Forum Lagata.pl: ASG -AirSoft Gun - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

ASG -AirSoft Gun

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   marshall 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 2764
  • Rejestracja Mon, 09 Oct 06

Napisano 22 May 2007 - 20:14

Czołem żołnierze!

Airsoft - gra zespołowa wykorzystująca pneumatyczne repliki broni palnej strzelające plastikowymi kulkami, tzw. Air Soft Guns (ASG).
Źródło:
Wikipedia [czytaj cały wpis]

Dyscyplina bardzo podobna do paintballu. Spotyka się grupa facetów (no facetki czasami też się zdarzają wink.gif ) w lesie, terenie pofabrycznym czy innym poligonie. Na twarzy mają śmieszne maski, niektórzy poprzyczepiali do siebie jakieś krzaczki (tzw. ghillie suit), a w rękach dzierżą groźnie wyglądające karabiny. Dzielą się na dwie drużyny rozbiegają po danym terenie i otwierają do siebie ogień. Jednak nikt nie ginie i wcale nie ma tu znaczenia celność strzelców wink.gif Broń to repliki w skali 1:1 a amunicję stanowią tu plastikowe kulki kaliber 6 mm.
Rzecz dla wielu najważniejsza. Koszta. Jeśli chodzi o broń to ceny wahają się od 50-100zł (tani pistolet sprężynowy) do nawet 5000zł i wyżej! (karabiny wyborowe z z wyższej półki oprzyrządowaniem). Jednakże na allegro można trafić na prawdziwe okazje i za niewielkie pieniądze można mieć całkiem przyzwoity karabin. Jednak nawet jeśli będziemy mieli super drogą broń to nic nam ona nie da bez odpowiedniego maskowania. Przede wszystkim wymogiem jest maska chroniąca oczy, mogą być same gogle ale dostanie kulką w twarz nie jest przyjemne i może się zakończyć wizytą u dentysty. Inna sprawa to mundur, podejrzewam że da się załatwić używany za 50-100 zł smile.gif Od biedy może być inne ubranie o właściwościach maskujących. I właściwie możemy już zacząć się bawić (oczywiście trzeba kupować jeszcze kulki i środki konserwacyjne, albo np. green gas do replik gazowych, jest to specjalny gaz mieszanina propanu i smaru).
Warto też wysmarować się czymś na twarzy by nie odcinała się za bardzo od terenu. Tutaj trzeba pokombinować. Co prawda są gotowe mazidła ale po co marnować pieniądze wink.gif Można stosować sadze albo malować się farbami plakatowymi ale kiedy takie ustrojstwo wyschnie to daje niezbyt przyjemne uczucie. Dlatego niektórzy polecają rozpuszczenie odpowiedniego koloru w kremie typu nivea.
Sądzę że sport warty uwagi. Wkońcu za mundurem panny sznurem smile.gif

Jako że sam nie miałem jeszcze okazji grać mam kilka pytań (dystan chyba jest tu specjalistą wink.gif ).
Czy można stosować kulki z farbą. Czy ma ktoś jakąś listę grup działających na śląsku. No i oczywiście jeśli ktoś ma jakieś kontakty na tani sprzęt to niech się podzieli smile.gif

Kilka linków:
http://www.wmasg.pl/
http://www.fst.udp.pl/
(będę dodawał nowe jak znajdę albo pojawią się w tym temacie)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   dstankiewicz 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1566
  • Rejestracja Sun, 22 Oct 06

