Forum Lagata.pl: Wychodzenie z ciała - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Wychodzenie z ciała

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Tolduś 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 4329
  • Rejestracja Tue, 26 Sep 06

Napisano 29 August 2007 - 16:59

Opowieści o wychodzeniu ze swojego ciała wkładano do tej pory między bajki. Ale każdy może poczuć się tak, jakby opuścił cielesną powłokę. Dowiodły tego badania brytyjskich i szwajcarskich naukowców opisane w "Science".

Czasami we śnie zdarza się, że widzimy swoje ciało z góry lub z boku, tak jakbyśmy się nagle rozdwoili. Choć wydaje się to niesamowite, niektórzy ludzie czują się podobnie również na jawie. Na przykład pacjenci cierpiący na epilepsję lub osoby, które miały udar mózgu, często opowiadają o tym, że ich umysł na jakiś czas "wywędrował" z ciała.

Szacuje się, że tzw. wrażenia pozacielesności (ang: out-of body experience, OBE) doznał choć raz w życiu co dziesiąty człowiek. Mimo to od wielu lat OBE stanowiło wielką zagadkę dla neurologów. Lekarze w żaden sposób nie potrafili tego efektu wytłumaczyć. Nie umieli też dowieść, że osoby mówiące o opuszczeniu swojej fizycznej powłoki po prostu kłamały.

Dzisiaj wiemy już, że efekt OBE istnieje i nie ma nic wspólnego z nadmiernie wybujałą wyobraźnią. Dowiedli tego niezależnie od siebie naukowcy z brytyjskiego University College London oraz z Ecole Polytechnique Federale w Lozannie. I jednym, i drugim udało się wywołać wrażenie pozacielesności u zdrowych ochotników.

"W czasie studiów często zastanawiałem się, co by się stało, gdyby nasze oczy znajdowały się kilka metrów od ciała, np. w innej części pokoju, i gdybyśmy patrzyli na siebie <z zewnątrz>" - opowiada dr Henrik Ehrsson, neurolog z University College London. "Czy nasze <ja> znajdowałoby się tam, gdzie punkt widzenia, czy też zostałoby w ciele?"

Odpowiedzi na to pytanie dostarczył eksperyment, w którym wzięło udział kilkanaście kobiet i mężczyzn w wieku 19-32 lat. Aby przenieść ich "ja" poza ciało, brytyjski uczony posłużył się prostym trikiem. Dał ochotnikom gogle do wirtualnej rzeczywistości, czyli okulary, które zamiast szkieł mają panoramiczne ekrany wypełniające całe pole widzenia.

Następnie dwa metry za plecami badanych ustawił kamery. Kamera znajdująca się po lewej stronie przekazywała obraz do lewego monitora gogli, a ta po prawej - do prawego. W ten sposób ochotnicy widzieli własne plecy - tak jakby znajdowali się kilka kroków... od siebie.

Dzięki odpowiedniemu ustawieniu sprzętu obraz widziany przez uczestników eksperymentu był trójwymiarowy. To, na ile wydawał się realny, miało pokazać doświadczenie.

W jego pierwszej części badacz dotykał drewnianą pałeczką klatki piersiowej ochotnika (ochotnik tego nie widział), a jednocześnie machał identyczną pałeczką przed obiektywem kamery. W ten sposób uczestnik badania czuł dotknięcie pałeczki i jednocześnie widział ją… dwa metry przed sobą.

"To musiało być dziwne, ale jednocześnie fascynujące przeżycie" - zauważa dr Ehrsson. "Wielu ochotników chichotało i mówiło: <Ale to jest pokręcone!>".

Potwierdziły to wyniki ankiet, które po przeprowadzeniu eksperymentu wypełniali badani. Większość z nich przyznała, że na chwilę ich "ja" uległo rozszczepieniu. Mieli wrażenie, że ich organizm znajdował się dwa metry od ich świadomości. Bardziej "własne" wydawało im się ciało, które tak naprawdę nie istniało (jego "oczami" były kamery), niż to, którego plecy widzieli.

Podobne rezultaty dała druga część doświadczenia. W jej trakcie uczeni wymachiwali przed obiektywem kamer młotkiem, jakby chcieli uderzyć w wirtualną klatkę piersiową ochotników.

