Forum Lagata.pl: Windows XP w sprzedaży do końca 2008 - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Windows XP w sprzedaży do końca 2008

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   kris 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 3782
  • Rejestracja Fri, 16 Jun 06

Napisano 22 August 2007 - 09:55

Windows XP w sprzedaży do końca 2008

CYTAT
Microsoft zapowiedział, że system Windows XP będzie dostępny w sprzedaży do końca 2008 roku. Nowa wersja SP2c, która rozszerzy dostępną (kończącą się) pulę kluczy produktu ma być dostępna w przyszłym miesiącu (nie będzie ona zawierać żadnych nowych funkcji). Wynika więc, że system Windows XP sprzedaje się bardzo dobrze, mimo szerokiej dostępności na rynku nowoczesnego i bezpieczniejszego systemu jakim jest Windows Vista.

źródło: http://www.microsoft.com.pl

a tak nie dawno pisali ze będzie aktywowany do 2013 r,chociaż jeszcze o końca nie wiadomo.
Komputer jest tylko martwym urządzeniem, w którego my musimy tchnąć duszę

Nie udzielam informacji na gg

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   mampytanie 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 33
  • Rejestracja Sat, 07 Apr 07

Napisano 24 August 2007 - 12:56

No nieźle, widać szybko do lamusza XP pójdzie, pewnie już pracują nad czymś nowszym od Visty, bo ta z kolei pewnie za pare lat też będzie tylko historią.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Dishman 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1005
  • Rejestracja Thu, 05 Apr 07

Napisano 24 August 2007 - 14:21

CYTAT(mampytanie)
No nieźle, widać szybko do lamusza XP pójdzie, pewnie już pracują nad czymś nowszym od Visty, bo ta z kolei pewnie za pare lat też będzie tylko historią.

Z pewnością pracują nad czymś lepszym. Może być nawet tak, że pracują już nad czymś lepszym od następcy Visty. To konieczność.

Gdyby nie wysokie wymagania jakie ma Vista, zapewne byłaby ona bardziej popularna. U mnie dobrze, że komputer radzi sobie z XP. Ktoś może powiedzieć, a po co mi taki rupieć? A po co mi sprzęt 4 razy lepszy, skoro to z czego korzystam z łatwością mi działa?

Tak naprawdę mocny sprzęt potrzebny jest chyba tylko do gier i grafiki. Tymczasem panowie z Microsoftu uznali, że powinni nas popędzić w ulepszaniu sprzętu.
Łajno ma to do siebie, że chce być na wierzchu. Jak się będziesz z nim bił to poczujesz różnicę

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   TedwA 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 11
  • Rejestracja Wed, 27 Feb 08

Napisano 27 February 2008 - 16:27

Jeśli to "coś" nad czym pracuje Microsoft ma być tak samo odkrywcze i funkcjonalne jak Viśta to ja zostaję przy XP.... a może zamienię na Linuxa??

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776
  • Rejestracja Sun, 26 Nov 06

Napisano 29 February 2008 - 22:57

CYTAT(Dishman @ 24.08.2007, 13:21)
Z pewnością pracują nad czymś lepszym. Może być nawet tak, że pracują już nad czymś lepszym od następcy Visty. To konieczność.

Takie Ubuntu wydaje dwie wersje na rok, co jest chyba lepszym rozwiązaniem niż jedna nowa wersja na 5 lat wink.gif .
A z drugiej strony minusem Linuksów jest obsługa sprzętu, bo nie wszystko działa dobrze pod tym systemem, co niestety jest z winy producentów sprzętu... więc tak czy inaczej zawsze będziemy zmuszani do ulepszania swoich maszyn...

