CYTAT
Myslovitz to polski zespół rockowy, założony w 1992 w Mysłowicach przez Artura Rojka, Wojciecha Powagę, Jacka Kuderskiego oraz Wojciecha Kuderskiego. Ich muzyka zawiera elementy college rocka, shoegaze i britpopu. Przez krytyków często nazywani "polskim Radiohead", ich muzyka jednak raczej kojarzy się z takimi grupami jak Coldplay i Travis, także z wczesnym okresem Radiohead.Od 2003 roku wytwórnia EMI oraz MTV Europa próbują wypromować ich na rynku międzynarodowym. Grupa wzięła swoją nazwę od miasta rodzinnego muzyków - Mysłowic (niem: Myslowitz) , położonego na Śląsku, w Górnośląskim Okręgu Przemysłowym. Uważani są za twórców gatunku muzyki "mysłowicka alternatywa"
www.wikipedia.pl
Dyskografia:
1995
Myslovitz
1996
Sun Machine
1997
Z rozmyślań przy śniadaniu
1999
Miłość w czasach popkultury
2002
Korova Milky Bar
2003
The Best Of
2003
Korova Milky Bar (wersja anglojęzyczna)
2004
Skalary, mieczyki, neonki
2006
Happiness Is Easy
to tak w skrócie bo aby przytoczyć cała historię zespołu potrzeba by wiele stron

a jak ktoś zainteresowany to na stronie oficjalnej znajduje się pełny opis dziejów zespołu:
http://www.myslovitz.pl
teledyski:
Chciałbym umrzeć z miłości
W Deszczu Maleńkich Żółtych Kwiatów (moja sygnatura
Kraków (z Grechutą)
Polowanie Na wielbłąda
dla mnie Myslovitz to najlepszy polski zespół! Kocham ich poprostu

ich muzyka to dla mnie arcydzieło, uwielbiam każdą ich piosenkę (no prawie). Nie wiem dlaczego ta muzyka jest dla mnie taka ważna, ale nie mogę żyć bez nich

Polecam!