Napisano 23 May 2007 - 17:51

Tak wiec odp. na pytania tongue.gif Otoz kulki z farba sie stosuje, jednak jest to bardzo niewygodne. 1. sa one b. ciezkie (ja ich nie uzywalem ale jak sie dobrze orientuje to na pewno ponad 0,35g co przy zwyklych pistoletach jest ogromnym ciezarem tongue.gif Kulka daleko nie poleci) 2. Latwo takie kulki sie odksztalcaja wiec pewnie czesto zatrzymuja sie w lufie (z czym wiaza sie mozliwe uszkodzenia Hop-Up'a itd. tongue.gif ) 3. a po co ci takie cos? tongue.gif Zeby bylo widac ze kogos trafiles? :> Zazwyczaj nikt nie oszukuje i jak dostanie to mowi o tym (osoba trafiona lub strzelajacy).
Na wmasg powinienes mieeic spis grup w zaleznosci od regionu wink.gif (sprawdzilem, po lewej w menu masz "Spolecznosc Airsoftowa" klikasz link i pojawia ci sie mapka wink.gif )
Co do taniego sprzetu - zalezy co znaczy tani tongue.gif Chyba najlepiej kupuje sie w sklepach internetowych (no chyba ze u ciebie w miescie sa jakies sklepy zajmujace sie sprzedaza broni ASG to mozesz posprawdzac i porownac ceny). Popatrz na military.pl taiwangun.pl asg.com.pl sklepasg.pl specshop.pl (oczywiscie nie sa t wszystkie sklepy wink.gif ) A co kupic na poczatek? Ja bym polecal jakas klamke. Wiekszosc zaczyna od Glocka 17 lub Beretty 92F. Koszt takiego pistoletu to w zaleznosci od firmy ok. 100zl. Ja osobiscie polecam Berette (sam jedna mam tongue.gif ). Kumpel mial glocka to po jakims czasie plastik zaczal mu pekac, problemu z lufa mial itd. Jesli chodzi o Berette, to ja ja mam kilka lat i tylko smaruje w srodku tlok co jakis czas i dziala wink.gif Jak bedziesz ja kupowal, to zwroc uwage na firme. Dobre beretty produkuje STTI (czasem ciezko znalezc, lecz sa to b. dobre bronie. Jedyny ich problem to lamiacy sie plastik za metalowym kurkiem). Druga dobra firma jest Tokyo Marui (obecnie produkuja chyba najlepsze pistolety i karabiny. Jesli chodzi o Berette, to slyszalem ze sa bardzo delikatne i przy mocniejszych ruchach przy przeladowaniu itd. moze cie cos zlamac. Ja posiadam bron tej wlasnie firmy lecz jednak nie mialem z tym problemu tongue.gif Jedyna rzecz ktora trzeba powiedziec, to to, ze trzeba co jakis czas czyscic i minimalnie regulowac hop-up). To chyba tyle tongue.gif Jakbys chcial zeby pomoc dokladniej z doborem broni itd. to wal, moge pomoc wink.gif
To chyba tyle tongue.gif Jakby ktos mial jeszcze jakies pytania lub cos to piszcie wink.gif

CYTAT(Katarina)
dstankiewicz -...mały ale jary :P
Yeahh, to jest to :D XP
"Otoczony oceanem wielkomiejskiej wibracji"

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   marshall 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2764

Napisano 23 May 2007 - 19:56

No zauważyłem dopiero po czasie że jest mapka ^^ Ale mimo wszystko jeśli ktoś działa w jakieś śląskiej grupie która chce przygarnąć rekruta to ja chętnie wink.gif Rozumiem że posiadasz sprężynówke smile.gif
A jak się ma sprawa z elektrycznymi/ gazowymi replikami karabinów? smile.gif BTW Działasz w jakieś grupie? Powiedz jak zaczęła się twoja przygoda z ASG smile.gif

PS. Do Admina przydała by się jednak możliwość edycji postów w czasie przekraczającym 15 minut kwas.gif
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   dstankiewicz 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1566