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Forgiven 

• Wujek Dobra Rada
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1414
  • Rejestracja Mon, 09 Oct 06

Napisano 01 March 2008 - 00:58

Żeby się pobawić kosteczką, deszczykiem na pulpicie, gumywymi okienkami itd. odpalam wnop-a, to live-CD oparty na puppyOS, na 128 MB zmieściły się stery do kart ATI i nVIDIA, skonfigurowany compiz i kilka drobnych programów. Posta tego piszę właśnie z tego cudeńka smile.gif. To coś ruszy i będzie używalne na czterokrotnie wolniejszym sprzęcie jaki jest wymagany jako minimum dla Visty... . Całość bootuje się z mojej mp3-ki, gdzie zapisuje też wszystkie zmiany w konfiguracji. Wracając do głównego wątku: XP to dobry system o "rozsądnych" jak na produkt MS wymaganiach, długo będzie gościł na średnich komputerach, tak jak Windows 98 do tej pory gości na "zabytkach". Linux to kwestia motywacji, nie jest łatwo przesiąść się na niego osobom wychowanym na okienkach..., tu winiłbym bardzo nauczycieli informatyki, którzy ulegają presji i uczą obsługi wyłącznie "najpopularniejszego" systemu i/lub tacy z nich "informatycy", że nie znają się na *NIX-ach. Do pracy biurowej, przeglądania internetu, poczty, obejrzenia filmu i posłuchania muzyki XP to aż nadto, problem na Linuksie stanowią gry i specyficzne oprogramowanie (CAD-y, programy do edycji video itp.). Istnieją bardzo zaawansowane projekty open source próbujące załatać te dziury..., sporo jednak elektronów przepłynie przez procesory zanim na Linuksa przesiąść się będzie mógł KAŻDY użytkownik.

ciekawostki:
forum projektu wnop - http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=24871

moje screeny z wnopa:
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fb4731776542da18
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=99194f4b6532da22

Dość statycznie to wygląda, nie wykombinowałem jeszcze jak chwycić screeny w trakcie bajerów, jest jeden filmik kiepskiej jakości pokazujący jak to w riltajmie wygląda:
http://www.youtube.com/watch?v=zlN18-NA3rw

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   mampytanie 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 33
  • Rejestracja Sat, 07 Apr 07

Napisano 16 March 2008 - 23:15

Od niedawna podziwiam UBUNTU, doprawdy sympatyczne :-)

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 09 June 2008 - 01:38

Kilka słów na temat systemu XP po 30 czerwca:

CYTAT
Microsoft poinformował, że Windows XP będzie sprzedawany tylko do 30 czerwca 2008 roku. Oznacza to, że po tym czasie nigdzie już go nie będzie można kupić. Ale czy na pewno? PCWorld zamieścił listę kilku sposobów, jak pomimo oficjalnego wycofania Windowsa XP z rynku, nadal mieć możliwość jego otrzymania.

W swoim oświadczeniu Microsoft poinformował, że “Windows XP nie będzie dostępny do kupienia po 30 czerwca 2008″. Jednakże to oświadczenie zawiera kilka luk, dzięki którym będzie można dostać w/w system nawet po upływie wyznaczonego terminu.

* Po pierwsze, wszyscy Ci, którzy zakupili system przed 30 czerwca, nadal mogą sprzedawać komputery z Windowsem XP
* Po drugie, możliwość downgrade’u dzięki zakupowi komputera z Windows Vista w wersji Business lub Ultimate. Dostaje się wtedy dwa komplety płyt: system + sterowniki
* Po trzecie, Microsoft wprowadza ten system na komputery ULCPC

Od samego faktu posiadania systemu, ważniejsza jest jego aktualność. Microsoft będzie publikował poprawki bezpieczeństwa i błędów do 14 kwietnia 2009. Jeżeli natomiast zapłaci się za wsparcie, do 8 kwietnia 2014 będzie można otrzymywać tylko poprawki bezpieczeństwa (chyba, że jesteśmy firmą, która ma podpisany kontrakt na wsparcie z Microsoftem, wtedy otrzymamy również poprawki błędów).
osnews.pl

Czyli pozostał użytkownikom niecały rok za zmianę kompa na pasujący pod Vistę, chyba, że lubią niezaktualizowany system kwas.gif .

