Forum Lagata.pl: Za używanie logo Euro 2012 pójdziesz za kraty!! - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Za używanie logo Euro 2012 pójdziesz za kraty!!

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Adam 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 2264
  • Rejestracja Tue, 06 Feb 07

Napisano 15 May 2007 - 15:31

Chcesz rozruszać biznes i produkować koszulki, kubki czy zapalniczki z logo mistrzostw? Choćby było to maleństwo za kilka groszy, uważaj! Jak ostrzega UEFA, jeśli nie masz jej pisemnej zgody na to - zapłacisz karę za taki gadżet, a nawet pójdziesz za kraty!

Nieważne, czy napis lub logo Euro 2012 jest na kubku, zapalniczce, koszulce, czapeczce, czy w adresie internetowym. W specjalnym komunikacie, który pojawił się na oficjalnej stronie organizatorów Euro 2012 www.e2012.org, UEFA ostrzega: wszystkie te gadżety są nielegalne.

wiecej na http://www.euro2012.lagata.pl/news.php?readmore=29

Co sadzicie o takiej decyzji UEFA ? Czy nie jest to dla was lekka przesadaparanoja ?
Listopad 2007 - Forum Lagata - [*]

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Dishman 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1005
  • Rejestracja Thu, 05 Apr 07

Napisano 15 May 2007 - 17:24

Jest to normalny przepis chroniący logo.
Weź to z drugiej strony. Tworzysz sobie jakiś ciekawy prosty wzór i naklejasz go na kubkach, koszulkach, etc. Wzór jest fajny, więc się sprzedaje. Teraz ktoś wykorzystuje ten sam wzór i też zarabia, ale przecież to jest Twój pomysł, dlaczego więc ten drugi typ ma żerować na Twojej pracy?
Łajno ma to do siebie, że chce być na wierzchu. Jak się będziesz z nim bił to poczujesz różnicę

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   croc 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 3238
  • Rejestracja Mon, 25 Sep 06

Napisano 15 May 2007 - 19:52

CYTAT(Dishman)
Wzór jest fajny, więc się sprzedaje. Teraz ktoś wykorzystuje ten sam wzór i też zarabia, ale przecież to jest Twój pomysł, dlaczego więc ten drugi typ ma żerować na Twojej pracy?

tak ale jak się nie mylę samo wymyślenie i produkcja wzoru nie wystarczy by stal sie on twoja własnością. jak się nie myle należy takie coś wykupić zaplacić by było chronione słynna literka R i wtedy ten znak bez twojej zgody nie może być produkowany przez kogoś innego
Największy błąd, jaki możemy popełnić w życiu, to poddanie się lękowi przed popełnieniem błędu.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Adam 

• Zasłużony
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 2264
  • Rejestracja Tue, 06 Feb 07

Napisano 15 May 2007 - 19:54

Ale mi sie wydaje ze Uefa nie jest jakas prywatna organizacja, ktora moze zabronic swojego loga czy cos...To tak jakby Polska zabronila rozpowszechniac barw bialo-czerwonych..
Listopad 2007 - Forum Lagata - [*]

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   croc 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 3238
  • Rejestracja Mon, 25 Sep 06

Napisano 15 May 2007 - 19:58

CYTAT(Adam)
Ale mi sie wydaje ze Uefa nie jest jakas prywatna organizacja, ktora moze zabronic swojego loga czy cos

a ja nie był bym taki pewien tu własnie chodzi o to by ci co chcą produkować koszulki czy inne gadgety płacili im za to
CYTAT(Adam)
To tak jakby Polska zabronila rozpowszechniac barw bialo-czerwonych

no to jest akurat złe porównanie moim zdaniem

trzeba pamiętać ze ktoś zapłacił za wymyslenie takiego loga ktoś to wymyślił i itp zatem po zestrzeżeniu praw może wszytko
Największy błąd, jaki możemy popełnić w życiu, to poddanie się lękowi przed popełnieniem błędu.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Dishman 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1005
  • Rejestracja Thu, 05 Apr 07

Napisano 15 May 2007 - 21:24

CYTAT(Adam)
Ale mi sie wydaje ze Uefa nie jest jakas prywatna organizacja, ktora moze zabronic swojego loga czy cos...To tak jakby Polska zabronila rozpowszechniac barw bialo-czerwonych..

Logo Euro 2012 jest własnością UEFA. Ktoś to logo (moim zdaniem średnio-ładne) projektował i ktoś zgarnął kasę. Teraz UEFA, wraz z krajami-organizatorami chcą zwrotu kosztów, oraz zarobków. To jest ich własność, więc dlaczego ktoś ma to wykorzystywać. Choć wydaje mi się, że np. serwisy informacyjne powinny mieć do tego prawo. Kontrowersyjne powinno być tylko to, że ktoś na tym logo zarabia.

Co do Polski, to barwy są chronione. Nie może być drugiego takiego państwa z taką samą flagą, czy godłem, lub kopią godła. A barwy biało-czerwone np. kibiców to są barwy narody, czyli Poaków, bo Polska to my - społeczeństwo. Czyli wszyscy jesteśmy ich właścicielami.
Łajno ma to do siebie, że chce być na wierzchu. Jak się będziesz z nim bił to poczujesz różnicę

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   euromaniak 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 30
  • Rejestracja Thu, 27 Sep 07

Napisano 08 October 2007 - 15:54

Ostatnio szukając w internecie informacji na temat organizacji Euro w 2012 natknąłem się na notkę na oficjalnej stronie organizatorów Euro 2012 informującą, że "W związku z decyzją UEFA przekazaną w Nyon serwis e2012.org został zawieszony" :zdziwko
Dowiedziałem się, że jest to efekt użycia oficjalnego loga Euro 2012 na tejże stronie bez pisemnej zgody UEFA. Europejska Federacja Piłkarska najwyraźniej będąc właścicielem tego że loga skorzystała zapewne z prawnej ochrony znaków towarowych, której świadectwem jest m.in. Konwencja Paryska o ochronie własności przemysłowej z 1883 chroniąca własność intelektualną (np. jakieś produkty, wzory, znaki będące wynikiem nieustającej innowacyjności i kreatywności ludzkiej smile.gif D.gif
Piszcie co sądzicie na ten temat?
Dla fanów polskiej piłki nożnej zainteresowanych przygotowaniami Polski i Ukrainy do Euro 2012 podaje adres strony do innego serwisu informacyjnego www.2012eu.ro

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Lukas_79 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Administrator
  • Postów 7465
  • Rejestracja Sun, 07 May 06

Napisano 08 October 2007 - 16:00

to jest czysty biznes, ale nie powinno sie popadac w skrajnosci - na stronie nawet o tematyce euro 2012 nie mamy prawa umiescic reklam - wiec robiona jest non-profit

calosc zarowno grafiki, jak i sama nazwa sa znakami zastrzezonymi UEFA

i jakos jestem sklonny sie z tym zgodzic - ale by zawiesic oficjalna strone w kraju, ktory ma byc organizatorem to juz lekka paranoja
Dołączona grafika

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   euromaniak 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 30
  • Rejestracja Thu, 27 Sep 07

Napisano 08 October 2007 - 16:05

Ale to jest także wina naszych władz, bo z tego co słyszałem to nie wykupilismy tej nieszczęsnej domeny i skonczyło sie jak skonczyło

Opcje tematu:

Strona 1 z 1