- (6 stron)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
Orange Ekstraklasa
Napisano 31 August 2007 - 01:26
Wisła Kraków - Lech Poznań 1 września, 18:15
Górnik Zabrze - Cracovia 1 września, 18:00
Zagłębie Lubin - Legia Warszawa 31 sierpnia, 20:00
Korona Kielce - Polonia Bytom 1 września, 18:00
Widzew Łódź - Ruch Chorzów 1 września, 18:00
GKS Bełchatów - Odra Wodzisław Śląski 2 września, 14:30
Dyskobolia Grodzisk Wielkopolski - Łódzki KS 2 września, 16:00
Ciekawie zapowiadają się pojedynki Wisły Kraków z Lechem Poznań i Zagłębie Lubin z warszawską Legią. W Wodzisławiu spotkanie dwóch niedawnych drugoligowców - Zagłębia i Jagiellonii.
Napisano 31 August 2007 - 08:58
W piatek bede na meczu w Lubinie..Oj..Powinno sie wiele dziac.Jesli Lubin mysli o obronie tytulu to musi wygrac z Legia..., ktora na dobra sprawe nie stracila jeszcze w tej rundzie punktow a nawet bramek.Szykuje sie wielki mecz, w ktorym uwazam ze padnie bramkowy remis
No i oczywiscie Wisla z Lechem...Nie wiem jak to tam bedzie ale sercem z Kolejorzem jestem
Napisano 31 August 2007 - 12:18
ja jestem za kolejorzem ,szkoda że nie zagra Reiss ale mamy Rengifo i myślę że będzie dobrze
i jestem w 100% za mistrzami Polski w starciu z Legią , mam nadzieję że odbiorą im punkty ^^
grają u siebie i mam nadzieje że pokażą kibicom że jeszcze powalczą o majstra w tym sezonie
Napisano 31 August 2007 - 14:34
Legia jest na fali, 5 kolejek 15 pkt, Zaglębie jest w tabeli za Lechem, a jak wiadomo Iwański nie jest w wysokiej formie, widać to bylo podczas meczu Polska - Rosja.
Pomimo tego ze lubie Zaglebie L - w koncu trenuje tam Czesiu Michniewicz, to stawiam na Legie - chociaz jej nie lubie.
"Człowiek szuka miłości bo w głębi serca wie, że tylko miłość może uczynić go szczęśliwym" - Jan Paweł II
Napisano 01 September 2007 - 10:32
Zaglebie Lubin przegralo z Legia Warszawa 0:2
"Człowiek szuka miłości bo w głębi serca wie, że tylko miłość może uczynić go szczęśliwym" - Jan Paweł II
Napisano 01 September 2007 - 11:13
Napisano 02 September 2007 - 22:17
350 osób, dzięki uprzejmości lubinian.
I krótka relacja z wyjazdu na mecz u siebie:
źródło: http://ultraszaglebie.fc.pl
Napisano 03 January 2008 - 21:58
Napisano 03 January 2008 - 22:42
no nie wiem moze i tak
a cos obiło mi sie o uszy ze Zagłebie Lubin i Widzew maja byc zdegradowane słuszał ktos cos na ten temat ?
Napisano 03 January 2008 - 23:18
Oba kluby poddały się dobrowolnie karze, ale - jak udało się nam dowiedzieć - ich propozycje znacznie różniły się od oczekiwań WD. Kluby skłonne były zgodzić się na ujemne punkty oraz karę finansową, a prawnicy z Wydziału chcą je zdegradować. Kolejne posiedzenie WD odbędzie się 10 stycznia i wtedy ma zapaść ostateczny wyrok.
Przez najbliższy tydzień obie strony mogą zmienić swoje stanowisko. Szef Wydziału Michał Tomczak przyznaje, że sprawa jest trudna, bo według niego Widzew i Zagłębie zrozumiały swoje błędy, chcą rozliczyć się z przeszłością i nie zaprzeczają, że ustawiały mecze. - A ponieważ dziś są rządzone przez zupełnie innych ludzi, mamy problem. Zwłaszcza, że oba kluby są nowocześnie budowane. Ale kary będą, i to dotkliwe - mówi Tomczak. Prezes Zagłębia Robert Pietryszyn przyznał, że po zapoznaniu się z materiałem dowodowym nie wątpi, że w przeszłości jego klub ustawiał mecze.
