Forum Lagata.pl: Pingwin: Pierwsze Starcie - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Pingwin: Pierwsze Starcie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   marshall 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 2764
  • Rejestracja Mon, 09 Oct 06

Napisano 01 May 2007 - 17:19

Z okazji zakończonej sukcesem resustytacji mojego komputera postanowiłem posprzątać sieczke z twardziela jedną z najskuteczniejszych metod: formacik. A jako że już od dawna myślałem co by się zbratać z pingwinem postanowiłem wykorzystać tą, jakże dogodną dla takiego przełomu, sytuację.
Niestety reszta domowników nie podziela mojego entuzjazmu :cisza Więc zmiany postanowiłem wprowadzić stopniowo, pokazać im lepszą alternatywę, przyjaźniejsze środowisko, brak problemów :> Innymi słowy metodą kontrastu zainstalować i WinXP i jakiegoś Linucha smile.gif I tu zwracam się do braci forumowej z kilkoma pytaniami:
1. Podstawowe i wiele razy wałkowane pytanie: Jaka dystrybucja? Oczywiście każdemu będzie odpowiadać inna ale może jakieś porady z autopsji? Zależy mi żeby w miare łatwo można było stworzyć minisieć między linuchem na stacjonarnym (serwer z udostępnieniem połączenia internetowego) i windą na laptopie.
2. Ile potrzeba mi miejsca na zbawe z linuchem? Mam 80GB do rozdysponowania. Na partycję systemową na XP zawsze mi wystarczało 10GB.
3. Jak się ma sprawa z systemem plików... Czy jeśli mam jakiś plik w windzie to odczytam go w linuchu?
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776
  • Rejestracja Sun, 26 Nov 06

Napisano 01 May 2007 - 20:52

CYTAT(marshall)
1. Podstawowe i wiele razy wałkowane pytanie: Jaka dystrybucja? Oczywiście każdemu będzie odpowiadać inna ale może jakieś porady z autopsji? Zależy mi żeby w miare łatwo można było stworzyć minisieć między linuchem na stacjonarnym (serwer z udostępnieniem połączenia internetowego) i windą na laptopie.

Ja posiadam dwa systemy, jeden to oczywiście Win XP drugi Linux Mandriva. Dlaczego akurat ta? przed wyborem dystrybucji sporo o tym czytałem i akurat mnie ten najbardziej zaciekawił.
Wcześniej krótko próbowałem Knoppix (czy jak to tam jest) i dawno dawno temu gdy nowością był Win 98, Red Hot ale kompletnie wtedy tego nie ogarniałem.

CYTAT(marshall)
2. Ile potrzeba mi miejsca na zbawe z linuchem? Mam 80GB do rozdysponowania. Na partycję systemową na XP zawsze mi wystarczało 10GB.

Ja mam trochę inną sytuację. Dysk 80GB jest cały na Windowsa, ale mam również podpięty stary dysk 8GB na Linuxa i w pełni mi to wystarcza. Bym bardziej że...

CYTAT(marshall)
3. Jak się ma sprawa z systemem plików... Czy jeśli mam jakiś plik w windzie to odczytam go w linuchu?

...właśnie, wszystkie pliki bez problemu odczytasz pod linuxem, nawet jeżeli będą zapisane na partycji NTFS.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Forgiven 