Napisano 24 May 2007 - 14:39

CYTAT(marshall)
Rozumiem że posiadasz sprężynówke smile.gif
Ja oczywiscie wink.gif Moj kolega ktory sie strzela juz dobrych kilka lat posiada obecnie Berrete m93 na gaz tongue.gif To to dopiero ma kopa wink.gif Jak dostalem w czolo z ok. 20-25m to mialem slad przez pol dnia tongue.gif
CYTAT(marshall)
A jak się ma sprawa z elektrycznymi/ gazowymi replikami karabinów? smile.gif
No jak, normalnie tongue.gif Pistolety/karabiny elekrtyczke/gazowe sa duzo celniejsze i silniejsze (wszystko za sprawa wiekszej ilosci FPS'ow (jednostka okreslajaca predkosc kulki przy wylocie z lufy) - nie jestem pewien dokladnie, ale ten gaziak mojego kolegi ma ok. 300fps, a moj sprezynowy nieduzo ponad 200fps, a niektorre AEG czyli elektryki prawie nawet 450fps wink.gif ). Dodatkowo gaziaki/AEGI (Air Electric Gun) pozwalaja strzelac seria, dzieki systemowi Blow Back (sprezynowe trzeba po kazdym strzale przeladowywac recznie przesuwajac zamek do tylu). Nie wiem dokladnie jak dziala ten system, lecz polega on na tym, ze po strzale zamek automatycznie cofa sie do tylu, jednoczesnie przeladowywujac bron. Zazwyczaj mozna strzelac pojedynczo, seria po 3/5kulek i full seria.
CYTAT(marshall)
BTW Działasz w jakieś grupie? Powiedz jak zaczęła się twoja przygoda z ASG smile.gif
W grupie - chodze na harcerstwo, do druzyny gdzie troche ludzi sie zajmuje ASG (ostatnio coraz wiecej ludzi sobie odpuszcza kwas.gif ) i w druzynie tworzymy taka grupe wink.gif A tak poza tym to raczej nie jestem w zadnej grupie wink.gif. A przygada z ASG zaczela sie razem z przystapieniem do druzyny harcerskiej wink.gif Ktos kiedys przyniosl pistolet na zbiorke, pokazal co i jak itd. Pozniej zaprosil na jedno strzelanie zebym zobaczyl jak to jest itd. Pozniej kupilem sobie pistolet i zaczalem sie strzelac wink.gif

CYTAT(marshall)
PS. Do Admina przydała by się jednak możliwość edycji postów w czasie przekraczającym 15 minut kwas.gif
Ta, przyda sie wink.gif

CYTAT(Katarina)

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   AngeliDevil 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 951
  • Rejestracja Fri, 20 Oct 06

Napisano 15 August 2007 - 03:53

ej paintball jest duuuzo lepszy D.gif dalej sie strzela, lepsza amunicja, lepszy sprzet wink.gif Sa tylko 2 wady: Bardzooo drogi sprzet, i czasami jak sie zbliska dostanie taka kulka to troche boli D.gif
www.myspace.com/misio66661 zapraszam na moje MYSPACE

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   dstankiewicz 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1566

Napisano 15 August 2007 - 10:54

CYTAT(AngeliDevil)
Bardzooo drogi sprzet, i czasami jak sie zbliska dostanie taka kulka to troche boli D.gif
1. Bardzo dogi sprzet, to jest chyba glowny powod dla ktorego strzelam sie z ASG a nie paintballa. 2. Jak dostaniesz z 30m to bedziesz mial siniaka, jak dostaniesz z bliska, to bedzie naprawde baaaardzo bolec wink.gif
A poza tym to moze faktycznie paintball przynosi wiecej radochy, z tym sie zgodze wink.gif

CYTAT(Katarina)

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   AngeliDevil 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 951

Napisano 15 August 2007 - 19:20

duzo nie trzeba inwestowac, wystarczy tylko kupic pistolet, mozna go tez troche przerobic jak to ja zrobilem.
Tak wygladal jak kupilem mojego gun'a do paintballa:

A tak po przerobce:

Sport jest lepszy od AirSoft'u, wiecej frajdy. Wystarczy tylko raz na jakis czas kupic kulki z farba i dopelnic CO2 do butli i jest ok. Ja mam w ta sobote mecz, bo jestem w druzynie. Gramy przeciwko zolnierzom z US. Army smile.gif Najwiekszy mecz w tym roku smile.gif

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   dstankiewicz 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1566