20 grudnia ubiegłego roku WD postawił obu klubom zarzuty dotyczące rozgrywek drugiej ligi. W sezonie 2003/04 Zagłębie - według materiałów zgromadzonych przez prokuraturę we Wrocławiu - ustawiło dziewięć meczów i awansowało do ekstraklasy. Widzew ma taki sam zarzut, ale z następnego sezonu, w którym ustawił 12 meczów i awansował do baraży o pierwszą ligę (przegranych z Odrą Wodzisław).
Użytkownik Franz edytował ten post 03 January 2008 - 23:19
Napisano 16 January 2008 - 20:10
Oprócz degradacji, na Widzew nałożono karę sześciu ujemnych punktów oraz finansową w wysokości 35 tys. złotych. Kary obowiązywać będą od sezonu 2008/2009.
Członkowie Wydziału Dyscypliny nie wydali w środę orzeczenia w sprawie kary dla Zagłębia Lubin. Decyzja ma być ogłoszona 24 stycznia.
Widzew to kolejny klub, który został ukarany za "ustawianie" wyników meczów piłkarskich. Wcześniej kary nałożono na sześć drużyn - Arka Gdynia, Górnik Łęczna i Zagłębie Sosnowiec zdegradowano z pierwszej ligi, KSZO Ostrowie Św. i Górnik Polkowice - z drugiej, a drugoligowemu Podbeskidziu Bielsko-Biała odjęto punkty.
no i nastepna druzyna zdegradowana ciekawe dlaczego zagłebie juz nie zostało zdegradowane ???
Napisano 16 January 2008 - 20:18
A Zagłębie Lubin - z nimi jest ciężki orzech do zgryzienia... do póki rządził PiS byli nie do ruszenia, z wiadomych powodów. Teraz została im tylko jedna jedna broń, doskonali prawnicy z KGHM-u, i zapewne z tym PZPN ma największy problem. Ja mam tylko nadzieję że będzie degradacja, jakby nie patrzeć to od nich afera się zaczęła...
Napisano 17 January 2008 - 12:08
W obu przypadkach WD chciał wydać orzeczenia w takim trybie, by kluby nie mogły się odwoływać. A więc to łodzianie i lubinianie mieli dobrowolnie poddać się karze - sami ją ustalić i sami przedstawić wydziałowi. Ten miał ją tylko zaakceptować. I zaakceptowałby bezwarunkowo, ale pod jednym warunkiem - gdyby były to dwie degradacje. Ponieważ jednak Widzew i Zagłębie za nic w świecie nie chciały wyrzucić się z ligi własnymi rękami, WD dostał twardy orzech do zgryzienia. I zamiast jasnych decyzji przyszło odwlekanie. Dlaczego? Bo rzecz cała nie w tym, co było - tutaj prawnicy z wydziału konsekwentnie stoją na stanowisku, że nawet za jeden ustawiony mecz należy się degradacja - ale w tym, co będzie. Więc zaczęło się ważenie odpowiedzialności - nie klubów, teraz już własnej...
WD myślał tak: czy można spuścić z ligi Widzew. Niby klub-symbol, niby zasłużony, niby wielki. Ale przecież ani z czołówki, ani umocowany, bez specjalnego poparcia (czasy kuratora Leszka Millera dawno minęły...). Tyle że po przyjściu nowego, możnego sponsora - bogaty. Ponieważ jednak - jak mówi sportowe przysłowie - pieniądze nie grają, związkowa sprawiedliwość postanowiła łodzian zdegradować. Już dziś przecież wiadomo, że nikt ważny się za nimi nie ujmie i wszelkie odwołania będzie można równie łatwo odrzucić.