• Wujek Dobra Rada
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1414

Napisano 02 May 2007 - 15:05

Zapis i odczyt plików:
Fat16, Fat 32 - pełen dostęp we wszystkich dystrybucjach
NTFS - w większośći ustawiony w trybie do odczytu, w rozwijanych, nowszych dystrybucjach pojawia się opcja zapisu przez ntfs-3g/fuse obecnie w stabilnej wersji.
Miejsce na dysku:
w zależności odo dystrybucji i zakresu instalowanego oprogramowania 2-10 GB, polecam dodatkowo utworzyć partycję swap ok. 512 MB. Jeśli zamontujesz katalog domowy na innej partycji, to systemowa może być zmniejszona (swoje pliki trzymasz poza sytemową).
"Menedżer okien":
Do wyboru jest kilka(naście), z których najczęśćiej używane to:
-KDE - klon windowsa z wyglądu, duża funkcjonalność, dużo kreatorów i automatów, bardzo dużo oprogramowania. Minus - pamięciożerność i okresowa mała stabilnosć.
-Gnome - odmienne podejście do aranżacji pulpitu, średnie wymagania, dużo oprogramowania
-XFce - najlżejszy w pełni funkcjonalny dektop, znikome wymagania, szybki i przejrzysty (u mnie po starcie rezyduje w 80 MB RAMu). Minusy - mało automatów, kreatorów i ułatwień, mniej oprogramowania.
Wszystko co powyżej napisane należy wzbogacić informacją o możliwości instalacji podstawowych bibliotek każdego z desktopów na pozostałym i dzięki temu mozna używać np. na XFce aplikacji dla Gnome i KDE, część oprogramowania tworzona jest na zasadzie wileoplatformowości (qt, java - bleeeee, python, ruby). Konfiguracja sieci w większości przypadków polega nadal na ręcznej edycji skryptów, pojawiły się już jednak automaty. Sam jako nakładki na firewalla używam Guarddoga (KDE) a konfig routingu robię Guidedogiem (KDE). Zawsze pozostaje google i wiki, tam jest pełno kompletnych opisów konfiguracji i przykładowych skryptów dla wybranej dystrybucji.
Na koniec:
Każda pliszka swój ogonek chwali, mógłbym zachęcać do Slackware (na nim mam router) czy KateOS (desktop), prawda jest taka, że bez spróbowania przynajmniej 3-4 dystrybucji nie wyrobisz sobie zdania. Zaczynaj od rzeczy prostych i zautomatyzowanych (seria *ubuntu, Mandaryna) a kiedy nauczysz się podstaw eksperymentuj z bardziej wymagającymi dystrybucjami (Debian, Suseł, KateOS) aż skończysz jako mistrz Yoda Slack wink.gif

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   marshall 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2764

Napisano 02 May 2007 - 15:49

hmm pan Bill się wczoraj na mnie wylał kwas.gif Płytka z windą okazała się nie do odczytania sad.gif Ale znalazłem Mandrake 9 na jakieś płytce z gazety wink.gif nie jest źle ale musze się nauczyć tym posługiwać kwas.gif
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   tatar111 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 5
  • Rejestracja Sat, 28 Jul 07

Napisano 28 July 2007 - 14:26

CYTAT(marshall)
Z całą odpowiedzialnością polecam ubuntu.
CYTAT(marshall)

Ja bym zrobił tak:
1. Windows - 20 gb
2. Linux - '/' -58 gb
3. Linux - swap -2 gb
CYTAT(marshall)

Oczywiście.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   meciarz 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 5
  • Rejestracja Wed, 05 Dec 07

Napisano 05 December 2007 - 01:16

Jak na pierwsze starcie polecam Ubuntu

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Bishat 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 480
  • Rejestracja Sun, 01 Oct 06

Napisano 10 December 2007 - 22:59

A ja osobiscie i z autopsji polecam wszystkim nowym w swiecie pingwinow Mandrive.Edycja Free wystarcza w 100% jak cos trzeba extra zawsze mozna emulatorek Wine zainstalowac i wszelkie klopoty ida w kat =]

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   zofia_g 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 13
  • Rejestracja Thu, 18 Dec 08

Napisano 18 December 2008 - 23:35

kurde ja jakoś zawsze miałem problemy z tymi emulatorami ;/
www.twojslad.pl Najlepszy Portal Społecznościowy w Sieci,

Randki, Muzyka, Video, Własne galerie, ogłoszenia, punkty, Super Nagrody i nie tylko

Opcje tematu:

Strona 1 z 1