"W trakcie próby mierzyliśmy parametry fizjologiczne badanych" - wyjaśnia Ehrsson. Okazało się, że gdy młotek zbliżał się do obiektywu kamery, uczestnicy mieli wrażenie, że zaraz coś ich uderzy. Odczuwali wówczas silny niepokój, tak jakby faktycznie coś im zagrażało. Większość z nich myślała, że ich ciało znajduje się na trasie narzędzia. A przecież tak naprawdę było ono dwa metry dalej!

"Dzięki stworzeniu iluzji rozszczepienia udało nam się zbadać podstawy mechanizmów, które odpowiadają za poczucie znajdowania się we własnym ciele" - mówi dr Ehrsson. Nowatorskie badania wykazały, jak ogromne znaczenie ma obraz docierający do naszych oczu. Podczas eksperymentu ochotnicy mieli bowiem wrażenie, że są w tym miejscu, z którego patrzą.

"Po raz pierwszy udało nam się wywołać takie doznanie u zdrowych osób w warunkach laboratoryjnych. Jest to ważny krok do zrozumienia zaburzeń odpowiadających za doświadczanie pozacielesności przez pacjentów neurologicznych" - podkreśla dr Ehrsson.

Zdaniem badaczy u chorych musi dochodzić do błędnej integracji spostrzeżeń różnych zmysłów, np. wzroku, i propriocepcji, czyli czucia części ciała i ich ułożenia.

Oprócz zastosowań klinicznych technikę opracowaną przez dr Ehrssona da się też wykorzystać w praktyce. Pomoże ona doskonalić umiejętności lekarzy wykonujących teleoperacje, czyli przeprowadzających zabieg na odległość za pośrednictwem dżojstików oraz połączonych z nimi robotów. Inne, bardziej rozrywkowe zastosowanie to gry komputerowe.

"Kiedy nauczymy się przenosić <ja> gracza do ciała wirtualnego bohatera, w dziedzinie rozrywki komputerowej nastanie nowa era" - dodaje badacz.

zrodło pgu.poznan.pl
Are you ready for a zombie attack ?
Dołączona grafika
spiewnik kibica

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   dstankiewicz 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1566
  • Rejestracja Sun, 22 Oct 06

Napisano 29 August 2007 - 23:02

To, czego doswiadczyli ludzie, ktorzy brali udzial w eksperymencie opisanym w poscie Tolda, to nie bylo OOBE. To mialo byc cos, co moglo przyblizyc im to, co mogli by poczuc podczas OOBE. Przez jakis czas interesowalem sie troche (bardzo nieduzo, ale jednak troche tongue.gif ) OOBE, cztalem troszke na ten temat.
Wiadomo, ze kazdy z nas jesli chce, moze doswiadczyc OOBE, trzeba tylko troche treningu. Na stronie oobe.pl mozna poczytac troche na ten temat, a takze zapisac sie na 10-cio dniowy kurs e-mailowy (zadania, ktore trzeba wykonac, przychodza do ciebie w formie e-maila). Ja sie zapisalem na ten kurs, ale wymieklem juz przy pierwszym zadaniu tongue.gif jakim bylo zalozenie swojego wirtualnego dziennika na forum strony oobe.pl . Ponoc bardzo wazne jest opisywanie swoich przezyc. Ja nigdy nie pisalem zadnych dziennikow, pameitnikow itd. wiec pisanie takowego, jeszcze w internecie, dostepnego dla duzego grona ludzi, nie usmiechalo mi sie zbytnio wink.gif Jednak jesli ktos chce doswiadczyc OOBE, to polecam ten kurs.
Ja raz bylem bliski osiagniecia OOBE, jednak nie specjalnie, przy 'trenowaniu' OOBE, lecz podczas kursu 'samokontroli umyslu metoda J. Silvy'. Wiem, ze chciec znaczy moc wink.gif To nie jest trudne, lecz trzeba chciec.
Troche sie rozpisalem, ale coz tongue.gif Mam nadzieje ze komus ten tekst sie przyda wink.gif