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Norbi 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 142
  • Rejestracja Wed, 09 Apr 08

Napisano 11 June 2008 - 10:18

A Dell olewa Gatesa i słucha użytkowników:
"Dell: u nas Windows XP do 2009. A może dłużej!
(...) Amerykański koncern Dell najwyraźniej nie do końca przejmuje się oficjalnym stanowiskiem Microsoftu w sprawie Windows XP - jak donosi serwis Neowin.net, przedstawiciele firmy zapowiedzieli właśnie, że Dell będzie oferował komputery z preinstalowanym Windows XP również w roku 2009. Co więcej, producent nie wyklucza, że termin ten zostanie jeszcze wydłużony. Warto wspomnieć, iż doniesienia o tym, że Dell planuje takie posunięcie, pojawiły się już kilka tygodni temu - teraz Neowin zaprezentował e-mail (wysłany przez jednego z pracowników firmy), w którym zawarta jest informacja o dostępności Windows XP w 2009 r. "

całość: http://www.pcworld.pl/news/news.asp?m=7&id=154755

Kumpel niedawno kupił 3 notebooki do firmy z downgrade do XP, ja chciałem to zrobić u starego na Fujitsu ale gnoje zrobiły sterowniki tylko pod durną vistę.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 11 June 2008 - 13:19

Wniosek - Vista furory nie zrobiła, na poprawę się nie zapowiada...

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 26 June 2008 - 00:40

CYTAT
Wygląda na to, że Microsoft zmienił zdanie na temat wsparcia dla swojego najpopularniejszego systemu operacyjnego. Bill Veghte poinformował w liście do klientów, że łatki bezpieczeństwa oraz inne uaktualnienia krytyczne dla Windowsa XP będą publikowane do kwietnia 2014 roku.

Windows XP został wydany w 2001 roku. W tej chwili system ma już siedem lat, jednakże pomimo swego wieku nadal jest bardzo popularny wśród użytkowników komputerów. Przez najbliższe 5 dni jest jeszcze możliwość kupienia tego systemu. Później nie będzie już tak łatwo, ale nadal będzie to możliwe.

Microsoft próbował zmusić swoich klientów do przejścia na Vistę szybką rezygnacją ze wsparcia dla Windowsa XP, pomimo ich niechęci do tego systemu. Pierwotnie wsparcie podstawowe dla tego systemu miało się zakończyć już w 2009 roku. Oznaczałoby to, że wszyscy, którzy nie chcą być na bakier z bezpieczeństwem, musieliby wybrać Vistę. Jednakże w przypadku wydłużenia wsparcia dla XP okazuje się, że niezdecydowani mogą od razu spróbować Windowsa 7, gdyż zapowiadany jest już na początek 2010 roku.

Zgodnie z oficjalnym komunikatem prasowym:

Decyzja firmy jest podyktowana troską o liczne grono klientów, którzy korzystają z Windows XP oraz potrzebują więcej czasu na przygotowanie się do migracji do systemu Windows Vista.
osnews.pl

I bardzo pięknie!

Użytkownik Franz edytował ten post 26 June 2008 - 00:45

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   SRocker 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 16
  • Rejestracja Tue, 10 Feb 09

Napisano 18 February 2009 - 22:28

A ja zakupiłem na aukcji oryginał XP-ka Prof. tyle że dla Della (choć moja maszyna Dellem bynajmniej nie jest D.gif), bo cena atrakcyjna. Mimo, że sprzedający zapewniał, że oprogramowanie oryginalne to po telefonie Microsoft zapewniał, że fakt nie posiadania maszyny Della nie przeszkadza, jeśli to ja będę 'producentem' i jednocześnie sam sobie ten sprzęt będę serwisował.
Kupiłem XP-ka i nie żałuję (wcześniej używałem wersji 'nie całkiem legalnej' winkah4.gif.
Ściągnąłem sobie Vistę (jeszcze przed zakupem Dellowego XP), ale jej instalacja to było totalnie nieporozumienie. Od czasów 95 nie pamiętam drugiego takiego niewypału - wieszał się prawie co chwilę, nie chciał działać, problemy z instalacją driverów to tylko wierzchołek góry lodowej. Jednym słowem - totalna rapożka. Chciałem mieć nowoczesny system, a wyszła zupa blada laugh.gif Z przyjemnością wróciłem do XPka i chyba nieprędko się to zmieni smile.gif

