Nazwa zespołu pochodzi od nazwy małego miasteczka oddalonego 12 mil od Bristolu, w którym urodził się założyciel zespołu Geoff Barrow.
Dyskografia
* Dummy (1994)
* Portishead (1997)
* PNYC (live, 1998)
Single
* "Glory Box" (1995)
* "Sour Times" (1995)
* "All Mine" (1997)
* "Over" (1997)
* "Only You" (1998)
Portishead są uważani za jednych z pionierów Trip-hopu oraz za jeden z najbardziej wpływowych Brytyjskich zespołów ostatnich lat. Beth, swoim niesamowitym głosem, jest w stanie oddać więcej emocji niż ktokolwiek inny. Połączenie jej głosu i tekstów wraz z utworopisarskim talentem Geoff'a oraz talentu gitarowego Adrian'a tworzy unikalność ich muzyki. Ich pierwszy LP "Dummy", wydany w 1994 roku, jest zdecydowanie ich najlepszym albumem, zawiera tak świetne utwory jak "Glorybox" lub "Sour Times", które nierzadko można usłyszeć w "zwykłym" radiu. Niedługo po wydaniu tej płyty zespół otrzymał nagrodę Mercury Music Prize.
wikipedia.org
Płyta, a raczej kaseta Dummy jest jedyną, którą przesłuchałam w całości nie jeden raz, mam ją do dzisiaj i czasem słucham jak mnie najdzie posępny humor. Muzyka dość oryginalna, można ja porównać jedynie do massive attack, chociaż w muzyce portishead słychać więcej instrumentów, poza tym jest bardziej przygnębiająca.
Zespół rozpadł się na kilka ładnych lat, ich ostatni album to ścieżka z koncertu w Nowym Yorku. Obecnie krążą pogłoski o nagrywaniu nowej płyty, a prawdopodobnie pod koniec bieżącego roku ma się odbyć ich pierwszy od wielu lat koncert.
No i jeszcze kilka utworów (moim zdaniem najlepszych)
Portishead - Glory Box
Portishead - Wandering Stars
Portishead - Roads (polecam)
natomiast tutaj jest filmik od którego wszystko się zaczęło. Po nagraniu "To Kill A Dead Man" i ścieżki dźwiękowej zostali zauważeni przez wytwórnię i tak zaczęła się ich kariera.

Logowanie