Nowa propozycje Romana Giertycha
Napisano 12 May 2007 - 19:43
ministrowi jednego roku, ale pomyslal i o tym...Dzieci zaczna chodzic do szkoly juz jako 6- latki...czyli "0" zaczna juz jako 5 latki..??? :zdziwko (to ostatnie stwierdzenie to tylko moje przemyslenia)
A co wy o tym sadzicie...?
Napisano 12 May 2007 - 19:50
Napisano 12 May 2007 - 19:54
Napisano 12 May 2007 - 19:56
likwidacja gimnazjów
powrót do 8 letniej szkoły podstawowej bo chyba taki jest zamysł żeby wrócić do systemu jaki był kiedyś (wtedy było 8+4=12 lat nauki, teraz jest 6+3+3=12 lat nauki) bo chyba nie chcą 6+3+4 , to kolejny rok nauki, dobrze że jeszcze rok mi został w LO i mam nadzieję że mi Roman nie przedłuży kariery w liceum o rok.
Napisano 12 May 2007 - 19:59
Napisano 12 May 2007 - 20:08
Szefo ciebie juz to nie obejmie bo powrot do 4-letnich liceow trwalby 3-4 lata ...bo musza sie dobrze przygotowac...
Minister prowadzil rozmowy z dyrektorami szkol i doszli do wniosku, ze nauka teraz trwa 2,5
roku...bo te pol roku to juz tylko scisle przygotowanie sie do matury...Wedlug tych obliczen brakuje czasu na realizacje programu...
Napisano 12 May 2007 - 20:13
bo brakuje.... i powinno sie wydluzycz czaas nauki w liceum, ale nie koszte wydluzenia calego procesu edukacji... a tak jak pisalam zniesienia gimnazjum i powrotu do starego systemu... jednak sa to nowe wydatki... nowe problemy
Napisano 12 May 2007 - 20:53
mi by bardziej pasował system 8 letniej SP i 4 lat liceum z kilku względów
-dłużej trwa liceum, co za tym idzie więcej czasu przygotowania do matury
-w gimnazjach obecnie szerzy się największe zło bo zbierają one młodzież w jednym miejscu a jak były podstawówki to nauczyciele znali uczniów bo ich uczyli przez 8 lat a teraz to się zmienia
-generalnie rodzice mówią że liceum to był ich najlepszy okres życia i stamtąd zostają znajomości itd, teraz taką rolę pełni w głównej mierze gimnazjum , i co to mają być za wspomnienia gdzie u mnie w gimie "codziennie" coś się działo, nic dobrego w każdym razie (a niby gimnazjum o wysokim poziomie z ochroną i kamerami)
Napisano 12 May 2007 - 21:26
Zgadzam sie z toba, ze gimnazja to najwiekszy blad reformy...przeciez i tak sa obowiazkowe to po co je tworzyli..... Czesto slysze ze nie ma nic gorszego jak uczyc w gimnazjum...przychodzi tam wiekowo zbuntowana ...mlodziez z roznych srodowisk...i opanowanie takiej grupy to duze wyzwanie...
Napisano 12 May 2007 - 21:32
ja w gimie miałem spokojną klasę, w sensie nie robili zadymy, było śmiesznie ale bez przesady
ale były klasy (szczególnie mój rocznik) gdzie zbierała się "elita" i tam wejść do klasy dla nauczyciela to był wyczyn, może nie było takich historii jak ta z Torunia(co nauczyciel miał śmietnik na głowie) ale było średnio fajnie...
Napisano 12 May 2007 - 21:44
Tylko że w technikum masz +/- 26 (ja tyle miałem), z czego większość jest trudniejsza o wiele niż przedmioty z Liceum, które i tak miałem. Porównywanie L.O. do szkół technicznych jest miom zdaniem nie do końca trafione, chociaż wiele osób różnicy nie widzi.
Napisano 12 May 2007 - 22:27
Ale popatrz na to inaczej. Technikum trwa rok dłużej, niż liceum nie dlatego, żeby lepiej przygotować lepiej młodzież do matury. W technikum są przedmioty zawodowe i praktyki. Po ukończeniu technikum w wieku 20 lat masz tytuł technika i maturę. 20-latek po liceum ma maturę i jest prawdopodobnie na I roku studiów. Ma mniejsze prawdopodbieństwo, że dostanie gdzieś robotę. Zawsze tytuł technika to krok do przodu. Pokrzywdzeni są moim zdaniem licealiści z liceów profilowanych. Mają przedmioty zawodowe i ogólne i w 3 lata przygotowują się do matury. Mimo, iz mają przedmioty zawodowe, nie mają żadnego tytułu. Jest im łatwiej przy dostawaniu się na studia (chodzi o rozmowy kwalifikacyjne - mogą błysną wiedzą konkretną) i mają pewną przewagę w pierwszych miesiącach.
Nie sądzę, żeby ktokolwiek zgodził się na wydłużenie obowiązkowej nauki z 12 do 13 lat. Obowiązkową naukę trzeba skracać, tak aby obowiązkowe było ukończenie przynajmniej gimnazjum, a dalej pozostawić wybór - chcesz się uczyć, czy nie?
Bez sensu, po kilku latach zmieniać to co było zbudowane. Trzeba byłoby się zająć szczególnie gimnazjami. Być może wcielić je do podstawówek... .
A co do zerówki od 5 roku zycia - jestem jak najbardziej za.
Napisano 12 May 2007 - 22:34
Napisano 14 May 2007 - 17:02
Napisano 14 May 2007 - 21:31
ja tez tak uwazam, w takim systemie skonczylam i podstawowke i liceum i nie narzekam, teraz dzieciaki przexhodza z jednej do drugiej, wiecej egzamoninow, zmaina szkol, eh, dobrze bylo jak bylo kiedys, tak przynajmniej ja uwazam
Napisano 14 May 2007 - 23:23
Liceum wspominam jednak najlepiej. To z liceum mam najlepszych przyjaciół z którymi spotykam się ciągle. Kontakty z gimnazjum i podst. trochę się zatarły.

Logowanie