CYTAT(Katarina)
dstankiewicz -...mały ale jary :P
Yeahh, to jest to :D XP
"Otoczony oceanem wielkomiejskiej wibracji"

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   konik:) 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 9
  • Rejestracja Sun, 18 Feb 07

Napisano 08 December 2007 - 10:42

Raz wyszedłem z ciała, pare razy miałem LD. I powiem Wam tak dla mnie to OOBE nie było jakieś nadzwyczajne, normalnie chodziłem po swoim pokoju i myślałem, że to real. Jednak jak ma się super dostrojenie to może to być wspaniałe przeżycie. Polecam Wam stronke oobe.pl, mój nick to Kuba32 jak co wink.gif

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Darkous 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 13
  • Rejestracja Wed, 02 Jan 08

Napisano 11 January 2008 - 14:23

Ja ostatnimi czasy mocno zainteresowałem się LD, czyli świadomym śnieniem. OOBE też się interesuję, ale do tego etapu chcę przejść dopiero wtedy, gdy wpełni opanuje swoje sny. Ponoć wtedy dużo łatwiej przejść do etapu doświadczenia po za ciałem.
Mija już dłuższy czas od kiedy eksperymentuje ze snami, gdzie na szczęście mam spore sukcesy. Myślę, że już za całkiem niedługo będę gotów przejść do kolejnego etapu. Jak i tu będą sukcesy, to może pochwalę się rezultatami.
Pozdrawiam.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   kuba149 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 13
  • Rejestracja Sun, 13 Jan 08

Napisano 16 January 2008 - 18:55

@Darkous według mnie (i nie tylko mnie) LD i OOBE to jedno i to samo, więc muszę Cię chyba zmartwić, ale nie zauważysz różnicy między LD i OOBE wink.gif

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   meister 

• Zasłużony
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1743
  • Rejestracja Wed, 25 Apr 07

Napisano 16 January 2008 - 23:20

Darkous, napisz cos wiecej co robisz z tym experymentowaniem, co sie wtedy dzieje itp itd. Ciekawe to jest.

"...tired of lying in the sunshine staying home to watch the rain.
You are young and life is long and there is time to kill today.
And then one day you find ten years have got behind you.
No one told you when to run, you missed the starting gun..."

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Tolduś 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 4329

Napisano 17 January 2008 - 09:29

CYTAT
@Darkous według mnie (i nie tylko mnie) LD i OOBE to jedno i to samo, więc muszę Cię chyba zmartwić, ale nie zauważysz różnicy między LD i OOBE wink.gif

w jakim sensie to jest to samo oobe to wychodzenie z ciala a LD to swiadomy sen wiec nie rozumiem tego ze wedlug ciebie to to samo mozesz to jakos uzasadnic
Dołączona grafika
spiewnik kibica

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   meister 

• Zasłużony
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1743

Napisano 17 January 2008 - 16:48

a ja mam do was jedno pytanie? czy ktos juz z was doswiadczył swiadomie OOBE? jesli tak, to dzieki jakim technikom itp itd?

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Arachne 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1530
  • Rejestracja Fri, 05 Oct 07

Napisano 17 January 2008 - 16:54

CYTAT(Darkous @ 11.01.2008, 13:23)
Ja ostatnimi czasy mocno zainteresowałem się LD, czyli świadomym śnieniem

Śnienie śnieniem, ale konkretnie jak to wygląda? Możesz napisać coś więcej?
"Nie sądź po ustach do uśmiechu skorych,
ze się ból w czyjejś nie zagnieździł duszy;
nie wiesz, jak często nieraz walczyć trzeba
nim się jęk śmiechem zdławi i zagłuszy."

K. Przerwa-Tetmajer

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   meister 

• Zasłużony
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1743

Napisano 17 January 2008 - 17:14

kurde, poczytalem na temat oobe tu i owdzie i cholernie mi sie to podoba....D.gif

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Arachne 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1530

Napisano 17 January 2008 - 17:19

CYTAT(meister @ 3 minut temu)
kurde, poczytalem na temat oobe tu i owdzie i cholernie mi sie to podoba....

To bierz się za treningi D.gif
A swoją drogą to musi być bardzo ciekawe przezycie tak wyjść z siebie...