A jak myślał WD o Zagłębiu? A tak: Sztandarowy klub jednej z największych i najbogatszych spółek z udziałem skarbu państwa. Niesamowicie upolityczniona firma. W przededniu (dosłownie, Rada Nadzorcza KGHM zbiera się w czwartek 17 stycznia) wyboru nowego prezesa, którym nie może być ktoś niezwiązany z władzą. Przecież jeżeli zdegradujemy ten klub, narazimy się na protesty na najwyższych szczeblach, a kuci na cztery nogi mecenasi zasypią nas odwołaniami. A jak jeszcze nie daj Boże prezesem zostanie fan futbolu (bo że będzie bliskim kolegą któregoś ministra - to pewne. Niektórzy wskazują, że to rejon działania samego Grzegorza Schetyny...) - politycy z pierwszych stron gazet nie dadzą nam spokoju. Może lepiej poczekajmy. I dlatego odraczanie decyzji w sprawie Zagłębia trwa już kilka tygodni...
Taki właśnie powinien być wzór teorii spiskowej. A czym różni się ona od każdej innej teorii? Niczym, to tylko kwestia wiary w wybraną wersję. Jeśli powyższa się komuś nie podoba, niech stworzy lepszą. Ja w każdym razie nie wiem już - w co wierzyć... Bo to, że Zagłębia Lubin wciąż nie ukarano - wciąż jest niestety faktem.
Użytkownik Franz edytował ten post 17 January 2008 - 12:09
Napisano 26 January 2008 - 15:17
Ta wyliczanka jest porażająca. Jest bardzo prawdopodobne, że część klubów z tej wymienionej wyżej grupy może podzielić los trzech już zdegradowanych klubów. W najlepszym wypadku - dostaną minusowe punkty.
Niektóre z klubów są od dawna znane opinii publicznej jako "ustawiacze". Mniej lub więcej wiadomo o tym jak funkcjonowały w korupcyjnym procederze. Zupełną jednak nowością jest jednak możliwość ukarania na przykład Lecha Poznań, któremu można zarzucić ustawienie conajmniej trzech spotkań.
"Kolejorz" stanowi jednak zagadkę nawet dla członków Wydziału Dyscypliny. Z materiałów śledztwa wynika, że klub ten proponował łapówki w latach 2003-2004, czyli już po wejściu w życie artykułu o korupcji w sporcie.
Kłopot w tym, że obecny Lech nie jest tym samym klubem, co cztery lata temu, a tak naprawdę "przemalowaną" Amiką Wronki. Pod względem prawnym nie ma więc nic wspólnego z poprzednikiem.
- Nie wypracowaliśmy jeszcze stanowiska w tej sprawie. Na obecnym etapie nie sposób jednak powiedzieć, że obecny klub na pewno nie odpowie za grzechy starego Lecha. Kiedy dostaniemy materiały, dotyczące "Kolejorza", podejmiemy decyzję. A będzie ona niełatwa - przyznaje wiceprzewodniczący Wydziału Dyscypliny Robert Zawłocki
za WP.
no to mamy jedna wielka korupcje niech to w koncu zakoncza
Napisano 21 March 2008 - 07:47
jak myslicie kto zajmie drugie miejsce ? Groclin ktory obecnie jest na fali Legia grajaca w kratke czy Lech ? bo mistrza juz napewno ma Wisła
patrzac na ostatnie mecze to najblizej wicemistrzostwa jest Groclin i mysle ze pierwsza piatka po sezonie bedzie wygladac tak
1 Wisła Kraków
2 Groclin Grodzisk WLKP
3 Lech Poznań
4 Legia Warszawa
5 Kolporter Kielce
a wy jak sadzicie ?
Napisano 21 March 2008 - 12:32
Wisła mistrzem, to już przesądzone,
mam nadzieję że Lech wyprzedzi Legię, chociaż Legia ma 1pkt przewagi i jutro gra z Widzewem
ciężko będzie
1.Wisła
2.Groclin
3.Lech/Legia
tak widzę pierwszą trójkę
Napisano 21 March 2008 - 12:38
Napisano 21 March 2008 - 13:42
chociaż nie możemy też patrzeć na innych tylko sami grać
wczorajsze 3:0 niewiele mówi o formie Lecha , bardziej mówi o tym że BOT nie wyszedł z kryzysu
pożyjemy zobaczymy
Opcje tematu:
- (6 stron)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »

Logowanie