 i i686. To pierwsze to wiem że odpada, ale dalej :confused_:
kiedys moze tak bylo tera sciagasz najnowsza stabilna wersje tylko musisz uwazac na 32 i 64 bitowa wersje i wszystko ci smiga
Napisano 31 August 2007 - 12:43
"Konserwatywne" dystrybucje takie jak Slackware trzymają się i486, część dystrybucji chcąc zachować zgodność ze starszymi maszynami ma mieszane pakiety i486/i686, Archlinux porzucił to przyzwyczajenie i pakiety kompilowane są dla nowych proców. Jeśli masz dwurdzeniowca potrzebne jest jądro zmodowane do obsługi tego typu proca, bez tego system nie wykorzysta pełnych możliwości maszynki. Jako początkujący zapewne wybierzesz coś z serii *ubuntu albo Mandrivę. Wraz z upływem czasu i nabytym doświadczeniem zaczniesz samodzielnie kompilować oprogramowanie, a wtedy możesz wybrać architekturę proca poprzez odpowiednie flagi w ./configure
. Ja siedzę na systemie typu i486/i686 i nie narzekam na niską wydajność, mój proc PIV3.0 GHz z HT i tak nie jest wykorzystywany w znaczący sposób poza obsługą multimediów. Większość pakietów pochodzi z repo dystrybucji, rzeczy które mi brakowały dokompilowałem. Może za jakiś czas (jeszcze nie znudziła mi sie obecna dystrybucja) zabawię się w budowanie systemu od podstaw i będzie całkowicie "szyty na miarę"
Opcje tematu:
Strona 1 z 1

Logowanie