K. Przerwa-Tetmajer

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   kuba149 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 13

Napisano 17 January 2008 - 18:53

OOBE może i jest ciekawym przeżyciem, ale jak się ma super dostrojenie, faze. Ale zawsze (no prawie) trafiasz do OSPUO (Obszar Stworzony Przez Umysł Obserwatora), czyli to jest tak jak w LD wink.gif Znam osoby które od około 5 lat wychodzą z ciała, a nie potrafią latać. To nie jest takie łatwe i piękne jak piszą i na prawdę potrzeba bardzo dużo treningu i wytrwałości.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776
  • Rejestracja Sun, 26 Nov 06

Napisano 17 January 2008 - 21:50

CYTAT(meister @ Dzisiaj, 15:48)
a ja mam do was jedno pytanie? czy ktos juz z was doswiadczył swiadomie OOBE? jesli tak, to dzieki jakim technikom itp itd?

Jak czytam posty Miłującego to bez problemu wychodzę z siebie D.gif .

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Arachne 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1530

Napisano 17 January 2008 - 22:05

CYTAT(Franz @ 14 minut temu)
Jak czytam posty Miłującego to bez problemu wychodzę z siebie

LOL D.gif
Meister, może to lepsze niż 4+1 ? tongue.gif

K. Przerwa-Tetmajer

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Margola 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1522
  • Rejestracja Sat, 28 Jul 07

Napisano 17 January 2008 - 22:07

Po co wyłazić, jeszcze ciałko ostygnie i zachoruje.

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   meister 

• Zasłużony
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1743

Napisano 17 January 2008 - 22:17

CYTAT
Jak czytam posty Miłującego to bez problemu wychodzę z siebie

hahaha, owned D.gif

poprobujemy, zobaczymy.

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   meister 

• Zasłużony
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1743

Napisano 20 January 2008 - 13:38

mzoe dla niektorych glupio to zabrzmi i uznają ze mi sie nudzi, ale trenuje od jakiegos czasu i dochodze do momentow ze tak powiem kluczowych w tym wszystkim, od ktorych juz podobno rzut do wyjscia beretem. Duzo tez na ten temat czytalem, gadalem z ludzi i wyglada na to ze to zaden ,,dar" i wcale takie trudne to nie jest. Skoro kazdy z nas doswiadcza tego w nocy, ale nieswiadomie to dlaczego by nie moc doswiadczyc tego bedac swiadomym? smile.gif

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Tolduś 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 4329

Napisano 20 January 2008 - 19:53

zycze powodzenia i cierpliwosci do tego naprawde potrzeba cierpliwosci bo nieraz wychodzi dopiero po miesiacach czy nawet latach prob
Dołączona grafika
spiewnik kibica

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   meister 

• Zasłużony
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1743

Napisano 20 January 2008 - 21:29

wiadomo....ale to tez indywidualna sprawa...jedni szybciej osiagaja np stan alfa (chyba o ten chodzi), inni wolnej. Jedni w ten sposob, inni jeszcze inaczej. Ja po ok. tygodniu jestem w sumie zadowolony, jasne ze sa nieudane proby ale kazdy 1 raz, to trening. Pewnie ze licze na to ze kiedys sie uda. Dzis dowiedzialem sie np ze bylem bardzo blisko, albo wrecz udalo mi sie ale ten stał byl za slaby, trwal za krotko. Odczulem tylko powrot do ciala.

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   kuba149 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 13

Napisano 21 January 2008 - 16:04

Wszystko zależy od człowieka, czy jest bardziej otwarty na tamten świat czy też może przywiązał się za bardzo to fizycznego świata. Znam człowieka, który 10 lat próbował wyjść i tylko raz mu się udało na chwilę, ale teraz zaczął podróżować mentalnie i wychodzi kiedy chce. Podobno podróże mentalne są o wiele łatwiejsze od oobe. Teraz weźmy Darka Sugiera, wyszedł dopiero po 7 miesiącach treningów. Niektórzy wychodzą w ten sam dzień w który dowiedzieli się o oobe.

pozdrawiam

PS. Błagam nie pytajcie się mnie co to jest podróż mentalna, przecież macie taki wynalazek jak Google wink.gif

Opcje tematu:

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3