Napisano 15 August 2007 - 23:19

Te przerobki daly cos do osiagow czy to tylko wizualne?
CYTAT(AngeliDevil)
Wystarczy tylko raz na jakis czas kupic kulki z farba i dopelnic CO2 do butli i jest ok.
Heh, jeszcze napisz ile to kosztuje to sie okaze ze asg to duuuuuzo tanszy sport tongue.gif Sam gaz troche kosztuje, jeszcze zaleznie od tego ile strzelasz itd. Wiem, bo kumpel z bloku naprzeciwko mial Berette gaziaka wink.gif Jesli chodzi o wydatki na ASG w moim wydatku (zwykly sprezynowy pistolet, strzal pojedynczy) to jest puszka oleju silikonowego do smarowania tlokow itd. (ok 10-15zl, raz na rok doslownie wink.gif ) i kulki. Kulki sie zuzywa w roznym tempie, ale mniej wiecej jest to tak wink.gif : Jak sie idzie na calodzienne strzelanie to robimy 10-15 sesji, w kazdej 1-2 magazynki (20-40 kulek) czyli 200-600 kulek na sesje (zazwyczaj kolo 500 wink.gif ). 1000 kulek kosztuje zaleznie od jakosci i producenta 10-20zl. Wiec wcale tak duzo nie jest wink.gif Paintball jest zapewne duuuzo drozszy ;]

CYTAT(Katarina)

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Kamcio 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 470
  • Rejestracja Sat, 26 May 07

Napisano 17 August 2007 - 14:50

CYTAT(AngeliDevil)
Ja mam w ta sobote mecz, bo jestem w druzynie. Gramy przeciwko zolnierzom z US. Army smile.gif Najwiekszy mecz w tym roku smile.gif

No to powodzonka życzę ;]

www.irn.pl <= Najlepsze radio w sieci:D

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   AngeliDevil 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 951

Napisano 17 August 2007 - 22:56

lol dstankiewicz, gas kosztuje tutaj okolo 5 dolarow za naladowanie 2 butli (20oz. i 9oz.). A wlasnie dzisiaj kupilem kulki, za ktore zaplacilem 35 dolarow (okolo 100zl.) za 2000 sztuk. Co do przerobek, to np. dluzsza lufa niz byla, co daje lepszy strzal, dalej sie strzela i z wieksza precyzja wink.gif Co do tej czesci na gorze, to lepiej sie celuje, to tez sluzy jako raczka do trzymania pistoletu. A ta czesc stylu to nie wiem co dale ale fajnie wyglada smile.gif Jutro wielka gra, doczekac sie nie moge. Co do air softu, to dzisiaj widzialem fajne pistolety, cos w stylu M16 za 150zlotych. Sport tez fajny.

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   dstankiewicz 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1566

Napisano 18 August 2007 - 00:07

Co do celownika to sie zgodze, ale pierwszy raz slysze ezby wydluzenie lufy dalwalo lepszy zasieg i lepsza precyzje (czyt. wiecej FPS'ow) wink.gif
CYTAT(AngeliDevil)
gas kosztuje tutaj okolo 5 dolarow za naladowanie 2 butli (20oz. i 9oz.).
Ile to jest 1oz.? :zdziwko D.gif
CYTAT(AngeliDevil)
A wlasnie dzisiaj kupilem kulki, za ktore zaplacilem 35 dolarow (okolo 100zl.)
No wlasnie wink.gif Jak juz pisalem, 200kulek do ASG kosztuje 20zl czyli ok. 7dolarow wink.gif
I tak w ogole powodzenia w jutrzejszym meczu wink.gif

CYTAT(Katarina)

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   marshall 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2764

Napisano 18 August 2007 - 20:19

Co do dłuższej lufy to owszem daje ona większą precyzję. Ale o wiele większy wpływ na precyzję ma dopasowanie lufy do średnicy kulki (oczywiście jakość wykonania amunicji też jest bardzo ważna nie może mieć szwów, nierówności, powinna być jak najbardziej gładka i kulista). Im większa będzie różnica między wewnętrzną średnicą lufy a średnicą kulki tym mniejsze ciśnienie w lufie co wpływa ujemnie na fps a więc i na donośność oraz większa będzie podatność kulki na wpadanie w wibracje w lufie co odbija się na celności. Oczywiście wykonanie wnętrza lufy też jest ważne, powinna być jak najbardziej gładka, powinna mieć taką samą średnicę na całej długości, a materiał z którego została wykonana powinna zapewniać odpowiedni poślizg kulki (tak by nie hamowała zbytnio kulki ale i pozwoliła na wytworzenie się odpowiedniego ciśnienia).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   AngeliDevil 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 951