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Luphis 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 64
  • Rejestracja Sat, 07 Feb 09

Napisano 24 February 2009 - 01:53

Jak dla mnie XP jest dużo lepszy od Visty. Szczególnie, że SP3 sporo poprawił. Natomiast Vista jest dziurawa jak ser szwajcarski. Za to Windows 7 dość ciekawie się zapowiada, chociaż ja planuje przerzucić się na linux Ubuntu albo linux Suse smile.gif

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Przemysław Frąc 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 3
  • Rejestracja Fri, 20 Feb 09

Napisano 26 February 2009 - 22:27

Witam serdecznie
Datę wycofania OS XP zapowiadali i przesuwali już dwukrotnie.Miejmy nadzieję,ze nie nastąpi to dopóki, dopóty nie będzie godnego następcy smile.gif

Użytkownik Przemysław Frąc edytował ten post 26 February 2009 - 22:27

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Squall Leonhart 

• Zasłużony
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 3211
  • Rejestracja Tue, 11 Dec 07

Napisano 27 February 2009 - 17:55

CYTAT(Luphis @ 24.02.2009, 0:53)
Za to Windows 7 dość ciekawie się zapowiada,

Ja właśnie czekam na niego z niecierpliwością mam nadzieje ze bedzie z nim jak z xp czyli tyle samo kompatybilności z wszystkimi aplikacjami Oczywiscie mowie tu o pelnej wersji nie becie.

oby ... obyy ! smile.gif

A juz wycofali ze sprzedazy xpka tak jak zapowiadali ? ktoś wie ?

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   pinkiboy 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 175
  • Rejestracja Sun, 01 Apr 07

Napisano 01 March 2009 - 00:40

CYTAT(mampytanie @ 24.08.2007, 11:56) <{POST_SNAPBACK}>

Tak, jak już ktos napisał - będzie Windows 7. Niby zapowiada się ciekawie, ale jak znam życie (Wy pewnie też) zanim wersja finalna pojawi się na rynku fachowcy Microsoftu narobią wystarczająco dużo błędów.

Nienawidzę WINDOWS i pracuję na XP jedynie z wygody i zpowodu wszechobecności tego systemu u "zwykłych" użytkowników.

Mimo to czekam z nadzieją na WINDOWS 7 i po testach wersji beta, przyznaję, że jest światełko w tunelu. Niestety myśl przewodnia Pana Billa, nie zmieniła się, czyli wszystko co ważne ukryte, kod binarny, niezrozumiałe raporty błędów, itp.

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Diorek 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 100
  • Rejestracja Mon, 26 May 08

Napisano 21 April 2009 - 19:54

oj chyba Win7 nie będzie taki już dziurawy...
testy...

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Luphis 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 64
  • Rejestracja Sat, 07 Feb 09

Napisano 24 April 2009 - 23:46

Windows 7 będą jeszcze pewnie poprawiać. Moim zdaniem najlepiej poczekać z instalacją do SP1 wink.gif
Plus tego, że XP wycofują ze sprzedaży jest taki, że stanieje smile.gif
Minus tego taki, że straci wsparcie techniczne Microsoftu.

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   duffee 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 623
  • Rejestracja Tue, 24 Oct 06

Napisano 15 August 2009 - 23:40

Ja ma nie będę załować xp. Wolę vistę. Zawsze zostaje mi w obwodzie linux. Powinni go już wczesniej wycofać, że sprzedaży.
1 minuta śmiechu, to 5 minut życia ;-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Opcje tematu:

Strona 1 z 1