Forum Lagata.pl: "Lalka"Bolesława Prusa - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

"Lalka"Bolesława Prusa

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   reflinka 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 14
  • Rejestracja Sat, 30 Apr 11

Napisano 06 June 2011 - 21:01

Niesamowita powieść dla każdego, bo kręci się wokół pytań uniwersalnych, które zawsze będą żywe. Co kieruje człowiekiem: rozum czy namiętność? Co daje nam siłę do życia i do podejmowania wysiłków, wyzwań? Jak człowiek nadaje sens swoim działaniom : idzie za głosem serca? realizuje najgłębsze przekonania? czy też wkłada wiele trudu, aby uzasadnić to czego pragnie i nadać temu sens, uzupełniając luki w rzeczywistości swoimi iluzjami? Dlaczego kochamy tego, kogo kochamy, a nie kogoś innego? Czym różni się miłość od obsesji, jeśli się różni?

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   nicki05 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 95
  • Rejestracja Sat, 07 May 11

Napisano 07 June 2011 - 02:15

Prus jest znacznie ciekawszy od chociażby Sienkiewicza dla tych,którzy szukają zwykłych realiów dziewiętnastowiecznego życia normalnych ludzi a nie patriotycznych peanów o wyidealizowanych,,krasnoludków z Księżyca,,.
Wokulski to ciekawa postać.Niby typowy pozytywista a jednak romantyk całą gębą.
Nie wiesz,czy to życie,czy gra,toteż zawsze postępuj podług rachunku minimalizacji kosztów pomyłki,jak gdybyś wszystko robił naprawdę.

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   imbirowa 

• nielubieszpinaku.
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 5020
  • Rejestracja Wed, 27 Oct 10

Napisano 08 June 2011 - 14:21

oj Lalka, moja licealna zmora :/ przeczytać przeczytałam, ale niezliczoną ilość razy nad tym usnęłam.
pech chciał, że akurat trafiła się na maturze pisemnej, moja mina musiała być bezcenna ale mimo wszystko napisałam dobrze, więc może mi nawet pomogła? :D
fakt faktem, narzuca nam mnóstwo pytań, i dostarcza wiele odpowiedzi.
Internet skupia szaleńców.

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   Robe Rose 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 192
  • Rejestracja Fri, 02 Jan 09

Napisano 22 August 2011 - 12:29

Czytałam tylko jeden tom, ale sama fabuła mi się podobała. Niektóre wątki były jednak nudne, za dużo w niej spraw finansowych, takich typowo hmmm... przedsiębiorczych. Moja ulubiona postać to stanowczo Halinka Stawska :)
Kiedyś przyjdzie taki dzień, że wszystko odmieni się... Urodzę się na nowo. Poczuję szczęście.

Opcje tematu:

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2