Napisano 19 August 2007 - 20:06

marshall wlasnie to mialem na mysli z ta lufa, precyzja smile.gif Co do meczu, zajelismy drugie miejsce z 10. smile.gif

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   fiedek 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1
  • Rejestracja Sat, 01 Sep 07

Napisano 01 September 2007 - 22:05

czy niepełnoletni mogą posiadać sprzęt asg? tak się zastanawiam.

POZDRO

Fiedek smile.gif

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   dstankiewicz 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1566

Napisano 02 September 2007 - 12:53

CYTAT(fiedek)
czy niepełnoletni mogą posiadać sprzęt asg? tak się zastanawiam.
Tak, ASG nie jest bronia (w rozumieniu prawnym wink.gif ) wiec nieletni moga ja posiadac

CYTAT(Katarina)

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   marshall 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2764

Napisano 02 September 2007 - 19:04

Ale jeśli masz mniej niż 16 lat nie zostaniesz raczej wpuszczony na większość strzelanek. Inna sprawa że jeśli jesteś niepełnoletni to bez zgody rodziców też na strzelankę nie wejdziesz, o zlotach natomiast możesz zapomnieć.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   dstankiewicz 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1566

Napisano 02 September 2007 - 19:41

Ee, chyba nie masz racji marshall. Po pierwsze, co uwazasz za 'strzelanke'? Jak bedzie chcial pojsc z kumplami to ktos mu zabroni? Chyba ze chodzi ci o wieksze strzelania, to starsi moga byc troche niezadowoleni, ale nie spotkalem sie jeszcze z sytuacja, ze zabroniliby mi/komus z moich znajomych sie strzelac. Co do zlotow to na zadnym nie bylem wiec dokladnie sie nie wypowiem, ale moja kolezanka z klasy byla w zeszlym roku (14 lub 13 lat wtedy, juz nie pamietam) i nie miala problemu z powodu swojego wieku

CYTAT(Katarina)

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   marshall 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2764

Napisano 02 September 2007 - 20:46

Na strzelankę z kolegami oczywiscie nikt mu nie zabroni isc (no chyba ze rodzice wink.gif ), chodzilo mi tu raczej o wieksze spotkania umawiane np. na wmasg albo gliwickim forum airsoftu (czy jakos tak). Tam ogolnie przyjeta granica wieku jest 16<. Oczywiscie jesli ktos przyjdzie z prawnym opiekunem to nie ma problemu tongue.gif
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Osmoza Jott 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 5
  • Rejestracja Mon, 17 Sep 07

Napisano 17 September 2007 - 22:45

CYTAT(marshall)
Ale jeśli masz mniej niż 16 lat nie zostaniesz raczej wpuszczony na większość strzelanek. Inna sprawa że jeśli jesteś niepełnoletni to bez zgody rodziców też na strzelankę nie wejdziesz, o zlotach natomiast możesz zapomnieć.

Pamietam te czasy jak rodzice moi musieli podpisywac rozne tam dokumenty abym sie dostal na asg . smile.gif
Mój aktualny sprzęt to :
Mp5a5 aeg + 2 magazynki
noi bron boczna to :
Tokyo Marui - AutoMag 44 - HG spręzyniak

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   marshall 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2764

Napisano 18 September 2007 - 11:40

Aktualnie zbieram na używaną M4A1 CA ^^ No albo coś w tym stylu. Jeśli ktoś ma jakieś materiały na temat umundurowania i wyposażenia USMC to byłbym wdzięczny smile.gif
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Opcje tematu:

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2