na początek chciałbym abyście mi pomogli wyskalować czcionki, w czasie oglądania stron internetowych litery nie są równej wielkości albo są obcięte. Gdzie znajde opcje aby to poprawić ?
Sprawa druga. Jak ustawić partycje aby była pokazana i mógł wrzucać własne pliki ?
Strona 1 z 1
mandriva 2006
Napisano 16 March 2007 - 21:01
Nie mam Mandrivy, ale będę strzelał
Czcionki... jeśli to LCD to:
a) ustaw mu natywną rozdzielczość,
pokombinuj z antyaliasingiem dla fontów (czasem lepiej wygląda z wyłaczonym a czasem odwrotnie),
c) przy większych rozdzielczościach lepiej też wyglądają fonty 96dpi (powinny być w osobnym pakiecie),
d) na stronach dobrze też wyglądają fonty MS - można je ściągnąć bo w większości są udostępnione free (oprócz np. tahomy ale można ją zainstalować z partycji windowsowej).
Sprawa druga. Sprecyzuj o jaką partycję chodzi
Jeśli jedziesz na zwykłym użytkowniku bez uprawnień to trzeba czasem zmienić właściciela katalogu lub prawa dostępu.
Czcionki... jeśli to LCD to:
a) ustaw mu natywną rozdzielczość,
c) przy większych rozdzielczościach lepiej też wyglądają fonty 96dpi (powinny być w osobnym pakiecie),
d) na stronach dobrze też wyglądają fonty MS - można je ściągnąć bo w większości są udostępnione free (oprócz np. tahomy ale można ją zainstalować z partycji windowsowej).
Sprawa druga. Sprecyzuj o jaką partycję chodzi
Napisano 16 March 2007 - 21:30
magnus w linuxie co do partycji to nie takie proste
Tam nie ma systemu plikow NTFS czy FAT32. Pogan, trzeba uzyc jakiejsc komendy (/mount ? czy jakos tak) aby zamontowac dysk.
Oo znalazlem
wydajesz komende fdisk -l i pokazuje ci sie lista dyskow. Przykaldowo wyswietlilo ci sie /dev/hda1 i /dev/hdb1 (primry master i secondary master - 2 dyski) Chcesz zamontowac ten pierwszy. Tworzysz katalog (nie pamietam jakie tam byly sciezki dla userwow
) np. /root/dysk1 i pozniej komenda 'mount -t /dev/hda1 /root/dysk1'
I teraz w katalogu /root/dysk1 masz wszystkie pliki z dysku pierwszego
Oo znalazlem
I teraz w katalogu /root/dysk1 masz wszystkie pliki z dysku pierwszego
Napisano 16 March 2007 - 22:44
CYTAT(dstankiewicz)
trzeba uzyc jakiejsc komendy (/mount ? czy jakos tak) aby zamontowac dysk
Oczywiście że mount, ale jeśli zamontował np. główną partycję jako root a loguje się jako zwykły user, to będzie miał prawo do zapisu tylko w niektórych katalogach (do odczytu też nie wszystkie).
Przy czym jeśli pytanie jest tak niejasno sformułowane jak tutaj, to jedyne co można zrobić, to odesłać do googla
Napisano 16 March 2007 - 23:10
CYTAT(magnus)
Oczywiście że mount, ale jeśli zamontował np. główną partycję jako root a loguje się jako zwykły user, to będzie miał prawo do zapisu tylko w niektórych katalogach
Hmm fakt, nie pomyslalem o tym, bo jak mialem przez chwile Redhata to logowalem sie ciagle jako root
Napisano 17 March 2007 - 08:48
Zainstalowalem czcionki z win i jakos teraz wygląda
a chodzi mi o to np. instaluje gre i gdzie ja moge bezpiecznie zainstalowac w jakim folderze ? czy w katalogu domowym moge utworzyc folder i tam wszystko pakowac ?
[ Dodano: 2007-03-21, 19:04 ]
Kolejny problem
zassałem xmms (winamp pod linucha) i jak go teraz zainstalowac ? rozpakowalem a klikanie na install (wszystkie pozniej klikałem) nic nie dawało, Potem chcialem go z drake ale nie znalazłem. Macie jakieś pomysły ?
[ Dodano: 2007-03-24, 14:46 ]
Problemów ciąg dalszy, jakiego rpm`k lub w jakich opcjach należy pogrzebac aby dyski z win były widoczne i mógł z nich przenosić pliki ?
zróbmy tutaj małą społeczność linux :aniol
[ Dodano: 2007-03-21, 19:04 ]
Kolejny problem
[ Dodano: 2007-03-24, 14:46 ]
Problemów ciąg dalszy, jakiego rpm`k lub w jakich opcjach należy pogrzebac aby dyski z win były widoczne i mógł z nich przenosić pliki ?
zróbmy tutaj małą społeczność linux :aniol
Na forum jak w Polsce. Nie Ci ludzie są na stanowiskach.
Opcje tematu:
Strona 1 z 1

Logowanie